Máte rádi med? V čaji chutná mnohem lépe, než cukr, hodí se ale i při přípravě dresinků, marinád nebo třeba při pečení moučníků. Co ale dělat, když ztuhne nebo zcukernatí? Poradíme vám, jak ho znovu proměnit v tekutý, aniž by ztratil na kvalitě.
Mezi lidmi panuje rozšířený mýtus, že med, který krystalizuje neboli cukernatí, je nekvalitní. Opak je ale pravdou. Krystalizace je jednou ze známek kvalitního medu a jde o zcela přirozený jev. Dochází k ní především když je med uchováván v chladu. Liší se ale doba ztuhnutí u jednotlivých druhů medu, která závisí na podílu glukózy a fruktózy. Světlé – květové medy krystalizují zpravidla rychleji, tmavé lesní medy – medovicové až za několik měsíců. nejodolnější je med akátový, který zůstane tekutý i několik let.
Zkrystalizovaný med si uchovává všechny své vlastnosti, hůř se ale používá, proto je žádoucí proměnit ho znovu v tekutý. Na výběr máte hned z několika možností, jak to provést. Tou první je zahřátí medu ve vodní lázni. Vložte ho do vlažné vody a nechte pomalu zahřívat. Teplota by ale neměla přesáhnout 45 °C, vyšší teploty totiž mohou zničit v medu obsažené cenné složky. Účinné enzymy by se vytratily. Krátké zahřátí na vyšší teplotu ale medu neublíží. Není proto nutné se bát, že po oslazení horkého čaje se z medu stane pouhé sladidlo.
Co takhle upéct domácí medovník? Recept na něj najdete ZDE.
Další možností je dát med na pár minut do trouby. V ní ho nechte pomalu se rozpustit. Teplota by ale měla být nastavena maximálně na 50 °C. V zimě během topné sezény zase sklenici s medem můžete postavit třeba na radiátor. Klidně ho tam nechte přes noc a ráno si ho rovnou můžete namazat na chleba.
I když se časo radí i použití mikrovlnné trouby, není tenhle spotřebič k tomuto účelu vůbec vhodný. V mikrovlnce by se totiž med nerozpouštěl rovnoměrně. Působením mikrovln dochází nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku zničení těch nejcenějších látek a tím i znehodnocení medu.
Naučte se péct perníčky, které jsou měkké hned po vyndání z trouby. Recept na ně najdete ZDE.
Máslo vyšlehejte s cukrem a postupně s vejci a vanilkou. Vmíchejte mouku a kůru. Těsto zabalte do fólie a dejte do ledničky. Těsto rozdělte na 10 dílů... více o Čokoládové tartaletky
Oloupané, předem uvařené (nebo zbylé od oběda) brambory dáme do mísy a nastrouháme na hrubo nebo rozšťoucháme. Přidáme hrubě nastrouhaný sýr dle... více o Bramborové placky se sýrem po našem
Uvedené ingredience smíchejte v malé misce, pořádně rozmíchejte a podávejte např. ke grilovanému masu, hranolkám, kroketám, mini-karbanátkům,...... více o Ochucené majonézy
Ledový salát dobře omyjeme a natrháme na kousky. Karotku očistíme a škrabkou na brambory nakrájíme na lístky (nebo prostě a jednoduše rozkrájíme na... více o Ledový salát s karotkou
Mouku smícháme v míse se solí, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, které posypeme špetkou cukru a zalijeme necelou polovinou vlažné... více o Kulaté kynuté knedlíky - příloha
Korpus: - rozmačkáme si změklé banány, přidáme rozemleté ovesné vločky (je možné nakombinovat např. i se špaldovou moukou - já dala 50 g vloček + 150... více o Banánový dortík
Smícháme sypké ingredience a přimícháme do nich postupně tekuté. Vše zamícháme a vylijeme na vymazaný a vysypaný pekáček. Lze i na plech, ale moučník... více o Makovník, Makovec
Naporcovaného očištěného králíka, případně stehna... osolíme, opepříme a v kastrolu s trochou rozpáleného oleje ho osmažíme ze všech stran dozlatova.... více o Dušený králík (nejen) se zeleninou
Vejce s cukrem ušleháme. Přidáme tvaroh a mouku a znovu prošleháme. Podle potřeby pak přidáme mléko a usmažíme. Vyjde na cca 30 menších lívanečků.... více o Tvarohové lívance
Tvaroh s tukem, citronovou kůrou a moukou (dle potřeby) vypracujeme na hladké těsto, které necháme půl hodiny odpočívat v chladu. Pak na pomoučněném... více o Jablečné žabí tlamičky se skořicí
Do vyššího hrnce s nepřilnavým povrchem dáme cukr 800-1000 g (odzkoušeno mám 850 g), přidáme 2 balíčky vanilkového cukru, nalijeme 200 ml polotučného... více o Krowky
Líčka jsou dnes gastronomickým hitem. Maso z lícní části hlavy zvířete je velice jemné, vhodné na dlouhé dušení a díky kližkovitým částem šťáva z něj... více o Telecí líčka na víně
Všechny ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zvolíme program těsto. Po částečném zpracování těsta přidáme rozinky. Vykynuté těsto... více o Vánočka z domácí pekárny
Ze sypkých surovin, másla a vejce vytvoříme drobenku, polovinu vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem. Na ni poklademe nastrouhaná jablka, ze... více o Jednoduchý drobenkový jablečný koláč - výborný
Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. Na cibuli rozdrobíme kvasnice a mícháme, dokud se nerozpustí.... více o Vynikající kvasnicové knedlíčky do polévky od babičky
Pomazánkové máslo vidličkou smícháme s majolkou, přidáme šunku nakrájenou na co nejmenší kousky, 2 vejce natvrdo na kostičky, sůl, drcený česnek a... více o Šunková pomazánka
Nakrájíme šunku a papriky na kostky, chilli papričku nakrájíme na malé kousky. Sušené houby dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Na rozpáleném... více o Špagety z pánve
Maso nakrájet na nudličky, přidat sůl, pepř, chilli, česnek, olej a promasírovat a nechat uležet. Rajčata bez "bubáku" zpařit, oloupat a rozmixovat.... více o Vepřová kýta s červenýma fazolema
Troubu rozehřejte na 180 °C i s pekáčem, položeným na druhé příčce odspodu. Maso nařízněte u kostí do hloubky asi 3 cm, případnou tukovou vrstvičku na... více o Jehněčí kotletky & karotky na balzamiku
Hermelín a očištěnou zeleninu pokrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme a drobně nasekáme. Vše dáme do mísy, zakápneme olejem, přidáme balsamico... více o Zeleninový salát se sýrem
Dostala jsem od švagrové patizon a samozřejmě přemýšlela, jak ho zpracovat. Smažit ho jako na řízky se mi nechtělo, a tak vznikl tento recept ;-)... více o Brampatáčky
Toastový chleba rozložíme do požadovaného tvaru (já volila čtverec 2 x 2 plátky) a potřeme pomazánkovým máslem. Na ni poklademe šunku a uzený sýr.... více o Sýrový dort II.
Oloupanou a pokrájenou cibuli smícháme se suchým sojovým masem. Přidáme zázvor a sůl, vše nasypeme do litru vroucí vody a na mírném ohni vaříme cca 15... více o "Čína" se sojovým masem a kedlubnou
Ze surovin na těsto umícháme hladké těstíčko. Na rozpálené pánvi s olejem upečeme tenké palačinky, které necháme vychladnout. Cibulky a ředkvičky... více o Palačinkové rolky (roládky)
Celé menší nové brambory dobře omyjeme, popřípadě očistíme kartáčkem, ale neloupeme! V hrnci uvedeme osolenou vodu do varu a vsypeme brambory - vaříme... více o Nové brambory s česnekovým máslem a tvarohem
Na oleji si orestujeme osolenou a opepřenou plec pokrájenou na kostičky (nudličky) dozlatova, přilijeme asi 2 dcl vody a necháme povařit doměkka.... více o Vepřové se sýrovo-špenátovou omáčkou
Na sádle osmahneme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme rozmačkaný česnek, trošku oregána, rajský protlak a trochu kečupu. Vznikne nám směs - chutí... více o Lasagne á la kamarádka Terka
Gnocchi dáme vařit dle návodu (až vyplavou na hladinu, jsou hotové). Rozehřejeme olivový olej na větší pánvičče, přidáme cibuli a zesklovatíme. Poté... více o Gnocchi alla casa
Žloutky utřeme s pískovým a vanilkovým cukrem. Čokoládu rozlámeme do poloviny smetany a rozvaříme ji. Doplníme zbylou smetanou, přilijeme k žloutkové... více o Čokoládový Baileys
Oloupané brambory pokrájíme na kolečka. Žampiony a salám pokrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno. V pekáčku rozpustíme sádlo, přidáme... více o Zapečené brambory se žampiony
Svaříme 0,5l mléka s máslem, dokud se máslo nerozpustí. Necháme mírně zchladnout a posléze přidáme vanilkový cukr a rum dle chuti. Podáváme lehce... více o Máslový ležák proti depresi
Špekáčky oloupeme, podélně rozčtvrtíme a nakrájíme na tenčí kolečka, cibule taktéž. Okurky nakrájíme nadrobno. Vše dáme do mísy, přilijeme Moravanku i... více o Rychlí utopenci
Pórek povaříme asi 5 min. v osolené vodě, necháme dobře odkapat. Každý kousek obalíme v plátku šunky a skládáme těsně k sobě do vymazaného pekáčku.... více o Zapékaný pórek
Na másle zpěníme cibuli. Přidáme rozdrobené droždí a pražíme, dokud nezačne vonět. Pak přidáme vločky a ještě chvíli pražíme. Směs zalijeme mlékem a... více o Vločková pomazánka
Nakrájíme luncheonmeat na silnější kolečka, uprostřed skleničkou vykrojíme prostředek. Dáme na pánev a opečeme do zlatova. Otočíme a dovnitř vklepneme... více o Rychlý, levný oběd
Uvaříme vejce na tvrdo, oloupeme je, rozpůlíme a vyjmeme žloutky do mísy. Přidáme hořčici, majonézu, mletou papriku, nakrájenou najemno pažitku,... více o Vajíčková pomazánka III.
Recept vznikl náhodou - naložila jsem si kuřecí ňadra do medové marinády a nepočítala s tím, že se manžel vrátí z venčení psa s pytlem hub. Maso bylo... více o Medová ňadra na houbách
Usmažíme klasické topinky na oleji, očesnekujeme a na každou dáme kolečko tvarůžku, které podélně rozkrojíme na 2 tenčí kolečka. Topinky naskládáme na... více o Smradlavoučká topinka
Sýr a vajíčka nastrouháne najemno, přidáme utřený česnek, sůl, pepř, nasekanou pažitku nebo petrželku (v zimě dávám sušenou nebo mraženou) a vmícháme... více o Silná česneková pomazánka na jednohubky
Do vroucí vody dáme kostku masoxu a ve vývaru uvaříme rýži. Na sádle osmažíme pokrájenou cibulku, přidáme mleté maso a smažíme za stálého promíchávání... více o Rizoto z mletého masa
Těsto: suroviny zpracujeme a vtlačíme do formiček (košíčků) upečeme při 175 °C asi 10-15 minut. Ořechová náplň: vše smícháme. Utvoříme kuličky, které... více o Košíčky isidor
Hrnec na fondue vytřeme stroužkem česneku, vložíme strouhaný sýr a podlijeme asi 1 dl vína. Za stálého míchání pomalu zahříváme a rozpouštíme sýr.... více o Švýcarské fondue
Vychladlé vařené brambory nastrouháme. Přidáme mouku, vejce a sůl. Vše promícháme. Vypracujeme z těsta šišku a z té krájíme placičky, které usmažíme... více o Bramborové placky
Všechny suroviny smícháme v míse dohromady a vypracujeme z nich těsto a tvarujeme z něj šišky, které vaříme ve vodě. Vařené bramborové šišky posypeme... více o Bramborové šišky s mákem
Na mísu dáme mouku, cukr, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilinový cukr a muškátový oříšek. Do koflíku slazeného mléka dáme zkynouti kvasnice (3 kostky... více o Posvícenské koláče z r. 1900
Připravíme špenát klasickým způsobem a necháme vychladnout. Mezitím vyválíme těsto a špenátem potřeme po celé placce vrstvou - celé množství a... více o Závin z listového těsta se špenátem
Z mouky, kvasnic, cukru a mléka uděláme kvásek, po nakynutí dolijeme mléko (skutečně je ho půl litru), přidáme žloutky a rozpuštěné máslo a dáme... více o Páteční lívanečky
v hlubší pánvi necháme rozpustit olej, šunku nakrájenou na kostičky dáme orestovat do pánve, přidáme na kolečka nakrájený pórek, který podlijeme... více o Italské těstoviny
Kuřecí prsíčka lehce naklepeme. Karotku očistíme, nakrájíme na plátky, zalijeme červeným vínem a olejem, přidáme sůl, koření a česnek nakrájený na... více o Kuřecí prsíčka na červeném víně
Kotlety omyjeme, lehce naklepeme a po obvodu nařízneme, aby se nestočily. Smícháme vejce, solamyl, kečup, rozmačkaný česnek, majoránku, pepř, kari a... více o Kotlety po čínsku