Pokrm původem z Balkánu u nás rychle zdomácněl. Maso napíchané na špejli nebo kovové jehle, proložené dalšími chutnými surovinami, má každý rád. Jak ale ražniči připravit tak, aby bylo chutné a maso křehké a šťavnaté?
Ražniči děláme výhradně z nejjakostnějších druhů masa, které nepotřebují příliš dlouhý čas na tepelnou úpravu. Obvykle jsou to kvalitní části vepřového – nejlépe vepřová panenka, kýta, ale můžeme použít i vepřovou plec nebo krkovici. Vhodnou alternativou je také hovězí svíčková nebo maso z kuřecích nebo krůtích prsíček.
Maso nakrájíme ostrým nožem přes vlákno nejprve na silnější plátky, které následně nakrájíme na proužky a nakonec na kostky. Můžeme je také jemně naklepat hřbetem ruky. Tyto malé kousky masa osolíme a okořeníme mletým černým pepřem. Pak maso začneme napichovat na jehlu nebo na špejli.
Kousky masa můžete střídat s cibulí, slaninou či s nějakou jinou uzeninou. Pro hezké barvy můžeme použít také na proužky nakrájenou zeleninovou papriku, cuketu nebo rajčata. Takto připravené ražniči můžete rychle opéci na oleji nebo rovnou vložit na pečící plech, vymaštěný olejem. Aby se maso příliš rychle nevysušovalo, přikryjte plech alobalem. Pečte půl hodiny na 180 stupňů, poté sundejte alobalem a dopékejte asi 10 minut, aby se maso z povrchu ogrilovalo. Podávejte s brambory nebo s chlebem.
Recept na vynikající špízy se svěží bramborovým salátem najdete ZDE.
Maso pokrájíme na kostky či nudličky, které pokapeme olejem, osolíme, okořeníme a necháme půl hodinky odležet. Na trošce rozpáleného oleje si maso... více o Kuřecí kari se žampiony a zeleninou
Mouku se špetkou soli a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, který... více o Kynuté buchty z remosky
Práškovou šlehačku vyšleháme do tuhé pěny spolu s mlékem, přidáme moučkový cukr, rozmixované sušenky a rozpuštěnou čokoládu. Důkladně promícháme.... více o Pudinkový pohár
Maso omyjte a osušte kuchyňskou papírovou utěrkou. Nakrájete na asi 1 cm silné plátky. Zelí nakrouhejte. Šalotku nakrájejte na tenké kroužky. Bazalku... více o Lososové sashimi
Maso dle vlastního výběru (může být i libovější bůček) pokrájíme na tenké plátky, které osolíme a kořeníme, poklademe na ně plátky slaniny a zavineme... více o Masové závitky v zelí
Nakrájíme cibulku a orestujeme na pánvi. Přidáme osolené, opepřené kuřecí maso nakrájené na kostičky nebo nudličky. Až se maso zatáhne, zalejeme... více o Sýrová omáčka s čerstvou bazalkou
Kachní prsa očistíme, kůži šikmo pokrájíme, ale dáváme pozor, abychom krájeli jen do kůže a neprořezávali se až do masa. Když máme kůži pokrájenou do... více o Bylinková kachní prsa
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou slaninu (nebo pokrájené uzené maso, kuřecí prso - dle chuti) , kterou také... více o Listové šátečky (závin) se špenátem
Silnější dva plátky masa si opatrně rozklepeme do větších plátů, které osolíme a posypeme paprikou. Na ně si dáme jeden nebo dva plátky uzeniny a do... více o (nejen) Masové roládky / závitky s vejcem
Marmeládu připravíme buď čistě z meruněk nebo z broskví a nebo ji namícháme tak, jak je uvedeno v rozpisu ingrediencí. Pokrájené zralé ovoce dáme do... více o Broskvová / Meruňková marmeláda (džem) s rumem
Vejce s cukrem ušleháme. Přidáme tvaroh a mouku a znovu prošleháme. Podle potřeby pak přidáme mléko a usmažíme. Vyjde na cca 30 menších lívanečků.... více o Tvarohové lívance
Troubu předehřejte na 180 °C. Paličky očistěte, osolte, opepřete a posypte mletým chilli. Dejte je do pekáčku, posypte nakrájenou paprikou, kterou... více o Kuřecí paličky s rajčaty a paprikou
Sušenky rozemelte, přidejte rozpuštěné máslo a řádně promíchejte. Směs dejte do skleniček (paňákové i větší) asi v 1,5-2 cm vrstvě a upěchujte. Dejte... více o Bezvaječný nepečený mangový cheesecake ve skle
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme žampiony pokrájené na plátky, nasekaný česnek a dále smažíme. Po odpaření přebytečné... více o Bezmasá žampionová směs s mozzarellou
Cibuli pokrájíme a na oleji osmažíme dozlatova, přidáme osmažit i na kostičky pokrájené uzené maso (lze použít i šunku) . Uvařené těstoviny na skus... více o Těstoviny se špenátem a uzeným masem
Na pomoučněném stole vyválíme z listového těsta obdélníkový plát, který potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kořením dle vlasní chuti. Pokud... více o Šneci s anglickou slaninou a kořením
Porce králíka nasolíme, dáme do pekáče s máslem, pokrájenou cibulí, česnekem a žampiony, posypeme kořením, poklademe plátky špeku, zaklopíme a necháme... více o Bylinkový králík na žampionech
Z ingrediencí na knedlíčky umícháme hladkou hmotu, ze které tvoříme malé kuličky (1cm). Na másle osmažíme dosklovata pokrájený pórek, který poté... více o Pórková polévka s knedlíčky
Na oleji (špeku) necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat maso, pak osolíme a okořeníme a přidáme zeleninu. Ještě krátce restujeme za... více o Adžika masovo-zeleninové ragú
Na rozpuštěném másle se lžící oleje necháme orestovat pokrájené žampiony, pak přidáme oloupané, na kostičky pokrájené brambory, zalijeme mlékem,... více o Mléčná žampionová polévka
Nastrouhané brambory dáme do mísy, přidáme jemně pokrájené rohlíky, vejce, osolíme a dobře promícháme. Pak podle hustoty vmícháme cca 150 g hrubé... více o Jednoduché bramborovo-rohlíkové knedlíky
V míse ušlehat větší část moučkového cukru, žloutky a vodu. Šlehat do té doby než bude hmota bílá. Z bílků a zbytku moučkového cukru ušlehat sníh. Do... více o Světlý piškotový korpus
Pokrájenou cibuli osmahni v pekáči, ve kterém pak budeš péct maso. Očištěné krůtí křídlo osol a opeč po obou stranách na cibuli, lehce posyp kmínem a... více o Krůtí křídlo pečené na houbách
Mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, rozdrobíme do něj droždí,, přidáme cukr a trochu vlažného piva, vejce, mísu přikryjeme utěrkou a necháme... více o Pivní preclíky, housky, rohlíky
Pokrájené hlávkové zelí povařte do poloměkka v osolené vroucí vodě. Sceďte a nechte okapat. Pak nakrájejte najemno cibuli, klobásku na kolečka, maso a... více o Moravskoslezský bigos
Maso nakrájíme na malé kousky, osolíme a na trošce tuku opečeme. Po vychladnutí dáme do mísy, přidáme nakrájený pórek, papriku, nivu a smetanu. A... více o Výborný kuřecí salát II.
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Kuřecí maso si pokrájíme na stejně velké kousky, ty okořeníme a mírně osolíme. Sýr si pokrájíme na... více o Sýrovo-kuřecí špízy
Nastrouháme tvrdý sýr, vložíme do misky přidáme půl kelímku pomazánkového másla a jednu majolku. Vše promícháme, osolíme, opepříme a přidáme... více o Česneková pomazánka - Ježek
Množství surovin záleží na počtu strávníků a Vaší chuti. Na lžíci sádla si osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli. Nakrouhané zelí dáme na cibuli,... více o Široké nudle se slaninou a zelím
Králíka osolíme, opepříme a na másle v troubě pečeme asi půl hodiny - podléváme. Pak maso potřeme hořčicí obložíme ho očištěnou a pokrájenou zeleninou... více o Králík v zelenině s hořčicí
Do horké vody dáme brambory necháme je tam 3-5 min. Poté nakrájíme na středně velké kousky a dáme do sáčku. Do sáčku uděláme pár dírek vidličkou. A... více o Brambory v mikrovlnce
Uděláme těsto klasicky tak, jak každý zná. Vejce utřeme s cukrem, přidáme máslo, mléko, mandle, mouku s kypřidlem a čokoládou a plníme do plechu na... více o Muffiny pro vnučku
Syrové brambory oloupu, protlačím přes mřížku na lisu na hranolky. Nechám je 20 minut louhovat ve vodě, aby se vyplavil škrob. Osuším je v utěrce.... více o Domácí hranolky bez tuku
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme vajíčko, trochu zahustíme strouhankou. Vymastíme formu SRNČÍ HŘBET. Dvěmi třetinami masové směsi vyložíme formu.... více o Úžasná "roláda" z mletého masa v "srnčím hřbetě"
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kusky, posypeme grilovacím kořením a orestujeme nas oleji. Až je maso orestované, slejeme olej, přidáme teplou vodu a... více o Kuřecí kousky s nivou a smetanovou omáčkou
Do vroucího mléka vsypeme ořechy a cukr a povaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout, potom z hmoty vytvarujeme malé kuličky. Ve vodní lázni... více o Košíčky z ledových kaštanů
Rozšleháme vejce, přidáme oříšek, pepř, rozinky, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Necháme 30 minut odpočívat. Potom vmícháme všechnu zeleninu, kterou... více o Zeleninové placky s omáčkou
Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a kakaem, dáme na vál, uděláme do směsi důlek, vyklopíme vejce, na to dáme na kousky nakrájený tuk,... více o Křehký rebarborový koláč
Do mixéru dám vejce a cukr. Potom přidám smíchanou mouku s práškem do pečiva a vodu. Na vymazaný plech dám těsto a přidám jakékoliv ovoce. Tento... více o Piškotové těsto
Do vařícího vývaru vložíme nastrouhané syrové brambory, chvilku povaříme. Pak zalijeme smetanou smíchanou se žloutky a ochutíme, přidáme bylinky.... více o Francouzská bramboračka
Játra očistíme, nakrájíme na kousky a promícháme s cuketou. Přidáme vejce, hořčici, sůl, polévkové koření, sójovou omáčku, koření na čínu, kečup a... více o Játrová čína
Do mouky s pečivovým práškem přidáme cukr, olej, mléko nebo vlažnou vodu, žloutky dobře rozmícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků.... více o Bábovka olejová
Předem namočený hrách uvaříme v osolené vodě do měkka. Slaninu nakrájíme na kostky, opečeme, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme. Vmícháme protlak,... více o Hrách na maďarský způsob
Rýži uvaříme v mléce se špetkou soli na velmi hustou kaši. Vmícháme cukr a vanilkový cukr a horkou kaši navrstvíme na mokrou desku do výšky 1 cm.... více o Rýžové placky
V míse ze surovin zpracujeme rukama těsto - polohrubé mouky dám trochu a postupně přidávám tak, aby se těsto nelepilo, ale bylo pěkně vláčné. Uválíme... více o Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem
Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a osmahneme na másle až zesklovatí. Zalijeme vařící vodou a přidáme bujónovou kostku, vaříme, až je cibule hodně... více o Smetanová cibulačka
Na sádle zpěníme cibuli, vložíme na kostky nakrájené maso, osolíme, podlijeme pivem a dusíme s pepřem a kmínem. Nakonec necháme vydusit šťávu,... více o Vepřové maso na kmínu a pivu
Brokolici předvaříme a rozdělíme na růžičky. Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájený česnek a petrželku, přidáme brokolici a osmahneme. Po chvíli... více o Brokolice s česnekem
Maso naklepeme, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Polovinu slaniny nakrájíme na kostičky a společně s nakrájenou cibulí osmažíme... více o Vepřové bavorské závitky
Esíčka rozdrtíme v mixéru nebo nastrouháme, prosijeme do mísy, přidáme prosátý cukr s kakaem, rum, kávu a vypracujeme tužší, ale vláčné těsto. Necháme... více o Dvoubarevná roláda