Většina z nás kupuje vajíčka buď v platech po třiceti kusech nebo v menším množství v papírových krabičkách z takzvané nasávané kartonáže po 6 či 10 kusech. Po příchodu domů, když chceme vajíčka přendat do lednice, ale často zjistíme, že jsou některá k obalu přilepená zaschlým bílkem a není možné s nimi hnout bez toho, aniž by se nám tenká skořápka v prstech rozkřápla a obsah vajíčka vytekl.
Až se vám to příště zase stane, nezkoušejte vajíčka vyndat násilím, obal zvenku důkladně navlhčete a počkejte, až se skořápka od papíru sama oddělí. Vajíčko pak už snadno vyndáte. Takto vyndaná vajíčka ale co nejrychleji spotřebujte, rozhodně je dlouhodobě neskladujte.
A co je opravdu důležité, vajíčka nikdy před uložením do chladničky nemyjte. Na povrchu skořápky totiž mají vytvořený ochranný antibakteriální film, který obsah vajíčka chrání před kontaminací bakteriemi. Pokud ho smyjete chladnou vodou, póry skořápky se otevřou a bakterie se dostanou dovnitř vajíčka.
Víte, jak správně skladovat vajíčka? Do dveří lednice nepatří! Kam tedy s nimi?
Remosku o průměru cca 33 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Připravíme si tvarohovou náplň z tvarohu,... více o Tříbarevná buchta z remosky (prošívaná deka)
Do hrnce nalijte 420 ml vody, přidejte oloupané a na malé kostky pokrájené broskve i med. Nejprve 4 lžíce. Ovoce přiveďte k varu, snižte teplotu a 3... více o Broskvová limonáda s melounem
Špenát a petržel omyjte a nechte okapat. Limetku vymačkejte a kůru najemno nastrouhejte. Kiwi oloupejte a nakrájejte na menší kusy, jablko zbavte... více o Zeleninové smoothie s jablkem
Jogurt smícháme v míse s vejci, olejem a cukry, pak vmícháme ořechy, mandle či kokos a nakonec přisypeme mouku s kypřidlem. Vše dobře promícháme,... více o Jednoduchý jogurtový ořechový / kokosový beránek
Romadůr s cibulí pokrájíme nadrobno, přidáme nastrouhaný nebo rozetřený česnek, hořčici, kečup, pepř a worcestr. Směs můžeme ochutit chilli a solit... více o "Tataráček" z Romadůru
Na oleji si necháme zesklovatět pokrájené cibule, přidáme pokrájené osolené a opepřené maso, smažíme dozlatova za občasného promíchání. Po osmažení... více o Hovězí na paprice
1. Do mísy dáme všechny suché ingredience. Kakao je dobré prosít přes sítko, aby se nevytvořily hrudky. Všechny suché ingredience smícháme a poté... více o Perník s čokoládou a kokosem
Těsto: žloutky utřeme s cukry a změklým máslem, vmícháme mouku s kypřidlem a nakonec sníh vyšlehaný z bílků. Plech nebo větší dortovou formu vyložíme... více o Jednoduchý obrácený koláč s ovocem
Z hlaviček žampionů vykroutíme nebo vyřízneme nožičky, které drobně pokrájíme. Na kousku másla osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, během smažení... více o Plněné smažené žampiony
Předehřejte si troubu na 200°C. V robotu nebo hmoždíři zpracujte 2 lžíce olivového oleje, čerstvé lístky ze 3 snítek oregána a rozmarýnu, 3 stroužky... více o Jehněčí na bylinkách a rajčatech
Vajíčko vyšleháme se sladidlem, pak přidáme sušené mléko, kypřící prášek a nízkotučné mléko. Připravené těsto naplníme 6 forem na muffiny. Pečeme 20... více o Perníkové muffiny (DUKAN)
Korpusy: žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, poté vmícháme teplou vodu, olej, polohrubou mouku s kypřidlem a kakaem. Vše dobře prošleháme a... více o Bílý smetanovo-tvarohový dort
Líčka jsou dnes gastronomickým hitem. Maso z lícní části hlavy zvířete je velice jemné, vhodné na dlouhé dušení a díky kližkovitým částem šťáva z něj... více o Telecí líčka na víně
Žloutky ušlehat za postupného přidávání horké vody, potom přidávat cukr a ušlehat do husté pěny. Ušleháme hustý sníh z bílků. Do žloutkové hmoty... více o Malý korpus
Kapary necháme okapat, polovinu jich nasekáme a ostatní necháme vcelku, smícháme je s majonézou a podle chuti přidáme pepř, příp. sůl. Kapary stačí... více o Dipy ke grilovanému masu - s kapary
Oloupané brambory pokrájíme a společně s hráškem dáme vařit doměkka, vodu trochu osolíme. Po uvaření scedíme, k bramborám a hrášku přidáme dle chuti... více o Bramborovo-hrášková kaše
Ovoce omyjte a očistěte. Bobulky opatrně osušte. Asi dvě třetiny rybízu a malin dejte do hrnce, vlijte šťávu, promíchejte a zhruba 5 minut za... více o Ovocné želé s mascarpone
Maso promíchejte s jemně nasekanou cibulkou a česnekem. Přidejte další ingredience a vytvořte dobře tvarovatelnou směs. Je-li potřeba, přisypte více... více o Masové knedlíčky v rajské omáčce
Vychladlé brambory nastrouháme, smícháme se změklým máslem a moukou. Hladké těsto vyválíme na kulatý plát a přeneseme do formy, okraje necháme... více o Bramborový koláč s tuňákem
Maso dáme do středně velké mísy, osolíme, přidáme sýr a smetanu a dobře promícháme. Připravíme si všechny tři části na obalení. Do vajíčka přidávám... více o Holandské řízky s nivou
Vejce vyšleháme s cukry do pěny, pak přidáme vodu a olej, promícháme a vmícháme i mouku s kypřidlem, vše vyšleháme v hladkou hmotu, ze které děláme... více o Jednoduché piškotové kornoutky
Uvařené brambory, česnek, sýr a uzeniné(uzeninu) nastrouháme(prolisujeme, pomeleme, rozmixujeme) a dáme do mísy. Přidáme vejce, papriku, škrobovou... více o Bramborové klobásy
Z masa nakrájíme plátky, které na stranách nařízneme, naklepeme ale nesolíme. V misce řádně rozmícháme vejce, škrob, zakysanou smetanu a v této... více o Řízky v zakysané smetaně
Krém: tvaroh vyšleháme s cukry do pěny, pak zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Pokud máme nízkoprocentní smetanu, přidáme do ní ztužovač. Korpus:... více o Kokosovo-tvarohový dort
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do hrnce a zalijeme vodou. Asi po 10 minutách přidáme očištěný a na poloviny překrojený... více o Chřestová omáčka s koprem
Tuk rozpustíme, meruňky nakrájíme nadrobno a všechny suroviny včetně šťávy z meruněk smícháme. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.... více o Buchta z meruněk
Oloupaná vejce pokrájíme na kostičky spolu s okurkami a cibulí. Ředkvičky očistíme a pokrájíme na plátky. Vše v misce smícháme s majolkou, dochutíme... více o Vaječný salát s ředkvičkami
Kuřecí křídla si očistíme, konce křídel odsekneme a mezi klouby kůži nařízneme, aby se nám při pečení křídla nezvedala a byla stejnoměrně opečená.... více o Obalovaná česneková křidélka
Lososa očistíme, osolíme a mírně opepříme. Na olivovém oleji osmahneme z obou stran (nemusí být moc, bude se ještě péct). Přendáme do zapékací mísy ... více o Losos na špenátové peřince
Máslo dáme povolit do mikrovlnné trouby, mezitím si nasekáme čokoládu na malé kousky. Potom smícháme máslo s medem a vejci, a postupně přimícháme... více o Zdravé sušenky
Králíka omyjeme, vytrháme zevnitř jeho sádlo, do stehen a hřbetu našpikujeme slaninu (pozor, má být schovaná v mase), osolíme a okmínujeme jak zevnitř... více o Králík na roštu - grilování
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme. V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, vložíme plátky masa a necháme je marinovat minimálně 1... více o Kuřecí řízek s hořčicí
Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhanou mrkev, přidáme mleté maso, osolíme a dobře osmahneme, můžeme zasypat hladkou... více o Boloňské špagety podle Evy
Kotlety nažízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme mletou paprikou a opečeme po obou stranách na tuku. Kotlety vyjmeme a na tuku osmahneme na... více o Vepřové kotlety v leču
V pekáči orestujeme cibuli nakrájenou na proužky a na chvíli odložíme. Maso naklepeme, okořeníme (sůl, pepř, mletá paprika) a zaprášíme moukou. Na... více o Máslové řízky
Z rebarbory sloupneme vrchní slupku, pak rebarboru pokrájíme asi na 3-5 milimetrové plátky, které namočíme asi do 70 °C teplé vody. Mezitím připravíme... více o Rebarborová buchta
Ideální je samozřejmě použít bio suroviny. Troubu předehřejeme na 220 °C. Mouku smícháme s vločkami, solí, sodou, klíčky a semínky. Přidáme podmáslí,... více o Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb
Nejdříve na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Skopové maso nakrájíme na kousky po 35-40 gramech, opepříme, osolíme a orestujeme s cibulkou a... více o Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní jídlo
Pizza Calzone prý vznikla v Neapoli, když se jednomu nešikovnému kuchaři při strkání pizze do trouby oná pizza složila tak, že jedna půlka pizzy... více o Calzone - Plněná pizza
Bílky vyšleháme do pěny, pak přidáváme cukr a pomulu vmícháváme mouku. Pak přidáme celé lískové oříšky, celé mandle, celé vlašské ořechy, pořádně... více o Bílkový chlebíček II.
Smícháme sypké přísady (mouka, cukr, kakao, prášek do pečiva), přidáme heru a vejce. Krátce promneme mezi prsty na žmolenku. Vsypeme do pekáče... více o Kakaové řezy s tvarohem a jablky
Do mléka dáme bobtnat želatinu a zahřejeme na 60 °C. Dno formy vyložíme piškoty a pokropíme šťávou z kompotu. Tvaroh smícháme s pomazánkovým máslem,... více o Tvarohový želatinový dort
Na mísu dáme mouku, cukr, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilinový cukr a muškátový oříšek. Do koflíku slazeného mléka dáme zkynouti kvasnice (3 kostky... více o Posvícenské koláče z r. 1900
Těstoviny uvaříme al dente (na zkousnutí), na oleji osmažíme cibulku a přidáme na plátky nakrájené žampiony, osolíme a okmínujeme. Smažíme do měkka.... více o Těstoviny se žampiony
Vše smícháme v míse, těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme v troubě předehřáté na 180°C, cca 40 min nebo dokud kontrolní špejle... více o Dobrý perník
Margarín a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, usekaná ořechová jádra a citronovou kůru. Formu na beránka... více o Velikonoční beránek z tvarohového těsta
Opečené toasty potřeme z jedné strany majonézou a na osm kusů navrstvíme jemně nakrájené listy ledového salátu. Čtyři plátky se salátem poklademe... více o Club Sandwich
Ingredience na pudink svaříme a necháme vychladnout. Korpus dáme na vymazaný a vysypaný plech. Tvarohový krém smícháme s vychlazeným pudinkem, dáme do... více o Prošívaná deka
Do rendlíku vlijeme jen tolik vody, aby byla ryba potopená, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí várky... více o Kapr na černo
Pečivo namočíme do studené vody. Zelí očistíme a košťál vyřízneme. Potom vložíme zelí do vařící osolené vody a postupně opatrně utrhneme 8 vnějších... více o Zelné závitky s mletým masem