Není kvásek jako kvásek. Nepleťte si kvásek z droždí, mléka a cukru s pravým chlebovým kvasem. Díky němu je pečivo chutnější, lépe stravitelné a vydrží mnohem déle čerstvé. Jak tedy založit chlebový kvas v pohodlí domova a nemuset ho složitě shánět?
Do zavařovací sklenice dejte 100 g žitné mouky a 100 ml převařené vody. Pořádně lžící promíchejte, aby jste odstranili hrudky. Hmota by měla mít konzistenci husté kaše. Lžíci, kterou mícháme kvásek, můžeme nechat ve sklenici. Sklenici si označte datem a hodinou založení, stejně jako výškou založeného kvásku. Sklenici uzavřete igelitem, který proděravte a zagumičkujte. Můžete použít také ubrousek, který zagumičkujte.
Pro kvásek je důležité, aby mohl dýchat. Nechte položené na místě, kde bude okolo 24 °C, ideálně někde na kuchyňské lince. Druhý den kvásek opět promíchejte a přidejte 100 ml převařené vody a 100 g žitné mouky. Je typické, že se kvásek zvedne, ale poté zase klesne, tvoří totiž bubliny. Třetí den opět přidejte 100 g žitné mouky a 100 ml převařené vody a pořádně promíchejte. To samé proveďte čtvrtý den, ale s polovičním množství vody a mouky. Pátý den můžete začít péct. Je lepší pro první pečení použít kvásku více. Vždy si dejte kousek kvásku stranou na další „dokrmení" a použití později. Kvásek uchovávejte v lednici, kde může vydržet několik měsíců i roků.
Pusťte se do kynutých makových buchet s využitím domácího kvásku!
Na oleji nebo drobně pokrájeném špeku osmažíme dozlatova na klínky pokrájenou cibuli, ke které přidáme osmažit osolená a opepřená játra. Ano, osolená,... více o Játrová směs se zeleninou
Celer oloupeme, pokrájíme na 1 - 1,5 cm plátky a povaříme v osolené vodě na skus. Můžeme vařit i ve vodě s citronovou šťávou nebo místo soli můžeme... více o Celer smažený v kořeněné tempuře
Omytou a očištěnou zeleninu s oloupanými jablky zbavených jádřinců a zelenou natí pomeleme na masovém mlýnku a ve velkém hrnci pod poklicí podusíme... více o Adžika - zeleninová pasta
Květák (brokolici) rozebereme na růžičky, ze kterých odstraníme co nejvíce košťálu, které krátce (dle velikosti růžiček) povaříme v osolené vodě cca 1... více o Grilovaný květák (brokolice)
Nadrobno nasekanou cibulku a česnek opečte na másle dozlatova, zaprašte moukou a upražte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přiveďte k varu a 15 minut... více o Hrášková polévka 2
Prvně si nudle namočte na pár hodin do teplé vody, samovolně změknou - hlavně nemýchat, šťouchat atd !!! lehce se lámou když jsou tvrdší a nebudou to... více o Pravá Hoisin čína s nudlemi
Tenhle recept je nejlepší zábava pro děti! Sama jsem to dělala se segrama a hodně sme se nasmály :D Jen jediná nevýhoda je, že ta příprava trvá... více o Chobotničky ze špaget
Základem receptu je vařená rýže a rozdrobený hrudkovitý tvaroh, který v misce společně promícháme zhruba v poměru 1:1. Další úprava je pouze na chuti... více o Tvarohová rýže
Květy z divizny velkokvěté sbíráme průběžně, jelikož každý den nakvétá i opadá. Květy sbíráme suché, bez kalichu, od června do září. Sirup bez... více o 2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
Kořenovou zeleninu očistíme, pokrájíme na kostičky a necháme v osolené vroucí vodě krátce povařit, pak ji scedíme a dáme do mísy, kam přidáme... více o Špecle s kořenovou zeleninou
Na másle krátce osmažíme drobně pokrájenou papriku s cibulí (nemusí být). Pak zaprášíme moukou, kterou necháme zpěnit, přidáme protlak a koření, vše... více o Jednoduchá rajská polévka s paprikou
Korpus: do mísy rozklepneme vejce, přilijeme kefír a olej, přisypeme cukr, kakao, mouku s kypřidly a vše promícháme na hladké těsto, které nalijeme do... více o Kefírovo-kokosové řezy: Eskymo po našem
V míse smícháme mouku, nastrouhanou Omegu (Ivu, Heru...) a smetanu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinu odpočinout, pak opět... více o Kořeněné slané tyčinky nebo cukroví se semínky
Protlak necháme rozmrazit a v cedníku okapat, pak dáme do mísy, přidáme žloutek, sůl, pepř, česnek, mouku s kypřidlem a dle chuti slaninu nebo sýr ... více o Nadýchané špenátové lívance
Z hlaviček žampionů vykroutíme nebo vyřízneme nožičky, které drobně pokrájíme. Na kousku másla osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, během smažení... více o Plněné smažené žampiony
Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a celer nastrouháme a spolu s cibulí orestujeme na olivovém oleji ve větším hrnci. Rajčata spaříme horkou vodou,... více o Rajská polévka se špeclemi
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým aroma do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý... více o "POLÁRKA" vanilkové řezy
Smícháme celá vejce a cukr v misce. Mezitím rozpustíme čokoládu s máslem ve vodní lázni dohladka a necháme trochu vychladnout. Poté tuto směs nalijeme... více o Brownies cupcake
Máme moc rádi řízečky a ideálně křupavé miniřízečky... Akorát to není moc zdravé, a tak jsme si to tak trochu upravili. :-) Vepřovou panenku jsem si... více o "Dietní" řízečky se šťouchanými brambory a okurkovým salátem
Zaděláme kynuté těsto a po prvním vykynutí ještě jednou podebereme měchačkou, aby lehce spadlo a dáme znovu nakynout. Pak si těsto nakrájíme na stejné... více o Jablečné vdolečky - kynuté, pečené
Plátky krkovičky po stranách nakrojíme, aby se nám nekroutily. Naklepeme, osolíme, opepříme a zlehka potřeme hořčicí. Cibuli necháme na trošce tuku... více o Gulášová krkovička
Sušenky dáme do utěrky a rozdrobíme je na malé kousíčky (ne však na prach). Spojíme je s máslem a vzniklou hmotu rozložíme na dno dortové formy. Tento... více o Limetkový cheesecake s borůvkami
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme máslo, tvaroh, mouku s práškem do pečiva a vše řádně promícháme. Nakonec tužší těsto zlehčíme vmícháním... více o Tvarohová bábovka se švestkami - ,,Hujerka,,
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, pak vmícháme olej, jogurt, vanilkové aroma, mouku s kypřidlem. Dobře promícháme a do těsta vmícháme tuhý sníh z... více o "Třešně v těstě" - vláčný koláč
Množství surovin odpovídá pečicí nádobě o průměru 23 cm a výšce 5 cm. **Náplň:** Do velké misky dejte na plátky nastrouhaná jablka, přidejte 50 g... více o Pravý americký Apple Pie
**Těsto:** Do mísy prosijeme mouku. V prostředku uděláme důlek, nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrobíne droždí. Takto připravený... více o Hrníčkové rohlíčky a pletýnky
V misce se ušlehá mléko s vajíčkem, ve kterém se namáčí veka. Tvaroh se smíchá s cukrem (podle chuti) a rozinkami. Mezitím se uvaří pudink (stačí... více o Žemlovka s tvarohem a jablky
Sádlo (bůček zbavený kůže) nakrájíme na kostky cca 1 x 1 cm (i větší). Vložíme do pekárny a zapneme program marmeláda. Necháme proběhnout 2 x celý a... více o Škvarky z domácí pekárny
Tyčinku Margot nastrouháme nahrubo. Vyšleháme vejce (celá) s cukrem, šlehačkou, olejem a solí, přidáme nastrouhanou Margotku, kakao a rum (nemusí být)... více o Bábovka MARGOT
Celý nerozebraný květák uvaříme ve slané vodě do měkka, ale tak, aby zůstal křupavý, nerozpadající se. Necháme okapat a udržujeme v teple. Polijeme... více o Květák s kakaem
Cuketu očistíme, vydlabeme dužinu a položíme ji na vymazaný na trochou vody podlitý pekáč. Na oleji zpěníme kolečka jarní cibulky, přidáme maso,... více o Plněná cuketa
Cibuli a anglickou slaninu pokrájíme na kostičky a společně orestujeme. Přidáme propláchnuté červené fazole (bez nálevu) a ochutíme kečupem, hořčicí,... více o Bretaňský fazolový salát
Postup stejný jako zde uvedené Žravé řezy, Kiwi řezy atd. Tj: žloutky ušleháme s cukrem, postupně přidáváme vodu, pak mouku s práškem, nakonec pevně... více o Óbr dort - číslice
Postupně smíchat všechny suroviny, mléko přidávat až nakonec. Nalít do vymazané a vysypané větší bábovkové formy. Péct v mírně vyhřáté troubě (160 °C... více o Oříšková bábovka
Brambory nastrouháme a smícháme se vším ostatním. Mažeme na topinky nebo tousty.... více o Tatarská pomazánka na topinky
Nahrubo nastrouhané brambory smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme tuhé těsto. Pokud lepí, přidáme mouku. Toto těsto můžeme využít na několik... více o Univerzální bramborové těsto
Česnek utřeme se solí, přidáme zázvor, chilli a olej. Oloupanou hrušku rozmixujeme, přidáme sojovku a česnekovou směs. Nalejeme víno, přidáme cukr a... více o Bůček pro správné chlapy
Do každé sklenice vložíme celé okurky (množství, kolik se vejde), pričemž je prokládáme mrkví a cibulí. Přidáme všechny výše uvedené ingredience,... více o Rychle naložené okurky
Maso mírně naklepeme, posolíme, opepříme. Smícháme jogurt s prolisovaným česnekem, majoránkou, solamylem, ďábelským kořením, vegetou a do téhle směsi... více o Jogurtové řízky
Oloupeme a nakrájíme cibuli. Avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V misce si rozmícháme vejce s nastrouhaným... více o Míchaná vejce s avokádem
Uvaříme krupicovou kaši jak jsme zvyklí. Pak ji necháme zchladit. Zamícháme do ní vejce (čím víc tím lépe) a vanilkový cukr. Mezitím v remosce nebo v... více o Zapečená krupicová kaše
Troubu předhřejeme na 200 °C (plynová stupeň 3-4). Bílky do tuha vyšleháme s 50 g práškového cukru a s 1 vanilkovým cukrem. Po jednom přimícháme... více o Broskvový dort
Všechny přísady smícháme a po důkladném propracování necháme přikryté 20 minut v chladu odpočinout. Z těsta lžicí vykrajujeme kousky a smažíme ve... více o Tvarohové kobližky
Listové těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl rozložíme na vyšší plech. Poklademe nastrouhaná jablka, přidáme vlašské ořechy a rozinky a přisladíme.... více o Jablečná buchta s pudinkem
Cizrnu necháme okapat a rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Podáváme s... více o Pomazánka z cizrny
Kotlety naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí a vydatně opepříme. Položíme na dno vymazaného pekáče. Poté na kotlety navrstvíme cibuli, tvrdý a měkký... více o Babiččiny kotlety
Oloupanou rebarboru nakrájíme na 1 cm dlouhé špalíky. Bez vody je v hrnci zvolna zahříváme. Když pustí šťávu, zesílíme var a za stálého míchání vaříme... více o Rebarborový džem s ananasem
Dobře vyzrálý angeršt zbavíme stopek a okvětí, dobře propereme a rozvaříme s trochou vody. Horký prolisujeme, odvážíme a smícháme s přečištěným medem.... více o Angreštová marmeláda s medem
Omytý a očištěný špenát dusíme doměkka. Vyjmeme a necháme okapat. Cibuli nakrájenou na kostičky necháme na másle zesklovatět. Přidáme špenát, osolíme,... více o Florentský telecí řízek
Maso nakrájíme na kostky a okořeníme. Cibuli osmažíme dozlatova, přidáme maso, česnek, slaninu a papriku. Vše zalijeme vodou, dochutíme a vaříme asi... více o Dudácký guláš