Pokrm původem z Balkánu u nás rychle zdomácněl. Maso napíchané na špejli nebo kovové jehle, proložené dalšími chutnými surovinami, má každý rád. Jak ale ražniči připravit tak, aby bylo chutné a maso křehké a šťavnaté?
Ražniči děláme výhradně z nejjakostnějších druhů masa, které nepotřebují příliš dlouhý čas na tepelnou úpravu. Obvykle jsou to kvalitní části vepřového – nejlépe vepřová panenka, kýta, ale můžeme použít i vepřovou plec nebo krkovici. Vhodnou alternativou je také hovězí svíčková nebo maso z kuřecích nebo krůtích prsíček.
Maso nakrájíme ostrým nožem přes vlákno nejprve na silnější plátky, které následně nakrájíme na proužky a nakonec na kostky. Můžeme je také jemně naklepat hřbetem ruky. Tyto malé kousky masa osolíme a okořeníme mletým černým pepřem. Pak maso začneme napichovat na jehlu nebo na špejli.
Kousky masa můžete střídat s cibulí, slaninou či s nějakou jinou uzeninou. Pro hezké barvy můžeme použít také na proužky nakrájenou zeleninovou papriku, cuketu nebo rajčata. Takto připravené ražniči můžete rychle opéci na oleji nebo rovnou vložit na pečící plech, vymaštěný olejem. Aby se maso příliš rychle nevysušovalo, přikryjte plech alobalem. Pečte půl hodiny na 180 stupňů, poté sundejte alobalem a dopékejte asi 10 minut, aby se maso z povrchu ogrilovalo. Podávejte s brambory nebo s chlebem.
Recept na vynikající špízy se svěží bramborovým salátem najdete ZDE.
Mléko spolu s 8 vejci a rozpuštěným máslem důkladně rozmíchejte v robotu, přidejte špetku soli, mouku a prášek do pečiva. Smíchejte s nasekanými... více o Slané lívance
Středně velké vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme, můžeme je přepůlit nebo rozčtvrtit a pokrájíme je na slabé plátky, které dáme do mísy,... více o Bramborový salát s okurkou a koprem
Zelený chřest omyjeme a bílý oloupeme a omyjeme. Chřest dáme povařit na skus do osolené vody na 5 - 8 minut, dle jeho tloušťky. Chřest můžeme povařit... více o Chřest s bešamelovou omáčkou
Vanilkový lusk rozřízněte a špičkou nože vyloupněte semínka. Přidejte je do mouky stejně jako cukr, máslo a žloutky. Vypracujte drobenku a z té pak... více o Mřížkové koláčky
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem a zvnějška ji obalte alobalem, boky potřete máslem. Rozdrťte sušenky a smíchejte je s... více o Rozmarýnový cheesecake
Jedlou sodu smícháme s hladkou moukou, přimícháme cukr moučka, med bez krystalků, mléko a žloutky. Vypracujeme těsto a necháme minimálně 5 hodin v... více o Medové trubičky
Korpus: cukry vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý... více o Borůvkový dort
Kuřecí díly osolíme (můžeme o trochu více než běžně) a ochutíme buď tymiánem nebo medvědím česnekem. Naskládáme je do pekáčku nebo zapékací mísy, do... více o Bylinkové kuře (králík) pečené na hlívě
Oloupanou, drobně pokrájenou cibuli osmažíme na malém množství oleje dozlatova. Přidáme pokrájené pečené kuřecí maso, klidně i s kůží a také trochu... více o Pečené kuře s rýží
Naporcovaného očištěného králíka, případně stehna... osolíme, opepříme a v kastrolu s trochou rozpáleného oleje ho osmažíme ze všech stran dozlatova.... více o Dušený králík (nejen) se zeleninou
Cibuli oloupeme a nasekáme na drobné kostičky. Kuřecí maso podle potřeby očistíme a nakrájíme na nudličky. Na oleji lehce osmahneme cibuli dozlatova a... více o Těstoviny se smetanovo-sýrovou omáčkou a kuřecím masem
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, po stranách nakrojíme, obalíme v mouce a zprudka osmažíme na oleji z obou stran dozlatova. Pekáček dobře... více o Sýrovo-smetanové zapékané řízky
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, kávu i se sedlinou, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto... více o Jednoduchá kávová roláda
Slaninu zprudka opečeme na olivovém oleji, odstavíme a necháme v pánvi. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme v hrnci, poté přidáme čerstvý nebo lehce... více o Noky se špenátem
1. Omyjeme prsa, osušíme, nakrojíme na kapsu, osolíme, opepříme. 2. Kapsu vytřeme feferonkou. 3. Do kapsy vkládáme kousky broskví (velikosti dle... více o Plněná kuřecí prsa s broskví a feferonkou
Vepřovou krkovici očistěte a rozkrojte na 4 kusy hranolků o výšce cca 4cm a stejně tak široké. V misce si společně s olejem rozmíchejte koření a... více o Farmářská vepřová krkovice s šalotkou pečená souse-vide
Nejprve si připravíme zmrazený špenát, já ho dávám na pánev, zakápnu troškou vody. Až se plně rozmrazí, vypnu. Nechám vychladnout, poté vymačkám vodu.... více o Slaný listový závin
Ovesné vločky zalijeme vlažným mlékem a necháme 30 minut nabobtnat. Mezitím si připravíme mandle a vlašské ořechy, které nakrájíme na menší kousky. Po... více o Müsli tyčinky II.
Rozděláme na plech, vymastíme plech, dáme kečup nebo nastrouháme sýr, až na sýr další ingredience. Na jednu půlku se může dát anglická slanina na... více o Domácí pizza I.
Do misky dáme mouku, sůl a cukr a mezitím do vlažného mléka rozdrolíme droždí, které necháme na minutku odstát. Droždí pak dáme do misky společně s... více o Pizza se sýrem
Jablko oloupeme a nastrouháme nahrubo - trošku zakápneme citronovou šťávou. Jablko a cottage smícháme dohromady, ochutíme skořicovým cukrem (nebo... více o Cottage na sladko
Mouku se špetkou soli a změklým máslem zpracujte, poté přidejte 2 vejce a moučkový cukr. Dejte na půl hodiny (nebo na 15 minut do mrazáku) do lednice,... více o Borůvková tartaletka
Nivu jemně nastrouháme a smícháme s přírodní Lučinou dohladka. Podle chuti osolíme a opepříme. Pomazánku mažeme na pečivo, zdobíme vlašským ořechem a... více o Lučinovo-nivová pomazánka
Těstem vyplníme kulatou dortovou formu a necháme lehce upéct do růžova (cca 10-15 minut na 160 stupňů). Pak na těsto nalijeme tvarohovou směs a na tu... více o Jablečný koláč s tvarohem
K nastrouhanému křenu a pomazánkovému máslu Fit Line přidáme uvařená a na malé kostičky nakrájená vejce, majonézu, hořčici, Vegetu a sůl. Vše pečlivě... více o Křenová pomazánka II.
Pokud budeme těsto dělat v domácí pekárně - suroviny do ní dáme nejprve tekuté a pak přidáme zbytek. Navolíme program TĚSTO a necháme pracovat. Když... více o Chléb
1. Začněte přípravou karamelu. Na pánvi s nepřilnavým povrchem nebo zesíleným dnem smíchejte cukr se šesti lžícemi vody. Na mírném plameni nechte cukr... více o Karamelový krém
Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody podle návodu. Piniové oříšky opražíme dozlatova na nepřilnavé pánvi a dáme bokem. Šalotku nakrájíme na... více o Těstoviny s ricottou, parmezánem a piniovými oříšky
Heru s krupicovým a vanilkovým cukrem vymícháme do pěny. Potom po jednom vmícháváme vejce. Pořádně vyšleháme v hladký krém. Smícháme mouku, prášek... více o Makové řezy s citronem
1. Utřeme tuk, cukr a vejce. 2. Přidáme mouku s práškem do pečiva, mléko, oloupaná a nastrouhaná jablka, skořici a rozinky. Vše pečlivě promícháme. 3.... více o Jablečné muffiny s tvarohem
Maso pokrájíme na kostky, papriku na čtverečky a střídavě napichujeme na špejli. Sůl, pepř a oregano smícháme s olejem a špízy směsí potřeme. Necháme... více o Paprikové (nejen) jehněčí špízy s tzatziki
Uvařenou cizrnu doměkka dáme do mixeru s ostatními ingrediencemi a rozmixujeme dohladka .Podle chuti přidáme chilli nebo další koření.... více o Hummus II.
Brambory (nakrájené na menší kostky) a brokolici (rozdělenou na manší růžičky) dáme vařit do mírně osolené vody. Vaříme v jednom hrnci, až je... více o Brokolicový nákyp se smetanovo-sýrovou omáčkou
Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme vodu, kakao a tuhý sníh ze 3 bílků. Nakonec vmícháme zlehka mouku. Vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané... více o Pařížský dort - Harlekýn
Uvaříme pudink s osladíme ho. Tvaroh dáme do ubrousku, abychom ho zbavili trochu tekutiny. Do tvarohu ručně vmícháme studený pudink. Vejce ušleháme s... více o Veselá prošívaná deka
Všechny ingredience vložím do kastrůlku a ve vodní lázni (pro začínající hospodyně to znamená, že tento kastrůlek vložíme do velkého s vodou a tuto... více o Bílá čokoláda do formiček
Játra očistíme, nakrájíme na kousky a promícháme s cuketou. Přidáme vejce, hořčici, sůl, polévkové koření, sójovou omáčku, koření na čínu, kečup a... více o Játrová čína
Vše do mísy a smíchat, těsto rozdělit na dva díly. Do prvního dáme v prášku (t.j. nevařený) vanilkový pudink a do druhého jahodový pudink. Do pekáčku... více o Rychlé punčové řezy
Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta... více o Crepes suzette - palačinky po francouzsku
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, na másle zpěníme na jemno pokrájenou cibulku, přidáme maso, sůl a kari koření. Když maso pustí šťávu, přidáme... více o Kuřecí na smetaně s ananasem
Těsto: 7 celých vajec ušleháme s cukrem, pak přidáme oříšky, kakao nakonec mouku s jedlou sodou. Pečeme 15 minut. Krém: 1 celou plechovku Salka... více o Zakázaná buchta
Rajčata nakrájíme na malé kostičky, to samé uděláme i s vajíčkama a salámem(junior, ale může být i jiný) nakonec přidáme majolku. Podáváme s chlebem.... více o Rajčatový salát IV.
Mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo, moučkový cukr a žloutky zpracujeme v jemné těsto, dáme na plech a potřeme džemem. Navrch ušleháme pevný... více o Ořechové řezy III.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme moučkový cukr, přímícháme žloutky a nakonec zlechka vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na vymazaný,... více o Bublanina
Houby nakrájíme, osolíme a podusíme na cibuli. Mleté maso smícháme s vejcem, prolisovaným česnekem, strouhankou namočenou v mléce, osolíme, opepříme a... více o Houbové karbanátky III.
V míse smícháme cukr, mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Přidáme majonézu, mléko a promícháme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45... více o Bábovka z majonézy
Na rozehřátém oleji zesklovatíme kostičky cibule a papriky. Bůček nakrájíme na kostičky, osolíme, okmínujeme a posypeme grilovacím kořením. Přidáme na... více o Andělské zvony
Cukr ušleháme se žloutky, přidáme horkou vodu a šleháme do pěny. Poté vmícháme mouku, kokos. Lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků a kypřící prášek... více o Piškotová bábovka s kokosem
Omyté papriky opečeme 15 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Necháme vychladnout, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky. Cibuli a česnek... více o Kuře s paprikou a olivami
Oloupeme šalotky a nakrájíme na kostičky. Zalijeme je pivem, přidáme kečup, protlak, pepř, sůl i cayenský pepř a zamícháme. Očistíme a omyjeme plátky... více o Marinovaná vepřová kýta