• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na voňavé sušené houby

Jak na voňavé sušené houby

Jak na voňavé sušené houby

Sušené houby jsou nepostradatelnou ingrediencí. Hodí se do polévek, omáček, zapečených a dalších pokrmů, kterým dodají úžasně houbovou chuť. Jak ale předejít tomu, aby po pár týdnech ztratily své aroma? Základem je správně je usušit a také vhodně skladovat. Prozradíme vám, jak na to.

Na výběr máte hned z několika způsobů sušení. Buď můžete využít sušičku, troubu, anebo je sušit klasicky na sluníčku. Jednou z hlavních zásad, která platí pro všechny způsoby je to, že by se houby neměly umývat. Můžete je lehce otřít a nožem odkrojit červivé části. Poté je nakrájejte na plátky silné zhruba 0,3 cm.

Jestliže chcete mít houby usušené co nejrychleji a bez práce, pořiďte si sušičku. Prodávají se v různých velikostech, plátky hub do ní jednoduše vyskládáte a ony se rovnoměrně ze všech stran vysuší při teplotě 40 – 50 °C.

Už jste ochutnali karbanátky z hub? Recept na tradiční severočeskou specialitu najdete ZDE.

Pokud sušičku nevlastníte, můžete využít troubu. Houby naskládejte na pečicí papír a vložte do trouby vyhřáté na 20 – 30 °C. Po nějaké době můžete teplotu zvýšit na 50 – 70 °C, nezapomínejte je pravidelně obracet.

Pokud na sušení nespěcháte a chcete využít přírodní variantu, rozmístěte je na plech nebo síto na pečicí papír a nechte je na středně slunném místě pár dní, dokud se neusuší.

Správně usušené houby poznáte tak, že jsou křehké a snadno se lámou. Takové houby uložte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz. V nich vám vydrží i dva roky.

Polévky s houbami: Poctivé české recepty na hovězí, liškajdu i falešnou dršťkovou najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

60 minut
Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co se rozdělí na dvě vrstvy sám

Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co…

Žloutky utřeme s moučkovým cukrem a jedním vanilkovým cukrem, přilijeme vlahou Heru a šleháme do husté pěny. Postupně šlehačem přimícháme mléko a... více o Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co se rozdělí na dvě vrstvy sám

80 minut
Vláčný makovník / makovec

Vláčný makovník / makovec

Celá vejce vyšleháme s cukry, přistrouháme jedno oloupané jablko bez jádřinců, přilijeme olej a mléko a vše promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem,... více o Vláčný makovník / makovec

60 minut
Čokoládové řezy se zakysanou smetanou

Čokoládové řezy se zakysanou smetanou

Těsto: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, vmícháme vodu a olej, přisypeme mouku, kakao a kypřidlo a vše dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme i... více o Čokoládové řezy se zakysanou smetanou

30 minut
Vaječné toasty

Vaječné toasty

Na bešamel rozpusťte na pánvi máslo, vsypejte mouku a orestujte. Za stálého míchání přilévejte mléko, krátce vařte a ochuťte nasekaným tymiánem,... více o Vaječné toasty

30 minut
Brokolice na mozeček po našem

Brokolice na mozeček po našem

Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě na skus. Poté jí na cedníku necháme okapat. Cibuli oloupeme, drobně pokrájíme a na... více o Brokolice na mozeček po našem

20 minut
Izraelský hummus

Izraelský hummus

Cizrnu namočíme minimálně 24 hodin předem do vody, do které přidáme 1/2 lžičky jedlé sody (to nám pomůže trochu narušit pevnou strukturu cizrny, jinak... více o Izraelský hummus

Domácí čokoládové pralinky

Domácí čokoládové pralinky

Hořkou čokoládu necháme rozehřát ve vodní lázni. Když je čokoláda rozehřátá, tak formičky vymažeme čokoládou (dáme ztuhnout do lednice), do ní dáme... více o Domácí čokoládové pralinky

Bramborový guláš s baby karotkou

Bramborový guláš s baby karotkou

Na trošce tuku osmažíme dorůžova cibuli, ke které přisypeme osmažit pokrájené špekáčky nebo Gothaj, případně paprikovou klobásu... Po osmažení přidáme... více o Bramborový guláš s baby karotkou

Fazolový salát - rychle a chutně

Fazolový salát - rychle a chutně

Scezené fazole dáme do misky, přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurky, osolíme, opepříme, zakápneme olejem a dochutíme trochou láku z okurek,... více o Fazolový salát - rychle a chutně

Meruňkový koláč z cukety

Meruňkový koláč z cukety

Celá vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny, po lžících k nim zašleháme olej a vmícháme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, nakonec... více o Meruňkový koláč z cukety

35 minut
Pomerančový sorbet

Pomerančový sorbet

//6–8 porcí:// 200 ml vody vlijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Vsypte cukr a na mírném ohni vařte zhruba 8 minut, až vznikne sirup. Sundejte z ohně... více o Pomerančový sorbet

Květáková (brokolicová) rýže

Květáková (brokolicová) rýže

Na másle necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme na skus povařený, okapaný květák (brokolici), osolíme, opepříme, přisypeme vařenou rýži,... více o Květáková (brokolicová) rýže

Koláč s nemletým mákem, ovocem a drobenkou

Koláč s nemletým mákem, ovocem a…

Mouku, cukry, prášek do pečiva, mák, skořici a citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme olej, mléko, vejce a řádně promícháme. Těsto nalijeme na plech... více o Koláč s nemletým mákem, ovocem a drobenkou

60 minut
Domácí pizza I.

Domácí pizza I.

Rozděláme na plech, vymastíme plech, dáme kečup nebo nastrouháme sýr, až na sýr další ingredience. Na jednu půlku se může dát anglická slanina na... více o Domácí pizza I.

20 minut
Krém na zdobení dortů

Krém na zdobení dortů

Máslo vytáhneme z ledničky, dáme na 10 minut odstát, po odstátí dáme do mísy a vyšleháme šlehačem při nejvyšších otáčkách. Poté přisypeme cukr moučku,... více o Krém na zdobení dortů

Bramborovo-kapustové placičky

Bramborovo-kapustové placičky

Uvařenou kapustu pokrájíme na nudličky, vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme do mísy k rozšťouchaným bramborám. Přidáme nastrouhaný česnek, drobně... více o Bramborovo-kapustové placičky

60 minut
Bramboračka naší babičky

Bramboračka naší babičky

Brambory opláchneme, abychom je zbavili škrobu. Osmažíme na tuku a přidáme k nim sušené houby (kdo nechce, tak nemusí). Po chvilce přidáme vodu,... více o Bramboračka naší babičky

60 minut
Laskonky dle časopisu F.O.O.D.

Laskonky dle časopisu F.O.O.D.

Postup i s fotogalerií v článku [[http://www.recepty.cz/clanek/gourmet/laskonky-215|zde]].... více o Laskonky dle časopisu F.O.O.D.

50 minut
Vepřová plec s krémovou omáčkou, kapustou a brambory

Vepřová plec s krémovou omáčkou,…

Maso nakrájíme na proužky a naložíme do oleje, jemně osolíme, opepříme, přidáme rozdrcené stroužky česneku, na proužky nakrájenou jednu celou cibuli,... více o Vepřová plec s krémovou omáčkou, kapustou a brambory

10 minut
Fitness sendvič

Fitness sendvič

Tvaroh ochuťte solí a hořčicí. Přidejte pomerančovou šťávu. Salátové listy opláchněte a osušte. Plátky chleba potřete ochuceným tvarohem. Poklaďte... více o Fitness sendvič

Fazole s rajčaty

Fazole s rajčaty

Fazole necháme okapat. Rajčata a šalotky pokrájíme na půlměsíčky. Cuketu omyjeme (neloupeme) a pokrájíme na stejně velké kousky. Česnek nasekáme... více o Fazole s rajčaty

Nastavovaná kaše

Nastavovaná kaše

Brambory uvaříme doměkka ve slané vodě,scedíme a rozmačkáme je (rozmixujeme) s trochou horkého mléka a kouskem másla (nemusí být). Do takto připravené... více o Nastavovaná kaše

15 minut
Tuňáková pomazánka VI.

Tuňáková pomazánka VI.

Z tuňáka slejeme všechnu šťávu, smícháme jej s nadrobno nakrájenou cibulí, pomazánkovým máslem (já kupuji pomazánkové máslo s bílým jogurtem), rajským... více o Tuňáková pomazánka VI.

25 minut
Pečené brambory s cibulí

Pečené brambory s cibulí

Brambory oloupeme‚ nakrájíme na kolečka‚ dáme do zapékací mísy‚ osolíme‚ posypeme kmínem a promícháme. Oloupanou cibuli také nakrájíme na kolečka a... více o Pečené brambory s cibulí

Kakaová buchta s polevou

Kakaová buchta s polevou

Plech vylijeme olejem a vysypeme hrubou moukou. V míse utřeme heru s mouč. cukrem a pak přidáme další přísady a promícháme. Pečeme v předehřáte troubě... více o Kakaová buchta s polevou

Zelná polévka s uzenými žebry

Zelná polévka s uzenými žebry

Cibulku pokrájíme na jemno a opečeme na vyškvařeném špeku dokud nezesklovatí. Poté zasypeme paprikou a krátce orestujeme, tak aby nám paprika... více o Zelná polévka s uzenými žebry

Bábovka s kysanou smetanou

Bábovka s kysanou smetanou

Všechny přísady smícháme v míse. Nakonec vmícháme kypřící prášek. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy a do druhé poloviny vmícháme 3... více o Bábovka s kysanou smetanou

Domácí hranolky bez tuku

Domácí hranolky bez tuku

Syrové brambory oloupu, protlačím přes mřížku na lisu na hranolky. Nechám je 20 minut louhovat ve vodě, aby se vyplavil škrob. Osuším je v utěrce.... více o Domácí hranolky bez tuku

Zapečený pangasius

Zapečený pangasius

Filety po rozmražení posypeme kořením a obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji je nejprve zprudka a pak na mírném ohni opékáme dozlatova. Zeleninu a sýr... více o Zapečený pangasius

Živánská

Živánská

Brambory nakrájíme na kostky, maso také. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, česnek, zeleninu nakrájenou na kostky, lečo, slaninu a klobásy. Osolíme... více o Živánská

Zapečený květák III.

Zapečený květák III.

Do vymazané zapékací mísy dáme na dno šunku na kostičky, přidáme uvařený květák, který nožem rozřežeme na kousíčky a sýrovou omáčku. Omáčka: 3 lžíce... více o Zapečený květák III.

Rebarborový dort II.

Rebarborový dort II.

Z přísad vypracujeme těsto. Vyválíme ho a vložíme do dortové formy, přičemž vyložíme dno a boky do výšky 4 cm. Na dno položíme obě oplatky, posypeme... více o Rebarborový dort II.

Cizrnové kari

Cizrnové kari

N olivovém oleji osmažíme hořčičné semínko - asi tak lžíci a počkáme, než nám začne vyskakovat, přidáme koření, aby se rozvinula vůně. Vhodíme cizrnu,... více o Cizrnové kari

Šťouchaná buchta

Šťouchaná buchta

Upečeme korpus a po upečení druhou stranou vařečky uděláme místy do piškotu důlky. Připravíme si polevu a nalijeme na korpus.... více o Šťouchaná buchta

Ovocné košíčky

Ovocné košíčky

Mouku prosít na vál, máslo nastrouhat, vše zpracovat na těsto. Vtlačit do suchých, nevymaštěných formiček a dorůžova upéct. Teplé vyklepnout. Po... více o Ovocné košíčky

90 minut
Banánové řezy

Banánové řezy

Linecké těsto vyválíme, dáme na plech s vyšším okrajem a upečeme. Mezitím si připravíme krém: uvaříme pudink s cukrem v mléce, ještě do vlažného... více o Banánové řezy

Šlehačkový koláč

Šlehačkový koláč

Ušleháme 1/2 l smetany, přidáme 2 lžíce cukru, lžíci skořice, 5 vajec a 250 g hladké mouky. Těsto vlijeme do vymazané, velké dortové formy (nebo menší... více o Šlehačkový koláč

120 minut
Mřížkový koláč s tvarohem

Mřížkový koláč s tvarohem

Připravíme křehké těsto obvyklým způsobem (s úspěchem používám hnětač) a rozdělíme je na 1/3 a 2/3. Větší část vyválíme a přeneseme na vymazaný plech,... více o Mřížkový koláč s tvarohem

30 minut
Zmrzlinové sendviče

Zmrzlinové sendviče

Mřížku v troubě dejte na střední pozici. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Plech s vyšším okrajem o rozměrech cca 45x32 cm... více o Zmrzlinové sendviče

105 minut
Tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka

V míse rozmícháme tvaroh s máslem, cukrem, vejci, vanilkovým cukrem, omytými rozinkami, posekanými oříšky a mlékem. Nakonec přisypeme smíchanou mouku... více o Tvarohová vánočka

60 minut
Drůbeží játra mojí mámy

Drůbeží játra mojí mámy

Nadrobno pokrájíme cibuli a zpěníme na oleji. Když zesklovatí, přidáme drůbeží játra (musíme je předem prohlédnout a vyříznout z nich žluč) a trochu... více o Drůbeží játra mojí mámy

15 minut
Avokádová pasta

Avokádová pasta

Zralé avokádo (měkké) oloupeme, rozřízneme a vyjmeme pecku. V misce rozmačkáme vidličkou na pastu. Přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek a šťávu z... více o Avokádová pasta

15 minut
Celerový salát

Celerový salát

Celer uvaříme do měkka v osolené vodě. Po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle a přidáme sterilovaný celer (bez vody) a nakrájený pórek (lze... více o Celerový salát

Levná a rychlá bábovka

Levná a rychlá bábovka

Všechny přísady dáme do misky, dobře promícháme a nalijeme do dobře vymazané a strouhankou vysypané formy. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Pro... více o Levná a rychlá bábovka

Brambory s kuřecím masem na kari a šlehačce

Brambory s kuřecím masem na kari a…

Pekáč jemně pomažeme olejem a klademe brambory nakrájené na kolečka tenčí, jakmile poklademe první vrstvou posypeme solí kari kořením a kmínem takhle... více o Brambory s kuřecím masem na kari a šlehačce

40 minut
Jablečný štrůdl

Jablečný štrůdl

Z pomazánkového másla a hladké mouky vytvoříme vláčné těsto, které rozdělíme na 2 díly. Z každého vyválíme plát, posypeme strouhanými jablky, cukrem,... více o Jablečný štrůdl

Langoše II.

Langoše II.

Z vlažné vody, cukru a droždí necháme vzejít kvásek, který vlijeme do nepatrně osolené mouky a zaděláme těsto. Necháme pod utěrkou asi půl hodiny... více o Langoše II.

Cibulová polévka se sýrem

Cibulová polévka se sýrem

Na rozehřátém másle zpěníme mouku, sejmeme z plotny, přidáme vejce, polovinu jemně nastrouhaného sýra a za stálého míchání zvolna zahříváme, až se... více o Cibulová polévka se sýrem

Lehký salát

Lehký salát

Brambory uvaříme ve slupce. Potom je slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vývar přivedeme k varu. Cibule oloupeme,... více o Lehký salát

Španělské ptáčky

Španělské ptáčky

Hovězí plátky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe na nudličky nakrájeným salámem, podélně rozkrojenými, natvrdo uvařenými... více o Španělské ptáčky

Doporučujeme

20 minut
Pórková polévka s fazolemi a toasty

Pórková polévka s fazolemi a toasty

20 minut
Asijské nudle s restovanou zeleninou

Asijské nudle s restovanou zeleninou

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

Poslední sledované recepty

27
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
27
Linecké těsto pro začátečníky
Linecké těsto pro…
26
Jindřiščin perník
Jindřiščin perník
26
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří
25
Vepřové bylinkové kostky v cibuli
Vepřové bylinkové kostky…

Zajímavé články

Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a triky, díky kterým rychle změkne
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a…
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře, které připravíte jen z pár surovin
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře,…
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými sladkými výtvory
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými…
AHA.cz Martin Stropnický odhalil novinku: Těší se na miminko

Martin Stropnický odhalil novinku: Těší se na miminko

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Blesk pro ženy V šatníku Marty Jandové (51): I na túrách chci, aby mi to slušelo

V šatníku Marty Jandové (51): I na túrách chci, aby mi to slušelo

Ženy.cz Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Blesk.cz Neuvěřitelná Bohdalová (94): Roztočila to s utajovanou částí rodiny

Neuvěřitelná Bohdalová (94): Roztočila to s utajovanou částí rodiny

SportRevue.cz FOTO: Krásky z bazénů. Simona Baumrtová, Bára Seemanová a 30 dalších nejhezčích (ex)plavkyň světa

FOTO: Krásky z bazénů. Simona Baumrtová, Bára Seemanová a 30 dalších nejhezčích (ex)plavkyň světa

Maminka.cz Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Blesk Horoskopy 4 podrazáci podle znamení zvěrokruhu: Štíři klidně zradí vlastní rodinu, Ryby na to jdou přes city

4 podrazáci podle znamení zvěrokruhu: Štíři klidně zradí vlastní rodinu, Ryby na to jdou přes city

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na voňavé sušené houby
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact