• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na voňavé sušené houby

Jak na voňavé sušené houby

Jak na voňavé sušené houby

Sušené houby jsou nepostradatelnou ingrediencí. Hodí se do polévek, omáček, zapečených a dalších pokrmů, kterým dodají úžasně houbovou chuť. Jak ale předejít tomu, aby po pár týdnech ztratily své aroma? Základem je správně je usušit a také vhodně skladovat. Prozradíme vám, jak na to.

Na výběr máte hned z několika způsobů sušení. Buď můžete využít sušičku, troubu, anebo je sušit klasicky na sluníčku. Jednou z hlavních zásad, která platí pro všechny způsoby je to, že by se houby neměly umývat. Můžete je lehce otřít a nožem odkrojit červivé části. Poté je nakrájejte na plátky silné zhruba 0,3 cm.

Jestliže chcete mít houby usušené co nejrychleji a bez práce, pořiďte si sušičku. Prodávají se v různých velikostech, plátky hub do ní jednoduše vyskládáte a ony se rovnoměrně ze všech stran vysuší při teplotě 40 – 50 °C.

Už jste ochutnali karbanátky z hub? Recept na tradiční severočeskou specialitu najdete ZDE.

Pokud sušičku nevlastníte, můžete využít troubu. Houby naskládejte na pečicí papír a vložte do trouby vyhřáté na 20 – 30 °C. Po nějaké době můžete teplotu zvýšit na 50 – 70 °C, nezapomínejte je pravidelně obracet.

Pokud na sušení nespěcháte a chcete využít přírodní variantu, rozmístěte je na plech nebo síto na pečicí papír a nechte je na středně slunném místě pár dní, dokud se neusuší.

Správně usušené houby poznáte tak, že jsou křehké a snadno se lámou. Takové houby uložte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz. V nich vám vydrží i dva roky.

Polévky s houbami: Poctivé české recepty na hovězí, liškajdu i falešnou dršťkovou najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Chřest smažený v trojobalu

Chřest smažený v trojobalu

Chřest můžeme použít jak zelený, tak i bílý, ten ale musíme nejprve oloupat. Chřest dáme na cca 5 minut povařit do osolené vody, poté slijeme a... více o Chřest smažený v trojobalu

50 minut
Mazanec s mandlemi

Mazanec s mandlemi

Troubu rozehřejte na 180 °C. Z poloviny vlažného mléka, vanilkového cukru a rozdrobeného droždí nechte na teplém místě vzejít kvásek. Ve velké míse... více o Mazanec s mandlemi

15 minut
Kokosové řezy s citronem

Kokosové řezy s citronem

Do mixéru dejte všechny ingredience na základ a mixujte, dokud nevznikne konzistence pasty. Přesuňte ji na hluboký plech vyložený pečicím papírem,... více o Kokosové řezy s citronem

210 minut
Vietnamská polévka Pho Bo

Vietnamská polévka Pho Bo

Hovězí kosti vložte do většího hrnce a naplňte vodou. Přiveďte k varu a vařte 8 minu, dokud nahnědlá pěna nevyplave na povrch hladiny. Poté slijte a... více o Vietnamská polévka Pho Bo

Hruškový kompot po našem

Hruškový kompot po našem

Hrušky používáme zralé, ale pevné, které omyjeme, oloupeme, odstraníme stopky, bubáky a jádřince a pokrájíme na půlky, čtvrtky, větší kostky..., které... více o Hruškový kompot po našem

Celerové karbanátky (sekaná)

Celerové karbanátky (sekaná)

Mleté maso dáme do mísy, přidáme mléko, vejce, hrubě nastrouhaný celer, jemně pokrájenou cibuli, osolíme a okořeníme dle chuti. Pokud chceme můžeme... více o Celerové karbanátky (sekaná)

Hlíva (bedly, václavky) na smetaně - rychle a chutně

Hlíva (bedly, václavky) na smetaně -…

Hlívu očistíme, pokrájíme na nudličky a v osolené vodě krátce povaříme, scedíme a necháme okapat. Na kousku rozpuštěného másla osmažíme pokrájenou... více o Hlíva (bedly, václavky) na smetaně - rychle a chutně

50 minut
Rychlé povidlové řezy

Rychlé povidlové řezy

V míse si ručním šlehačem vymícháme všechny ingredience na těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Vylijeme na velký plech s vysokým... více o Rychlé povidlové řezy

Smažák bez prskání - sýrové placičky

Smažák bez prskání - sýrové placičky

Sýr nastrouháme najemno, salám nahrubo, starší rohlíky rozmixujeme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Vše v míse promícháme, přidáme mléko s vejci,... více o Smažák bez prskání - sýrové placičky

60 minut
Vepřová omáčka s žampiony

Vepřová omáčka s žampiony

Na rozehřátý olej přidáme cibuli. Mícháme ji tak dlouho, dokud úplně nezhnědne (pozor - nesmí být černá). Poté přidáme na menší kostičky nakrájené... více o Vepřová omáčka s žampiony

Brokolicová polévka se sýrem a máslovými krutony

Brokolicová polévka se sýrem a…

Brokolici očistíme, dáme do hrnce se sýrem, muškátovým oříškem, vývarem ze zeleniny nebo z kostky a vaříme pod poklicí na skus, ne déle. Ve smetaně... více o Brokolicová polévka se sýrem a máslovými krutony

"Buďáky" - švestkové bochánky (buchty)

"Buďáky" - švestkové bochánky (buchty)

Polohrubou mouku v míse smícháme s vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Ve středu mouky uděláme dolíček, do kterého rozdrobíme kostku droždí,... více o "Buďáky" - švestkové bochánky (buchty)

Jednoduchá citronová buchta

Jednoduchá citronová buchta

Vejce vyšleháme s cukrem i máslem.Postupně přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva i s mlékem.Poté přidáme citronovou kůru a štávu. Troubu si... více o Jednoduchá citronová buchta

Domácí lučina

Domácí lučina

Vše smícháme a dáme do cedníku s plátnem. Necháme do druhého dne okapat. Poté dochutíme dle chuti. Z tohoto množství vznikne cca 1/2 kg lučiny.... více o Domácí lučina

Pikantní salát s čočkou

Pikantní salát s čočkou

Čočku přebereme a namočíme alespoň 2 hodiny do studené vody. Pak k ní přidáme bobkové listy, nové koření a masox, podle potřeby ještě přilijeme vodu,... více o Pikantní salát s čočkou

30 minut
Kafíčkový moučník

Kafíčkový moučník

Všechny ingredience smícháme, z vajec dáme jen žloutky a po zamíchání těsta opatrně vmícháme sníh z bílků. Přidáme rozinky,můžeme i oříšky. Dáme do... více o Kafíčkový moučník

60 minut
Jehněčí kotletky & karotky na balzamiku

Jehněčí kotletky & karotky na…

Troubu rozehřejte na 180 °C i s pekáčem, položeným na druhé příčce odspodu. Maso nařízněte u kostí do hloubky asi 3 cm, případnou tukovou vrstvičku na... více o Jehněčí kotletky & karotky na balzamiku

90 minut
Tažený štrůdl (závin)

Tažený štrůdl (závin)

1. Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu,olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od... více o Tažený štrůdl (závin)

90 minut
Thajská čočka se zeleninou

Thajská čočka se zeleninou

Na rozpáleném slunečnicovém oleji, do kterého přidáme bobkový list, a nové koření, osmažíme do sklovata na kostičky pokrájenou cibuli. Ke konci... více o Thajská čočka se zeleninou

Báječné ovocné koláčky - snadno a rychle

Báječné ovocné koláčky - snadno a…

Ovoce očistíme, oloupeme, zbavíme pecek a jádřinců a nakrájíme na slabé plátky. Pokud použijeme hrušky a jablka, pokapeme je citronovou šťávou, aby... více o Báječné ovocné koláčky - snadno a rychle

Perníková bábovka se švestkami - ,,Hujerka,,

Perníková bábovka se švestkami - ,…

Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme vlažné máslo, mléko, mouku s práškem do perníku a řádně promícháme. Nakonec do tužšího těsta vmícháme pokrájené... více o Perníková bábovka se švestkami - ,,Hujerka,,

15 minut
Těstoviny s brokolicí raz dva

Těstoviny s brokolicí raz dva

Růžičky a tenké košťálky brokolice nakrájíme na malé kousky a podusíme ji na minimálním množství vody cca 10 minut tak, aby byla měkká ale ne... více o Těstoviny s brokolicí raz dva

Americký ořechový koláč

Americký ořechový koláč

Z mouky, másla, cukru, vejce a citronové kůry vypracujeme hladké těsto a dáme na 30 minut odležet do lednice. Po odležení vyválíme tenký plát, který... více o Americký ořechový koláč

Mřížkový koláč : pudinkovo-makový

Mřížkový koláč : pudinkovo-makový

Z ingrediencí na těsto si vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny v chladnu odpočinout. 1/4 litru mléka svaříme a přelijeme jím mletý mák.... více o Mřížkový koláč : pudinkovo-makový

Rajčatový salát s cuketou a mozzarellou

Rajčatový salát s cuketou a…

Cukety omyjeme,konce odkrojíme,nakrájíme na plátky a minutu povaříme v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat, dáme do mísy, osolíme, opepříme a... více o Rajčatový salát s cuketou a mozzarellou

Kuřecí kari s rýží

Kuřecí kari s rýží

Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na malé kousky a zprudka je opečeme na malém množství oleje. Až chytnou barvu, přidáme sůl (ne moc, budeme přidávat... více o Kuřecí kari s rýží

20 minut
Jahodová polévka mléčná

Jahodová polévka mléčná

Mléko smícháme s cukrem a škrobovou moučkou a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme a dáme chladit. Než zhoustlé mléko zchladne, očistíme a... více o Jahodová polévka mléčná

Brambory v mikrovlnce

Brambory v mikrovlnce

Do horké vody dáme brambory necháme je tam 3-5 min. Poté nakrájíme na středně velké kousky a dáme do sáčku. Do sáčku uděláme pár dírek vidličkou. A... více o Brambory v mikrovlnce

Třešňový štrúdl s mandlemi

Třešňový štrúdl s mandlemi

Troubu vyhřejeme a plech vyložíme papírem. Smícháme strouhanku, mandle, cukr a pomerančovou kůru, pak přidáme vypeckované třešně. Na utěrku položíme... více o Třešňový štrúdl s mandlemi

Salát se sýrem feta

Salát se sýrem feta

Okurku oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Nakrájíme i ledový salát, papriku, rajčata a sýr feta. Pak dáme vše do velké mísy, kromě sýru a... více o Salát se sýrem feta

30 minut
Brokolicový nákyp se smetanovo-sýrovou omáčkou

Brokolicový nákyp se smetanovo…

Brambory (nakrájené na menší kostky) a brokolici (rozdělenou na manší růžičky) dáme vařit do mírně osolené vody. Vaříme v jednom hrnci, až je... více o Brokolicový nákyp se smetanovo-sýrovou omáčkou

90 minut
Rybízový dort s tvarohem

Rybízový dort s tvarohem

Nejprve vytvoříme mírně tekoucí těsto: šleháme celá vejce s cukrem, dokud se cukr nerozpustí, přidáme olej, mléko, mouku nebo mleté piškoty,... více o Rybízový dort s tvarohem

30 minut
Kokosky II.

Kokosky II.

Všechny ingredience smícháme dohromady a nad horkou lázní mícháme asi 7 minut než nám směs zhoustne. Potom zhoustlou směs odstavíme a necháme... více o Kokosky II.

Nokerle s vajíčkem

Nokerle s vajíčkem

Z mouky, vejce, soli a studené vody vypracujeme polotuhé těsto a do vroucí osolené vody přes cedník nebo struhadlo s velkými otvory hážeme nokerle ... více o Nokerle s vajíčkem

Jižanské fazole s klobásou

Jižanské fazole s klobásou

Uvaříme fazole (můžeme použít i konzervované, ale není to ono). Do vody můžeme přidat masox. Zpěníme cibuli a stroužek česneku a přidáme klobásu... více o Jižanské fazole s klobásou

Ořechovo-ananasová buchta

Ořechovo-ananasová buchta

Všechny suroviny na těsto dobře promícháme a nalejeme na dobře vymazaný a vysypaný plech a dáme péct na 170-160 °C, cca 20-25 minut. Krém utřeme... více o Ořechovo-ananasová buchta

20 minut
Výborný "podmaz" na chlebíčky

Výborný "podmaz" na chlebíčky

Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, dále nastrouháme taktéž na jemném struhadle cibuli a okurky. Vše smícháme dohromady. Osolíme,... více o Výborný "podmaz" na chlebíčky

Loupáčky zadělávané v domácí pekárně

Loupáčky zadělávané v domácí pekárně

Ingredience na těsto vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Těsto. Po ukončení programu vykynuté těsto vyndáme z nádoby a rozdělíme na... více o Loupáčky zadělávané v domácí pekárně

30 minut
Těstovinový salát s tuňákem IV.

Těstovinový salát s tuňákem IV.

Uvařené těstoviny promícháme s trochou olivového oleje, osolíme, opepříme, přidáme tuňáka, pokrájené olivy a kapary, oloupaná a pokrájená rajčata ... více o Těstovinový salát s tuňákem IV.

90 minut
Piškotové řezy po padesáté

Piškotové řezy po padesáté

1. placka: 4 žloutky ušleháme se 3 lžícemi cukru do pěny, pak přidáme 4 lžíce mouky a ze 4 bílků ušlehaný sníh. Dáme na vymazaný a vysypaný vyšší... více o Piškotové řezy po padesáté

60 minut
Bábovka olejová

Bábovka olejová

Do mouky s pečivovým práškem přidáme cukr, olej, mléko nebo vlažnou vodu, žloutky dobře rozmícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků.... více o Bábovka olejová

20 minut
Velikonoční syrek

Velikonoční syrek

V mléce rozkvedláme vejce, trochu osolíme (nesmí být slané, jen ochucené), přidáme hřebíčky a za stálého míchání pomalu zahříváme. Když se začne dělat... více o Velikonoční syrek

Kokosová roláda II.

Kokosová roláda II.

Na desce smícháme keksy, Salko, kakao, kokosovou moučku a rum. Vypracujeme těsto, které se nelepí. Rozválíme ho na mastném papíře na sílu asi 3 mm. Na... více o Kokosová roláda II.

50 minut
Plněné kokosky

Plněné kokosky

Bílky se ušlehají s cukrem do hustého sněhu (trošku cukru si nechte na smíchání s kokosem) Do sněhu se přimíchá kokos s troškou cukru. Ze sněhové... více o Plněné kokosky

5 minut
Pikantní dresing 1 2 3 4 5

Pikantní dresing 1 2 3 4 5

Vše smícháme a používáme na vše, k čemu si myslíme, že by to mohlo být dobré. Např. Smažený sýr, řízek, smažená cuketa, na brambory apod.... více o Pikantní dresing 1 2 3 4 5

Poleva z "ledových kaštanů"

Poleva z "ledových kaštanů"

Ve vodní lázni rozpůstíme tyčinku s 1 polévkovou lžící tuku. Vznikne vynikající čokoládová poleva, která zaručeně utuhne a lehce se rozetírá i do... více o Poleva z "ledových kaštanů"

Zapečené kuřecí řízečky

Zapečené kuřecí řízečky

Kuřecí řízky nakrájíme na tenké plátky, lehce naklepeme, mírně osolíme a okořeníme česnekovým pepřem. Pekáč vymažeme olejem a klademe polovinu surovin... více o Zapečené kuřecí řízečky

Boršč bez masa

Boršč bez masa

Pokrájené zelí a brambory vaříme 15 minut ve vývaru. Červenou řepu dusíme na sádle s octem cukrem a protlakem. Zvlášť zpěníme na másle nakrájenou... více o Boršč bez masa

Kuře s paprikou a olivami

Kuře s paprikou a olivami

Omyté papriky opečeme 15 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Necháme vychladnout, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky. Cibuli a česnek... více o Kuře s paprikou a olivami

Zeleninová polévka

Zeleninová polévka

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší hranolky. Vložíme je do horké vody a vaříme doměkka. Potom je scedíme a polovinu vody si zachytíme. Zelí... více o Zeleninová polévka

Doporučujeme

40 minut
Hovězí Stroganov II.

Hovězí Stroganov II.

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

118
Vepřové s cibulí na černém pivu
Vepřové s cibulí na…
81
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří
81
Sedlácké karé (kotleta) - minutka
Sedlácké karé (kotleta) …
77
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří
67
Quinoa s dýňovým pyré
Quinoa s dýňovým pyré

Zajímavé články

Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z čeho je vyrobit i čím je naplnit
Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z…
Nevykašlete se na kašel: Zbavit se ho pomůže cibule, bylinky i obyčejný olej
Nevykašlete se na kašel: Zbavit se ho pomůže…
Lamington: Ikonický australský dezert, který zmizí ze stolu během chvilky
Lamington: Ikonický australský dezert, který…
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem zdravější než jeho bílá varianta
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem…
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
AHA.cz Český slavík: Krajčo přišel v »županu«, Grossová přiznala rozchod

Český slavík: Krajčo přišel v »županu«, Grossová přiznala rozchod

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Zabiják s rošťáckým úsměvem: „Devadesátky by mě bavily!“ řekl Blesku mladý Dexter

Zabiják s rošťáckým úsměvem: „Devadesátky by mě bavily!“ řekl Blesku mladý Dexter

SportRevue.cz Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Maminka.cz Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Blesk Horoskopy Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na voňavé sušené houby
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact