Kosti, maso nebo odřezky vkládáme vždy do studené a dostatečně osolené vody, tak dojde k lepšímu vyvaření chuťových a výživných látek. Ideální je mít na vaření vývaru dostatek času, protože by se měl vařit velmi zvolna, tak aby odspodu hrnce probublávaly jen malé bublinky. Silný, klokotavý var nám vývar zakalí a ztratíme důležité vitamíny. Pokud se na začátku varu vytvoří na vývaru šedohnědá pěna, lžící ji posbíráme, při dalším vaření by se nám rozpadla na drobounké kousky a vývar zakalila. Chceme-li zesílit vývar, přidáme maso nasekané na drobné kousky. Při scezování vývaru používáme husté sítko. Pokud chceme mít zcela čistý bujón, použijeme pro cezení husté plátýnko a ještě předtím posbíráme naběračkou vyvařený tuk. Tuk z vývaru nejlépe stáhneme po zchlazení.
Recept na pravý domácí vývar s knedlíčky najdete zde.
Vařečkou smíchejte v míse máslo s cukrem. Vmíchejte mouku s kakaem a nakonec chipsy. Vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a nechte odpočinout alespoň... více o Čokoládové sušenky
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova. Přidáme na plátky pokrájené osolené, opepřené, po stranách nakrojené plátky masa, které osmažíme... více o Vepřový plátek s listovým špenátem
Chřest oloupejte a 4 minuty vařte v osolené vodě. Sceďte, osušte a obalte v mouce, vejcích se smetanou a strouhance. Rozehřejte máslo s olejem a... více o Smažený bílý chřest
Hroznové víno používáme nejlépe bez peciček, aby smoothie nebylo nahořklé. Smoothie vytvoříme rozmixováním hroznového vína (kuliček) a ovoce či... více o Hroznové smoothie
Pokrájenou cibuli osmažíme na oleji dosklovata. Přidáme pokrájené žampiony (plátky nebo čtvrtinky) a zprudka smažíme za občasného promíchání do... více o Jednoduché žampionové kari
Smícháme sypké ingredience a přimícháme do nich postupně tekuté. Vše zamícháme a vylijeme na vymazaný a vysypaný pekáček. Lze i na plech, ale moučník... více o Makovník, Makovec
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky nebo kostičky, opepříme a jemně osolíme, dáme do misky. Přidáme zázvor, česnek, sojovou omáčku, olej a... více o Masová minutka s hráškem
Menší rajčata rozpůlíme, větší rozčtvrtíme, odstraníme tvrdou část u stopky a vydlabeme měkkou dužinu se semínky. Takto připravená rajčata naskládáme... více o Sušená rajčata
Cibuli i okurčičky nakrájejte na menší kostičky. Salám na plátky tenké asi 3 mm a pak na kostičky/nudličky o velikosti cca (0,5cm x 1cm) - prostě... více o Mámin ševcovský mls
Zelí očistíme, zbavíme povadlých listů, rozkrojíme na menší díly tak, aby každý díl držel pohromadě kousek košťálu, pak se nám zelí při krouhání... více o Kysané zelí ve sklenicích + salát
Maso (kuřecí, krůtí, vepřové) si pokrájíme na kostičky, okořeníme, osolíme a na trošce rozpáleného oleje osmažíme dozlatova. Pak maso smícháme v míse... více o Batáty s masem a zeleninou - zapečené
Slaninu opečeme do křupava a necháme vychladnout. Mouku promícháme s pečicím práškem, solí, pepřem, 2/3 nastrouhaného sýra a přidáme i nahrubo... více o Bramborové muffiny se slaninou
V míse smícháme mouku, cukr krupice i vanilkový, kakao, kypřící prášek, olej, vejce a kefír. Pečlivě promícháme. Můžeme do těsta přidat i pár lentilek... více o Muffiny s lentilkami
Na trošce oleje necháme osmažit pokrájenou cibuli a špek. Pak přidáme na kostky pokrájené (nebo plátky), osolené, opepřené a moukou zaprášené maso,... více o Hovězí na mrkvi s rozmarýnem
Mléko rozmícháme se žloutky, housky pokrájíme na plátky, pokrájíme švestky, vymažeme zapékací mísu. Na dno zapékací mísy naskládáme první vrstvu... více o Švestková žemlovka
Na rozpuštěném másle necháme zpěnit mouku, za stálého míchání přilijeme mléko, vývar a rozmražený špenát, přivedeme k varu. Přidáme muškátový květ,... více o Jednoduchá špenátovo-nivová polévka
Žampiony a papriky omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Na 1 lžíci oleje osmahneme nejdříve žampiony, posolíme, aby pustily vodu, a opepříme. Až se... více o Cuketa zapečená s paprikou a žampiony
* nakrájíme hlívu na kostičky * oloupeme a nakrájíme na kostičky i brambory * rozpůlíme cibuli * hlívu, brambory a cibuli dáme do hrnce * zalijeme 1 l... více o Bílá polévka z hlívy ústřičné
Brokolici (květák) uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, necháme dobře okapat a pak rozmixujeme na hladkou kaši, kterou v míse promícháme se... více o Brokolicová (květáková) roláda
Srnčí maso důkladně prošpikujeme uzeným špekem, osolíme a posypeme kořením "Divočina" od Vitany. Dáme do velkého pekáče, obložíme větším množstvím... více o Srnčí maso na smetaně
Cibuli oloupeme, drobně pokrájíme a na trošce olivového oleje osmažíme. Uzené maso pokrájíme na kostičky, přidáme k cibuli a také opečeme, ke konci... více o Čočka na kyselo - salát
Jako první si naložíme kuřecí maso (paličky,stehýnka,co máte:-)) do marinády (recept je i na zadní straně koření Grilované kuře). Necháme minimálně 2... více o Kuře pečené na zelenině
Změklou Heru našleháme s cukrem, solí a vejci. Do pěny vmícháme mouku s kakaem, skořicí(nemusí být) a kypřícím práškem. Těsto rovnoměrně rozetřeme do... více o Lehký kakaový koláč se švestkami
Naložíme vepřové maso do marinády.Vezmeme menší mísu,do ní dáme olej a koření,rozmícháme aby bylo bez hrudek.Poté do směsi naložíme maso a necháme v... více o Vepřový steak s hranolkami
V kastrolu ohřejte mléko. Přidejte cukr, vanilkový cukr (nebo vanilkovou esenci), sůl a máslo. Rozdrobte droždí, trochu je rozmíchejte a dejte do mísy... více o Donuty
Třešně opláchněte, zbavte stopek a vypeckujte je, meruňky opláchněte, rozpulte a vypeckujte. Polovinu meruněk nakrájete na skrojky. Rozmixujte spolu... více o Tvarohový krém s třešněmi a meruňkami
Rajčata pokrájíme na kousky, cibuli najemno, vejce a okurku na kostičky. Vše dáme do misky, osolíme, opepříme dle chuti a dáme vychladit. Podáváme s... více o Rajský salát - light
Z mouky, másla, cukru, vejce a citronové kůry vypracujeme hladké těsto a dáme na 30 minut odležet do lednice. Po odležení vyválíme tenký plát, který... více o Americký ořechový koláč
Z tuňáka slejeme všechnu šťávu, smícháme jej s nadrobno nakrájenou cibulí, pomazánkovým máslem (já kupuji pomazánkové máslo s bílým jogurtem), rajským... více o Tuňáková pomazánka VI.
Všechny suroviny dobře smícháme dohromady. Nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče a pečeme na 180°C asi 35 minut. Po vychladnutí můžeme... více o Fofrperník
Bílky vyšleháme s 1/2 cukru na tuhý sníh. Žloutky s 1/2 cukru do pěny. Hmoty spojíme a vmícháme mouku s kypřidlem, kůrou a solamylem. Těsto vlijeme na... více o Citronová roláda s tvarohovým krémem
Mrkve nastrouháme, přidáme rozmačkaný česnek, pomazánkové máslo. Vše se smíchá a podle chuti přisolí.... více o Pomazánka na jednohubky
Do přiměřeně velké nádoby (nejlépe 4-litrová sklenice) dáme 1 kg višní nebo borůvek, 3/4 kg cukru a necháme 2 hodiny stát, aby pusila šťáva. Pak je... více o Borůvkový (višňový) likér
Syrové a vařené brambory nastrouháme, přidáme vajíčko, mouku, sůl a olej, řádně promícháme. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Namočenýma rukama... více o Bavorský knedlík
Brokolici rozeberu na růžičky a vložím do mikrotenového sáčku, který mírným pootočením uzavřu. Vložím do mikrovlnky asi na 2 minuty. Brokolice změkne,... více o Brokolice se žampiony
Celá vejce vyšleháme s cukrem dobela, po malých dávkách přišleháváme mouku s práškem do pečiva a vodu smíchanou s olejem (vodu a olej si smícháme v... více o Bábovka kávová
Cukr a bílky vyšleháme nad parou, až je hmota lesklá a teplá. Zdobícíme sáčkem s širokým zdobítkem na piškot nebo linecké kolečko od spodu krouživým... více o Indiánky
Prsíčka si nakrájíme na jemné nudličky a okořeníme je steakovým a pepřovým kořením. Zprudka je orestujeme a přidáme na kostičky nakrájený hermelín,... více o Excelentní zážitek
Všechny přísady se smíchají dohromady a přidá se tolik převařeného mléka, aby vznikla hustá kaše, která půjde vylít do vymazané a vysypané bábovkové... více o Kokosová bábovka III.
Játra namočíme přes noc v mléce nebo podmáslí. Druhý den otřeme do sucha. Do rozpáleného sádla přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, česnek, oregáno,... více o Husí játra jako předkrm
Do tvarohu zamícháme žloutky, z bílků ušleháme tuhý sníh. Do tvarohu přimícháme mouku s práškem do pečiva a sůl. Nakonec opatrně zamícháme sníh z... více o Obalované koblížky
Tuk, cukr a vanil. cukr vymícháme, vmícháme vejce, mouku s práškem, vodu a skořici. Pečeme vafle na vaflovači a zdobíme podle chuti a vkusu.... více o Skořicové vafle
Lečo scedíme a necháme okapat. Škvarky, lečo feferonky a česnek pomeleme. přidáme vejce, hořčici vegetu a dobře promícháme. Plníme do sklenic a... více o Pikantní škvarková pomazánka
Do hrnce se studenou vodou dáme na růžičky rozdělený květák, 1 lžičku soli a dáme vařit. Kořenovou zeleninu oloupeme, nahrubo nastrouháme a přidáme k... více o Květáková polévka s krupicí a vejci
Vykynutým kváskem zaděláme běžným způsobem volnější kynuté těsto. Po vykynutí rozprostřeme na plech, posypeme hustě borůvkami a překryjeme posypkou.... více o Borůvkový koláč s ořechovou posypkou
Sýr nastrouháme na hrubší nudličky, vejce nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nasekanou cibulku a jogurt, osolíme a lehce promícháme.... více o Sýrová pomazánka s jogurtem
Z uvedených surovin svaříme nálev - necháme vychladnout. Na dno každé sklenice dáme několik koleček mrkve, cibule na to naskládáme očištěné okurky a... více o Okurky
Tvaroh smícháme s moukou, pudinkem a vejcem a vypracujeme těsto. Do kousků těsta balíme ovoce a vkládáme do osolené vařící vody. Po vyplavání vaříme... více o Tvarohové knedlíčky s ovocem
Nahrubo nastrouháme sýr, salám a cibuli, přidáme hořčici a jedno vejce. Směsí potřeme plátky veky, přitiskneme druhým plátkem a obalíme ve vejci a... více o Rychlá večeře
Brambory omyjeme, uvaříme doměkka, scedíme, oloupeme, prolisujeme do mísy a necháme vychladnout. Potom přidáme rozehřáté máslo, žloutky, strouhanku,... více o Bramborové krokety