Neradi plýtváte potravinami? Pak se vám může hodit tenhle jednoduchý ale praktický tip. Díky němu nemusíte kvůli troše šťávy hned celý citron půlit, aby vám potom v lednici zplesnivěl a skončil v odpadcích.
Pokud potřebujete na dochucení jídla či nápoje jen pár kapek citronové šťávy, nemusíte plod rovnou překrajovat. Udělejte do něj malý otvor párátkem, špejlí nebo třeba čistou vidličkou a vymačkejte jen potřebné množství. Plod pak dejte do lednice. Nebude vysychat, nezplesniví a vy ho můžete použít i za několik dní.
Upečte si citronovou bábovku s mákem, recept najdete ZDE.
Vinnou klobásu smotáme do dvou šneků, které zpevníme párátky a obalíme v hladké mouce. Brambory a česnek nastrouháme na jemném struhadle do mísy,... více o Vinná klobása v bramboráku
Žloutky utřeme s cukry a máslem do pěny. Přisypeme mouku s kypřidlem a solí, přilijeme mléko a vše dobře promícháme. Do těsta nasypeme a vmícháme dle... více o Biskupský chlebíček - hrnkový
Celá vejce vyšleháme s cukry, přistrouháme jedno oloupané jablko bez jádřinců, přilijeme olej a mléko a vše promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem,... více o Vláčný makovník / makovec
Maso naklepejte pěstí přes mikrotenový sáček, v nejsilnějších částech trochu seřízněte a z obou stran osolte. V rendlíku rozehřejte 20 g másla,... více o Krůtí roláda plněná hříbky
Kambalu opláchněte a osušte. Máslo rozpusťte a vmíchejte do něj strouhanou citronovu kůru, drcený česnek, sůl, špetku pepře a hrst nasekaného tymiánu.... více o Pečená kambala s tymiánem
Uzená žebra zalijte vodou a přiveďte k varu. Po 5 minutách je sceďte a přilijte novou vodu. Přidejte mrkev, cibuli, česnek, petrželku a koření a... více o Uzený vývar
Panenku omyjte, osušte a podle potřeby odblaňte. Podélně ji nařízněte, aby vznikla hluboká kapsa. Všechny bylinky otrhejte ze stonků. Dejte do mixéru... více o Vepřová panenka s bylinkovým pestem
Korpusy rohlíčků: Bílky a krystalový cukr vyšlehat nad párou v tuhý sníh. Jemně vmícháme namleté ořechy, pokud je řídké, tak dohustíme strouhankou ... více o Plněné ořechové rohlíčky
Na malém množství oleje necháme zesklovatět pokrájený pórek (cibuli). Přidáme mleté maso, které smažíme za stálého míchání do té doby, než se nám... více o Brambory zapečené (nejen) s mletým masem
Oloupanou a pokrájenou cibuli osmažíme na oleji či sádle lehce dozlatova. Pak přisypeme na nudličky pokrájené zelí, které osolíme a okořeníme pepřem,... více o Dušené zelí - zadělávané
Do pekárny dáme všechny tekuté ingredience, naposledy dáme sypké. Nastavíme program na jedničku (co mám já program Basic) a necháme už všechno na... více o Domácí chléb z pekárny
Šunku se sýrem nastrouháme na hrubém struhadle do mísy (nebo pomeleme). Ochutíme solí (opatrně, sýr i šunka je slaný), pepřem, muškátovým květem,... více o Šunkovo-sýrové karbanátky
Všechny suroviny důkladně smícháme v míse a nalijeme do formiček (pokud budete používat papírové doporučuji dát třeba 2 na sebe pro větší stabilitu, a... více o Ořechové fit muffiny
Na másle a pokrájené slanině osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nebo nudličky pokrájené, osolené a opepřené maso a také... více o Mléčná žampionová omáčka
Do misky dáme lučinu, přidáme čerstvě nastrouhaný zázvor s česnekem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Podle toho, jakou chceme mít hustotu dipu,... více o Česnekovo-zázvorový dip (zálivka)
V míse si ručním šlehačem vymícháme všechny ingredience na těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Vylijeme na velký plech s vysokým... více o Rychlé povidlové řezy
Uděláme si kvásek, který poté smícháme s moukou a solí a zbytkem vody. Těsto pořádně propracujeme a necháme vykynout přibližně hodinu. Po vykynutí... více o Francouzské bagety (Baguettes)
Na pánvi na oleji osmažíme jednu jemně pokrájenou cibuli, česnek a slaninu. Přidáme černé fazole a naběračku kuřecího vývaru a zamícháme. Přidáme... více o Mexická polévka Sopa Tarasca
Gothaj pokrájíme a dáme do mísy, smícháme s okapanou zeleninou a opepříme. Připravíme si misky nebo umyté salátové vaničky, které naplníme touto směsí... více o Aspikové mističky
Upečeme korpus na dort: vyšleháme vejce s cukrem doběla, min. čtvrt hodinky šleháme mixérem, pak ručně vmícháme kakao, následuje mouka s kypřícím... více o Jak opravit nepovedený dort
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. V misce si připravíme worchester, sůl a pepř a smícháme s masem. Na pánev nalijeme kapku oleje (jen aby zakryla... více o Kuřecí nudličky v pepřové omáčce
Z mléka, žloutků, mouky a cukru uvaříme na mírném ohni hustou kaši, kterou za občasného promíchání, aby se nám nevytvořil škraloup, necháme zchladnout... více o Vařený krém na dorty, řezy, cukroví
Na másle a oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli. Přisypeme vločky a necháme je také orestovat a lehce zrůžovět. Zaprášíme moukou, necháme... více o Kapustová polévka s vločkami a klobáskou
1kg hub, 1 ½ l vody, 3 dkg soli a kys. citronovou (pokud není, tak použít citron) dát vařit cca 15 min. Pak 1 ½ l vody, 2 ½ dcl octa, 3 bobk. listy,... více o Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu
Na lžíci oleje osmažíme slaninu, přidáme na hranolky pokrájenou mladou cuketu (i se slupkou) a zprudka osmažíme, nejlépe v kastrolu nebo pánvi s... více o Cuketa na slanině s česnekem
Do mísy vsypeme polohrubou mouku, prášek do pečiva, vlijeme mléko, olej, vše zpracujem ve vláčné těsto, které vyválíme a posypeme nastrouhanými jablky... více o Jablečný závin
Prsa si pokrájíme na kostky, mrkev na kolečka, cibuli najemno. Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět cibuli, na ní orestujeme osolené a opepřené... více o Prsa v mrkvi
Rajčata nařízneme a spaříme v horké vodě, poté oloupeme a nakrájíme na kousky. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, dáme smažit oloupaný celý česnek.... více o Špagety alla puttanesca
Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme vypotit. Po vypocení nakrájíme na kostky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. V pánvi... více o Lilek s rajčaty
Do hrnce s vroucí vodou vhodíme drobně pokrájená játra, která ihned vyndáme, necháme okapat a zchladnout. Pak je zaprášíme Solamylem, opečeme v... více o Žampionová játra
Ručně zpracovat ingredience na těsto a rozdělit na větší a menší (na mřížky) díl. Větší díl vyválím a dám na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.... více o Mřížková tvarohová buchta
Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme a přeléváme na talířích omáčkou. Omáčka: Na třech lžících oleje orestujeme cibuli dozlatova. Na cibuli dáme... více o Těstoviny s žampionovo-nivovou omáčkou
Pekáč vymažeme máslem a poklademe na kolečka nakrájenou cibulí (hodně), na to poklademe již okořeněné kuře. Dáme péct. Mezitím na plotně rozehřejeme... více o Francouzské kuře II.
Žloutky utřeme s pískovým a vanilkovým cukrem. Čokoládu rozlámeme do poloviny smetany a rozvaříme ji. Doplníme zbylou smetanou, přilijeme k žloutkové... více o Čokoládový Baileys
Do pekárny nalijeme vodu a přidáme všechny suché ingredience. Před kynutím posypeme celým kmínem. Program: KLASIK, velikost II.... více o Celozrnný chléb s pšeničnou moukou
Ve větším hrnci uvařím osolenou vodu na špagety, přileji trochu oleje, aby se nelepily. Na pánvi osmahnu cibulku na trošce oleje a přidám prolisovaný... více o Špagety s mletým masem
Maso orestujeme na cibuli, přidáme fazole i s nálevem, chlilli omáčku dle chuti, rajský protlak, podlijeme vodou a necháme dusit (cca půl hodiny).... více o Chilli con carne V.
Maso mírně naklepeme, posolíme, opepříme. Smícháme jogurt s prolisovaným česnekem, majoránkou, solamylem, ďábelským kořením, vegetou a do téhle směsi... více o Jogurtové řízky
Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na na kostky nebo plátky (dle zvyku). Okurku nakrájíme na tenké kolečka, posolíme, necháme pustit šťávu,... více o Rakouský bramborový salát
Zeleninu a jablka drobně nakrájíme a vše smícháme dohromady. Solíme dle potřeby.... více o Cibulová pomazánka
Hrušky nakrájíme na kousky a pomačkáme rukou. Smícháme s citronovou šťávou a na malé kousky nakrájeným zázvorem. Přidáme želírovací cukr, přivedeme k... více o Hruškový džem se zázvorem
V míse ze surovin zpracujeme rukama těsto - polohrubé mouky dám trochu a postupně přidávám tak, aby se těsto nelepilo, ale bylo pěkně vláčné. Uválíme... více o Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem
Čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno. Dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Necháme chvilku louhovat (přikryjeme) a pak přidáme med dle... více o Zázvorový čaj II.
Zeleninu nakrájíme na menší kostičky a přidáme kukuřici. Zálivku rozmícháme v jogurtu a vylijeme na salát, poté nakrájíme balkán také na malé kostky a... více o Šopský salát alá Verunka
Z brambor, mouky, soli a vejce se udělá klasické bramborové těsto. Rozválí se pruh, aby se do něho dal zabalit salám. Salám rozkrájíme asi na 8 cm... více o Bramborové krokety III.
Růžičkovou kapustu očistíme a odstraníme uvadlé listy. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na oleji osmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou... více o Růžičková kapusta na kari
Na rozpáleném oleji osmahneme zprudka cibulku dozlatova. Vsypeme na kostky pokrájené kuřecí maso a orestujeme. Podlijeme trochou vody, přidáme... více o Bazalkové kuře s ořechy
Maso naškrábeme nebo dvakrát umeleme a smícháme s uvedenými ingrediencemi v hmotu. Necháme uležet a mažeme na topinky.... více o Tatarský biftek
Kostku mraženého špenátu vložíme do hrnce, přikryjeme pokličkou a při mírné teplotě rozmrazíme. Na másle zasklovatíme na kostičky nakrájenou cibuli... více o Dušený špenát
Prsíčka omyjeme, lehce naklepeme a osolíme. Doprostřed masa vložíme plátek sýra a několik koleček klobásy. Svineme a upevníme masovými jehlami. Poté... více o Kuřecí prsíčka á la Lada