Sušené houby jsou nepostradatelnou ingrediencí. Hodí se do polévek, omáček, zapečených a dalších pokrmů, kterým dodají úžasně houbovou chuť. Jak ale předejít tomu, aby po pár týdnech ztratily své aroma? Základem je správně je usušit a také vhodně skladovat. Prozradíme vám, jak na to.
Na výběr máte hned z několika způsobů sušení. Buď můžete využít sušičku, troubu, anebo je sušit klasicky na sluníčku. Jednou z hlavních zásad, která platí pro všechny způsoby je to, že by se houby neměly umývat. Můžete je lehce otřít a nožem odkrojit červivé části. Poté je nakrájejte na plátky silné zhruba 0,3 cm.
Jestliže chcete mít houby usušené co nejrychleji a bez práce, pořiďte si sušičku. Prodávají se v různých velikostech, plátky hub do ní jednoduše vyskládáte a ony se rovnoměrně ze všech stran vysuší při teplotě 40 – 50 °C.
Už jste ochutnali karbanátky z hub? Recept na tradiční severočeskou specialitu najdete ZDE.
Pokud sušičku nevlastníte, můžete využít troubu. Houby naskládejte na pečicí papír a vložte do trouby vyhřáté na 20 – 30 °C. Po nějaké době můžete teplotu zvýšit na 50 – 70 °C, nezapomínejte je pravidelně obracet.
Pokud na sušení nespěcháte a chcete využít přírodní variantu, rozmístěte je na plech nebo síto na pečicí papír a nechte je na středně slunném místě pár dní, dokud se neusuší.
Správně usušené houby poznáte tak, že jsou křehké a snadno se lámou. Takové houby uložte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz. V nich vám vydrží i dva roky.
Polévky s houbami: Poctivé české recepty na hovězí, liškajdu i falešnou dršťkovou najdete ZDE.
Maso omyjte a osušte kuchyňskou papírovou utěrkou. Nakrájete na asi 1 cm silné plátky. Zelí nakrouhejte. Šalotku nakrájejte na tenké kroužky. Bazalku... více o Lososové sashimi
Panenku omyjte, osušte a podle potřeby odblaňte. Podélně ji nařízněte, aby vznikla hluboká kapsa. Všechny bylinky otrhejte ze stonků. Dejte do mixéru... více o Vepřová panenka s bylinkovým pestem
V misce rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou (nebo jenom tvaroh...) se špetkou soli, přidáme na malé kousky nakrájená sušená rajčata a nadrobno... více o Italská pomazánka
Na pomoučněném stole vyválíme těsto na plát, který potřeme vejcem a posypeme pokrájeným uzeným a okapaným zelím. Ochutíme kořenící směsí a pevně... více o Šneci z listového těsta se zelím - zelňáky
Listové těsto si rozválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který rádýlkem rozkrájíme na cca 16 čtverečků. Do středu každého nandáme lžičkou náplň... více o Jednoduché tvarohové šátečky (závin) s marmeládou
Do pekárny dáme všechny tekuté ingredience, naposledy dáme sypké. Nastavíme program na jedničku (co mám já program Basic) a necháme už všechno na... více o Domácí chléb z pekárny
Očištěnou kořenovou zeleninu pokrájíme na větší kusy, cibuli na klínky, česnek nasekáme. Pokud máme nať z celeru, můžeme k zelenině přidat pár omytých... více o Pečené vepřové ocásky s kořenovou zeleninou
Nakrájenou cibuli osmažíme na tuku do sklovata. Na cibuli dáme osmažit na plátky nebo kostky pokrájené maso z obou stran. Po osmažení masa dáme krátce... více o Dušené maso s hráškem
Okurku oloupeme, podélně rozkrojíme a vyřízneme měkké středy. Pak pevnou část drobně pokrájíme a dáme do mísy, přidáme Mascarpone nebo Lučinu,... více o Jednoduchá vajíčková pomazánka (salát) s okurkou
Quinou propláchněte a vařte 8 až 10 minut v mírně osolené vodě. Sceďte a nechte okapat na cedníku. Cibuli a petržel nasekejte najemno, rajčata a olivy... více o Salát z quinoy a sušených rajčat
Množství záleží na tom, kolik chceme mít zásob na zimu. Rozvar se dá udělat 100% švestkový, čili žádné další doslazování ani ochucování, nebo podle... více o Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
Brambory dáme do hrnce, zalijeme asi 350-400 ml vývaru (nebo voda+bujon) a přivedeme k varu. Přidáme pokrájenou cuketu, muškátový květ a vaříme pod... více o Bramborovo-cuketová polévka jednoduše a zdravě
Očištěné batáty nastrouháme, lze strouhat najemno i nahrubo. Brambory vzhledem k nasládlé chuti kořeníme více než klasické brambory na bramboráky, ale... více o Batátové bramboráky
Vejce našleháme s cukry do pěny, přidáme ananasovou šťávu, vlažné máslo, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme pokrájený ananas (cca... více o Ananasová bábovka - vláčná
V míse smícháme mouku, cukr krupice i vanilkový, kakao, kypřící prášek, olej, vejce a kefír. Pečlivě promícháme. Můžeme do těsta přidat i pár lentilek... více o Muffiny s lentilkami
Maso nakrájíme na plátky (naklepeme) nebo kostky, osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a dáme osmažit dozlatova na dosklovata osmaženou cibuli na oleji... více o Celerové hovězí s tymiánem
Pokud používáme čerstvé kvasnice, nejprve si je "nastartujeme" v troše vlažné vody s cukrem a špetkou mouky, dáme na teplé místo, až se začnou tvořit... více o Zdravý chléb do formy
Vejce vyšleháme s cukrem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k hmotě. Následně vmícháme kysanou smetanu a mléko. Řádně promícháme a vlijeme... více o Bábovka s kysanou smetanou na plech
Olej rozpalte v pánvi a pak na něm do změknutí opékejte šalotky a česnek (8 minut). Přidejte kuřecí maso a opečte dozlatova, osolte, opepřete.... více o Těstoviny zapečené s mozzarellou
Cukr, van.cukr, skořici, celá vejce a olej vyšlehat do husté pěny. Přišlehat mouku s práškem do pečiva a nakonec vařečkou vmíchat dýni a semínka.... více o Dýňový koláč famózní
Nastrouhané brambory dáme do mísy, přidáme jemně pokrájené rohlíky, vejce, osolíme a dobře promícháme. Pak podle hustoty vmícháme cca 150 g hrubé... více o Jednoduché bramborovo-rohlíkové knedlíky
1) Nejprve rozšleháme pomazánkové máslo, tvaroh a šlehačku. Přidáme ztužovač šlehačky a zamícháme. 2) Uvaříme si kávu a necháme vychladnout, poté v ní... více o Luxusní tiramisu
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vlažné máslo, nastrouhanou dýni, aroma, kokos, mouku s kypřidlem a rozinky dle chuti. Vše dobře promícháme... více o Dýňová bábovka (řez) s kokosem
Z mléka, tvarohu, vajec, soli, cukru a mouky umícháme hladké táhlé těstíčko, které naběračkou naléváme na teflonovou nebo keramickou pánev s malým... více o Jemné tvarohové palačinky
Všechny suroviny smícháme dohromady a vytvoříme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Z těsta vyválíme silnější placku, z které kulatým... více o Sušenky á la OREO
Větší část těsta rozválíme na pomoučněném stole a vyložíme jím vyšší plech(35x23cm nebo větší pekáček). Na těsto poskládáme vrstvu sušenek a na ty pak... více o Listové řezy s tvarohem
Játra naškrábeme nožem a odstraníme z nich blány. Přidáme ostatní přísady a vypracujeme hustší těstíčko - můžeme dle potřeby přisypat strouhanku.... více o Játrové knedlíčky mojí babičky
Na sádle osmažíme drobně pokrájenou cibuli, kterou zaprášíme hladkou moukou, necháme jí zpěnit a zrůžovět. Jelito vymačkáme ze střívka, promícháme s... více o Prdelačka z jelítka - jíšková
Listové těsto vyválíme, vykrájíme z něj kolečka, která vmáčkneme do košíčků na pečení (kovových) nebo s nimi vyložíme plech na pečení muffin. Aby se... více o Košíčky z listového těsta
Na těsto promíchejte mandlový prášek s moučkovým cukrem. Krupicový cukr svařte s 50 ml vody na cukrový sirup. Bílky ušlehejte do polotuha, snižte... více o Makronky se třemi náplněmi
Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací mísu vymažte máslem a vytřete česnekem. Do mísy naklaďte ve vrstvách brambory a pórek, každou vrstvu osolte,... více o Gratinované brambory III
Očištěné houby pokrájejte na tenké plátky a poduste je na másle s většinou petrželky. Poprašte moukou a rozmíchejte na světlou jíšku. Chvíli poduste.... více o Houbová polévka II.
Změklé máslo rozšleháme s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem, vešleháme celá vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou šťávu. Pokud je... více o Mramorová bábovka II.
Na mělký talíř rozložíme na větší kousky natrhaný hlávkový salát (efektní je, máme-li zelený i červený, popř. kadeřavý - ty pak střídáme), hezčí... více o Alenčin rychlý skládaný salát
Do tvarohu nastrouháme najemno ředkvičky, slijeme přebytečnou vodu, přidáme tatarskou nebo sýry, osolíme, opepříme a vše důkladně zamícháme.... více o Tvarohová pomazánka s ředkvičkami
Sušenky rozdrtíme válečkem ještě zabalené (drť nemusí být úplně jemná), pak vysypeme do mísy a smícháme s rozpuštěným máslem. Ochutíme skořicí,... více o Cheesecake jednoduše podle Alberta - též DIA
V malé míse rozmícháme kvasnice, cukr a 50 ml teplého mléka. Promícháme, až se vše rozpustí. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme odpočnout 15 minut. Ve... více o Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)
Plech vyložíme papírem nebo alobalem, který vymažeme a vysypeme hladkou moukou. {Pokud dáme pečící papír, není nutné). Nastrouhaná jablka rozložíme na... více o Jablková roláda
Dáme vařit vodu na těstoviny. Mezitím si připravíme cuketovou omáčku - omyté, neokrájené cukety nakrájíme na malé kostičky, vhodíme na pánev, kde jsme... více o Rychlé těstoviny s cuketou
Rozmícháme 1/2 tvarohu s 1/2 zakysané smetany, přidáme mléko a vymícháme hustší, hladký krém. Přidáme nahrubo nastrouhanou okurku, ze které jsme... více o Okurkový salát alá tzatziky
Předem namočené kroupy dáme do vývaru, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, nakrájenou kořenovou zeleninu, opepříme, a uvaříme do měkka. Před... více o Polévka z uzeného masa II.
Z veky odřízneme jeden konec a dlouhou lžící (pomůžeme si i nožem nebo jiným nástrojem) střídku vydlabeme, aby veka zůstala dutá, jen 1 cm silná.... více o Plněná veka II.
Vychladlé vařené brambory nastrouháme. Přidáme mouku, vejce a sůl. Vše promícháme. Vypracujeme z těsta šišku a z té krájíme placičky, které usmažíme... více o Bramborové placky
Mrkev nastouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na jemno a smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Mažeme na plátky veky potřené máslem nebo... více o Mrkvová pomazánka na chlebíčky
Máslo, brambory, vajíčka nastrouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na drobno. Přidáme ostatní přísady a vše spolu vymícháme. Necháme alespoň... více o Vajíčková pomazánka od Mariky
Šlehačku ušleháme a vmícháme zakysanou smetanu a vanilkový cukr. Potom vmícháme piškoty. Dortovou formu vymažeme a vysypeme kokosem. Do formy vlijeme... více o Piškotový nepečený dort
Kuřeci stehna omyjeme ve vlažné vodě, papirovou utěrkou osušíme a osolíme. Stehenní kost vyřízneme a dáme pozor, abychom nerozřezaly kůži, protože ji... více o K - Nadívaná kuřecí stehna
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladit a oloupeme. Z vajec vyjmeme žloutky a propasírujeme je přes síto. Přidáme hořčici, olej, studený vývar, víno,... více o Hořčičná omáčka
Z bílků ušleháme tuhý sníh a po trošce do něj zašleháme polovinu cukru. Druhou polovinu cukru zlehka vmícháme současně s kokosem, citronovou kůrou a... více o Kokosky
Kuře omyjeme, naporcujeme a osolíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek na plátky. Do nádoby s přiléhací poklicí dáme... více o Kuře v kořenové zelenině