Je nejen chutné, ale také posiluje imunitu, pomáhá při trávení, jeho šťáva snižuje diabetikům hladinu cukru v krvi. A nejlepší kysané zelí je to doma připravené.
Na domácí kysané zelí budete potřebovat hlávku zelí, sůl a kmín. Podle chuti můžete přidat i cibuli nebo jablko. Hlávku zelí nakrouhejte do velké mísy, ve které se bude dobře míchat. K nakrouhanému zelí pak přidejte ostatní ingredience, spolu vše promíchejte a nechte alespoň dvě hodiny uležet, aby zelí pustilo vodu.
Jako sklenice můžete použít klasické zavařovačky se šroubovacími víčky. Ty pořádně vyvařte a umyjte, aby byly vysterilizované. Do sklenic pak zelí pořádně natlačte, tak, aby nezůstaly vzduchové bubliny. Sklenice neplňte celé, protože při kvašení zvětší objem. Ideálně tak asi dva centimetry pod okraj.
Pak už stačí zakrýt sklenice potravinářskou fólií, zagumičkovat a umístit na místo, kde je běžná pokojová teplota. Tak nastartujete kvašení. Sklenice je také vhodné zakrýt utěrkou a dát do misky, během kvašení může odkapávat tekutina. Nechte stát v teple alespoň tři dny, pak přemisťte do chladu, kde dozraje. Čím déle bude zelí ležet, tím více bude nabývat mléčně sklovitého vzhledu.
Recept a podrobný postup na domácí kysané zelí najdete ZDE.
Vychladlé vařené brambory (pokojové teploty) pokrájíme na plátky nebo kostičky a dáme do mísy. Přidáme pokrájený vychlazený ledový salát a zakysanou... více o Bramborovo-ledový salát
Čokolády s polovinou smetany rozpouštějte ve vodní lázni, dokud nebude směs hladká. Nechte vychladnout. Druhou polovinu smetany zapracujte gumovou... více o Pěna s polevou z hořké čokolády
Dáme vařit brambory ve slupce. Necháme vařit tak aby byly na zkus. Nesmí být moc měkké, kvůli dopékaní v troubě. Mezi tím co se brambory vaří, si... více o Francouzské brambory
Vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, položíme plátek šunky a sýru a zavineme (spíchneme párátkem nebo... více o Plněná vepřová rolka
1. Do misky nalejeme mléko, můžeme přidat i skořici na ovoňeňí.Chleb by mel být trochu tvrdší.Namáčíme ho do mléka a klademe na dno pekáče. 2. Tvarohy... více o Dietní bezlepková žemlovka
Nejdříve si připravte náplně. Propláchněte Perfect Dish Spaghetti a nechte na sítku důkladně okapat. Nakrájejte okurku na dlouhé jemné proužky, omyjte... více o Jarní závitky s krevetami, bylinkami a zeleninovými nudlemi
Rozdrtíme sušenky, promícháme je s rozpuštěným máslem, vložíme do dortové formy, vytvarujeme korpus (udusáme hrníčkem) a necháme v lednici 20 minut... více o Dort z OREO sušenek
Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemno. Pokud brambory pouští příliš vody, tak ji odlijeme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a česnek utřeme.... více o Bramboráky se slaninou
Mouku, sodu, vločky, sůl, cukry, citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme změklé máslo a užmouláme v prstech drobenku. Pokud se málo žmolí, přidáme 1... více o Drobenkový vločkový koláč - snadno, rychle, chutně
V mléce rozmícháme vejce, mouku, sůl, česnek, koření a hrubě pokrájený špenát. Směs necháme odstát cca 30 minut. Mezitím si připravíme vše to, čím... více o Jednoduché špenátové palačinky
Nakrájenou cibuli osmažíme na tuku do sklovata. Na cibuli dáme osmažit na plátky nebo kostky pokrájené maso z obou stran. Po osmažení masa dáme krátce... více o Dušené maso s hráškem
1. Nejprve si řádně vymažeme dortovou formu máslem, ale opravdu poctivě, a vysypeme pol.moukou. Troubu si předehřejeme na 170°. 2. Čokoládu s máslem... více o Brownies - vláčné a kypré :-)
Smetanu vyšleháme do tuha. Margotku nastrouháme do mísy, přidáme vanilkový cukr, zakysanou smetanu a vše dobře promícháme. Poté vmícháme šlehačku,... více o Banánový krém - poháry, dezerty, dorty...
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme bujón, dva pokrájené starší krajíce chleba a kmín, přivedeme k varu, povaříme, pak polévku pro lepší konzistenci... více o Chlebová polévka podle Ládi Hrušky
Celer očistíme a strouháme na malém struhadle, průběžně zakapáváme citronem, aby nezhnědl. Do nastrouhaného celeru přidáme sýr, majonézu a protlačený... více o Celerová pomazánka s česnekem
V misce vyšleháme vejce s rozetřeným česnekem, muškátovým květem, solí a pepřem, přidáme strouhanku a změklé máslo a ze všeho vypracujeme hladkou... více o Česnekové knedlíčky (nočky) ze strouhanky
Na rozpuštěném másle necháme zpěnit mouku, za stálého míchání přilijeme mléko, vývar a rozmražený špenát, přivedeme k varu. Přidáme muškátový květ,... více o Jednoduchá špenátovo-nivová polévka
Dáme si vařit rýži s curry kořením, bazalkou a provensálským, nezapomeneme osolit. Vaříme cca 15 minut. Nakrájíme si kuřecí maso, stačí půl prsa na... více o Curry rizoto s kuřecím masem a rajčátky
K nastrouhanému křenu a pomazánkovému máslu Fit Line přidáme uvařená a na malé kostičky nakrájená vejce, majonézu, hořčici, Vegetu a sůl. Vše pečlivě... více o Křenová pomazánka II.
Mouku dáme do větší mísy, uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj trochu vlažného mléka, přisypeme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme 8-10 min.... více o Rybízový koláč s tvarohem a drobenkou
Maso nakrájíme na plátky či větší kousky, které mírně poklepeme. Poklepané maso potřeme hořčicí do které jsme si nejdříve zamíchali česnek, sůl a... více o Krkovice s červeným zelím
Spodní část citronely rozdrťte paličkou na maso. Ve velké pánvi s nepřilnavým povrchem smíchejte a přiveďte k varu kokosové mléko a vývar. Přidejte... více o Thajská polévka
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do hrnce a zalijeme vodou. Asi po 10 minutách přidáme očištěný a na poloviny překrojený... více o Chřestová omáčka s koprem
Do rendlíku vsypeme cukr a na mírném ohni připravíme světlý karamel. Zalijeme přibližně jednou deci vody, rozmícháme a vhodíme všechno koření a kousky... více o Svařák
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a necháme jej odpočinout 30 minut v lednici.Těsto vyválíme, dáme do vymazané a vysypane kolačové formy. Dno... více o Linecký koláč mlsného manžela
Z ingrediencí na těsto si vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny v chladnu odpočinout. 1/4 litru mléka svaříme a přelijeme jím mletý mák.... více o Mřížkový koláč : pudinkovo-makový
Ušleháme šlehačku, přidáme tvaroh (nejlépe polotučný z vaničky), vejce, citronovou tresť, vanilkový cukr, lžíci moučkového cukru a hrozinky a... více o Sladké zapečené těstoviny s tvarohem
Na másle s olejem (nebo jiný tuk) zpěníme cibulku, přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu (celeru jenom kousek podle chuti) a osmahneme do sklovata.... více o Základ na jakoukoliv zeleninovou polévku
Pokrájené houby dáme do vody na chviličku povařit, pak scedíme. Cibuli pokrájíme nadrobno a na oleji osmažíme. Maso pokrájené na kostky, osolené,... více o Vepřové na houbách s fazolkami
Představím zde velmi jednoduchý a fantastický recept na roastbeef (nebo chcete-li: rostbíf), upravený podle ne zcela všední metody vaření při nízké... více o "Low Temperature" - Roastbeef
Z mléka, vejce, mouky, soli a cukru ušleháme těsto na palačinky a na pánvi je opečeme do zlatova. Pomažeme je nutellou, stočíme a ozdobíme pařížskou... více o Palačinky s nutellou a čoko šlehačkou
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Poté přidáme vrchovatou lžičku skořice a zašleháme. Dále přidáme olej a mléko a vše... více o Bábovka s jablíčky a skořicí
Uvaříme 4 vejce natvrdo. Na tuku zpěníme cibulku, přidáme kostku špenátu, podlijeme trochu vodou a necháme rozpustit až k varu. Osolíme, opepříme. Do... více o Špenátová polévka slavnostní
Do misky dáme celá vejce a nahrubo nastrouhanou cihlu, zalijeme mlékem a přidáme polohrubou mouku. Pořádně zamícháme, přidáme muškátový květ a sůl.... více o Sýrový nákyp II.
Do listového těsta, které si připravíme stejně jako na klasický štrůdl nastrouháme balkánský sýr a posypeme bohatě pórkem. Zabalíme a vrch pomažeme... více o Balkánský listový závin slaný
Všechny ingrediencie dobře promícháme a dáme odstát do chladničky. Mažeme na chléb nebo bagetu a ozdobíme zeleninou.... více o Sýrová pomazánka s česnekem II.
Řízky nasolíme, naklepeme a poté je ještě jednou naklepeme ve strouhance. Takto připravené řízečky obalíme v rozšlehaném vejci a dáme zprudka opéct na... více o Řízečky naruby
Větší chlebovou patku vydlabeme a vrchovatě naplníme dobrým sádlem. Navrchu posypeme kmínem. Poté ji vložíme do nasoleného kuřete, které ještě po... více o Kuře a la kachna II.
Máslo utřeme po pěny s cukrem a postupně vmícháme další suroviny. Těsto protlačíme strojkem nebo stříkáme na plech kratší kousky. Zprudka upečeme.... více o Linecké třené cukroví I.
Nadrobno pokrájíme cibuli a zpěníme na oleji. Když zesklovatí, přidáme drůbeží játra (musíme je předem prohlédnout a vyříznout z nich žluč) a trochu... více o Drůbeží játra mojí mámy
Dobře zpracujeme mouku, máslo, cukr, vajíčko a vanilkový cukr. Těsto necháme 1-2 hodiny v chladu. Náplň: ořechy umeleme, smícháme je s citronovou... více o Oříškové rohlíčky
Zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout. Potom vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a upečeme. Vychladlá kolečka spojíme krémem, polijeme kávovou... více o Kávěnky
Všechny přísady dáme do misky, dobře promícháme a nalijeme do dobře vymazané a strouhankou vysypané formy. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Pro... více o Levná a rychlá bábovka
Vepřové maso nakrájané na plátky naklepeme, osolíme, okořeníme, potřeme Worchestrovou omáčkou a osmažíme na oleji.... více o Přírodní vepřové maso
2 kg hub povaříme ve slané vodě 2 minuty, protom houby řádně propláchneme a přidáme rozkrájené papriky a cibuli (na kolečka) olej, kečup nebo protlak.... více o Houbová čalamáda
Všechny přísady zpracujeme v lité těsto, upečeme na vymazaném a vysypaném větším pekáči. Po prochladnutí potřeme zavařeninou, naneseme ořechovou hmotu... více o Opilé řezy
Špagety uvaříme dle návodu na obalu a scedíme. Bůček nakrájený na kostičky vysmažíme na suché pánvi. Žloutky rozšleháme se šlehačkou, přidáme sýr,... více o Uhlířské špagety
Prsíčka omyjeme, lehce naklepeme a osolíme. Doprostřed masa vložíme plátek sýra a několik koleček klobásy. Svineme a upevníme masovými jehlami. Poté... více o Kuřecí prsíčka á la Lada
Maso omyjeme, osušíme a protkneme klínky slaniny. Osolíme, opepříme a necháme odležet. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Oloupeme... více o Hovězí maso na zelenině
Z mléka, krupice, cukru a špetky soli uvaříme hustou kaši. Formu na bábovku si vypláchneme studenou vodou a kaši do ní nalijeme, necháme v lednici asi... více o Krupicové flameri