Není kvásek jako kvásek. Nepleťte si kvásek z droždí, mléka a cukru s pravým chlebovým kvasem. Díky němu je pečivo chutnější, lépe stravitelné a vydrží mnohem déle čerstvé. Jak tedy založit chlebový kvas v pohodlí domova a nemuset ho složitě shánět?
Do zavařovací sklenice dejte 100 g žitné mouky a 100 ml převařené vody. Pořádně lžící promíchejte, aby jste odstranili hrudky. Hmota by měla mít konzistenci husté kaše. Lžíci, kterou mícháme kvásek, můžeme nechat ve sklenici. Sklenici si označte datem a hodinou založení, stejně jako výškou založeného kvásku. Sklenici uzavřete igelitem, který proděravte a zagumičkujte. Můžete použít také ubrousek, který zagumičkujte.
Pro kvásek je důležité, aby mohl dýchat. Nechte položené na místě, kde bude okolo 24 °C, ideálně někde na kuchyňské lince. Druhý den kvásek opět promíchejte a přidejte 100 ml převařené vody a 100 g žitné mouky. Je typické, že se kvásek zvedne, ale poté zase klesne, tvoří totiž bubliny. Třetí den opět přidejte 100 g žitné mouky a 100 ml převařené vody a pořádně promíchejte. To samé proveďte čtvrtý den, ale s polovičním množství vody a mouky. Pátý den můžete začít péct. Je lepší pro první pečení použít kvásku více. Vždy si dejte kousek kvásku stranou na další „dokrmení" a použití později. Kvásek uchovávejte v lednici, kde může vydržet několik měsíců i roků.
Pusťte se do kynutých makových buchet s využitím domácího kvásku!
Cibuli pokrájíme a osmažíme na oleji dozlatova. Hlívu pokrájíme na nudličky, nožičky na tenké plátky a přidáme jí k cibuli. Nejprve jí krátce zprudka... více o Rizoto s hlívou
Nejprve si připravíme rýži a mleté maso. Remosku používáme s průměrem 30 cm +. Rýži propereme a dáme do hrnce s osolenou vodou vařit dle návodu téměř... více o Kološvárské zelí z remosky
Rukolu, žampiony a rajčátka si opláchneme. Žampiony překrojíme na půl, osolíme a osmažíme na olivovém oleji, mezitím si připravíme salát, a to tak, že... více o Salát z rukoly s lososem
Nejdříve rozdrťte piškoty a rozemelte je na jemný prášek. Ideální je použít kuchyňský robot, mixér nebo mlýnek na ořechy. Piškoty také můžete vložit... více o Rumové kuličky nepečené a snadné
V tlakovém hrnci rozpustíme sádlo, cibuli nakrájíme na kostičky a smažíme dozlatova. Když je cibulka zlatá, přidáme rozdrcený česnek a kari koření,... více o Hovězí na kari s česnekem
Vejce nastrouháme na hrubším struhadle do mísy, přidáme jemně pokrájenou cibuli a salám, majolku (dle hustoty), pomazánkové máslo, sůl, pepř, vše... více o Jednoduchá vajíčková pomazánka se salámem
Do misky nebo dortové formy vyložené fólií nebo vymazané tukem či olejem naskládáme vrstvu piškot, kterou potřeme vrstvou smetany nebo jogurtu (můžeme... více o Rychlý smetanovo-čokoládový dezert
Těsto: Smícháme mouku, cukr, kakao a pomalu vmícháme vejce, mléko, olej a kypřící prášek. Vylejeme do vymazaného a vysypaného plechu (nebo na pečící... více o Eskymo
Sušenky rozemelte, přidejte rozpuštěné máslo a řádně promíchejte. Směs dejte do skleniček (paňákové i větší) asi v 1,5-2 cm vrstvě a upěchujte. Dejte... více o Bezvaječný nepečený mangový cheesecake ve skle
Droždí smícháme s lžící vlažného mléka a trochou cukru. Poté necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme dva a půl hrnku polohrubé mouky, dva žloutky,... více o Domácí Trdelník
Na oleji nebo másle necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, ke kterou dáme osmažit na kostky (nudličky) pokrájené a osolené maso dle vlastního... více o Masové kostky (nudličky) v paprikovo-smetanové omáčce "Paprikáš"
Jogurt smícháme s vejci, cukry, olejem, moukou a práškem do pečiva. Pak přidáme mouku s kypřidlem, promícháme a nalijeme do připraveného vyššího... více o Jogurtový koláč (řez) s pudinkem
Tyto placky jsou známé pod několika názvy: v Anglii jsem se setkala s tím, že tomu říkají Naan bread, v Ústí v indické restauraci placky Chapati, nebo... více o Indický chléb (Naan / Chapati)
Plátky toastového chleba si rozložíme do čtverce 2x2 ks, z vrchu přiklopíme talířem a okrájíme dokulata. Takto si připravíme tolik plátků podle toho,... více o Salámový dort
Mleté maso si přendáme do větší misky, aby se nám lépe zpracovávalo. Přidáme k němu najemno nakrájenou půlku menší cibule, 2-3 stroužky česneku,... více o Karbenátky po našem
Mléko a mouku vmícháme do sebe, přidáme 2 vejce, špetku soli a 1 lžíci moučkového cukru. Důkladně promíchat! Připravené těsto vložte na 15 minut do... více o Palačinky (na palačinkovač)
**Krok 1: Zkaramelizujte kondenzované mléko** \\ Naplňte hrnec ze tří čtvrtin vodou a začněte vodu vařit. Jakmile se začne vařit, vložte uzavřenou... více o Banoffee irský koláč
Vařené brambory hrubě nasekáme nebo rozšťoucháme, dáme do mísy, prosypeme solamylem a dobře promícháme. Přidáme vejce, smetanu, sůl, pepř. Dle vlastní... více o Bramborové hrudky - smažené
Zatímco se vaří těstoviny, dáme tenké plátky česneku s píniovými oříšky zahřát (ne smažit) na pánvičku, přidáme nakrájené sušené rajčata. Po chvíli... více o Těstoviny s kozím sýrem
Hermelín nastrouháme nabo pokrájíme na malé kousky a vmícháme do rozšlehaných vajec, dochutíme solí a pepřem a vlijeme do pánve s nepřilnavým dnem s... více o Hermelínová omeleta
Listové těsto vyválíme, vykrájíme z něj kolečka, která vmáčkneme do košíčků na pečení (kovových) nebo s nimi vyložíme plech na pečení muffin. Aby se... více o Košíčky z listového těsta
Necháme povolit kostku másla a poté k ní přimícháme citrónovou šťávu, sůl, pepř a čerstvé nasekané bylinky. Tuto směs můžeme dát do kelímku nebo... více o Lehké bylinkové máslo
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, do které postupně po lžících přidáme vodu a olej. Potom přimícháme mouku a kakao a nakonec ručně zlehka vmícháme z... více o Jahodové řezy s bílou čokoládou
Piškoty si pomeleme nebo rozmixujeme společně s 250 g kompotovaných meruněk a dáme do mísy. Přidáme vanilkové cukry a tolik šťávy, aby nám při... více o Meruňkový závin
Tuk, cukr, kakao a žloutky asi 30 minut šleháme, pak přidáme mouku a ořechy. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně ruční metlou přimícháme. Ušlehanou... více o Vykrajované měsíčky
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme vlahé máslo a ostatní suroviny. Vše řádně promícháme a nalijeme do kulaté formy (vymazané). Dáme péct cca 20 - 30... více o Hrnková kávová buchta
Maso si pokrájíme na plátky a pak na kousky stejně velké jako půlcentimetrové plátky uzeniny a sýra. Střídavě napichujeme na špejli s hrotem.... více o Špízy se sýrem a uzeninou
Z ingrediencí v míse uděláme těsto. Z ingrediencí na vále uděláme žmolenku. Žmolenku pak přidáme k těstu v míse a vypracujeme těsto, které necháme... více o Drobenkový mazanec (bochánek)
Představím zde velmi jednoduchý a fantastický recept na roastbeef (nebo chcete-li: rostbíf), upravený podle ne zcela všední metody vaření při nízké... více o "Low Temperature" - Roastbeef
Tavený sýr vymícháme se žloutkem a kysanou smetanou. Přidáme prolisovaný česnek, mírně osolíme, opepříme, promícháme a rozetřeme na těsto, které jsme... více o Nivovo-česnekoví slimáci
Sojový granulát uvaříme ve vodě ochucené bujonem, pak ho scedíme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Uzené tofu najemno nastrouháme a smícháme ho s... více o Plněné bezmasé bramborové knedlíky
Maso nakrájíme jako na guláš, na oleji osmahneme do světle růžova nakrájenou cibuli, zasypeme oběma paprikami a přidáme sáček zelí i s vodou. Houby ... více o Maďarská variace
Větší porce kapra nasolíme, opepříme asi 1 hod. předem. Všechny ingredience na marinádu smícháme dohromady, polovinou marinády zalijeme kapra, druhou... více o Kapr v marinádě
Sýr a vajíčka nastrouháne najemno, přidáme utřený česnek, sůl, pepř, nasekanou pažitku nebo petrželku (v zimě dávám sušenou nebo mraženou) a vmícháme... více o Silná česneková pomazánka na jednohubky
Z veky odřízneme jeden konec a dlouhou lžící (pomůžeme si i nožem nebo jiným nástrojem) střídku vydlabeme, aby veka zůstala dutá, jen 1 cm silná.... více o Plněná veka II.
Bílky ušleháme s cukrem nad párou do zhoustnutí, vmícháme ořechy. Sněhovou masu vložíme do zdobícího sáčku a na vymazaný plech stříkáme kopečky.... více o Ořechové pusinky
Očistěné houby nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme sádlo a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené houby, masox... více o Houbová omáčka II.
Česnek utřeme, všechny ingredience smícháme dohromady. Podle hustoty přidáváme tatarku, podle chuti osolíme a ochutíme ďábelským kořením.... více o Pikantní česneková pomazánka
Čekankové puky (syrové) podélně rozpůlíme, mezi půlky čekanky vložíme plátky nakrájeného sýra (nešetříme!!), zabalíme do plátku šunky a propíchneme... více o Zapékaná čekanka po francouzsku
Hlavu kapra zbavenou střelí a jakékoliv odřezky uvaříme po 10 min. Slijeme a prochladlou rybu dobře obereme, a dáme stranou. Vývar dáme vařit s žlutým... více o Rybí polévka II.
Zálivka se připraví zvlášt a pak se jenom přelije přes nakrájenou zeleninu.... více o Coleslaw salat
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky a osmahneme na oleji, vyndáme na talíř a na olej vložíme sýr nivu, kterou jsme nakrájeli na kostičky. Až se sýr... více o Kuřecí nudličky na nivě
Na oleji orestujeme cibulku odstavíme a přimícháme česnek a oregano. Necháme vychladnout a zapracujeme do mletého masa společně z rozšlehaným vejcem... více o Italské masové kuličky se špagetami
Umícháme sýr, přidáme paštiku a žloutek, dochutíme hořčicí a solí, mírně opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibulku.... více o Pomazánka z paštiky
Kuře omyjeme, očistíme a rozdělíme na 6 porcí. Cibulky nakrájíme na kolečka a na oleji necháme zrůžovět. Přidáme rajčatový protlak a víno, promícháme... více o Italské kuře
Očištěné papriky rozpůlíme, opečeme pod grilem nebo v troubě, stáhneme slupky a lusky nadrobno posekáme. Na lžíci oleje papriky osmahneme, přidáme... více o Kuřecí kapsa
Bílky smícháme s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo společně s moukou a důkladně promícháme. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne stejnorodá hmota, těsto... více o Vafle s lesním ovocem
Z vajec a cukru našleháme pěnu. Přidáme mouku, sůl a důkladně promícháme. Banány oloupeme, zbavíme vláken a nakrájíme na asi 1 cm silné plátky.... více o Rychlý ovocný koláč
Tvaroh smícháme s moukou, pudinkem a vejcem a vypracujeme těsto. Do kousků těsta balíme ovoce a vkládáme do osolené vařící vody. Po vyplavání vaříme... více o Tvarohové knedlíčky s ovocem
Husu rozčtvrtíme, nožem uděláme do prsíček a stehýnek otvory, vložíme do nich stroužky česneku, osolíme, pokmínujeme, posypeme mletým zázvorem,... více o Husa po staročesku