• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na domácí chléb

Jak na domácí chléb

Jak na domácí chléb

Nadšenců, kteří si pečou vlastní chléb, je mezi námi stále víc. Není to totiž zdaleka tak složité, jak si řada lidí myslí. Nebojte se proto a pusťte se do toho. Až vlastní chléb ochutnáte, ten ze supermarketu už nikdy chtít nebudete. Tady je pár triků, díky nimž se vám ten váš vždycky povede.

Nejen při přípravě chlebového těsta je důležitá kvalita a druh použitých surovin. Pokud s pečením chleba začínáte, rozhodně vždy raději sáhněte po mouce označená chlebová, která má hodně lepku. Ten zajistí, že má chléb lehkou strukturu a vláčnou střídku. A nikdy jí před přidáním do mísy nebo nádoby pekárny nezapomeňte prosít, těsto se nakypří a bude lépe kynout.

Zapamatujte si také, že pro úspěšné upečení chleba není zas až tak rozhodující přesné dodržování množství uvedených surovin uvedených v receptu. Nedá se totiž přesně stanovit, protože různé druhy mouky se chovají odlišně. Chcete-li dosáhnout žádoucí konzistence těsta, musíte například přidat více tekutiny nebo naopak přisypat mouku. Záleží i na tom, zda použijete mouku žitnou, která potřebuje vody o něco víc, nebo mouku pšeničnou.

Recept a podrobný návod na klasickou Šumavu pro začátečníky najdete ZDE.

Pozornost věnujte také droždí, které se chystáte použít. Zkontrolujte datum spotřeby a snažte se použít droždí co nejčerstvější. Po expiraci nepoužívejte ani droždí sušené. Mohlo by se vám stát, že těsto nenakyne. S množstvím droždí to nikdy nepřehánějte, použijte vždy jen množství předepsané v receptu. Když ho přidáte víc, v domnění, že si pojistíte dostatečné nakynutí, zůstane v těstu nepříjemná pachuť.

A nezapomeňte, že základním předpokladem pro přípravu dokonalého chlebového těsta je nespěchat. Počítejte s tím, že doba kynutí se podle druhu použité mouky pohybuje mezi třemi a pěti hodinami. Těsto na klasický pšenično-žitný chléb totiž musíte nechat nakynout třikrát. Čím víc bude žitného podílu, tím víc času budete potřebovat.

Tip za závěr:
Chléb získá pěkný lesklý povrch, když bochník bezprostředně po upečení potřeme studenou vodou.

Dopřejte si čerstvé pečivo i bez návštěvy obchodu! Recepty na domácí housky, toustový i podmáslový chléb, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

180 minut
Nakládané masové kostky dušené na cibuli

Nakládané masové kostky dušené na…

Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky a dáme do mísy, kam přidáme zázvor, česnek, hřebíček, skořici a chilli. Vše promícháme se lžící oleje a necháme... více o Nakládané masové kostky dušené na cibuli

40 minut
Vinná klobása v bramboráku

Vinná klobása v bramboráku

Vinnou klobásu smotáme do dvou šneků, které zpevníme párátky a obalíme v hladké mouce. Brambory a česnek nastrouháme na jemném struhadle do mísy,... více o Vinná klobása v bramboráku

10 minut
Banánovo – avokádové smoothie

Banánovo – avokádové smoothie

Všechny ingredience rozmixujte do hladka. Nalijte do dvou sklenic, případně dvou misek, pokud chcete jíst s müsli. Výborně chutná s jahodami a šťávou... více o Banánovo – avokádové smoothie

10 minut
Krupicová kaše

Krupicová kaše

V litru plnotučného mléka rozmíchejte krupici se solí, směs přiveďte k varu a míchejte do zhoustnutí, asi 2 minuty. Odstavte a vmíchejte 2 lžíce másla... více o Krupicová kaše

20 minut
Piškotový koláč s jahodami

Piškotový koláč s jahodami

Troubu předehřejte na 170 °C, formu vymažte a vysypte. Prosejte mouku. Bílky vyšlehejte se solí do řidší pěny, přisypte cukr a ušlehejte do pevného... více o Piškotový koláč s jahodami

40 minut
Zapečené brambory s kuřecím masem

Zapečené brambory s kuřecím masem

Kuřecí prsa očistíme, omyjeme. Nakrájíme na kousky a pánev pořádně rozehřejeme, pak do ní nalijeme polovinu sklenice s vodou a necháme je zatáhnout.... více o Zapečené brambory s kuřecím masem

40 minut
Hrášková polévka 2

Hrášková polévka 2

Nadrobno nasekanou cibulku a česnek opečte na másle dozlatova, zaprašte moukou a upražte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přiveďte k varu a 15 minut... více o Hrášková polévka 2

90 minut
Medová žebra

Medová žebra

Ze spodní strany žeber stáhněte tuhou blánu. Pak je překrájejte na menší kusy, vložte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a povařte 30 minut.... více o Medová žebra

30 minut
Těstovinový salát s tuňákem a fazolkami

Těstovinový salát s tuňákem a…

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. V tomto případě kupuji těstoviny celozrnné žitné. Scedíme a dáme do misky. Poté si uvaříme zelené fazolky v osolené... více o Těstovinový salát s tuňákem a fazolkami

45 minut
Zapečené kuřecí v bramborákové směsi

Zapečené kuřecí v bramborákové směsi

Nastrouháme brambory na hrubo, osolíme, opepříme, přidáme na drobno nasekanou cibuli, majoránku, vejce a česnek. Namícháme klasické těsto na... více o Zapečené kuřecí v bramborákové směsi

Fazolková rýže - (nejen) příloha

Fazolková rýže - (nejen) příloha

Sklenici rýže nasypeme do hrnce, přisypeme kari a sůl dle chuti, přilijeme vodu dle návodu na obalu rýže a vaříme podle uvedeného času doměkka za... více o Fazolková rýže - (nejen) příloha

Kávovo-smetanové "cappuccino" řezy (dort)

Kávovo-smetanové "cappuccino" řezy …

Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a zamíchanou kávu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec zlehka... více o Kávovo-smetanové "cappuccino" řezy (dort)

60 minut
Meruňková zmrzlina

Meruňková zmrzlina

Žloutky rozšleháme se smetanou ve dvouplášťovém hrnci a za stálého míchání zahříváme na malém plaménku, až krém zhoustne. Meruňky podusíme s cukrem a... více o Meruňková zmrzlina

Pudinkový dort (řez) s ovocem

Pudinkový dort (řez) s ovocem

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme aroma, olej, vodu, mouku a kypřidlo, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto... více o Pudinkový dort (řez) s ovocem

10 minut
Nutela (DUKAN)

Nutela (DUKAN)

Vše důkladně promícháme a vložíme na několik hodin do ledničky.... více o Nutela (DUKAN)

15 minut
Syrečková pomazánka II.

Syrečková pomazánka II.

Tvarůžky můžeme nastrouhat, ale rychlejší to máme, když je rozehřejeme na pánvičce, lépe se rozetírají. Postupně do misky přidáme mazací sýr, máslo... více o Syrečková pomazánka II.

Kuře na čerstvém zázvoru s kořenovou zeleninou

Kuře na čerstvém zázvoru s kořenovou…

Kuře naporcujeme a osolíme. Očištěné a na hranolky nebo kostky pokrájené kořenové zeleniny by mělo být cca 600-700 gramů. Zeleninu dáme s pokrájenou... více o Kuře na čerstvém zázvoru s kořenovou zeleninou

10 minut
Nivová pomazánka s mozzarelou

Nivová pomazánka s mozzarelou

Je to velmi jednoduché... Vše smícháte a podáváte např. s pečivem. Má jemnou chuť díky sýru Mozzarela. :)... více o Nivová pomazánka s mozzarelou

195 minut
Slunečnicový chléb domácí

Slunečnicový chléb domácí

Uvedené ingredience dáme do pekárny v pořadí, jak jsou popsány. To znamená: voda, sůl, med, máslo, obě mouky a nahoru droždí. Zapneme program 1 -... více o Slunečnicový chléb domácí

Rybízový koláč podle paní Mixové

Rybízový koláč podle paní Mixové

Z mouky, cukru, skořice, soli, vejce a rozpuštěného másla uděláme rukou v míse těsto, které je trochu podobné lineckému. Asi třetinu těsta odebereme a... více o Rybízový koláč podle paní Mixové

Pribiňáčkové řezy

Pribiňáčkové řezy

Těsto: změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme žloutky, vodu, kakao, mouku s kypřidlem a řádně promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků.... více o Pribiňáčkové řezy

15 minut
Fenyklový salát s pomerančem

Fenyklový salát s pomerančem

Pomeranč oloupeme a pokrájíme na kousky. Fenykl očistíme a pokrájíme na slabé nudličky. Obojí dáme do mísy a opepříme. Olej, šťávu a sůl vyšleháme v... více o Fenyklový salát s pomerančem

30 minut
Základní těsto na pizzu

Základní těsto na pizzu

1. Droždí nechte vzejít v troše vlažné vody nebo mléka se špetkou cukru. Ve velké míse promíchejte vzešlé droždí s moukou a solí. Pokud používáte... více o Základní těsto na pizzu

90 minut
Tvarohovo-třešňový dort (käsekuchen)

Tvarohovo-třešňový dort (käsekuchen)

1 vejce, 100 g cukru, mouku, kypřící prášek a máslo vypracujeme v hladké těsto, které se nelepí. Zabalíme ho do folie a necháme v lednici odpočinout.... více o Tvarohovo-třešňový dort (käsekuchen)

Vykrajované měsíčky

Vykrajované měsíčky

Tuk, cukr, kakao a žloutky asi 30 minut šleháme, pak přidáme mouku a ořechy. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně ruční metlou přimícháme. Ušlehanou... více o Vykrajované měsíčky

Kokosovo-tvarohový sen

Kokosovo-tvarohový sen

**Korpus:** Žloutky si utřeme s cukrem do pěny. Přidáme vodu, olej, kokos, kakao, mouku a kypřidlo.Řádně promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z... více o Kokosovo-tvarohový sen

120 minut
Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou

Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou

Očištěného králíka prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a potřeme zevnitř i navrchu rozetřeným česnekem smíchaným s hořčicí. Pokud použijeme kuře,... více o Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou

Cuketová kostka s čokoládou

Cuketová kostka s čokoládou

Smícháme mouku s kakaem a kypřidlem. Přidáme cukry, čokoládu, cuketu, vejce, olej a vše důkladně promícháme. Vymazanou a vysypanou formu (vyšší a... více o Cuketová kostka s čokoládou

Panenka v česnekovo-sýrové krustě

Panenka v česnekovo-sýrové krustě

Panenku očistíme, nasolíme(trošku více než jste zvyklí), opepříme a ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Panenku vyndáme a do výpeku přidáme 3 ... více o Panenka v česnekovo-sýrové krustě

120 minut
Koláčky ze 100% tuku

Koláčky ze 100% tuku

Na vál dáme mouku a nastrouháme na velkém okatém struhadle tuk, přilijeme kvásek a zaděláme polotuhé těsto. Podle potřeby přilijeme mléko. Nenecháváme... více o Koláčky ze 100% tuku

Sekaná pečeně s paprikou

Sekaná pečeně s paprikou

Všechny suroviny smícháme v hladkou hmotu, popřípadě přisypeme trošku strouhanky. Do pekáčku položíme šišku z mletého masa a podlijeme vodou. Pečeme... více o Sekaná pečeně s paprikou

Jablková buchta II

Jablková buchta II

Vejce s cukrem utřeme a přidáme mouku, prášek do pečiva, kakao, skořici a olej. Přidáme ještě rozinky, ořechy a nakrájená jablka. Dáme na vymazaný a... více o Jablková buchta II

Jednoduchá ovocná bublanina

Jednoduchá ovocná bublanina

Žloutky s vodou vymícháme, přidáme práškový cukr a olej, postupně kakao a mouku + prášek do pečiva. Hrst ořechů, rozinky a tuhý sníh ze 6-ti bílků.... více o Jednoduchá ovocná bublanina

30 minut
Okurková polévka

Okurková polévka

Světlou zásmažku rozmícháme ve studené vodě, osolíme, příhodíme na kostečky pokrájené brambory a uvaříme je do měkka. Vmícháme smetanu, ochutíme do... více o Okurková polévka

Vynikající pomazánka z nivy

Vynikající pomazánka z nivy

Nivu rozstrouháme, cibuli najemno nakrájíme. Nivu smícháme s cibulí a přidáme Perlu. Promícháme. Mažeme nejlépe na světlý toustový chléb.... více o Vynikající pomazánka z nivy

15 minut
Vajíčková pomazánka IV.

Vajíčková pomazánka IV.

Vařené vejce a cibuli nakrájíme na drobno. Do misky přidáme lžíci másla a dva díly taveného sýra smícháme, aby se spojily a přidáme vejce s cibulí,... více o Vajíčková pomazánka IV.

Kotlety na houbách III.

Kotlety na houbách III.

Namočíme houby, kotlety lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, naskládáme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, navrch dáme... více o Kotlety na houbách III.

20 minut
Sardelové chlebíčky

Sardelové chlebíčky

Máslo si vyndáme včas z lednice, aby změklo. Ingredience na pomazánku dáme do nádoby a vymícháme (vymixujeme) do pěny. Na plátky veky mažeme pomazánku... více o Sardelové chlebíčky

90 minut
Houby na kyselo bez zavařování

Houby na kyselo bez zavařování

Houby nakrájíme a dáme vařit. Když dosáhnou bodu varu, scedíme je a dáme zpět do hrnce, znovu vařit. To opakujeme 3x. Nakonec scezené houby nandáme do... více o Houby na kyselo bez zavařování

Nebeské řezy

Nebeské řezy

Z cukru, Hery a žloutků vyšleháme krém, přidáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a nakonec sníh z bílků. Upečeme. Během pečení si připravíme... více o Nebeské řezy

Šlehačkový mramorový beránek

Šlehačkový mramorový beránek

Žloutky utřeme s cukrem a olejem, přidáme šlehačku a postupně přidáváme prosátou mouku z kypřícím práškem. Ručně zamícháme spařené rozinky, mandle a... více o Šlehačkový mramorový beránek

120 minut
Krkovička pro vítanou návštěvu

Krkovička pro vítanou návštěvu

Nařízneme maso na 1,5 cm silné plátky, ale nedokrájíme do konce. Smícháme věci na marinádu, potřeme tím maso i v rozřezu, zabalíme do alobalu a... více o Krkovička pro vítanou návštěvu

Vynikající zapečené palačinky

Vynikající zapečené palačinky

Nejprve si klasickým způsobem upečeme palačinky, ti co mají čas, si samozřejmě udělají domácí (na slano). Na pánvi v rozpáleném oleji orestujeme... více o Vynikající zapečené palačinky

Mušle

Mušle

Zpracujeme v těsto. Necháme v chladu odpočinout. Potom vyválíme, vykrajujeme kolečka plníme nádivkou, přehneme na polovinu, dobře umačkáme okraje, aby... více o Mušle

Mouřeníny

Mouřeníny

Sádlo, cukr, mouku a kakao zpracujeme. Ze začátku se suroviny spojují poměrně těžce, ale nakonec se vytvoří jemné vláčné těsto. Tvoříme malé kuličky,... více o Mouřeníny

Linecké koláčky

Linecké koláčky

Na vál prosijeme mouku, do které uděláme důlek. Do něho dáme změklé máslo, žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a vypracujeme těsto.... více o Linecké koláčky

Kynuté těsto - základní recept

Kynuté těsto - základní recept

Nejprve připravíme kvásek. Droždí rozetřeme vařečkou s asi 20 g cukru na řídkou kaši. Přilijeme zhruba polovinu vlažného mléka a rozšleháme, pak... více o Kynuté těsto - základní recept

LEHKÝ DORT S JABLKY A PUDINKEM

LEHKÝ DORT S JABLKY A PUDINKEM

V půl litru vody rozvaříme 1/2 kg jablek. Přidáme 3 lžíce cukru moučka a rozvaříme doměkka. V druhém půllitru vody rozmícháme zastudena 2 vanilkové... více o LEHKÝ DORT S JABLKY A PUDINKEM

25 minut
Kedlubnová polévka

Kedlubnová polévka

Kedlubny oloupeme a rozpůlíme. Jednu nastrouháme nahrubo a druhou nakrájíme na malé kousky. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostičky nakrájenou... více o Kedlubnová polévka

Sýrová pórková polévka

Sýrová pórková polévka

Omytý a očištěný pórek nakrájíme na kolečka a mrkve na kostičky. Na rozehřátém oleji zeleninu osmahneme. Zalijeme vývarem. Vaříme asi 15 minut. Poté... více o Sýrová pórková polévka

Doporučujeme

30 minut
Gnocchi s česnekem, špenátem a kuřecím masem

Gnocchi s česnekem, špenátem a…

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

69
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří
60
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině
48
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří
48
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
44
Jablečný koláč IV.
Jablečný koláč IV.

Zajímavé články

Lamington: Ikonický australský dezert, který zmizí ze stolu během chvilky
Lamington: Ikonický australský dezert, který…
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem zdravější než jeho bílá varianta
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem…
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak připravit ty nejšťavnatější
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak…
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
AHA.cz Zdraví Kate v epicentru pozornosti: Lži z paláce?

Zdraví Kate v epicentru pozornosti: Lži z paláce?

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Blesk pro ženy Jak se randilo za socialismu: Pozvání na schůzku z očí do očí, intimní chvilky v kině i marná čekání

Jak se randilo za socialismu: Pozvání na schůzku z očí do očí, intimní chvilky v kině i marná čekání

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Eva Perkausová (31): Upřímně o třetím miminku!

Eva Perkausová (31): Upřímně o třetím miminku!

SportRevue.cz VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na domácí chléb
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact