• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na šťavnaté kuře s dokonalou kůrkou?

Jak na šťavnaté kuře s dokonalou kůrkou?

Jak na šťavnaté kuře s dokonalou kůrkou?

Pečené kuře je klasika, kterou má každá rád. Navíc je úžasně variabilní. Vynikající je s bramborami, rýží, ale i s knedlíkem a zelím. Jak ale docílit toho, aby po upečení nebylo maso vysušené a kůžička byla vypečená do křupava? Prozradíme vám osvědčené triky šéfkuchařů.

Jak péct kuře

Kuře vyndejte z lednice alespoň dvě hodiny předem, aby se ohřálo, důkladně ho omyjte pod vlažnou tekoucí vodou. Pak ho osušte kuchyňskou papírovou utěrkou a osolte zvenku i zevnitř. Můžete použít také grilovací či jiné koření nebo třeba směs bylinek. Vybrané koření i nebo bylinky vmíchejte i do kousku povoleného másla a to pak nejlépe rukou vetřete pod kůži na prsou, nebudou po upečení tak suchá a budou chutnější, protože chuť koření či bylinek maso během pečení prostoupí.

Do pekáčku rozprostřete trochu másla, kuře na něj položte a podlijte ho vodou. Přiklopte poklicí a dejte péct do předehřáté trouby na 230 stupňů Celsia. Zhruba po 25 minutách teplotu snižte na 180 stupňů Celsia (u horkovzdušných trub na 165), kuře otočte, přelijte vypečenou šťávou, zpátky přiklopte a pečte dalších 25 minut. Poté kuře znovu otočte a vraťte do trouby. Po deseti minutách pokličku odklopte, opět přelijte výpekem a nechte vytvořit křupavou kůrčičku. Vyplatí se v troubě zapnout funkci gril či teplotu opět zvýšit nad 200 stupňů Celsia. Po dopečení dopřejete kuřeti alespoň 15 minut klidu, dojde k rovnoměrnému rozprostření šťávy směrem od středu k povrchu, takže budou šťavnaté všechny partie.

- Před vložením do pekáčku můžete také kuře stáhnout provázkem, aby bylo kompaktnější. Díky tomu se prsíčka i stehýnka upečou rovnoměrněji. K tělu přiáhnutá stehýnka navíc nepustí do dutiny kuřete tolik horkého vzduchu. Zpomalí tak ve výsledku tepelnou úpravu prsíček a ta po upečení zůstanou šťavnatá.

- Připravte nádivku a vnitřek kuřete s ní vyplňte, zabráníte tak vysušení. Fantazii se meze nekladou, ochuťte si ji podle svého.

Kuře na grilu: 5 způsobů, jak ho připravit, aby byl výsledek perfektní!

Další triky pro křupavou kůžičku

- Do pekáčku rovnoměrně rozprostřete 1 - 2 kila soli, vrstva byla měla být aspoň 1,5 centimetru vysoká. Omyté, osušené a okořeněné kuře položte do pekáčku prsíčky dolů. Mezitím si předehřejte troubu na 210 °C. Kůžičku propíchejte, aby měl všechen přebytečný tuk možnost vytéct. Připravené kuře vložte do rozpálené trouby a pečte ho asi 70 až 90 minut. Nebojte, přesolené nebude!

- Pokud máte doma sádlo, osušené kuře rovnoměrně celé potřete asi dvěma lžícemi, jednu lžíci použijte i do břišní dutiny, a dejte ho péci. Před finálním dopečením ho pak potřete máslem a na chvilku ještě vraťte do trouby, vytvoří vám nádherně křupavou kůžičku.

Recept na smažené kuře jako z fast foodu najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

10 minut
Vanilkový krém z mikrovlnky

Vanilkový krém z mikrovlnky

V menší části mléka rozšleháme krupicový cukr, vanilkový pudink a žloutky. Vše zamícháme do zbylého mléka a nejlépe ve skleněné misce vaříme přikryté... více o Vanilkový krém z mikrovlnky

60 minut
Dukátové buchtičky z remosky s vanilkovým krémem

Dukátové buchtičky z remosky s…

Remosku můžeme vyložit pečícím papírem, na který nalijeme cca 4 lžíce oleje nebo budeme kuličky z kynutého těsta vkládat rovnou do remosky s olejem. ... více o Dukátové buchtičky z remosky s vanilkovým krémem

30 minut
Rizoto s hlívou

Rizoto s hlívou

Cibuli pokrájíme a osmažíme na oleji dozlatova. Hlívu pokrájíme na nudličky, nožičky na tenké plátky a přidáme jí k cibuli. Nejprve jí krátce zprudka... více o Rizoto s hlívou

Pečené vepřové ocásky (nejen) s bramborami

Pečené vepřové ocásky (nejen) s…

Pekáč vymažeme sádlem nebo vytřeme olejem. Do pekáče nasypeme hrubě pokrájené cibule a nasekaný zázvor. Na ně naskládáme dobře nasolené, okmínované... více o Pečené vepřové ocásky (nejen) s bramborami

Jablkovo-kokosová bábovka ze zakysané smetany

Jablkovo-kokosová bábovka ze zakysané…

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme smetanu s vlažným rozpuštěným tukem a dobře promícháme. Přisypeme kokos, mouku s kypřidlem a opět dobře... více o Jablkovo-kokosová bábovka ze zakysané smetany

Gratinované brambory (nejen) s česnekem

Gratinované brambory (nejen) s…

Do vymazaného pekáčku naskládáme vrstvu na plátky slabě pokrájených brambor, které posypeme nesekaným česnekem, rozmarýnem, na slabé nudličky... více o Gratinované brambory (nejen) s česnekem

Fazolové ragú se zeleninou

Fazolové ragú se zeleninou

Na trošce oleje osmažíme na kostičky pokrájenou mrkev, celer, petržel, slaninu, cibuli, nasekaný česnek. Pak přidáme ještě krátce osmažit větvičku... více o Fazolové ragú se zeleninou

60 minut
Ananasový koláč naruby

Ananasový koláč naruby

Kulatou dortovou formu o průměru cca 22 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Připravte si karamel. V menším hrnci nebo pánvi rozpusťte máslo,... více o Ananasový koláč naruby

Těstoviny se špenátem a uzeným masem

Těstoviny se špenátem a uzeným masem

Cibuli pokrájíme a na oleji osmažíme dozlatova, přidáme osmažit i na kostičky pokrájené uzené maso (lze použít i šunku) . Uvařené těstoviny na skus... více o Těstoviny se špenátem a uzeným masem

Květákový salát nebo pomazánka

Květákový salát nebo pomazánka

Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě krátce povaříme, pak scedíme, necháme okapat a vychladnout. Část růžiček (asi čtvrtinu) ponecháme na... více o Květákový salát nebo pomazánka

"Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví

"Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví

Mouku dáme do mísy, přidáme sůl, cukry a kůru, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou mléka. Trochu... více o "Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví

Citronovo-hruškový koláč

Citronovo-hruškový koláč

Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky, pak pokapeme šťávou z jednoho celého citronu. Použít můžeme mimo sezónu i hrušky... více o Citronovo-hruškový koláč

25 minut
Perníkové muffiny (DUKAN)

Perníkové muffiny (DUKAN)

Vajíčko vyšleháme se sladidlem, pak přidáme sušené mléko, kypřící prášek a nízkotučné mléko. Připravené těsto naplníme 6 forem na muffiny. Pečeme 20... více o Perníkové muffiny (DUKAN)

30 minut
Jablečné muffiny I.

Jablečné muffiny I.

1) Jablka si oloupeme a nastrouháme. Potom smícháme všechny ingredience dohromady. Pokud máte, můžete přidat ořechy, med nebo jogurt pro zjemnění. 2)... více o Jablečné muffiny I.

10 minut
Suši s rybou a zeleninou

Suši s rybou a zeleninou

Rýži důkladně propláchněte a uvařte se dvěma hrnky vody na skus. Ihned promíchejte s octem a rozestřete na talíř. Okurku a mrkev nakrájejte na... více o Suši s rybou a zeleninou

20 minut
Bryndzová pomazánka II.

Bryndzová pomazánka II.

Bryndzu s mlékem rozšleháme, přidáme máslo, nadrobno nakrájenou cibuli a ostatní ingredience. Vše opět rozšleháme. Baštíme s čerstvým chlebem a čajem.... více o Bryndzová pomazánka II.

120 minut
Vdolky - rozpeky

Vdolky - rozpeky

Necháme vzejít kvásek : vlažné mléko, droždí, cukr. Kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme hladké těsto. Necháme cca 90 minut kynout... více o Vdolky - rozpeky

Podkova - dort

Podkova - dort

1) Vyšleháme moučkový cukr se šesti žloutky do pěny, přidáme horkou vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše promícháme. Nakonec zlehka... více o Podkova - dort

Čínská sladkokyselá omáčka

Čínská sladkokyselá omáčka

Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, zalijeme vývarem, přidáme třený česnek, sojovou omáčku, anýz, cukr a ocet nebo citronovou šťávu. Povaříme... více o Čínská sladkokyselá omáčka

Žampiony na grilu

Žampiony na grilu

Menší žampiony očistíme a rozkrojíme na polovinu. Zabalíme do tenkého plátku anglické slaniny a napíchneme na grilovací jehlu. Pozvolna grilujeme.... více o Žampiony na grilu

70 minut
Karamelový krém

Karamelový krém

1. Začněte přípravou karamelu. Na pánvi s nepřilnavým povrchem nebo zesíleným dnem smíchejte cukr se šesti lžícemi vody. Na mírném plameni nechte cukr... více o Karamelový krém

Ředkvičkový salát se šunkou

Ředkvičkový salát se šunkou

Pokrájené ředkvičky smícháme s jablkem, které jsme po nakrájení pokapali citronovou šťávou. Přidáme nudličky šunky, pokrájenou cibulku, osolíme,... více o Ředkvičkový salát se šunkou

Hruškové šátečky se skořicí

Hruškové šátečky se skořicí

Hrušky oloupeme, vyndáme jádřince a pokrájíme na větší kousky. Pokud použijeme hrušky kompotované, necháme je před plněním šátečků okapat. Listové... více o Hruškové šátečky se skořicí

Utopenci podle mě

Utopenci podle mě

Špekáčky oloupeme a nařízneme. Uvnitř potřeme hořčicí a vložíme cibuli a plátek zelí, uložíme jednu řadu. Proložíme cibulí, dalšími plátky zelí,... více o Utopenci podle mě

Bílý šťovíkový boršč

Bílý šťovíkový boršč

Brambory oloupeme, pokrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody. Když jsou skoro hotové přidáme smetanu, opět necháme přejít varem, pak přidáme... více o Bílý šťovíkový boršč

Lívance a la Jamie Oliver

Lívance a la Jamie Oliver

Vejce rozdělíme, bílky dáme do jedné mísy, žloutky do druhé. Ke žloutkům přisypte mouku, prášek do pečiva, přilijte mléko a rozmíchejte na hladké,... více o Lívance a la Jamie Oliver

Pangasius zapečený se sýrem

Pangasius zapečený se sýrem

Filety opláchneme, osolíme, okořeníme, posypeme paprikou a necháme krátce odležet. na másle osmažíme cibuli a česnek do sklovita, vložíme filety a... více o Pangasius zapečený se sýrem

30 minut
Okurková polévka

Okurková polévka

Světlou zásmažku rozmícháme ve studené vodě, osolíme, příhodíme na kostečky pokrájené brambory a uvaříme je do měkka. Vmícháme smetanu, ochutíme do... více o Okurková polévka

Vaječná pomazánka s rukolou

Vaječná pomazánka s rukolou

Vejce uvaříme natvrdo. Vložíme je do studené vody a pak oloupeme. Oloupaná vejce rozkrojíme podélně a lžičkou vyjmeme žloutky. Vložíme je do misky a... více o Vaječná pomazánka s rukolou

Nanukové Řezy podle babičky Marušky

Nanukové Řezy podle babičky Marušky

Žloutky, moučkový cukr, černou kávu ušleháme, poté přidáme oříšky, hladkou mouku a hrubou mouku. Vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a dáme... více o Nanukové Řezy podle babičky Marušky

60 minut
Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků

Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků

Ze surovin vytvoříme těsto,necháme odpočinout v lednici, pokud nemáme v úmyslu je hned dělat, můžeme dát do mrazáku. Rohlíčky můžeme dělat klasicky,... více o Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků

Hnětynky

Hnětynky

Máslo utřeme se cukrem, postupně přidáme žloutky. Poté vmícháme hladkou mouku, vanilkový cukr a rum. Těsto vyválíme na placku asi 1/2 cm a vykrajujeme... více o Hnětynky

120 minut
Rohlíčky bez cukru

Rohlíčky bez cukru

Ze surovin zpracujeme těsto, které dáme min. na 1 hodinu do ledničky. Pak těsto rozdělíme na 6-7 dílů a z každého kousku vyválíme kolo, které... více o Rohlíčky bez cukru

60 minut
Měkké perníčky

Měkké perníčky

Med, cukr a vejce utřeme. V mouce rozmícháme prášek do perníku a sodu a přidáváme po troškách za stálého míchání k utřené hmotě. Nakonec přimícháme... více o Měkké perníčky

Rybízový čaj

Rybízový čaj

Všechny suroviny smícháme a pečeme v troubě asi 30 minut. Pak naložíme do skleniček a sterilizujeme 20 minut při 80 °C. Po otevření skleničky dáme do... více o Rybízový čaj

Čokoládová bábovka s vaječným koňakem

Čokoládová bábovka s vaječným koňakem

Máslo utřeme s cukrem, přidáme postupně vejce, pak mouku s práškem do pečiva a nakonec koňak a čokoládu. Pečeme asi hodinu na 175 °C.... více o Čokoládová bábovka s vaječným koňakem

Řízečky naruby

Řízečky naruby

Řízky nasolíme, naklepeme a poté je ještě jednou naklepeme ve strouhance. Takto připravené řízečky obalíme v rozšlehaném vejci a dáme zprudka opéct na... více o Řízečky naruby

Sladké pirohy

Sladké pirohy

Mouku, sůl a vejce s vodou smísíme na tuhé těsto, jako na nudle. Rozdělíme na poloviny a každou zvlášť rozválíme 3 mm silnou, nakrájíme na čtverce asi... více o Sladké pirohy

Americká buchta

Americká buchta

Krupicový cukr, vejce a olej ušleháme a přidáme všechno ostatní. Vlejeme do vymazaného a vysypaného plechu s vysokým okrajem a pečeme při 180 °C.... více o Americká buchta

Ohavečské košíčky

Ohavečské košíčky

Mouku oříšky a cukr promícháme v míse a tukem a bílkem zaděláme těsto, pěchujeme do formiček košíčků a pečeme při 180 °C. Krém tmavý: Ingredience... více o Ohavečské košíčky

60 minut
Linecké těsto pro začátečníky

Linecké těsto pro začátečníky

Všechny přísady necháme asi hodinu v pokojové teplotě. Potom zpracujeme běžným způsobem na vále v těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 30... více o Linecké těsto pro začátečníky

60 minut
Vosí hnízda

Vosí hnízda

Piškoty co nejjemněji nameleme. Nasypeme je do velké mísy, přidáme moučkový cukr a kakao. Všechny sypké ingredience důkladně promícháme metličkou, aby... více o Vosí hnízda

90 minut
Švestkový koláč nohama nahoru

Švestkový koláč nohama nahoru

Předehřát troubu na 170 °C. Do pekáčku o velikosti asi 20x20 cm dát 4 lžíce másla a nahřát v troubě, až se máslo rozpustí, vyndat z trouby a... více o Švestkový koláč nohama nahoru

Třená bábovka klasik

Třená bábovka klasik

Ve šlehači ušleháme tuky s oběma cukry a postupně zašleháváme žloutky. Smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Ušleháme 4 bílky... více o Třená bábovka klasik

90 minut
Bábovka s vaječným koňakem

Bábovka s vaječným koňakem

Vejce,cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Za stálého míchání přiléváme olej a vaječný likér. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Do formy... více o Bábovka s vaječným koňakem

Listové taštičky plněné mletým masem

Listové taštičky plněné mletým masem

Tence vyválíme listové těsto (asi 2 mm) a nakrájíme na čtverce o velikosti asi 8x8 cm a na každý dáme lžíci náplně. Těsto přeložíme a okraje dobře... více o Listové taštičky plněné mletým masem

Cibulová polévka se sýrem

Cibulová polévka se sýrem

Na rozehřátém másle zpěníme mouku, sejmeme z plotny, přidáme vejce, polovinu jemně nastrouhaného sýra a za stálého míchání zvolna zahříváme, až se... více o Cibulová polévka se sýrem

Šalamounské řezy

Šalamounské řezy

Vodu s cukrem, tukem a kakaem dáme do hrnce a zahříváme až se směs spojí (nevaříme!!). Pak odebereme 3/4 hrnku směsi, dolijeme rumem a dáme stranou.... více o Šalamounské řezy

Lahůdková sekaná

Lahůdková sekaná

Maso pomeleme, přidáme cibuli, česnek, vymačkané žemle, vegetu, sůl, vejce a hladkou mouku. Vše smícháme a dobře propracujeme. Vytvarujeme menší šišky... více o Lahůdková sekaná

Bramborová kaše

Bramborová kaše

Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Mléko přivedeme k varu a ihned odstavíme. Ještě horké brambory šťouchadlem... více o Bramborová kaše

Doporučujeme

30 minut
Srbské rizoto

Srbské rizoto

15 minut
Vaječné muffiny ve slanině

Vaječné muffiny ve slanině

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

Poslední sledované recepty

34
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
29
Langoše: recept na základní těsto
Langoše: recept na…
18
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
18
Středomořská čočková polévka
Středomořská čočková…
14
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolicová polévka se…

Zajímavé články

Rychlé polévky: 7 skvělých receptů na každý den v týdnu
Rychlé polévky: 7 skvělých receptů na každý den v…
Halloween: Muffiny, cupcakes a další recepty na strašidelnou party, které vás budou bavit
Halloween: Muffiny, cupcakes a další recepty na…
Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým připravíte ten nejlepší!
Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým…
Podzimní víkendové hody: Připravte si výtečné menu, od polévky až po moučník!
Podzimní víkendové hody: Připravte si výtečné…
Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu? Otestujte se!
Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu?…
AHA.cz Životní ztráta Vojty Kotka: Napsal jsem jedné slečně...

Životní ztráta Vojty Kotka: Napsal jsem jedné slečně...

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Univerzální kabelka? Existuje! Tuhle by měla mít v šatníku každá, radí designérka

Univerzální kabelka? Existuje! Tuhle by měla mít v šatníku každá, radí designérka

Ženy.cz Podzimní virózy: kýchání, rýma, kašel. Co se děje ve vašem těle a proč?

Podzimní virózy: kýchání, rýma, kašel. Co se děje ve vašem těle a proč?

Blesk.cz Znovu zamilovaný Tomáš Třeštík: Vyfotil svoji Evu nahou!

Znovu zamilovaný Tomáš Třeštík: Vyfotil svoji Evu nahou!

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy 10 karmických mužských jmen: Která přináší smůlu a která přitahují úspěch?

10 karmických mužských jmen: Která přináší smůlu a která přitahují úspěch?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na šťavnaté kuře s dokonalou kůrkou?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact