• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na med

Jak na med

Jak na med

Máte rádi med? V čaji chutná mnohem lépe, než cukr, hodí se ale i při přípravě dresinků, marinád nebo třeba při pečení moučníků. Co ale dělat, když ztuhne nebo zcukernatí? Poradíme vám, jak ho znovu proměnit v tekutý, aniž by ztratil na kvalitě.

Mezi lidmi panuje rozšířený mýtus, že med, který krystalizuje neboli cukernatí, je nekvalitní. Opak je ale pravdou. Krystalizace je jednou ze známek kvalitního medu a jde o zcela přirozený jev. Dochází k ní především když je med uchováván v chladu. Liší se ale doba ztuhnutí u jednotlivých druhů medu, která závisí na podílu glukózy a fruktózy. Světlé – květové medy krystalizují zpravidla rychleji, tmavé lesní medy – medovicové až za několik měsíců. nejodolnější je med akátový, který zůstane tekutý i několik let.

Zkrystalizovaný med si uchovává všechny své vlastnosti, hůř se ale používá, proto je žádoucí proměnit ho znovu v tekutý. Na výběr máte hned z několika možností, jak to provést. Tou první je zahřátí medu ve vodní lázni. Vložte ho do vlažné vody a nechte pomalu zahřívat. Teplota by ale neměla přesáhnout 45 °C, vyšší teploty totiž mohou zničit v medu obsažené cenné složky. Účinné enzymy by se vytratily. Krátké zahřátí na vyšší teplotu ale medu neublíží. Není proto nutné se bát, že po oslazení horkého čaje se z medu stane pouhé sladidlo.

Co takhle upéct domácí medovník? Recept na něj najdete ZDE.

Další možností je dát med na pár minut do trouby. V ní ho nechte pomalu se rozpustit. Teplota by ale měla být nastavena maximálně na 50 °C. V zimě během topné sezény zase sklenici s medem můžete postavit třeba na radiátor. Klidně ho tam nechte přes noc a ráno si ho rovnou můžete namazat na chleba.

I když se časo radí i použití mikrovlnné trouby, není tenhle spotřebič k tomuto účelu vůbec vhodný. V mikrovlnce by se totiž med nerozpouštěl rovnoměrně. Působením mikrovln dochází nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku zničení těch nejcenějších látek a tím i znehodnocení medu.

Naučte se péct perníčky, které jsou měkké hned po vyndání z trouby. Recept na ně najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Medovo-hořčičná marináda na kuře i lososa

Medovo-hořčičná marináda na kuře i…

Všechny ingredience pořádně promíchejte, dejte do vakuově uzavíratelného sáčku a do něj vložte naporcované kuře nebo lososa tak, aby bylo maso obalené... více o Medovo-hořčičná marináda na kuře i lososa

60 minut
Vegetariánské špízy s feta sýrem na grilu

Vegetariánské špízy s feta sýrem na…

Bagetu nakrájejte na kostičky a na chvíli, tak aby se příliš nerozmáčela, ji ponořte do marinády, poté ji uložte stranou. Do marinády dejte na... více o Vegetariánské špízy s feta sýrem na grilu

30 minut
Utopenci podle Gajzy

Utopenci podle Gajzy

Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak... více o Utopenci podle Gajzy

15 minut
Okurkové smoothie

Okurkové smoothie

Okurku oloupejte, nakrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Přidejte citrónovou šťávu, cukr a vodu. Vše řádně rozmixujte. Smoothie dochuťte dle... více o Okurkové smoothie

Losos (nejen) v bylinkách

Losos (nejen) v bylinkách

Z oleje, citronové šťávy i kousků citronové kůry (postačí pár hoblinek žluté kůry) nasekaného česneku a bylinek vymícháme v hlubokém talíři marinádu,... více o Losos (nejen) v bylinkách

80 minut
Tradiční jablečný koláč

Tradiční jablečný koláč

Jako první si připravíme těsto. Smícháme mouku, 2 lžíce cukru, špetku soli, Heru a 8 lžic vody a zapracujeme na těsto. Rozdělíme na 2 silnější placky... více o Tradiční jablečný koláč

Přírodní plátek s fazolkami

Přírodní plátek s fazolkami

Fazolky krátce spaříme ve vroucí osolené vodě a scedíme. Maso pokrájíme na plátky, po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutilo, naklepeme,... více o Přírodní plátek s fazolkami

40 minut
Jednoduché ovesné sušenky

Jednoduché ovesné sušenky

Tento recept jsem vytvořila asi ze dvou různých receptů a s vlastní fantazií. Jelikož poslední dobou používám hodně ovesné vločky a snažím se jíst... více o Jednoduché ovesné sušenky

Jidáše - sádlové

Jidáše - sádlové

Mouky smícháme v míse s citronovou kůrou, solí, vanilkovým cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí,... více o Jidáše - sádlové

Můj dýňový kompot s ananasem

Můj dýňový kompot s ananasem

Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na menší kostky a dáme do velkého hrnce zasypeme kyselinou citronovou a zalejeme 5 litry vody, takto necháme dýni... více o Můj dýňový kompot s ananasem

10 minut
Mexický salát Pico de Gallo

Mexický salát Pico de Gallo

Rajčata, papriku a chilli papričky nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek najemno a vložíme do mísy. Přidáme nasekaný koriandr, olivový olej a štávu z... více o Mexický salát Pico de Gallo

20 minut
Fazolková omáčka

Fazolková omáčka

Na pánvi lehce osmahneme a prohřejeme plátky masa. Vyndáme ho a dáme tam nakrájené fazolky (2-3 cm), přidáme vodu a necháme povařit, dokud nezměknou.... více o Fazolková omáčka

45 minut
Slaný koláč z listového těsta

Slaný koláč z listového těsta

Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole, pak přeneseme na plech a posypeme nastrouhaným (drobně natrhaným) rohlíkem, který pokapeme rozšlehaným... více o Slaný koláč z listového těsta

Řízky naruby - na zelenině (leču)

Řízky naruby - na zelenině (leču)

Rajčata pokrájíme na čtvrtky, papriky na proužky, cibuli na kolečka a vše dáme do pekáčku s trochou oleje do předehřáté trouby. Až se nám zelenina... více o Řízky naruby - na zelenině (leču)

Pekanový koláč

Pekanový koláč

Na těsto smíchejte mouku, cukr a na kostky nakrájené máslo. Přidejte žloutky, citronovou kůru a šťávu. Vypracujte těsto a uložené v mikrotenovém sáčku... více o Pekanový koláč

Těstovinový salát s nakládanou zeleninou a zakysanou smetanou

Těstovinový salát s nakládanou…

Těstoviny uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme, zakápneme lžící oleje, promícháme a necháme vychladnout. Zeleninu použijeme dle vlastního výběru.... více o Těstovinový salát s nakládanou zeleninou a zakysanou smetanou

Tvarohové brambory - zapečené

Tvarohové brambory - zapečené

Oloupané brambory uvaříme a nakrájíme je na slabší plátky. Tvaroh rozšleháme s olejem dohladka, osolíme a přidáme cibuli. Mouku smícháme s kořením.... více o Tvarohové brambory - zapečené

Zapečené plněné bagety

Zapečené plněné bagety

Do každé bagety uděláme shora podélný hluboký zářez,opatrně je rozevřeme a na řezu potřeme slabě máslem. Pak do zářezu vložíme plátky hermelínu a... více o Zapečené plněné bagety

45 minut
2x křenová omáčka se smetanou

2x křenová omáčka se smetanou

**Originál:** Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Ve smetaně "rozkvrdláme" žloutky a společně s čerstvě... více o 2x křenová omáčka se smetanou

40 minut
Domácí pizza podle Míši

Domácí pizza podle Míši

Těsto připravíme tak že smícháme hladkou mouku, droždí, cukr, sůl a olej. S postupným přidáváním teplé vody připravíme těsto, které následně necháme... více o Domácí pizza podle Míši

Afrika řezy

Afrika řezy

Cukr, olej a vejce v míse dobře rozmícháme. Do druhé mísy prosejeme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a přidáme skořici a oříšky. Mouku smíchanou s... více o Afrika řezy

Bublanina do hrníčku

Bublanina do hrníčku

Troubu si předehřejeme na 200°C, na plech si připravíme máslem vymazané a strouhankou vysypané hrníčky (4 - 5, podle velikosti). Z bílků ušleháme... více o Bublanina do hrníčku

Sekaná pečeně s paprikou

Sekaná pečeně s paprikou

Všechny suroviny smícháme v hladkou hmotu, popřípadě přisypeme trošku strouhanky. Do pekáčku položíme šišku z mletého masa a podlijeme vodou. Pečeme... více o Sekaná pečeně s paprikou

30 minut
Salát z červené řepy s hruškou

Salát z červené řepy s hruškou

Červenou řepu očistíme, oškrábeme a nakrájíme na tenké hranolky (sirky), stejným způsobem nakrájíme hrušku, kterou jsme zbavili jádřince, případně dle... více o Salát z červené řepy s hruškou

Krůtí medajlonky se sýrem

Krůtí medajlonky se sýrem

Na teflonovou pánev dám rozehřát cca 2 polévkové lžíce oleje, plátky krůtích prsíček posypu grilovacím kořením a dám prosmažit (ne moc zprudka) na 2... více o Krůtí medajlonky se sýrem

Hlávkové zelí s těstovinami

Hlávkové zelí s těstovinami

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, nakrájenou anglickou slaninu, přidáme nakrájené zelí, mírně podlijeme, přidáme sůl, kmín, cukr a ocet. Všechno... více o Hlávkové zelí s těstovinami

Banánové muffiny

Banánové muffiny

Do mísy zamícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. V druhé misce rozmixujeme banány, vajíčka, cukr, rozehřáté... více o Banánové muffiny

Tvarůžková pomazánka (vařená, jednoduchá)

Tvarůžková pomazánka (vařená,…

Máslo dáme do kastrůlku a na ohni rozpustíme, přidáme kmín a tvarůžky (buď předem nakrájené na kousky nebo je lžící rozmělníme v kastrůlku). Posypeme... více o Tvarůžková pomazánka (vařená, jednoduchá)

Plněné pudinkové řezy

Plněné pudinkové řezy

Z mouky, Hery a vejce vypracujeme vláčné těsto a v igelitovém sáčku necháme asi 1 hod. odpočinout v chladu. Těsto rodělíme na 2 díly a na vymazaný... více o Plněné pudinkové řezy

Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Nakrájíme lilek na plátky cca 1 cm, osolíme, a necháme chvíli, aby vytekla voda. Na pánvi rozpustíme olivový olej, přidáme cibuli, rajčata, papriku,... více o Zapečený lilek s fetou

45 minut
Bábovka tvarohovo-kokosová

Bábovka tvarohovo-kokosová

Žloutky třeme s tukem a cukrem do pěny. Přidáme tvaroh, rozinky, kokos, ořechy, dětskou krupičku, prášek do pečiva. Nakonec lehce! zamícháme z bílků... více o Bábovka tvarohovo-kokosová

Guláš v papiňáku

Guláš v papiňáku

Tukem pokryjeme tence dno papiňáku a když se rozhřeje, nasypeme tam maso nakrájené na 2 cm kostky. Občas mícháme. Maso pustí vodu. Necháme maso do... více o Guláš v papiňáku

Jedničkové rybí filé

Jedničkové rybí filé

Rybí filé osolíme a lehce obalíme v mleté paprice. Cibuli nakrájíme na kolečka, anglickou slaninu na plátky. Na dno máslem vymazaného kastrůlku dáme... více o Jedničkové rybí filé

Alfédovy panenky

Alfédovy panenky

Maso nakrájíme na plátky, které opečeme na oleji. Osolíme a opepříme. Polovinu masa z pánve (opečeného) vyjmeme do zapékací mísy, a na prázdné místo v... více o Alfédovy panenky

Bavorské vdolečky II.

Bavorské vdolečky II.

Z vlažného mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek. Přidáme ostatní a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Těsto rozválíme na plát... více o Bavorské vdolečky II.

Pudinkový dort z listového těsta a jablky

Pudinkový dort z listového těsta a…

Nastrouhat jablka, smíchat se skořicí, cukrem a rozinkami, vyválet z listového těsta 2 placky, peču v kulaté formě na dort o průměru 24 cm, na dno... více o Pudinkový dort z listového těsta a jablky

15 minut
Škvarková pomazánka podle řezníka Pospíšila

Škvarková pomazánka podle řezníka…

Škvarky smícháme se sádlem a rozetřeným nebo rozmixovaným česnekem, přidáme na droboučko nasekanou cibuli, kmín a sůl podle chuti. Máme-li trochu... více o Škvarková pomazánka podle řezníka Pospíšila

50 minut
Kokosová roláda jednoduše

Kokosová roláda jednoduše

Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny za postupného zašlehávání horké vody. Pak přidáme hladkou mouku s práškem do pečiva a kokosem. Těsto vylejeme... více o Kokosová roláda jednoduše

45 minut
Linecké třené cukroví I.

Linecké třené cukroví I.

Máslo utřeme po pěny s cukrem a postupně vmícháme další suroviny. Těsto protlačíme strojkem nebo stříkáme na plech kratší kousky. Zprudka upečeme.... více o Linecké třené cukroví I.

60 minut
Cannelloni se špenátem

Cannelloni se špenátem

Náplň: špenát očistíme a několik minut povaříme. Scedíme, dobře vymačkáme a posekáme. Na rozehřátém olivovém oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli... více o Cannelloni se špenátem

50 minut
Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou

Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou

Těsto vyválíme a vyložíme jím suchý plech. Celé obložíme plátky mozzarelly (může to být i ta obyčejná česká, která není v nálevu), navrch položíme... více o Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou

Ředkvičkový salát

Ředkvičkový salát

Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka. Jablka oloupáme a zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky. V míse smícháme plátky ředkviček, kostičky... více o Ředkvičkový salát

Zákusek chudých

Zákusek chudých

Tvaroh umícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, a trochu podle potřeby zředíme mlékem. Směs nesmí být moc řídká spíše hustší. Starší rohlíky podélně... více o Zákusek chudých

Langoše II.

Langoše II.

Z vlažné vody, cukru a droždí necháme vzejít kvásek, který vlijeme do nepatrně osolené mouky a zaděláme těsto. Necháme pod utěrkou asi půl hodiny... více o Langoše II.

Metrový dort II.

Metrový dort II.

Cukr a žloutky třeme do pěny, postupně přidáváme vodu a olej. Potom přidáme mouku, pečivový prášek a sníh ze 4 bílků. Těsto rozdělíme na dva díly a... více o Metrový dort II.

Makarony zapečené se sýrem a rajčaty

Makarony zapečené se sýrem a rajčaty

Makarony uvaříme podle návodu na obalu v dostatečném množství osolené vody. Mouku osmahneme na 40 g rozehřátého másla. Za stálého míchání přilijeme... více o Makarony zapečené se sýrem a rajčaty

Rybí filé v těstíčku

Rybí filé v těstíčku

Filé osolíme, opepříme, potřeme po obou stranách hořčicí a necháme v chladnu asi hodinu proležet. Z rozšlehaných vajec, mléka, mouky a soli připravíme... více o Rybí filé v těstíčku

Vepřový jazyk na česneku

Vepřový jazyk na česneku

Očištěné a vyprané jazyky vložíme do vroucí osolené vody společně s celou cibulí a polovinou prolisovaného česneku. Vaříme téměř doměkka, poté dáme... více o Vepřový jazyk na česneku

Vepřová roláda se zeleninovou náplní

Vepřová roláda se zeleninovou náplní

Omyté maso osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Očistíme pórek s mrkví. Nakrájíme je na kolečka nebo na kostičky. Oloupeme cibuli a nasekáme ji.... více o Vepřová roláda se zeleninovou náplní

15 minut
Plněný hermelín

Plněný hermelín

Nivu nastrouháme na jemné nudličky, rozmícháme s jogurtem, drobně posekanou petrželkou a opepříme. Kolečka hermelínu vodorovně rozřízneme na dvě... více o Plněný hermelín

Doporučujeme

40 minut
Hovězí Stroganov II.

Hovězí Stroganov II.

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

69
Jednoduchý grenadýrmarš
Jednoduchý grenadýrmarš
44
Čokoládová poleva na zmrzlinu, pudink apod.
Čokoládová poleva na…
44
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
44
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří
42
Quinoa s dýňovým pyré
Quinoa s dýňovým pyré

Zajímavé články

Lamington: Ikonický australský dezert, který zmizí ze stolu během chvilky
Lamington: Ikonický australský dezert, který…
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem zdravější než jeho bílá varianta
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem…
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak připravit ty nejšťavnatější
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak…
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
AHA.cz Pohřeb Křesadlové (†81): Bratři Formanové ji donesli do hrobu

Pohřeb Křesadlové (†81): Bratři Formanové ji donesli do hrobu

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Největší šok Slavíků: Poražený Ztracený! Kdo mu vyfoukl zlato?

Největší šok Slavíků: Poražený Ztracený! Kdo mu vyfoukl zlato?

SportRevue.cz VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na med
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact