Sušené houby jsou nepostradatelnou ingrediencí. Hodí se do polévek, omáček, zapečených a dalších pokrmů, kterým dodají úžasně houbovou chuť. Jak ale předejít tomu, aby po pár týdnech ztratily své aroma? Základem je správně je usušit a také vhodně skladovat. Prozradíme vám, jak na to.
Na výběr máte hned z několika způsobů sušení. Buď můžete využít sušičku, troubu, anebo je sušit klasicky na sluníčku. Jednou z hlavních zásad, která platí pro všechny způsoby je to, že by se houby neměly umývat. Můžete je lehce otřít a nožem odkrojit červivé části. Poté je nakrájejte na plátky silné zhruba 0,3 cm.
Jestliže chcete mít houby usušené co nejrychleji a bez práce, pořiďte si sušičku. Prodávají se v různých velikostech, plátky hub do ní jednoduše vyskládáte a ony se rovnoměrně ze všech stran vysuší při teplotě 40 – 50 °C.
Už jste ochutnali karbanátky z hub? Recept na tradiční severočeskou specialitu najdete ZDE.
Pokud sušičku nevlastníte, můžete využít troubu. Houby naskládejte na pečicí papír a vložte do trouby vyhřáté na 20 – 30 °C. Po nějaké době můžete teplotu zvýšit na 50 – 70 °C, nezapomínejte je pravidelně obracet.
Pokud na sušení nespěcháte a chcete využít přírodní variantu, rozmístěte je na plech nebo síto na pečicí papír a nechte je na středně slunném místě pár dní, dokud se neusuší.
Správně usušené houby poznáte tak, že jsou křehké a snadno se lámou. Takové houby uložte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz. V nich vám vydrží i dva roky.
Polévky s houbami: Poctivé české recepty na hovězí, liškajdu i falešnou dršťkovou najdete ZDE.
Remosku o průměru cca 33 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Připravíme si tvarohovou náplň z tvarohu,... více o Tříbarevná buchta z remosky (prošívaná deka)
Uzené kosti zalijeme 2 litry studené vody, přidáme 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, lžičku soli a necháme vařit, až... více o Polévka z bílých fazolí s uzeným masem
Nakrájenou cibuli osmažíme na tuku do sklovata. Na cibuli dáme osmažit na plátky nebo kostky pokrájené maso z obou stran. Po osmažení masa dáme krátce... více o Dušené maso s hráškem
Očištěný patizon pokrájíme na nudličky, maso na nudličky či kostky. Dáme do misky, osolíme, zaprášíme kořením a solamylem, přidáme vejce a promícháme.... více o Patizonové nudličky s masem
Na trošce oleje osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájené uzené maso či slaninu a ještě krátce osmažíme. Pak necháme zchladnout. Vařené brambory... více o "Zelník" - brambory (nejen) se zelím zapečené
Vejce vyšleháme s tvarohem a mlékem. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Troubu rozehřejeme na 180°C. Pomalu přisypáváme mouku do tvarohu. Promícháme,... více o Lehká tvarohová bublanina
Mouku nasypeme do mísy, přidáme pokrájený tuk, přilijeme smetanu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň půl hodiny v chladu proležet. Pak... více o Cukrové koláčky nebo šátečky
Nejprve si připravíme těsto na lívanečky: Do mísy dáme prášek do pečiva, mouku, cukr a přidáme špetku soli. V druhé míse si rozšleháme vejce, poté... více o Americké palačinky s horkými jablky
Hlívu očistíme, pokrájíme a propláchneme. Nakrájíme cibuli, na oleji zpěníme, přidáme gulášové koření, osolíme, promícháme, přidáme houby, zalijeme... více o Guláš z hlívy ústřičné s bramboráčky
Kuskus nechte nabobtnat ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu (obvykle tak 3 minuty stačí). Pažitku propláchněte a nakrájejte na kousky.... více o Omeleta s kuskusem
Plech si vyložíme pečícím papírem a dáme zatím stranou. Než začneme dělat těsto, tak si předehřejeme troubu na 170°C. Těsto uděláme smícháním všech... více o Výborné mandarinkové řezy
Troubu předehřejte na 200 °C. V kastrolu svařte 250 ml vody s máslem a solí. Přisypte mouku a vařečkou míchejte na středním plameni těsto tak dlouho,... více o Malinové profiterolky
Omyjte a očistěte celer i mrkev a najemno je nastrouhejte do misky. Přidejte sýr Lučina, pár kapek citronové šťávy, dochuťte solí a pepřem a utřete... více o Celerovo-mrkvová pomazánka s pečivem
Všechnu zeleninu nakrájíme na kostky, žampióny na půlky, dáme na plech, posolíme, posypeme tymiánem, zakápneme olejem a promícháme. Nahoru dáme olivy... více o Pečená zelenina - výborná
Čočku namočíme do studené vody na 2 hodiny nabobtnat, pak společně s oloupanou mrkví uvaříme v osolené vodě s tymiánem a rozmarýnem doměkka (mrkev... více o Čočka netradičně
Přes noc necháme hrášek a krupky máčet ve vodě (odděleně v kastrůlcích). Druhý den můžeme vařit, obojí opět odděleně, do měkka. To přece-jenom nějakou... více o Rabínův šoulet
Maso nakrájíme na proužky a naložíme do oleje, jemně osolíme, opepříme, přidáme rozdrcené stroužky česneku, na proužky nakrájenou jednu celou cibuli,... více o Vepřová plec s krémovou omáčkou, kapustou a brambory
Sýr nahrubo nastrouhejte a rozestřete na pánev. Nemusíte ji vymazávat, sýr obsahuje dostatek tuku. Nechte sýr na středním plameni roztavit a opéct,... více o Friulské frico
Majonézu, citronovou šťávu a 1 lžíci vody spolu prošlehejte v míse. Kuře vykostěte, případně zbavte kůže a nakrájejte na sousta nebo nasekejte nahrubo... více o Salát waldorf s kuřetem
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením. Plátky masa obalíme v hladké mouce . Na pánev dáme lžíci oleje, maso... více o Kuřecí prsa na pórku
Nejprve si dáme uvařit vajíčka. Ředkvičky a okurky nastrouháme na hrubém struhadle, přidame nasekanou pažitku, dále prolisovaný česnek, tavený sýr,... více o Ředkvičková pomazánka s okurkami
Uvaříme špagety (používám já) v osolené vodě - caa 8 min. Zároveň na pánvi orestujeme na kostičky nakrájené kuřecí maso s cibulkou. Přidáme vegetu a... více o Penne con polo
Sáčky s rýží uvaříme v osolené (špetka) vodě doměkka. Mezitím polovinu jahod pokrájíme na kousky a prosypeme cukrem. Sáčky s rýží vyjmeme a horkou... více o Sladká rýže s jahodami
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr a dál šleháme nad parou do zhoustnutí. Nádobu z horké vodní lázně odstavíme a šleháme, dokud... více o Sněhové pusinky
Naklepané kotlety potřeme česnekem rozetřeným se solí a citronovou šťávou,opepříme a necháme uležet. Potom maso opečeme. V jiné pánvi rozehřejeme... více o Kotlety s houbovou omáčkou
Vejce a máslo vyšleháme za postupného přidávání vanilkového a moučkového cukru. K této hmotě přidáme podmáslí, mouku, kakao, sodu a prášek do pečiva.... více o Americké muffiny
Uvaříme fazole do měkka. Mrkev a brambory ošistíme, nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle. Zalijeme vodou, a vaříme do měkka. Po uvaření... více o Vynikající zeleninová polévka
Do vlažného mléka dáme droždí a trošku krystalového cukru a necháme vzejít kvásek. Vypracujeme těsto: do mouky dáme olej, přídame kvásek, vypracujeme... více o Pizza rohlíky II.
Arašídy jemně umeleme a z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme v ledničce odpočinout. Poté vyválíme plát malinko hrubší než jako na... více o Arašídové cukroví
Ušleháme nad párou, ze šesti bílků a mletého cukru hustý sníh, který necháme vychladnout a pak přidáme ořechy, hrubou mouku a piškoty, které rozdrtíme... více o Sněhové rohlíčky s krémem
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí. Do jednoho rohu nádoby vsypeme sůl, do protějšího cukr. Doprostřed mouky uděláme důlek, do kterého... více o Bílý toastový chléb
Papriku, okurky a cibuli natenko nakrájíme. Rajčata nakrájíme na čtvrtky. Všechny suroviny smícháme a necháme vařit cca 15 minut. Potom horké plníme... více o Bulharský salát
Na olivovém oleji zpěníme cibulku, když je sklovitá, přidáme česnek, na nudličky nakrájená kuřecí prsa. Opečeme, když jsou měkká, posolíme a zalejeme... více o Kuřecí těstoviny v rajčatové omáčce
Brokolici rozebereme na růžičky a v mírně osolené vodě povaříme asi 3 minuty. Rozmícháme 1 zakysanou smetanu s 4 vejci, osolíme, opepříme. Na... více o Zapékaná brokolice
Nakrájíme houby, prolisujeme česnek a osmažíme na pánvi, dokud nám houby nezměknou. Zatímco smažíme, uvaříme si v hrnci vodu a uvaříme těstoviny. Když... více o Tagliatelle se špenátem a houbovou omáčkou
Žloutky s cukrem a vlažnou vodou vyšleháme do pěny, přidáme olej, kakao, mouku s práškem a sníh z bílků. Těsto vlejeme na vymazaný plech a upečeme.... více o Jahodové řezy V.
Koleno vykostíme, trochu rozklepeme, potřeme česnekem utřeným se solí, opepřime, potřeme ostrou hořčicí a necháme v chladu 1-2 dny odležet. Pak koleno... více o Vepřové koleno marinované
Kuřecí prsíčka nakrájet na proužky, na hlubší pánvi zpěnit cibuli, málo osolit, přidat česnek nakrájený na plátečky, přidat koření kari. Když jsou... více o Kuřecí prsíčka na kari s česnekem
Zpracovat na vláčné těsto, rozdělit na polovinu a z každé půlky rozválet kruh o průměru asi 30 cm, rozdělit na osminy (trojúhelníky), na každý... více o Domácí rohlíky plněné šunkou a sýrem
Do velké mísy nalijeme 1 l polotučného mléka, potom tam dáme 2 nebo 3 oloupané banány, a nakonec půl sáčku vanilkového cukru, a potom všechno... více o Banánový koktejl
Mouku prosijeme na vál, přidáme cukr a strouhané prosáté oříšky. Promneme tuk a pomocí žloutků zpracujeme těsto. Necháme v chladnu odležet. Rozdělíme... více o Vanilkové rohlíčky
Salko si uvaříme v plechovce 2 hodiny, aby zkaramelizovalo. Poté přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě... více o Koule ze Salka
Nejdřív ušleháme vejce, cukr a vodu. V mouce rozmícháme 1/2 prášku do pečiva a přidáme k vyšlehaný hmotě. Vše smícháme, nalijeme na vymazaný a moukou... více o Ovocný koláč se želatinou II.
Do pekáčku dáme plátky filé, osolíme, opepříme, poprášíme paprikou a kari, posypeme plátky česneku, do mezer dáme několik lžic kečupu, posypeme... více o Filé po cikánsku
Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme ve šlehači do pěny. Potom vmícháme koňak a střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a olej. Nakonec přidáme... více o Bábovka z vaječného koňaku
Dobře vyzrálý angeršt zbavíme stopek a okvětí, dobře propereme a rozvaříme s trochou vody. Horký prolisujeme, odvážíme a smícháme s přečištěným medem.... více o Angreštová marmeláda s medem
Na vál posypaný moukou nasekáme máslo i sádlo, přidáme 1/2 lžičky soli, žloutek a 150 ml vody. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a na 2... více o Cibulový koláč se slaninou
Zelí překrájíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Brambory nakrájené na malé kostičky uvaříme v malém množství vody se solí a kmínem doměkka.... více o Couračka
Připravené krevety potřeme ze všech stran česnekem. Poté obalíme v těstíčku připraveném z hladké mouky a vejce. Smažíme a ihned podáváme.... více o Krevety v těstíčku
Na rozpuštěném sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme k ní oprané, na kostky nakrájené, osolené, opepřené maso a osmahneme. Pak maso... více o Gulášová polévka