Znáte to, stačí chvilka nepozornosti, krátký telefonát nebo třeba diskuze s potomkem, a omáčka v hrnci na plotně se přichytí ke dnu. Někdy stačí jí pořádně zamíchat, jindy už je ale dost připálená. Přesto jí nemusíte vylévat do záchoda, máme pro vás pár praktických tipů šikovných hospodyněk, jak ji zachránit.
Pokud se vám stane, že se omáčka trochu přichytí na dno hrnce nebo se lehce zapraží polévka, ještě není nic ztracené. Ihned ji přelijte do jiné nádoby. Na dně přichycené kousky ale ničím neseškrabujte, ty budete muset oželet. Pokud chcete mít jistotu, že jste omáčku zcela zbavili připálených zbytků, přeceďte ji přes cedník.
Praktické rady, jak uvařit tu nejlepší rajskou omáčku, najdete ZDE.
Nepříjemnou chuť zneutralizujete tak, že ji povaříte s bramborem, mrkví nebo třeba patkou chleba. Stačí deset minut, pak pohlcovač pachu vyndejte a vyhoďte. Použít můžete i korek, například korkovou zátku. Dejte ji ale do sítka na koření nebo plátěného pytlíčku, aby se případné kousky korku nedostaly do omáčky. Korek má silné absorpční vlastnosti a chuť připáleniny z omáčky doslova "vysaje". Pak ho opět vyndejte. Je zde ale malé riziko, že po korku v polévce nebo omáčce zůstane zemitá pachuť. Vždy ale samozřejmě záleží na míře připálení.
Pokud jde o omáčku smetanovou, vmíchejte do ní trochu mouky rozšlehané v mléce nebo smetaně a za stálého míchání ji přiveďte k varu. Pak přidejte silnější plátek citronu, krátce povařte a omáčku nakonec přeceďte.
Recepty na ty nejlepší české pokrmy s omáčkou najdete ZDE.
Mícháme cukr, vejce a kokosový olej, dokud není směs kompaktní. Poté přidáme mouku a strouhaný kokos. Všechno smícháme a podle potřeby přilijeme... více o Kokosové sušenky
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme větší polovinu droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme cca 1dl vody a necháme... více o Plněné knedlíky uzeným masem
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme za stálého míchání hustý pudink.Změklé máslo utřeme s cukrem a po částech přidáváme vychladlý pudink. Vznikne nám... více o Banánová roláda s pudinkovým krémem
Cibuli nakrájejte a orestujte na oleji. Vmíchejte zelenou kari pastu, kurkumu, kukuřici a koriandrové stonky. Zalijte vývarem nebo vodou a vařte. Po 5... více o Krémová kukuřičná polévka
Květák očistíme, opláchneme a rozebereme na větší růžičky. Do širšího kastrolu dáme vařit vodu, osolíme a do vařící vkládáme růžičky květáku košťálem... více o Květákové řízky
Vejce utřeme s cukry do pěny, přilijeme mléko a máslo, promícháme. Pak přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a přisypeme vypeckované... více o Třešňové (višňové) muffiny / koláč
Základem receptu na pomalu dušené kuře, které můžeme připravovat i v hrnci TAJINE, je maso zbavené kůže, ale použít můžeme i maso králičí nebo krůtí,... více o Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Zelí nakrájíme, krájíme pokud možno jen listy a bílý košťál vyhazujeme nebo schroupeme. Ananas nakrájíme na malinkaté kousíčky a smícháme se zelím.... více o Salát z čínského nebo pekingského zelí s ananasem
Kuřecí maso očistíme a potřeme marinádou umíchanou z česneku, zázvoru, oleje a sojové omáčky. Maso uložíme v misce na cca dvě hodiny (můžeme v chladnu... více o Česnekovo-zázvorové kuřecí (nejen) paličky
Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme olej, mléko a vejce, vše dobře promícháme dohladka a nakonec do těsta přidáme pokrájené meruňky. Těsto dáme... více o Meruňkový perník
Nejdříve si uvaříme kaši z polenty. Vždy na 1 díl polenty připadnou 4 díly tekutiny - v tomto případě dávám 2 díly vody a 2 díly mléka (ale lze uvařit... více o Rychlý nepečený moučník z polenty
Vyrobit a uhmatat těsto, vložit na půl hodiny do ledničky, pak nechat asi 3 minuty v pokojové teplotě a pak vzít tubu na krém a dávat na plech. Péct... více o Esíčka
Mouku, cukry, prášek do pečiva, mák, skořici a citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme olej, mléko, vejce a řádně promícháme. Těsto nalijeme na plech... více o Koláč s nemletým mákem, ovocem a drobenkou
Tvrdší chleba si nakrájíme na plátky a namočíme ho do vody. Po pár minutách nacucaný chleba rozmačkáme do mísy (zbylou vodu si ponecháme, bude... více o Bramboráky z chleba
Troubu si předehřejeme na 190 stupňů a formičky si vymažeme máslem. Do mísy dáme cukr a vejce a ušleháme, až bude směs hustá a světlá. Čokoládu si... více o Čoko cupcakes
Množství záleží na počtu strávníků. Pokud budeme připravovat dýni v troubě, pokrájíme ji na větší kostky, které dáme v jedné vrstvě na plech s pečícím... více o Kořeněná dýně - pečená nebo grilovaná
Hermelín nastrouháme nabo pokrájíme na malé kousky a vmícháme do rozšlehaných vajec, dochutíme solí a pepřem a vlijeme do pánve s nepřilnavým dnem s... více o Hermelínová omeleta
Omyté, ale neoloupané brambory nakrájejte na kostičky a uvařte je v osolené vodě. Když jsou měkké, smíchejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání a... více o Smetanová polévka (Rahmsuppe)
Očištěné a vykuchané ryby nakrájejte na kousky a nechte stranou v chladu. Odkrojky a kosti uchovejte. Krevety vyloupejte a odstraňte střívko, skořápky... více o Italská rybí polévka „caciucco“
Rajčata a papriky omyjeme, očistíme, pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Cibuli jemně pokrájíme, přidáme do mísy, vše jemně osolíme, opepříme a... více o Rajčatovo-paprikový salát
Vejce rozmícháme s cukrem, přilijeme mléko, rozpuštěné máslo, zamícháme. Přisypeme mouku s kakaem a práškem do perníku, řádně promícháme a nepříliš... více o Perníkový koláč s ovocem a žmolenkou
Chřest oloupeme a nakrájíme. Cibuli osmažíme, vložíme do ní chřest, chvíli smažíme. Zalijeme vodou, přidáme na kousky nakrájené brambory a necháme... více o Chřestová polévka II.
Srdce opláchneme a vaříme v osolené vodě s menší částí cibule a 2 bobkovými listy doměkka. Pak srdce nakrájíme na slabé nudličky a vývar přecedíme.... více o Srdce na smetaně
Nudličky z hovězího masa obalíme v Solamylu.V pánvi rozpálíme olej a maso orestujeme zprudka ze všech stran, pak vyjmeme stranou a ve výpeku... více o Bruselské hovězí - minutka
Nejprve si připravíme roládu:vyšleháme žloutky s cukrem do pěny,pak přidáme mouku,řádně promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.Těsto... více o Lahodný roládový moučník
Maso mírně naklepeme, osolíme a opepříme. V misce smícháme jogurt a nastrouhaný sýr, přidáme podle chuti pepř, sůl a chilli. Můžeme přidat i další... více o Kuře v sýrovém těstíčku
Množství surovin záleží na počtu strávníků a Vaší chuti. Na lžíci sádla si osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli. Nakrouhané zelí dáme na cibuli,... více o Široké nudle se slaninou a zelím
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru, van.cukrem a lžící horké vody do pěny. Z bílků a zbylého cukru připravíme pevný sníh. Obě hmoty propojíme a... více o Roláda s nugátovým krémem
Ředkvičky nakrájíme na velmi jemné plátky, vejce oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme žloutky. Utřeme je s majonézou, lehce osolíme, opepříme a vmícháme... více o Jarní ředkvičková pochoutka
Mouku prosejeme na vál. Ostatní suroviny svaříme ve vodní lázni, jedlou sodu přidáme nakonec. Teplou směs zpracujeme s moukou, rozdělíme na čtyři díly... více o Velikonoční medové řezy
Do tvarohu dáme rozmačkaný česnek a dle chuti dosolíme. V jednoduchosti je síla :-)... více o Česneková pomazánka z tvarohu
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do pytlíku a na nalité těsto... více o Tvarohový mřížkový koláč II.
Mouku smícháme se solí a v míse zalijeme vařícím mlékem, ve kterém jsme rozpustili tuk a vše za horka smícháme a důkladně propracujeme vařečkou. Do... více o Ovocné knedlíky ze spařeného těsta
Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přidáme tvaroh, rozinky a rozkrájené vlašské ořechy a promícháme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do... více o Tvarohový biskupský chlebíček
Mouku prosijeme s práškem do mísy, přidáme cukr a vejce, lískové ořechy překrojíme na polovinu, vlašáky pokud nejsou polámané tak na na 4 dílky,... více o Ořechový chlebíček
Ušleháme 4 vejce s cukrem, postupně na střídačku opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem, ořechy, prášek do pečiva a olej s vodou. Pečeme při 150... více o Řezy Pribiňáček
Listové těsto rozdělíme na 3 díly, z každého vyválíme podlouhlý plát. Doprostřed klademe po celé jeho délce zelí, na plátky nakrájenou nivu a šunku na... více o Štrůdl se zelím a nivou
Vše zaděláme v těsto a necháme vykynout. Po vykynutí pleteme houstičky, potíráme rozšlehaným vajíčkem, sypeme solí a kmínem nebo mákem nebo strouhaným... více o Housky
Mouku, vejce, tuk a prášek do pečiva zpracujeme do hladkého těsta a rozdělíme na poloviny. Jednu vyválíme, uložíme na vymazaný plech. Nakrájenou... více o Rebarborové řezy
Vločky v osolené vodě uvaříme na velmi hustou kaši a necháme vychladnout. Slaninu nakrájíme na drobno, rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli a chvíli... více o Karbanátky z ovesných vloček
Mouku, prášek do pečiva, heru, van. cukry, moučkový cukr smícháme dohromady rukama. Těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné přidáme kakao a... více o Strouhaná tvarohová buchta
Nejprve uvaříme maso doměkka (asi 45 minut). Mezitím si nakrájíme rohlíky na kostičky, zalijeme zchladlým vývarem z uzeného tak, aby se rohlíky... více o Velikonoční sekaná
Maso naklepeme, osolíme a nakrájíme na malinké řízečky. Obalíme v mouce, vejci a kukuřičných lupíncích najemno rozdrcených. Usmažíme na oleji. Omáčku... více o Kuřecí kousky ala Donald
Mouku s máslem, špetkou soli a cukrem dobře uhněteme, dle potřeby přidáme 1-2 lžíce studené vody. Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a přibližně na... více o Tvarohový koláč s citronem
Zadělá se a nechá 1/2 - 3/4 hod vykynout. Pečeme v lívanečníku, nebo na pánvi.... více o Lívance II.
Kuře vykostíme podélným řezem kolem krku a páteře i s celou kostrou. Klouby křídelní a kyčelní kosti oddělíme řezem od kostry. Důležité je... více o Galantina z kuřete
Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a za stálého míchání smažíme až zrůžoví a voní. Ihned podlijeme mlékem, zahustíme... více o Pomazánka z droždí a vajec
Maso nakrájíme na menší kostky. Smícháme cukr, sójový olej, sójovou omáčku, solamyl a sůl. S touto směsí maso promícháme a necháme asi hodinu uležet.... více o Čínské vepřové kostky
Maso omyjeme a velmi lehce naklepeme. Cibuli nakrájíme na kostičky. Žampiony očistíme a nastrouháme je. Cibuli osmahneme na másle, přidáme žampiony a... více o Plněné krůtí stehno
Brambory povaříme ve slupce ve vroucí vodě asi 20 minut. Necháme vychladnout a pak je oloupeme. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Vejce... více o Bramborový salát s vejci a ředkvičkami