• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na voňavé sušené houby

Jak na voňavé sušené houby

Jak na voňavé sušené houby

Sušené houby jsou nepostradatelnou ingrediencí. Hodí se do polévek, omáček, zapečených a dalších pokrmů, kterým dodají úžasně houbovou chuť. Jak ale předejít tomu, aby po pár týdnech ztratily své aroma? Základem je správně je usušit a také vhodně skladovat. Prozradíme vám, jak na to.

Na výběr máte hned z několika způsobů sušení. Buď můžete využít sušičku, troubu, anebo je sušit klasicky na sluníčku. Jednou z hlavních zásad, která platí pro všechny způsoby je to, že by se houby neměly umývat. Můžete je lehce otřít a nožem odkrojit červivé části. Poté je nakrájejte na plátky silné zhruba 0,3 cm.

Jestliže chcete mít houby usušené co nejrychleji a bez práce, pořiďte si sušičku. Prodávají se v různých velikostech, plátky hub do ní jednoduše vyskládáte a ony se rovnoměrně ze všech stran vysuší při teplotě 40 – 50 °C.

Už jste ochutnali karbanátky z hub? Recept na tradiční severočeskou specialitu najdete ZDE.

Pokud sušičku nevlastníte, můžete využít troubu. Houby naskládejte na pečicí papír a vložte do trouby vyhřáté na 20 – 30 °C. Po nějaké době můžete teplotu zvýšit na 50 – 70 °C, nezapomínejte je pravidelně obracet.

Pokud na sušení nespěcháte a chcete využít přírodní variantu, rozmístěte je na plech nebo síto na pečicí papír a nechte je na středně slunném místě pár dní, dokud se neusuší.

Správně usušené houby poznáte tak, že jsou křehké a snadno se lámou. Takové houby uložte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz. V nich vám vydrží i dva roky.

Polévky s houbami: Poctivé české recepty na hovězí, liškajdu i falešnou dršťkovou najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Dýňový krém s kari

Dýňový krém s kari

V hrnci na rozehřátém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a zázvor. Přidejte na malé kostičky nakrájenou dýni. Vmíchejte kari a ještě 1 minutu... více o Dýňový krém s kari

80 minut
Biskupský chlebíček - hrnkový

Biskupský chlebíček - hrnkový

Žloutky utřeme s cukry a máslem do pěny. Přisypeme mouku s kypřidlem a solí, přilijeme mléko a vše dobře promícháme. Do těsta nasypeme a vmícháme dle... více o Biskupský chlebíček - hrnkový

20 minut
Pudinkový pohár

Pudinkový pohár

Práškovou šlehačku vyšleháme do tuhé pěny spolu s mlékem, přidáme moučkový cukr, rozmixované sušenky a rozpuštěnou čokoládu. Důkladně promícháme.... více o Pudinkový pohár

Bramborové drbáky

Bramborové drbáky

Polovinu brambor uvařte a nechte zchladnout. Zbylou polovinu syrových brambor oškrábejte, nastrouhejte najemno, osolte a vymačkejte z nich vodu.... více o Bramborové drbáky

45 minut
Měkké medové perníčky

Měkké medové perníčky

Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by... více o Měkké medové perníčky

Cibulové (pórkové) vepřové maso

Cibulové (pórkové) vepřové maso

Maso pokrájíme na kostičky nebo nudličky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji zprudka osmažíme dozlatova. Pak přisypeme pokrájenou cibuli a dále... více o Cibulové (pórkové) vepřové maso

40 minut
Těstoviny se sýrovou omáčkou zapečené

Těstoviny se sýrovou omáčkou zapečené

Těstoviny - uvaříme dle návodu. Omáčka - V hrnci necháme pomalu rozpustit máslo, poté přidáme hladkou mouku a chvíli mícháme, přilijeme mléko,... více o Těstoviny se sýrovou omáčkou zapečené

Chalupářova vepřovka s bramborem a zeleninou

Chalupářova vepřovka s bramborem a…

Brambory pro dva oloupeme, pokrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme. Libovolnou, námi oblíbenou sezónní zeleninu (fazolky, papriky, cukety.... více o Chalupářova vepřovka s bramborem a zeleninou

Celerové karbanátky (sekaná)

Celerové karbanátky (sekaná)

Mleté maso dáme do mísy, přidáme mléko, vejce, hrubě nastrouhaný celer, jemně pokrájenou cibuli, osolíme a okořeníme dle chuti. Pokud chceme můžeme... více o Celerové karbanátky (sekaná)

Jednoduchý jogurtový beránek

Jednoduchý jogurtový beránek

Jogurt s vejci, olejem a cukry smícháme v míse, přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva, dobře promícháme, případně ještě vmícháme dle vlastní... více o Jednoduchý jogurtový beránek

60 minut
Celerový krém s celerovými lupínky

Celerový krém s celerovými lupínky

Všechnu zeleninu oloupeme a umyjeme. Do hrnce s vodou vložíme 2 mrkve, nahrubo nakrájené brambory (brambory nejsou ani nutné v polévce, ale pokud by... více o Celerový krém s celerovými lupínky

5 minut
Ostrá barbecue marináda BBQ

Ostrá barbecue marináda BBQ

Igredience smíchejte v menším hrnci, pomalu přiveďte k varu a nechte probublávat, dokud marináda trochu nezhoustne. Nechte vychladnout. Pak přidejte... více o Ostrá barbecue marináda BBQ

Citronovo-makové muffiny

Citronovo-makové muffiny

Mouku, cukr, kůru, prášek do pečiva a mák smícháme v míse. Přidáme mléko, vlažné máslo, vejce a vše dobře promícháme. Těstem naplníme do 3/4 vymazané... více o Citronovo-makové muffiny

20 minut
Losos v sezamové krustě

Losos v sezamové krustě

Filety z lososa omyjeme, pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Lososa obalíme v sezamu a dáme jej smažit do horkovzdušné trouby nebo konvektomatu na... více o Losos v sezamové krustě

60 minut
Bramborovo-květákové placičky

Bramborovo-květákové placičky

Brambory a květák uvaříme v osolené vodě. Přecedíme a necháme vychladnout. Poté rozmačkáme, přidáme postupně všechny uvedené ingredience kromě slaniny... více o Bramborovo-květákové placičky

Sorrentinos, ravioly se sýrovou omáčkou

Sorrentinos, ravioly se sýrovou…

Ravioly připravte podle návodu na obalu. Na omáčku rozehřejte máslo. Zaprašte moukou, osmažte, zalijte studeným mlékem a zvolna povařte asi 15 minut.... více o Sorrentinos, ravioly se sýrovou omáčkou

90 minut
Vláčný mrkvový dort s tvarohovou náplní

Vláčný mrkvový dort s tvarohovou…

Mouku prosejte a důkladně v ní rozmíchejte sodu. Formu o průměru 24 cm vytřete tukem a vysypte moukou. Žloutky ušlehejte se změklým máslem a většinou... více o Vláčný mrkvový dort s tvarohovou náplní

Jogurtová buchta s ovocem II.

Jogurtová buchta s ovocem II.

Do mísy dáme bílý jogurt, do kelímku od jogurtu odměříme mouku a cukr, přidáme kypřicí prášek a cukr. Můžeme přisypat i skořici. Vše důkladně... více o Jogurtová buchta s ovocem II.

Studená cuketová polévka se dvěma sýry a šunkou

Studená cuketová polévka se dvěma…

Cuketky omyjeme, odkrojíme konce, nakrájíme na kolečka a vložíme do hrnce. Zalijeme sklenkou vody (200-250 ml), přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou... více o Studená cuketová polévka se dvěma sýry a šunkou

Barevná minutka - trikolora

Barevná minutka - trikolora

Maso pokrájíme na kousky (nudličky, kostky), osolíme, okořeníme chilli a oreganem, zakápneme lžící oleje, promícháme a necháme alespoň hodinku v misce... více o Barevná minutka - trikolora

10 minut
Salát waldorf s kuřetem

Salát waldorf s kuřetem

Majonézu, citronovou šťávu a 1 lžíci vody spolu prošlehejte v míse. Kuře vykostěte, případně zbavte kůže a nakrájejte na sousta nebo nasekejte nahrubo... více o Salát waldorf s kuřetem

60 minut
Řezy s černým rybízem

Řezy s černým rybízem

Palmarín, práškový cukr, vanilkový cukor, vaječné žloutky a kůru z citronu vymícháme do pěny, přidáme mouku s přimíchaným práškem do pečiva a mléko,... více o Řezy s černým rybízem

Těstoviny s tuňákem po boloňsku

Těstoviny s tuňákem po boloňsku

Tuňáka necháme okapat. Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme. V menším hrnci osmažíme na trošce oleje pokrájenou cibuli a celer pokrájený na plátky.... více o Těstoviny s tuňákem po boloňsku

15 minut
Gnocchi s tuňákem

Gnocchi s tuňákem

Na rozpáleném oleji opékáme gnocchi dokřupava. Mezitím než se gnocchi opečou, tak na druhé pánvi na rozpuštěném másle restujeme zeleninu. K... více o Gnocchi s tuňákem

Meruňková marmeláda

Meruňková marmeláda

Meruňky omyjeme, rozpůlíme, zasypeme cukrem a dáme vařit do hrnce na cca 30 - 45 minut. Během varu přidáme jadýrka. Ke konci je vyndáme a ponorným... více o Meruňková marmeláda

40 minut
Linecké banánky

Linecké banánky

Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v chladu, nejlépe přes noc. Poté znovu propracujeme. Těsto vytlačujeme přes masový... více o Linecké banánky

Karamelové řezy od Gizky

Karamelové řezy od Gizky

Den předem uvaříme Salko 1-1 1/2 hodiny. Žloutky + cukr + vodu vymícháme do pěny, ořechy, strouhanku, mouku a prášek do pečiva smícháme a po trošce... více o Karamelové řezy od Gizky

Losos s jogurtovou omáčkou a smetanové brambory

Losos s jogurtovou omáčkou a…

Očistěného osoleného lososa pokapeme citronem a opečeme na pánvi cca 2-3 min z obou stran. Zalijeme smetanou a jakmile se začne smetana vařit tak... více o Losos s jogurtovou omáčkou a smetanové brambory

30 minut
Grilovaný banán

Grilovaný banán

Banán rozřízneme na dvě půlky napříč, posypeme perníkovým kořením a skořicovým cukrem podle chuti a pokapeme citronem. Nadrobíme ořechy, zabalíme do... více o Grilovaný banán

Černé trubičky

Černé trubičky

Na vál proseju mouku, přidám ostatní suroviny, zpracuji a vyválím těsto o síle 2 mm - doporučuji válet na pečící papír. Radýlkem nakrájím na obdélníky... více o Černé trubičky

30 minut
Jarní salát - vitamínová bomba

Jarní salát - vitamínová bomba

Salát umyjeme a dobře vykapeme (odstředíme), natrhám na kousky. K tomu přidám na jemné plátky nakrájené umyté ředkvičky, zelenou cibulku a zelený... více o Jarní salát - vitamínová bomba

Műsli tyčinky

Műsli tyčinky

Vločky spaříme horkou vodou, aby byly vlhké, přidáme i rozinky. Necháme nabobtnat asi tak hodinu. Přidáme slunečnicová semínka, nasekané ořechy a... více o Műsli tyčinky

Marlenka na můj způsob

Marlenka na můj způsob

Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni, do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bicarbony a hladkou mouky speciál ... více o Marlenka na můj způsob

Jiříkův biskupský chlebíček

Jiříkův biskupský chlebíček

Máslo, žloutky a oba cukry ušleháme do pěny, přidáme mouku a sníh z bílků. Nakonec přimícháme rozinky a kůru. Dáme do vymazané a vysypané formy (dávka... více o Jiříkův biskupský chlebíček

Dětský dvoupatrový dort

Dětský dvoupatrový dort

**Korpusy:** sníh + 1/3 cukru, zašlehat žloutky, zasypat cukrem a zadělat moukou a přidat prášek do pečiva. Rozdělit do dvou forem, já je vymyzávám... více o Dětský dvoupatrový dort

Halušky s tvarohem

Halušky s tvarohem

Brambory nastrouháme, osolíme a dobře promícháme s moukou. Do vroucí osolené vody hážeme halušky přes speciální cedník (nebo přes struhadlo s velkými... více o Halušky s tvarohem

60 minut
Listový závin se špenátem a balkánským sýrem

Listový závin se špenátem a…

Špenát připravíme obvyklým způsobem, jen méně než obvykle osolíme. Listové těsto rozválíme jako na závin, střed poklademe špenátem a posypeme nahrubo... více o Listový závin se špenátem a balkánským sýrem

Kuřecí lahůdka

Kuřecí lahůdka

Stehenní řízky osolíme, opepříme a orestujeme na pánvi. Potom je vložíme do vymaštěného pekáčku, na každý řízek naneseme vrchovatou lžíci jemně... více o Kuřecí lahůdka

Jablečná buchta II.

Jablečná buchta II.

3 jablíčka oloupeme, nakrájíme na kostičky a promícháme s těstem, které jsme si připravili z vajec, cukru, Hery, mouky a prášku do pečiva. Těsto dáme... více o Jablečná buchta II.

Dukátové buchtičky

Dukátové buchtičky

Zpracujeme těsto z vykynutého kvásku (mléko, droždí a troška cukru) a ostatních přísad. Rumem ochucujeme. Těsto má být pevnější. Necháme 30 minut... více o Dukátové buchtičky

Knedle v hrnečku

Knedle v hrnečku

Rohlíky nakrájíme na kostky a zalejeme mlékem. Chvíli necháme odstát, potom přidáme mouku s práškem, žloutky, osolíme a přimícháme sníh z bílků.... více o Knedle v hrnečku

55 minut
Dobrý perník

Dobrý perník

Vše smícháme v míse, těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme v troubě předehřáté na 180°C, cca 40 min nebo dokud kontrolní špejle... více o Dobrý perník

Šulánky s mákem

Šulánky s mákem

Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé oloupeme a jemně nastrouháme. Přidáme k nim vejce, sůl a mouku a rukama vypracujeme těsto. Z těsta uděláme delší... více o Šulánky s mákem

Bramborové krokety II.

Bramborové krokety II.

Brambory nastrouháme, vše smícháme. Lžičkou tvarujeme kuličky, které smažíme ve fritovacím hrnci při 170 °C asi 5-7 minut.... více o Bramborové krokety II.

Kynuté těsto - základní recept

Kynuté těsto - základní recept

Nejprve připravíme kvásek. Droždí rozetřeme vařečkou s asi 20 g cukru na řídkou kaši. Přilijeme zhruba polovinu vlažného mléka a rozšleháme, pak... více o Kynuté těsto - základní recept

Borůvkový koláč s ořechovou posypkou

Borůvkový koláč s ořechovou posypkou

Vykynutým kváskem zaděláme běžným způsobem volnější kynuté těsto. Po vykynutí rozprostřeme na plech, posypeme hustě borůvkami a překryjeme posypkou.... více o Borůvkový koláč s ořechovou posypkou

Přírodní řízek se smaženou cibulí

Přírodní řízek se smaženou cibulí

Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme olej a řízky na něm po obou stranách osmažíme. Cibuli nakrájenou na 0,5 cm... více o Přírodní řízek se smaženou cibulí

Pečená zelenina

Pečená zelenina

Omytou zeleninu pečeme vcelku při teplotě 180-200 °C asi půl hodiny, dokud nezměkne. Necháme vychladnout. Papriky a baklažány oloupeme, nakrájíme na... více o Pečená zelenina

Italská omáčka

Italská omáčka

Omytou a očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme mrkev, celer a za stálého míchání... více o Italská omáčka

10 minut
Malinový koktejl

Malinový koktejl

Do mixéru vsypeme opáchnuté maliny (4 lžíce necháme na ozdobu), přidáme cukr, bílek, zalijeme vychlazeným mlékem a mixujeme, až se vytvoří lehká pěna.... více o Malinový koktejl

Doporučujeme

40 minut
Hovězí Stroganov II.

Hovězí Stroganov II.

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

164
Dýňová polévka s bramborem a dýňovými krutony
Dýňová polévka s…
145
Jindřiščin perník
Jindřiščin perník
100
Vepřové s cibulí na černém pivu
Vepřové s cibulí na…
59
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině
54
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří

Zajímavé články

Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z čeho je vyrobit i čím je naplnit
Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z…
Nevykašlete se na kašel: Zbavit se ho pomůže cibule, bylinky i obyčejný olej
Nevykašlete se na kašel: Zbavit se ho pomůže…
Lamington: Ikonický australský dezert, který zmizí ze stolu během chvilky
Lamington: Ikonický australský dezert, který…
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem zdravější než jeho bílá varianta
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem…
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
AHA.cz Český slavík: Krajčo přišel v »županu«, Grossová přiznala rozchod

Český slavík: Krajčo přišel v »županu«, Grossová přiznala rozchod

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Zabiják s rošťáckým úsměvem: „Devadesátky by mě bavily!“ řekl Blesku mladý Dexter

Zabiják s rošťáckým úsměvem: „Devadesátky by mě bavily!“ řekl Blesku mladý Dexter

SportRevue.cz FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na voňavé sušené houby
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact