Sametově hladký krém s charakteristickou žlutou barvou a lahodnou chutí milují všechny generace. Jde o chutný, rychlý a snadný dezert. Už jste ale někdy ochutnali pravý a poctivý domácí pudink, připravený ze smetany a žloutků? Pokud ne, je nejvyšší čas! Jiný už pak chtít nebudete.
Uvařit pudink ze sáčku není žádná věda. Stačí ho jen rozmíchat v mléce, přidat pár lžic cukru, svařit a nalít do misek. I proto po něm tak často saháme. Málokdo však tuší, že příprava poctivého domácího pudinku vám nezabere o moc víc času. Vyjde sice o něco dráž, ale stojí to za to. A vychutnat si ho můžete stejně jako ten pytlíkový. Jen tak samotný, s čerstvým či kompotovaným ovocem, kopcem šlehačky nebo třeba piškoty politými sirupem. Klidně ho ale můžete použít i do některého z oblíbených pudinkových moučníků, jako jsou tradiční kremeše, šátečky nebo různé koláče a řezy na plech.
Přichystejte si 500 ml kvalitního mléka, 40 - 50 gramů kukuřičného škrobu, žloutek z 1 vejce a 2 až 3 lžičky cukru. Jednu třetinu mléka ohřejte v hrnci. Zbylou druhou třetinu si dejte stranou a rozmíchejte v něm cukr, kukuřičný škrob a žloutek. Jakmile mléko začne vařit, přilijte k němu směs se škrobem a vařte za stálého míchání, dokud puding nezhoustne. Jakmile je puding hustý, odstavte ho. Hustotu můžete ovlivněn škrobem, pokud chcete méně tuhou konzistenci, dejte méně škrobu nebo rozřeďte mlékem. Obecně ale platí, že 50 gramů škrobu je ideální množství na 500 ml mléka. Pudink si dochuťte a ozdobte podle vlastní chuti a fantazie. Můžete přidat třeba semínka z vanilkového lusku, kakao, rozpuštěnou čokoládu, kávu, rum nebo mandlový či vanilkový extrakt.
Tip:
Aby se nám po uvaření na pudinku neudělal škraloup, přikryjte hrnce hned po uvaření potravinovou fólií.
Recept na pudinkový pohár najdete zde.
Mango oloupeme, pecku odstraníme a dužinu pokrájíme společně s oloupanými banány do mixéru. Přidáme jogurt, mléko a vanilkový cukr. Vše rozmixujeme v... více o Banánovo-mangové smoothie
Kuřecí řízky osolíme, opepříme a obalíme ze všech stran ve hladké mouce. Tyto řízky zatáhneme na rozpálené pánvi v oleji, až nám udělají zlatavou... více o Kuře na bazalce
Smícháme všechny ovesné vločky s kakaem a práškem do pečiva. Přidáme jogurt, bílky, med a mléko. Potom do těsta vmícháme kousky čokolády. Dortík... více o Zdravý brownies dort
Oloupané brambory pokrájíme na plátky. Polovinou plátků vyložíme dno pekáčku, posypeme pokrájenou očištěnou brokolicí, nasekaným česnekem, pokrájenou... více o Gratinované brambory (nejen) s brokolicí
Hlívu očistíme, pokrájíme na nudličky a v osolené vodě krátce povaříme, scedíme a necháme okapat. Na kousku rozpuštěného másla osmažíme pokrájenou... více o Hlíva (bedly, václavky) na smetaně - rychle a chutně
Slaninu opečeme do křupava a necháme vychladnout. Mouku promícháme s pečicím práškem, solí, pepřem, 2/3 nastrouhaného sýra a přidáme i nahrubo... více o Bramborové muffiny se slaninou
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme a okořeníme dle chuti, necháme cca půlhodiny odležet a pak za občasného promíchání osmažíme dozlatova.... více o Přírodní maso se zeleninou
Těsto: Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme s vodou do pěny a pak s cukrem do husté pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně... více o Bezlepkový dort
Žloutky ušlehat za postupného přidávání horké vody, potom přidávat cukr a ušlehat do husté pěny. Ušleháme hustý sníh z bílků. Do žloutkové hmoty... více o Malý korpus
Žloutky vyšleháme s cukrem dohladka a postupně a pomalu přidáme olej, potom vodu. Přisypeme mouku, kypřící prášek, kakao a vyšleháme. Lehce vmícháme... více o Nutelový dort II.
Těstoviny uvaříme dle návodu a zcedíme. Do mísy nakrájíme zeleninu, eidam na kostičky, smícháme s těstovinami. Přidáme pokrájená vajíčka uvařená... více o Výborný těstovinový salát s vejcem
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut v chladu odpočinout. Pak z něj oddělíme cca 300 gramů, které si necháme na mřížku.... více o Křehký kokosový koláč s jablky - mřížkový
Červenou řepu uvaříme ve slupce (asi tak, aby bylo možné píchnout do půlky vidličkou), po vychladnutí ji oloupeme a na struhadle nastrouháme na jemno.... více o Barevné pomazánky - z červené řepy
Pečené jedlé kaštany - příprava kaštanů a jak na to: Každý kaštan nařízneme na vypouklé (špičatější) straně do tvaru písmene X. Zářez by měl být... více o Jedlé kaštany - pečené, vařené
Z masa nakrájíme plátky, které na stranách nařízneme, naklepeme ale nesolíme. V misce řádně rozmícháme vejce, škrob, zakysanou smetanu a v této... více o Řízky v zakysané smetaně
Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a jablka nakrájejte na plátky. Nechte chvíli marinovat ve víně, a pak dejte okapat. Plátky poprašte moukou a ve... více o Jablíčka v županu se žloutkovým krémem
Ovoce očistíme, oloupeme, zbavíme pecek a jádřinců a nakrájíme na slabé plátky. Pokud použijeme hrušky a jablka, pokapeme je citronovou šťávou, aby... více o Báječné ovocné koláčky - snadno a rychle
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě se lžící oleje. Pak scedíme. Jemně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce oleje, přidáme zpěnit nasekaný... více o Bezmasé těstoviny - výborné
Brambory uvaříme doměkka ve slané vodě,scedíme a rozmačkáme je (rozmixujeme) s trochou horkého mléka a kouskem másla (nemusí být). Do takto připravené... více o Nastavovaná kaše
Zelí si 5 minut povaříme v trošce vody, scedíme. Na oleji si dozlatova osmažíme cibuli, kterou vmícháme do zelí, ochutíme cukrem a solí dle chuti.... více o Bramborové noky s kuřetem a zelím
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, ručně nebo v domácí pekárně. Těsto necháme 1/2 hoďky vykynout, potom si těsto rozdělíme na části a rozválíme si... více o Výborné koblížky z trouby
Na trošce oleje si orestujeme na drobno pokrájený špek a cibuli dozlatova. Maso si pokrájíme na plátky (nebo kostky, záleží na tom, jaké maso... více o Okurková omáčka z hovězího masa
Očištěnou zeleninu pokrájíme na větší kusy, česnek nahrubo posekáme a dáme do pekáčku vymaštěného lžící oleje. Pečeme v rozpálené troubě cca 20 minut,... více o Pečená zelenina na lžíci oleje
Kostky masa dobře osolte a opepřete a vetřete do nich česnek. Ve skleněné nebo plastové míse přelijte citrusovými šťávami a nechte marinovat nejméně 3... více o Smažené vepřové kousky s cibulí na citrusech
Mrkev, dýni i brambory nahrubo nastrouháme. Z brambor vymačkáme přebytečnou tekutinu. Cibuli pokrájíme najemno, česnek prolisujeme. Vše vložíme do... více o Dýňové placičky
Dortovou formu (průměr 24 cm) vymažeme a vysypeme moukou. Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem, přidáme olej, džus, mrkev, ořechy a nakonec mouku s... více o Mrkvový dort s tvarohovým krémem
Nejdříve si připravíme těsto a počítáme předem s tím, že bude asi hodinu kynout. Jde o klasické kynuté těsto, jehož příprava začíná kváskem. Mléko... více o Kulaté švestkové koláče
Okurku omyjeme, můžeme oloupat a pokrájíme na kolečka či kostky. Poté ji zalijeme kysanou smetanou a přidáme utřený česnek. Vše promícháme a dosolíme... více o Okurkový salát s kysanou smetanou a česnekem
Smícháme mouku s vejci, solí, cukrem a postupně vmícháme mléko, až je těsto hladké. Pečeme na lehce vymaštené větší pánvi. Jsou výborné se skořicovým... více o Klasické palačinky
Tyčinku Margot nastrouháme nahrubo. Vyšleháme vejce (celá) s cukrem, šlehačkou, olejem a solí, přidáme nastrouhanou Margotku, kakao a rum (nemusí být)... více o Bábovka MARGOT
Fazole namočíme přes noc, poté uvaříme s mrkví a petrželí. Petržel vyhodím, mrkev nastrouhám do vývaru s fazolemi. Uděláme jíšku, do které v závěru... více o Fazolová polévka mňam
Prsa naklepeme a nařízneme tak, aby se nám v nich vytvořila "kapsa". Maso posypeme grilovacím kořením, a pořádně rozetřeme prsty, aby koření dobře... více o Plněná kuřecí prsa
Do mísy dáme celá vejce, cukr, vanilkový cukr a šlehačem (metlami) šleháme. Šlehačku ohřejeme a rozpustíme v ní kávu. K našlehaným vejcím přidáme... více o Kávovo-šlehačková bábovka
Semínka v misce zalijeme vodou a namočíme přes noc. Druhý den rozmixujeme spolu s ostatními přísadami. Použil jsem mražený česnek i petrželovou nať,... více o Fajnový mix na topinky a do salátů
Rybičky s Lučinou utřeme do jemna, pak přidáme hořčici, kečup - opět utřeme a nakonec přidáme majoránku a sůl - opět utřeme. Mažeme na různé druhy... více o Rybí pomazánka II.
Do každé sklenice vložíme celé okurky (množství, kolik se vejde), pričemž je prokládáme mrkví a cibulí. Přidáme všechny výše uvedené ingredience,... více o Rychle naložené okurky
Do hrnce dáme rozpůlené kuře, očištěnou zeleninu, všechno koření, z půlky citrónu šťávu a druhou půlku citrónu necháme v kuse, špek. Zalijeme vodou,... více o Svíčková z kuřete
Polentu rozetřeme do vymazané zapékací mísy. Na trošce oleje opražíme nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme, dusíme asi 5 minut. Vmícháme sekané... více o Zapečená polenta se sýrem
Troubu předhřejeme na 200 °C (plynová stupeň 3-4). Bílky do tuha vyšleháme s 50 g práškového cukru a s 1 vanilkovým cukrem. Po jednom přimícháme... více o Broskvový dort
Mouku, sůl a vejce s vodou smísíme na tuhé těsto, jako na nudle. Rozdělíme na poloviny a každou zvlášť rozválíme 3 mm silnou, nakrájíme na čtverce asi... více o Sladké pirohy
Máslo, brambory, vajíčka nastrouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na drobno. Přidáme ostatní přísady a vše spolu vymícháme. Necháme alespoň... více o Vajíčková pomazánka od Mariky
Plátky po obvodu nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a prudce opečeme na tuku. Vyjmeme a do tuku po mase přidáme nakrájenou... více o Hovězí na houbách II.
Odblaněná a očištěná játra nakrájíme na kostky, cibuli nakrájenou na drobno společně s očištěnou zeleninou nakrájenou na jemném struhadle a se... více o Vepřová játra na smetaně
Omytá kolena dáme vařit (nejlépe do papiňáku) s vodou spolu s oloupanou cibulí, česnekem, kořením a solí. Křen smícháme se strouhaným jablkem, octem a... více o Ovarové koleno s jablkovým křenem
Kuřecí nebo vepřové maso nakrájíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vajíčko rozšleháme se smetanou. Dle potřeby rozředíme mlékem a vzniklou... více o Bylinkový řízek na česnekovém oleji
Celer nastrouháme na hrubém struhadle, promícháme s majolkou, mlékem, citronovou šťávou, jemně nasekanou cibulí, kostičkami okurek, nahrubo... více o Celerová pomazánka s vejcem
Víno promícháme s cukrem a svaříme. Do vařícího nasypeme pepř a odstavíme z ohně. Necháme vychladnout. Potom vmícháme do jogurtu zároveň s ostatním... více o Pepřový dip
Papriky omyjeme, očistíme, zbavíme semeníků a nakrájíme na nudličky. Na rozehřátém oleji nudličky paprik za častého míchání asi 4 minut dusíme doměkka... více o Paprikový salát
Porce slepice protkneme slaninou, osolíme a opečeme na másle a oleji. Vyjmeme, do tuku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Vmícháme... více o Slepice na smetaně
Cibuli pokrájíme spolu s petrželkou. Na kolečka nakrájíme olivy, přidáme majonézu a tuňáka. Vše smísíme a hmotou potřeme chléb. Vždy po dvou krajících... více o Sendvič s tuňákem