• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na voňavé sušené houby

Jak na voňavé sušené houby

Jak na voňavé sušené houby

Sušené houby jsou nepostradatelnou ingrediencí. Hodí se do polévek, omáček, zapečených a dalších pokrmů, kterým dodají úžasně houbovou chuť. Jak ale předejít tomu, aby po pár týdnech ztratily své aroma? Základem je správně je usušit a také vhodně skladovat. Prozradíme vám, jak na to.

Na výběr máte hned z několika způsobů sušení. Buď můžete využít sušičku, troubu, anebo je sušit klasicky na sluníčku. Jednou z hlavních zásad, která platí pro všechny způsoby je to, že by se houby neměly umývat. Můžete je lehce otřít a nožem odkrojit červivé části. Poté je nakrájejte na plátky silné zhruba 0,3 cm.

Jestliže chcete mít houby usušené co nejrychleji a bez práce, pořiďte si sušičku. Prodávají se v různých velikostech, plátky hub do ní jednoduše vyskládáte a ony se rovnoměrně ze všech stran vysuší při teplotě 40 – 50 °C.

Už jste ochutnali karbanátky z hub? Recept na tradiční severočeskou specialitu najdete ZDE.

Pokud sušičku nevlastníte, můžete využít troubu. Houby naskládejte na pečicí papír a vložte do trouby vyhřáté na 20 – 30 °C. Po nějaké době můžete teplotu zvýšit na 50 – 70 °C, nezapomínejte je pravidelně obracet.

Pokud na sušení nespěcháte a chcete využít přírodní variantu, rozmístěte je na plech nebo síto na pečicí papír a nechte je na středně slunném místě pár dní, dokud se neusuší.

Správně usušené houby poznáte tak, že jsou křehké a snadno se lámou. Takové houby uložte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz. V nich vám vydrží i dva roky.

Polévky s houbami: Poctivé české recepty na hovězí, liškajdu i falešnou dršťkovou najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Dýňový krém s kari

Dýňový krém s kari

V hrnci na rozehřátém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a zázvor. Přidejte na malé kostičky nakrájenou dýni. Vmíchejte kari a ještě 1 minutu... více o Dýňový krém s kari

30 minut
Tvarohové koblížky s jablky

Tvarohové koblížky s jablky

Tvaroh dohladka prošlehejte s vejci a vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva, nakonec nahrubo nastrouhané jablko. Uhněťte hladké těsto a nechte... více o Tvarohové koblížky s jablky

10 minut
Pochoutkový dip k zelenině

Pochoutkový dip k zelenině

Do keramické misky dáme smetanu a bílý jogurt. Stroužek česneku nakrájíme na jemné kostičky, přidáme do směsi a zamícháme lžící. Doladíme pepřem a... více o Pochoutkový dip k zelenině

Borůvkové knedlíky - bez vajec

Borůvkové knedlíky - bez vajec

Mouky nasypeme do mísy, promícháme se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme... více o Borůvkové knedlíky - bez vajec

20 minut
Gnocchi se slaninou, špenátem a sýrovou omáčkou

Gnocchi se slaninou, špenátem a…

Před začátkem vaření si připravte všechny ingredience (sýr nastrouhejte, slaninu nakrájejte), jakmile začnete, bude to fofr a chcete to dobře... více o Gnocchi se slaninou, špenátem a sýrovou omáčkou

Masová minutka na zeleno - rychle a chutně

Masová minutka na zeleno - rychle a…

Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Na pánvi s rozpáleným olejem maso osmažíme dozlatova. Během smažení si pokrájíme... více o Masová minutka na zeleno - rychle a chutně

30 minut
Gnocchi / Těstoviny se smetanou, špenátem, česnekem a špetkou kari

Gnocchi / Těstoviny se smetanou,…

Do hrnce dáme vařit lehce osolenou vodu na gnocchi nebo těstoviny (kdo jak chce) a dle návodu během přípravy "omáčky" uvaříme. Na pánvi rozpustíme... více o Gnocchi / Těstoviny se smetanou, špenátem, česnekem a špetkou kari

Cottage sardinky - pomazánka

Cottage sardinky - pomazánka

Sardinky necháme okapat a dáme do misky. Cibuli pokrájíme nadrobno, přidáme k sardinkám. Do misky dáme ještě cottage sýr, hořčici, osolíme, opepříme a... více o Cottage sardinky - pomazánka

40 minut
Raubířovy zapečené těstoviny

Raubířovy zapečené těstoviny

Nejdříve si dáme vařit osolenou vodu na těstoviny. Po přivedení k varu, těstoviny nasypeme do vroucí vody a dle návodu vaříme do stavu al dente. Než... více o Raubířovy zapečené těstoviny

Kokosová žmolenka (drobenka)

Kokosová žmolenka (drobenka)

Z uvedených ingrediencí vytvoříme drobenku (žmolenku), kterou sypeme před pečením na buchty a koláče. Množství je na velký plech.... více o Kokosová žmolenka (drobenka)

30 minut
Taštička z listového těsta s pudinkem a jahodami

Taštička z listového těsta s pudinkem…

1) Troubu předehřejte na 200 °C. Třetinu těsta vyválejte na pomoučněné ploše na rozměr 15x30 cm, zbytek dejte zpět do lednice. Vyválené těsto přeneste... více o Taštička z listového těsta s pudinkem a jahodami

50 minut
Dortík s pudinkovým krémem, hoblinkami, madlemi a džemem

Dortík s pudinkovým krémem,…

Smícháme všechny ingredience, které jsou potřebné k přípavě těsta, ušleháme. Dáme péct do trouby na 180° na cca 30 minut. Mezitím, co mám těsto v... více o Dortík s pudinkovým krémem, hoblinkami, madlemi a džemem

30 minut
Brokolicovo-cuketová krémová polévka

Brokolicovo-cuketová krémová polévka

Cibuli nasekáme nadrobno, cuketu nakrájíme i se slupkou na kostičky, pórek na kolečka, brokolici rozebereme na růžičky. V hrnci rozpálíme olivový olej... více o Brokolicovo-cuketová krémová polévka

Uruguayský hovězí rib-eye steak

Uruguayský hovězí rib-eye steak

Chuťovou dominantou tohoto receptu je maso. Nabízíme kvalitní uruguayský rib-eye steak, zvaný také entrecote. Jedná se o část hovězí roštěné příjemně... více o Uruguayský hovězí rib-eye steak

90 minut
Buchty s kypřícím práškem

Buchty s kypřícím práškem

Utřít droždí s cukrem na kašičku (místo kvásku), přimíchat ostatní ingredience, nechat kynout 30min, poté těsto srazit (promíchat) a nechat znovu... více o Buchty s kypřícím práškem

Květáková polévka s brokolicí

Květáková polévka s brokolicí

Hrubě nastrouhanou mrkev dáme krátce orestovat na rozpuštěné máslo, pak posypeme moukou, promícháme, krátce zapražíme, zalijeme vývarem nebo vodou,... více o Květáková polévka s brokolicí

15 minut
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale

Spaghetti Carbonara – La ricetta…

Guanciale (sušená slanina) nakrájíme na kostičky. Špagety dáme vařit dle návodu, mezitím v pánvičce osmahneme Guanciale za občasného míchání dozlatova... více o Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale

Košíčky z listového těsta

Košíčky z listového těsta

Listové těsto vyválíme, vykrájíme z něj kolečka, která vmáčkneme do košíčků na pečení (kovových) nebo s nimi vyložíme plech na pečení muffin. Aby se... více o Košíčky z listového těsta

30 minut
Jednoduchá polévka z červené čočky pro děti i dospělé

Jednoduchá polévka z červené čočky…

Očištěnou zeleninu nakrájíme na velmi drobno, vložíme do hrnce. Přidáme propláchnutou čočku, bobkový list a zalijeme 8 dl studené vody, nesolíme.... více o Jednoduchá polévka z červené čočky pro děti i dospělé

25 minut
Broskvové řezy

Broskvové řezy

Těsto: všechny přísady smícháme, nejlépe ručním šlehačem. Puding nevaříme, sypeme pudinkový prášek! Dáme na formu 30 x 40. Pečeme v předehřáté troubě... více o Broskvové řezy

Blesková roláda s pudinkem

Blesková roláda s pudinkem

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme mouku a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně... více o Blesková roláda s pudinkem

15 minut
Tmavý čokoládový koláč

Tmavý čokoládový koláč

Rozpusťte čokoládu s olejem. V míse třete žloutky s polovinou cukru do světlé pěny. Přidejte máslo a čokoládu a nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z... více o Tmavý čokoládový koláč

5 minut
Česneková pomazánka - Ježek

Česneková pomazánka - Ježek

Nastrouháme tvrdý sýr, vložíme do misky přidáme půl kelímku pomazánkového másla a jednu majolku. Vše promícháme, osolíme, opepříme a přidáme... více o Česneková pomazánka - Ježek

50 minut
Nejjednoduší rohlíky z domácí pekárny

Nejjednoduší rohlíky z domácí pekárny

Vše nalijeme a nasypeme do formy dle pořadí a vložíme do pekárny, program nastavíme na Těsto. (Pokud se nám zdá těsto lepivé, nebo suché, přidáme... více o Nejjednoduší rohlíky z domácí pekárny

Nejlepší dort

Nejlepší dort

Vejce vyšleháme s cukrem. Šleháme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří krásná bílá hustá pěna. Poté přidáme olej, vodu a nakonec přimícháme hladkou... více o Nejlepší dort

Výborné zapečené kuřecí s tatarkou

Výborné zapečené kuřecí s tatarkou

Vymažeme pekáček kouskem másla, na něj poklademe na kolečka nakrájenou cibuli, pak kousky kuřete, osolíme, opepříme dle chuti. Pak zalijeme celou... více o Výborné zapečené kuřecí s tatarkou

15 minut
Salát z kysaného zelí III.

Salát z kysaného zelí III.

Kysané zelí vysypeme ze sáčku, slejeme, necháme odkapat, ale neproplachujeme. Dáme do mísy a přidáme nadrobno pokrájenou syrovou kapii, nahrubo... více o Salát z kysaného zelí III.

20 minut
Nepečený moučník (dobrotka)

Nepečený moučník (dobrotka)

Uvařený pudink necháme vychladnout, přidáme tvaroh a cukr podle chuti. Dortovou formu (třeba i mísu) vysypeme kokosem, přidáme směs, proložíme piškoty... více o Nepečený moučník (dobrotka)

Dětská pomazánka

Dětská pomazánka

Nákrájíme papriku a vydlabanou okurku. Smícháme s tvarohem, solí a lžičkou olivového oleje. Mažeme na chleba nebo rohlík.... více o Dětská pomazánka

Dětský dvoupatrový dort

Dětský dvoupatrový dort

**Korpusy:** sníh + 1/3 cukru, zašlehat žloutky, zasypat cukrem a zadělat moukou a přidat prášek do pečiva. Rozdělit do dvou forem, já je vymyzávám... více o Dětský dvoupatrový dort

25 minut
Tartiflette - pochoutka ze Savojska

Tartiflette - pochoutka ze Savojska

Brambory oloupeme, a nakrájené na menší kostičky uvaříme téměř do měkka. Mezitím na pánvi zpěníme cibuli nakrájenou na měsíčky, spolu s na kostičky... více o Tartiflette - pochoutka ze Savojska

Jablečný koláč IV.

Jablečný koláč IV.

Dáme mouku, cukr a vejce do velké mísy a řádne rozmícháme. Za stálého mícháme postupně přidáváme jogurt, mléko a prášek do pečiva. Vyklopíme na... více o Jablečný koláč IV.

80 minut
Nutelové řezy s vůní skořice

Nutelové řezy s vůní skořice

Předehřejeme troubu (horkovzdušnou na 160 °C). Kulatou dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Cukr, heru a celá vejce vyšleháme. Postupně přidáme... více o Nutelové řezy s vůní skořice

30 minut
Husí játra jako předkrm

Husí játra jako předkrm

Játra namočíme přes noc v mléce nebo podmáslí. Druhý den otřeme do sucha. Do rozpáleného sádla přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, česnek, oregáno,... více o Husí játra jako předkrm

Skořicové vafle

Skořicové vafle

Tuk, cukr a vanil. cukr vymícháme, vmícháme vejce, mouku s práškem, vodu a skořici. Pečeme vafle na vaflovači a zdobíme podle chuti a vkusu.... více o Skořicové vafle

Kávěnky

Kávěnky

Zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout. Potom vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a upečeme. Vychladlá kolečka spojíme krémem, polijeme kávovou... více o Kávěnky

Ředkvičkový salát

Ředkvičkový salát

Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka. Jablka oloupáme a zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky. V míse smícháme plátky ředkviček, kostičky... více o Ředkvičkový salát

Prezidentské maso

Prezidentské maso

Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Osolíme, opepříme a na pánvi na trošce oleje z jedné strany lehce opečeme. Do velkého pekáče dáme na dno trochu... více o Prezidentské maso

60 minut
Rybí polévka II.

Rybí polévka II.

Hlavu kapra zbavenou střelí a jakékoliv odřezky uvaříme po 10 min. Slijeme a prochladlou rybu dobře obereme, a dáme stranou. Vývar dáme vařit s žlutým... více o Rybí polévka II.

90 minut
Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a... více o Babiččina vánočka

15 minut
Šopský salát alá Verunka

Šopský salát alá Verunka

Zeleninu nakrájíme na menší kostičky a přidáme kukuřici. Zálivku rozmícháme v jogurtu a vylijeme na salát, poté nakrájíme balkán také na malé kostky a... více o Šopský salát alá Verunka

60 minut
Vepřové maso na kmínu a pivu

Vepřové maso na kmínu a pivu

Na sádle zpěníme cibuli, vložíme na kostky nakrájené maso, osolíme, podlijeme pivem a dusíme s pepřem a kmínem. Nakonec necháme vydusit šťávu,... více o Vepřové maso na kmínu a pivu

Ostrá pomazánka s pivem

Ostrá pomazánka s pivem

Tvaroh vyšleháme se změklým tukem a s pivem. Přidáme koření, sůl a nakonec vmícháme nakrájenou cibuli.... více o Ostrá pomazánka s pivem

Nanukové řezy

Nanukové řezy

Moučkový cukr, uvařenou kávu a žloutky spolu utřeme a postupně přidáváme ostatní suroviny, nakonec tuhý sníh. Vlijeme na vymaštěný a moukou vysypaný... více o Nanukové řezy

10 minut
Tatarka

Tatarka

Cibuli a okurky nakrajíme nadrobno a všechny suroviny smícháme. Dochutíme podle chuti.... více o Tatarka

Salát z mozzarelly a rajčat

Salát z mozzarelly a rajčat

Rajčata nakrájíme na kolečka, sýr na plátky. Talíř obložíme tak, že střídáme kolečka rajčat a plátky sýra. Posypeme lístky bazalky, zalijeme olejem a... více o Salát z mozzarelly a rajčat

Maminčina jablečná buchta

Maminčina jablečná buchta

Jablka nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a zalijeme olejem. Promícháme a necháme 2 hodiny stát. Občas promícháme. Přidáme zbylé suroviny a pečeme... více o Maminčina jablečná buchta

15 minut
Tuňákový salát

Tuňákový salát

Uvaříme a scedíme těstoviny, které necháme vystydnout. Do těstovin přidáme "kapku" oleje proti slepení. Do vychladnutých těstovin přidáme jablka... více o Tuňákový salát

Rajčatová pizza

Rajčatová pizza

Droždí rozdrobíme, přelijeme je 250 ml vlažné vody a asi 15 minut necháme vzejít kvásek. Kvásek přilijeme k mouce, přidáme špetku soli a vypracujeme... více o Rajčatová pizza

Palačinkový dort

Palačinkový dort

Vejce rozšleháme s mlékem a solí. Po částech přidáváme mouku a vymícháme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout. V pánvi rozehřejeme tuk.... více o Palačinkový dort

Doporučujeme

30 minut
Gnocchi s česnekem, špenátem a kuřecím masem

Gnocchi s česnekem, špenátem a…

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

263
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině
72
Tvarohové řezy s mákem
Tvarohové řezy s mákem
70
Čokoládová poleva na zmrzlinu, pudink apod.
Čokoládová poleva na…
43
Sedlácké karé (kotleta) - minutka
Sedlácké karé (kotleta) …
39
Léčivý sirup z jitrocele
Léčivý sirup z jitrocele

Zajímavé články

Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak připravit ty nejšťavnatější
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak…
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty, které můžete tomu svému připravit
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty,…
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
AHA.cz Hezucký (56) děsí o rakvích: Polstrovaný, nebo dřevěný, to je jedno!

Hezucký (56) děsí o rakvích: Polstrovaný, nebo dřevěný, to je jedno!

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Blesk pro ženy Módní policie z premiéry filmu Na horách: Sexy Krejčíková, strašidlo Toulová i Pomeje s nebezpečným výstřihem

Módní policie z premiéry filmu Na horách: Sexy Krejčíková, strašidlo Toulová i Pomeje s nebezpečným výstřihem

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Už zítra v Blesku Magazín s prvním TV programem na celé svátky! Recepty Josefa Maršálka na cukroví

Už zítra v Blesku Magazín s prvním TV programem na celé svátky! Recepty Josefa Maršálka na cukroví

SportRevue.cz FOTO: Je to tak, nejhezčí manželku v Atlétiku Madrid má Španěl Álvaro Morata

FOTO: Je to tak, nejhezčí manželku v Atlétiku Madrid má Španěl Álvaro Morata

Maminka.cz Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na voňavé sušené houby
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact