Máte rádi med? V čaji chutná mnohem lépe, než cukr, hodí se ale i při přípravě dresinků, marinád nebo třeba při pečení moučníků. Co ale dělat, když ztuhne nebo zcukernatí? Poradíme vám, jak ho znovu proměnit v tekutý, aniž by ztratil na kvalitě.
Mezi lidmi panuje rozšířený mýtus, že med, který krystalizuje neboli cukernatí, je nekvalitní. Opak je ale pravdou. Krystalizace je jednou ze známek kvalitního medu a jde o zcela přirozený jev. Dochází k ní především když je med uchováván v chladu. Liší se ale doba ztuhnutí u jednotlivých druhů medu, která závisí na podílu glukózy a fruktózy. Světlé – květové medy krystalizují zpravidla rychleji, tmavé lesní medy – medovicové až za několik měsíců. nejodolnější je med akátový, který zůstane tekutý i několik let.
Zkrystalizovaný med si uchovává všechny své vlastnosti, hůř se ale používá, proto je žádoucí proměnit ho znovu v tekutý. Na výběr máte hned z několika možností, jak to provést. Tou první je zahřátí medu ve vodní lázni. Vložte ho do vlažné vody a nechte pomalu zahřívat. Teplota by ale neměla přesáhnout 45 °C, vyšší teploty totiž mohou zničit v medu obsažené cenné složky. Účinné enzymy by se vytratily. Krátké zahřátí na vyšší teplotu ale medu neublíží. Není proto nutné se bát, že po oslazení horkého čaje se z medu stane pouhé sladidlo.
Co takhle upéct domácí medovník? Recept na něj najdete ZDE.
Další možností je dát med na pár minut do trouby. V ní ho nechte pomalu se rozpustit. Teplota by ale měla být nastavena maximálně na 50 °C. V zimě během topné sezény zase sklenici s medem můžete postavit třeba na radiátor. Klidně ho tam nechte přes noc a ráno si ho rovnou můžete namazat na chleba.
I když se časo radí i použití mikrovlnné trouby, není tenhle spotřebič k tomuto účelu vůbec vhodný. V mikrovlnce by se totiž med nerozpouštěl rovnoměrně. Působením mikrovln dochází nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku zničení těch nejcenějších látek a tím i znehodnocení medu.
Naučte se péct perníčky, které jsou měkké hned po vyndání z trouby. Recept na ně najdete ZDE.
Suché suroviny promícháme, přidáme zbytek surovin a znovu promícháme, posypeme chléb moukou, přikryjeme a nechám kynout 12 až 18 hodin při pokojové... více o Kvalitní domácí chléb
Omytý špenát vložíme do mísy, rozkrájené ředkvičky také, osolíme a opepříme, přidáme olivový olej, promícháme a přidáme natrhanou mozzarellu. Ozdobíme... více o Špenátový salát s mozzarellou
Oloupané, předem uvařené (nebo zbylé od oběda) brambory dáme do mísy a nastrouháme na hrubo nebo rozšťoucháme. Přidáme hrubě nastrouhaný sýr dle... více o Bramborové placky se sýrem po našem
Nejdříve si dám vařit rýži- jasmínovou výhradně v rýžovaru. Cca půlku pekingského zelí nakrájím na proužky a dám na pár minutek povařit, jen malinko... více o Hovězí šuej ču
Jahody umyjte, odřízněte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Vložte do rendlíku, přidejte med a podélně přeříznutý lusk vanilky a zahřejte. Jahody... více o Lívanečky s horkými jahodami
Rukolu si opláchneme a necháme okapat. Přidáme nakrájená cherry rajčata a na menší kostičky nakrájený (oloupaný) pomeranč. Jemně osolíme a zakápneme... více o Salát Rukola s cherry rajčátky a pomerančem
Mouky smícháme v míse se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobíme kostku droždí, kterou posypeme cukrem a zalijeme mlékem.... více o Škvarkové placky s jogurtem
1. Nejprve si řádně vymažeme dortovou formu máslem, ale opravdu poctivě, a vysypeme pol.moukou. Troubu si předehřejeme na 170°. 2. Čokoládu s máslem... více o Brownies - vláčné a kypré :-)
Do mísy nastrouháme Margotku na hrubém struhadle. Přidáme vejce, smetanu, olej, cukr a mouku s kypřidlem. Vše dobře promícháme, nalijeme do... více o Buchta Margot "píchaná"
Kiwi oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. To samé udělejte i s jablkem a banánem. Přidejte vodu a med a tyčovým mixérem rozmixujte. (Pokud máte... více o Kiwi smoothie
//6–8 porcí:// 200 ml vody vlijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Vsypte cukr a na mírném ohni vařte zhruba 8 minut, až vznikne sirup. Sundejte z ohně... více o Pomerančový sorbet
Nejdříve si uvaříme kaši z polenty. Vždy na 1 díl polenty připadnou 4 díly tekutiny - v tomto případě dávám 2 díly vody a 2 díly mléka (ale lze uvařit... více o Rychlý nepečený moučník z polenty
250-300g kuskusu zalijeme horkým vývarem tak, aby byl ponořený tak akorát (pokud dáme víc vývaru, tak máme kuskus po oddělení hodně mokrý a to... více o Kus Kus (Cous Cous)
Na pomoučněném stole vyválíme z listového těsta obdélníkový plát, který potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kořením dle vlasní chuti. Pokud... více o Šneci s anglickou slaninou a kořením
Pokrájenou cibuli se slaninou necháme orestovat na malém množství oleje. Přidáme na kostky pokrájenou cuketu a restujeme za občasného zamíchání do té... více o Cuketa snadno, rychle a chutně
Necháme vzejít kvásek : vlažné mléko, droždí, cukr. Kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme hladké těsto. Necháme cca 90 minut kynout... více o Vdolky - rozpeky
Omytá rajčátka rozpůlíme, bylinky nebo rukolu nasekáme, tuňáka slijeme. Čtyři vymazané a vysypané zapékací misky stejnoměrně naplníme rajčátky a... více o Bleskový koláč s tuňákem a rajčátky
Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, zalijeme vývarem, přidáme třený česnek, sojovou omáčku, anýz, cukr a ocet nebo citronovou šťávu. Povaříme... více o Čínská sladkokyselá omáčka
Hrách namočíme do studené vody, do které přidáme bobkový list, nové koření, celý kmín, fenykl, a necháme namočené 8 hodin. Poté vodu vyměníme za... více o Hrachová kaše (moc dobrá)
Rybičky v oleji a v tomaťe vykostíme (nemusíme) a rozmačkáme vidličkou. Olej z rybiček přilijeme, tomatu nedáváme. Přidáme na kostky nakrájená vejce a... více o Rybí pomazánka od babičky
Cuketu podélně rozkrojte na čtvrtiny, odřízněte část se semínky (mohla by být nahořklá) a zbytek pokrájejte na menší špalíčky. Ty zprudka osmažte na... více o Šafránové rizoto s cuketami
Cibuli nakrájíme na drobno a necháme zesklovatět na troše olivového oleje. Papriku omyjeme, odstraníme jádra, nakrájíme na kostky a přidáme ji k... více o Těstoviny s paprikou, ricottou a šalvějí
Těsto zpracujeme do hladka a dáme uležet do chladu. Připravíme si formičku ve tvaru rohlíčku, pomoučníme uvnitř v hladké mouce a tlačíme do ni těsto a... více o Pařížské rohlíčky IV.
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Vmícháme do ní mouku s kypřidlem a kakao. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě... více o Dortíčky se šlehačkou
Z cukru, mouky, másla a vanilkového cukru připravíme drobenku. Jeden hrnek odložíme stranou. Do zbylé drobenky promícháme kypřící prášek (případně... více o Drobenková bublanina
Drobně nakrájenou cibuli osmažíme dorůžova a zaprášíme troškou papriky. Přidáme maso nakrájené na kousky velikosti hrášku a zalijeme šťávou ze dvou... více o Pikantní masová směs na topinky - PÁLIVKA
Panenku očistíme, nasolíme(trošku více než jste zvyklí), opepříme a ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Panenku vyndáme a do výpeku přidáme 3 ... více o Panenka v česnekovo-sýrové krustě
Očištěnou pečeni osolíme, dáme do pekáče s olejem, obložíme drobně pokrájenou cibulí a vložíme do vyhřáté trouby na 160 stupňů. Pečeme za občasného... více o Vepřová pečeně s dušeným zelím a jablky
Nachystáme směs masa z ingrediencí. Vedle v misce si připravíme omáčku z hořčice, cibule nasekané na jemno, kečupu, kapky tabasca a pimienta. Nechcete... více o Americký hamburger
Do 4 lžic vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky, zamícháme a necháme vykynout. Do mísy dáme prosátou mouku, cukr, celá... více o Velikonoční jidáše
Filety po rozmražení posypeme kořením a obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji je nejprve zprudka a pak na mírném ohni opékáme dozlatova. Zeleninu a sýr... více o Zapečený pangasius
Omyjeme a na proužky nakrájíme krutí prsa. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka a dáme do misky spolu s grilovacím kořením a nakrájeným masem a... více o Číňan na houbách
Prsa naklepeme a nařízneme tak, aby se nám v nich vytvořila "kapsa". Maso posypeme grilovacím kořením, a pořádně rozetřeme prsty, aby koření dobře... více o Plněná kuřecí prsa
Tukem pokryjeme tence dno papiňáku a když se rozhřeje, nasypeme tam maso nakrájené na 2 cm kostky. Občas mícháme. Maso pustí vodu. Necháme maso do... více o Guláš v papiňáku
Maso nakrájíme na kostičky a smícháme se sáčkem koření "Vepřová pečeně" od firmy Kotányi. Dáme do sklenic, uzavřene a sterilujeme 2 hodiny na 100 °C.... více o Vepřové maso ve vlastní šťávě
Rýži uvaříme v osolené vodě do měkka. V misce utřeme máslo s tvarohem a cukrem. Hlubší zapékací mísu vymažeme máslem a nasypeme do ní 1/3 uvařené rýže... více o Zapečený rýžový nákyp s meruňkami
Nastrouhat jablka, smíchat se skořicí, cukrem a rozinkami, vyválet z listového těsta 2 placky, peču v kulaté formě na dort o průměru 24 cm, na dno... více o Pudinkový dort z listového těsta a jablky
Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny, zlehka přimícháme oříšky, mléko, mouku s práškem do pečiva, nakonec zamícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme do... více o Beránek ořechový
Na kvásek rozpustíme ve vlažném mléce rozdrobené droždí a 1 lžičku cukru. Přikryté necháme asi 10 minut kynout. Do mísy dáme mouku, 180 g másla, sůl,... více o Klasická vánoční štóla
Hnětené těsto: máslo s cukrem utřete do pěny a přimíchejte žloutek. Přidejte mouku, vypracujte hladké těsto a rozválejte je na pomoučeném válu.... více o Ovocný dort
Také Vám na zahradě padají jablka a už nevíte co s nimi? Zkuste tento jednoduchý koláč. Nejprve si uvařte povidla: vykrájejte spoustu jablek, rozvařte... více o Jednoduchý koláč s jablkovými povidly a tvarohem
V míse utřeme změklý tuk s cukrem a vejci a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vytvarujeme na vymazaný a vysypaný plech (můžeme... více o Božský koláč
Maso nakrájíme na tenké plátky a z utřeného česneku a všech dalších ingrediencí připravíme marinádu. Plátky marinádou důkladně po obou stranách... více o Vepřové plátky na medu
Z mouky, vajec, mléka a špetky soli vypracujeme těsto. Mícháme tak dlouho, až se začnou tvořit vzduchové bublinky. Necháme 15 minut odpočinout. Hotové... více o Halušky
Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce nasekáme a přimícháme do... více o Tuňáková pomazánka
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a 15 minut opékáme na 40 g másla. Poté je vyjmeme osolíme, opepříme, nakrájíme na plátky a rozdělíme do 4 zapékacích... více o Zapečené žampiony
Žloutky s cukrem ušleháme do pěny a přidáme hrubou mouku tak, aby těsto bylo hodně husté. Z bílků, cukru ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do... více o Jablečný koláč
Drobně nasekanou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájené brambory, osolíme a zaprášíme oběma druhy papriky. Chvíli restujeme, zalijeme vroucí vodou... více o Oravská kulaša
Zeleninu pečlivě očistíme a omyjeme. Z paprik odstraníme jádřince a pokrájíme na proužky. Rajčata nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na... více o Pikantní čalamáda
Opranou rýži přes noc namočíme. Cibuli pokrájíme na kostičky, hlívu na plátky a obojí osmahneme na oleji, po chvilce přidáme kousky další zeleninu.... více o Zeleninové rizoto