Znáte to, stačí chvilka nepozornosti, krátký telefonát nebo třeba diskuze s potomkem, a omáčka v hrnci na plotně se přichytí ke dnu. Někdy stačí jí pořádně zamíchat, jindy už je ale dost připálená. Přesto jí nemusíte vylévat do záchoda, máme pro vás pár praktických tipů šikovných hospodyněk, jak ji zachránit.
Pokud se vám stane, že se omáčka trochu přichytí na dno hrnce nebo se lehce zapraží polévka, ještě není nic ztracené. Ihned ji přelijte do jiné nádoby. Na dně přichycené kousky ale ničím neseškrabujte, ty budete muset oželet. Pokud chcete mít jistotu, že jste omáčku zcela zbavili připálených zbytků, přeceďte ji přes cedník.
Praktické rady, jak uvařit tu nejlepší rajskou omáčku, najdete ZDE.
Nepříjemnou chuť zneutralizujete tak, že ji povaříte s bramborem, mrkví nebo třeba patkou chleba. Stačí deset minut, pak pohlcovač pachu vyndejte a vyhoďte. Použít můžete i korek, například korkovou zátku. Dejte ji ale do sítka na koření nebo plátěného pytlíčku, aby se případné kousky korku nedostaly do omáčky. Korek má silné absorpční vlastnosti a chuť připáleniny z omáčky doslova "vysaje". Pak ho opět vyndejte. Je zde ale malé riziko, že po korku v polévce nebo omáčce zůstane zemitá pachuť. Vždy ale samozřejmě záleží na míře připálení.
Pokud jde o omáčku smetanovou, vmíchejte do ní trochu mouky rozšlehané v mléce nebo smetaně a za stálého míchání ji přiveďte k varu. Pak přidejte silnější plátek citronu, krátce povařte a omáčku nakonec přeceďte.
Recepty na ty nejlepší české pokrmy s omáčkou najdete ZDE.
Na kousku másla nebo trošce oleje osmažíme na nudličky pokrájenou slaninu. Pokud je hodně prorostlá, budeme tuku potřebovat minimálně. Na osmaženou... více o Kapustová polévka se slaninou
Na rozpuštěném másle osmahneme cibulku. Když zesklovatí, přidáme nastrouhanou zeleninu (nahrubo). V případě potřeby lehce podléváme vodou. Po chvilce... více o Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a bez lasagnových plátů
Mouku a sůl dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme droždí, které zasypeme vanilkovým cukrem a zalijeme troškou vody. Vše v důlku... více o Jednoduché švestkovo-makové kynuté knedlíky
Mladou neloupanou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme jemně nastrouhaný česnek, drobně pokrájené uzené maso, vejce, majoránku,... více o Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)
Dám do kastrolu nebo do hluboké pánve jahody a lžíci vody a na středním ohni vařím za občasného míchání 15–20 minut, až se jahody částečně rozvaří.... více o Jahodový džem podle Dity P.
Čočku před vařením alespoň na 4 hodiny namočte do studené vody - lze ji sice uvařit doměkka i bez této procedury, ale pak je třeba počítat s tím, že... více o Čočkový salát s treskou
Mléko (né z lednice, pokojová teplota či vlahé) smícháme s rumem, cukry, solí a droždím. Pak přisypeme mouku, dobře promícháme, vytvoříme hustější... více o Třešňové lívanečky II.
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Na pánvi s rozpáleným olejem maso osmažíme dozlatova. Během smažení si pokrájíme... více o Masová minutka na zeleno - rychle a chutně
Citrony by měly být v BIO kvalitě, protože jejich kůra není chemicky ošetřená a právě tu potřebujeme. Citrony omyjte a škrabkou na brambory oloupejte... více o Ginger Beer - zázvorová limonáda
Korpus: Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej s vodou, přidáme kokos, mouku a kypřidlo, dobře promícháme a nakonec přidáme sníh z bílků.... více o Kokosový dort nebo řez
Jáhly několikrát propláchněte a zalijte vroucí vodou. Slijte a dejte do osolené vody vařit na 20 minut. Pak nechte dojít. Mrkev očistěte a... více o Jáhlové placičky s mrkví
Na oleji nebo másle osmažíme v kastrolu s širokým dnem dosklovata cibuli, pak přidáme osmažit pokrájenou očištěnou cuketu, papriky, mrkev a žampiony.... více o Adžika rýže - zeleninové rizoto
Korpusy: žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, poté vmícháme teplou vodu, olej, polohrubou mouku s kypřidlem a kakaem. Vše dobře prošleháme a... více o Bílý smetanovo-tvarohový dort
Moravanku si scedíme a nálev dáme na stranu, ten použijeme se želatinou. Všechny suroviny nakrájíme na malé kostičky včetně těch z Moravanky. Vzniklou... více o Vajíčková tlačenka
Osušený filet zbavený případných zbylých kostí namočíme na 15 minut do rumu kůží nahoru. Filet nemusí v rumu plavat, stačí na dně misky 0,5 centimetru... více o Uzený losos na grilu
Změklý tuk utřeme s cukry a žloutky do pěny. Přidáme rozmačkané banány, mléko, rum, kokos, čokoládu a mouku s práškem do pečiva. Vše řádně promícháme... více o Banánový chlebíček s kokosem
Jáhly spaříme horkou vodou, dáme je do kastrolu a zalijeme 500 ml vodou. Přidáme bujón a zvolna povaříme, dokud se voda neodpaří. Potom přidáme vejce,... více o Jáhlové placky
Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. Na cibuli rozdrobíme kvasnice a mícháme, dokud se nerozpustí.... více o Vynikající kvasnicové knedlíčky do polévky od babičky
Salát rozebereme na listy, vypereme v proudu studené vody, roztrháme na středně velké kousky a dáme přikryté chladit do lednice. Dresink si připravíme... více o Salát Caesar II.
Troubu předehřejte na 200 °C. V kastrolu svařte 250 ml vody s máslem a solí. Přisypte mouku a vařečkou míchejte na středním plameni těsto tak dlouho,... více o Malinové profiterolky
Na troše oleje orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme cuketu nakrájenou na kostičky a chvíli podusíme. Zaprášíme moukou a mletou paprikou a zalijeme... více o Cuketa na smetaně II.
Mouky smícháme v míse, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme cukr a nalijeme část mléka. Trochu mléko zamícháme a necháme... více o Kynuté pletýnky - smažené
Pórek očistíme, pokrájíme na kolečka a na rozpuštěném másle ho osmažíme dosklovata. Pak zaprášíme moukou, ještě chvíli osmažíme a zalijeme vývarem... více o Smetanová pórková polévka s bramborem
1) Jablka a mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s krupicí. 2) Oddělíme žloutky od bílků, žloutky utřeme s moučkovým a... více o Mrkvové muffiny
Ze surovin na těsto si vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 4 části a každou rozválíme na pomoučněném stole do tvaru obdélníku. Jahody... více o Jahodovo-tvarohové šišky (knedlíky)
Rohlíky jemně pokrájíme a pocákáme je mlékem. Potom do nich vlijeme vejce, dochutíme troškou vegety (solí), promícháme a směsí naplníme koláčovou... více o Obložený rohlíkový koláč
Cibulku na proužky osmahneme, přidáme cukr a necháme zrůžovět, osolíme, opepříme, přidáme maso a osmahneme zprudka do běla. Přidáme cuketu na proužky... více o Kuřecí směs s cuketou
Změklé máslo rozšleháme s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem, vešleháme celá vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou šťávu. Pokud je... více o Mramorová bábovka II.
Cibulku pokrájíme na jemno a opečeme na vyškvařeném špeku dokud nezesklovatí. Poté zasypeme paprikou a krátce orestujeme, tak aby nám paprika... více o Zelná polévka s uzenými žebry
Maso mírně naklepeme, osolíme, opepříme a vložíme do rozehřátého másla, kde jsme dali dvě lžičky tymiánu a dvě lžičky provensálského. Smažíme po obou... více o Kuřecí steak na bylinkovém másle
Kuřecí prsa prořízneme tak, aby vznikly tenčí plátky, ty trošku naklepeme, osolíme, opepříme a trošku posypeme grilovacím kořením nebo kořenící směsí... více o Pečené kuřecí závitky
Vše dáváme do pekárny na program těsto. Až je hotové, pleteme z něho housky. Pečeme na 170 °C 20 minut. Jsou vynikající, děti je jí holé bez ničeho.... více o Majolkové houstičky
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, nakrájenou anglickou slaninu, přidáme nakrájené zelí, mírně podlijeme, přidáme sůl, kmín, cukr a ocet. Všechno... více o Hlávkové zelí s těstovinami
Prsa nakrájiíme na kostičky cca 2x2 cm, cibuli na tenké měsíčky a vhodíme na omaštěnou vok pánev s neadhezním povrchem (např. teflon). Pokud máme kus... více o Dietní rychlá jakočína
Na cibulce orestujeme nakrájené kuřecí prso a krátce orestujeme, přidáme na kostky i se slupkou pokrájenou cuketu restujeme asi 3 minuty (záleží na... více o Cuketové hody
Papriku umyjeme a vykrojíme semena se stopkou. Nakrájíme si na jemno cibuli (jen jednu), smícháme s mletým masem, rýží, prolisovaným česnekem.... více o Plněné papriky v rajčatové omáčce
Ingredience vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program TĚSTO (pekárna ETA, Vega, Clatronic). Po ukončení programu těsto vyndáme z nádoby... více o Buchty - těsto z domácí pekárny
Z másla a mouky uděláme jíšku, zalijeme vývarem a provaříme, osolíme, okořeníme, vsypeme nakrájenou brokolici a šunku na malé kostky. Když je... více o Brokolicová polévka II.
Kuře nakrájíme na 10 kusů - hřbet, stehýnka na půl, prsíčka na 4 kousky, křidýlka zvlášť. Posolíme, mírně podlejeme a dáme péct do hlubokého pekáče do... více o Dietní pečené kuře s rýží
Mléko nalejeme do mísy, trošku osolíme, přidáme vejce a zašleháme. Přidáme hotový kvásek a hladkou mouku, ale už nemícháme, jen necháme na teplém... více o Kynuté lívance mojí babičky
Rozpuštěné máslo a hladkou mouku vymícháme, když je hladká, přidáme rajský protlak zamícháme a po troše přidáváme studenou vodu a mícháme, aby se nám... více o Rajská polévka pro děti i dospělé
Do hrnce se studenou vodou dáme na růžičky rozdělený květák, 1 lžičku soli a dáme vařit. Kořenovou zeleninu oloupeme, nahrubo nastrouháme a přidáme k... více o Květáková polévka s krupicí a vejci
Řízky naklepeme, osolíme a naložíme do směsi připravené smícháním všech ingrediencí. Necháme 24 hodin v lednici. Smažíme na rozpáleném oleji. Příloha... více o Přírodní řízek
Plátky krkovice osolíme a opepříme. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na silnější hranolky, osolíme a dáme do pekáčku. Na brambory rozložíme... více o Vepřová krkovice se šlehačkou
Kroupy propláchneme a ve větším množství vody vaříme doměkka. Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme, přidáme hrubě posekaný česnek, předem namočené... více o Vánoční jihočeský kuba
Hlávky zelí očistíme, opláchneme a pomocí kruhadla nebo ručně nakrouháme i s košťály (před krouháním je několikrát nařízneme). Nakrouhané zelí... více o Domácí kysané zelí
Do větší pánve vlijeme olej, přidáme najemno nasekanou cibuli a mírně osmahneme. Na tenké nudličky nakrájené vepřové maso vložíme na pánev s cibulkou... více o Neapolské nudle
Na oleji rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a česnek nakrájený na kousky. Necháme chvíli podusit, přidáme fazolky, protlak, sůl, pepř,... více o Pikantní fazolky
Tofu rozmačkáme vidličkou. Na rozehřátém másle tofu podusíme společně s vývarem asi 2 minuty. Poté sejeme z plotny. Zeleninu očistíme, jemně... více o Karbanátky z tofu
Cibuli a česnek oloupeme, rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme semen. Vše pokrájíme na kostičky. Brokolici rozebereme na růžičky. Maso nakrájíme na... více o Krůtí ragú s brokolicí