Nadšenců, kteří si pečou vlastní chléb, je mezi námi stále víc. Není to totiž zdaleka tak složité, jak si řada lidí myslí. Nebojte se proto a pusťte se do toho. Až vlastní chléb ochutnáte, ten ze supermarketu už nikdy chtít nebudete. Tady je pár triků, díky nimž se vám ten váš vždycky povede.
Nejen při přípravě chlebového těsta je důležitá kvalita a druh použitých surovin. Pokud s pečením chleba začínáte, rozhodně vždy raději sáhněte po mouce označená chlebová, která má hodně lepku. Ten zajistí, že má chléb lehkou strukturu a vláčnou střídku. A nikdy jí před přidáním do mísy nebo nádoby pekárny nezapomeňte prosít, těsto se nakypří a bude lépe kynout.
Zapamatujte si také, že pro úspěšné upečení chleba není zas až tak rozhodující přesné dodržování množství uvedených surovin uvedených v receptu. Nedá se totiž přesně stanovit, protože různé druhy mouky se chovají odlišně. Chcete-li dosáhnout žádoucí konzistence těsta, musíte například přidat více tekutiny nebo naopak přisypat mouku. Záleží i na tom, zda použijete mouku žitnou, která potřebuje vody o něco víc, nebo mouku pšeničnou.
Recept a podrobný návod na klasickou Šumavu pro začátečníky najdete ZDE.
Pozornost věnujte také droždí, které se chystáte použít. Zkontrolujte datum spotřeby a snažte se použít droždí co nejčerstvější. Po expiraci nepoužívejte ani droždí sušené. Mohlo by se vám stát, že těsto nenakyne. S množstvím droždí to nikdy nepřehánějte, použijte vždy jen množství předepsané v receptu. Když ho přidáte víc, v domnění, že si pojistíte dostatečné nakynutí, zůstane v těstu nepříjemná pachuť.
A nezapomeňte, že základním předpokladem pro přípravu dokonalého chlebového těsta je nespěchat. Počítejte s tím, že doba kynutí se podle druhu použité mouky pohybuje mezi třemi a pěti hodinami. Těsto na klasický pšenično-žitný chléb totiž musíte nechat nakynout třikrát. Čím víc bude žitného podílu, tím víc času budete potřebovat.
Tip za závěr:
Chléb získá pěkný lesklý povrch, když bochník bezprostředně po upečení potřeme studenou vodou.
Na oleji nebo drobně pokrájeném špeku osmažíme dozlatova na klínky pokrájenou cibuli, ke které přidáme osmažit osolená a opepřená játra. Ano, osolená,... více o Játrová směs se zeleninou
Avokádo rozřízněte napůl, odstraňte pecku a vyjměte dužinu. Tu společně s ostatními ingrediencemi rozmixujte dohladka. Pokud by byla konzistence... více o Avokádové lanýže
Očištěné dršťky dejte vařit, po 30 minutách je sceďte, vraťte do hrnce a zalijte novou vodou. To udělejte 3x, aby se důkladně propraly. Vařte do... více o Dršťková polévka I.
Nejdříve si připravte náplně. Propláchněte Perfect Dish Spaghetti a nechte na sítku důkladně okapat. Nakrájejte okurku na dlouhé jemné proužky, omyjte... více o Jarní závitky s krevetami, bylinkami a zeleninovými nudlemi
S moukou smícháme prášek do pečiva,nastrouhaný sýr, vajíčka, šunku, pažitku, mléko, roztopené máslo, popřípadě prolisovaný česnek. Můžeme i dosolit,... více o Moje sýrovo-šunkové muffiny
Maso dle vlastního výběru (může být i libovější bůček) pokrájíme na tenké plátky, které osolíme a kořeníme, poklademe na ně plátky slaniny a zavineme... více o Masové závitky v zelí
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme a poté zašleháme i mouku s kypřidlem a kakaem. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh... více o "Míša" roláda
Květy z divizny velkokvěté sbíráme průběžně, jelikož každý den nakvétá i opadá. Květy sbíráme suché, bez kalichu, od června do září. Sirup bez... více o 2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
Těsto: sypké ingredience smícháme v míse, přidáme změklý tuk a vypracujeme těsto, které pak necháme půl hodiny v chladnu odpočinout. Těsto pak... více o Citronový nebo pomerančový koláč (řez) - křehký a pikantní
Králíka si očistíme, omyjeme, rozporcujeme na menší díly, které naložíme alespoň na hodinu do marinády umíchané ze lžíce oleje, 3 lžic sojové omáčky a... více o Asijský králík - jednoduše a chutně
Zelí necháme okapat, pokrájíme ho na kratší nudličky a dáme do mísy. Přidáme na kostičky pokrájená vejce, cibuli a salám. Osolíme, opepříme, zakápneme... více o Zelný salát z kysaného zelí
Všechny ingredience smícháme s nalámanou hořkou čokoládou na kousíčky. Formu na muffiny naplňte směsí a dejte péct na 175° asi 20 minut.... více o Čoko muffiny
Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme tuňáka, pomazánkové máslo a pár kapek citronu (nemusí být). Důkladně promícháme vidličkou. Mezitím necháme v sítku... více o Tuňáková pomazánka s olivami
Pokud používáme čerstvé kvasnice, nejprve si je "nastartujeme" v troše vlažné vody s cukrem a špetkou mouky, dáme na teplé místo, až se začnou tvořit... více o Zdravý chléb do formy
Plech vyložíme pečící papírem. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, aroma, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec zlehka... více o Báječná (nejen) broskvová roláda
Vývar přiveďte k varu. Vložte do něj maso pokrájené na nudličky, houby (pokud máte sušené, aspoň hodinu předem je namočte) a povařte mírným varem asi... více o Thajská kuřecí polévka
Na rozehřátém olivovém oleji lehce osmahneme nakrájenou cibulku a česnek. Pak přidáme maso a mícháme, dokud nezhnědne a nerozpadne na malé kousky. Pak... více o Pravé řecké Pasticcio
Papriky podélně rozpůlíme, očistíme od semínek a naplníme nádivkou z rohlíků. Nádivka: rohlíky pokrájíme na malé kostičky, zvlhčíme mlékem a... více o Paprikové lodičky s nádivkou
Vezmeme si mísu a smícháme v ní výše zmíněné ingredince (stehýnka vkládáme až nakonec). Takto připravenou mísu vložíme do ledničky a necháme ji... více o Medová kuřecí stehýnka
Krupy přes noc namočíme do studené vody, poté uvaříme doměkka v osolené vodě, scedíme. Cibuli nakrájíme a osmažíme na sádle, přidáme scezené zelí,... více o Zapečené brambory s kroupovým zelím a uzeným masem
**Příprava masa** Lístky rozmarýnu otrháme, oloupeme česnek a spolu se solí utřeme v hmoždíři na kaši. Není-li k dispozici hmoždíř, rozkrájíme... více o Pštrosí maso s rozmarýnem
Uvařené těstoviny smícháme s pokrájenými jablky a rozinkami. Žloutky utřeme s cukrem (dle chuti a kyselosti jablek), vmícháme tvaroh, mléko, pudink,... více o Jablečné těstoviny s tvarohem
Ořechy a ovoce nakrájíme na kousky nebo nudličky. Smetanu, cukr, van.cukr a mouku svaříme, za stálého míchání, do zhoustnutí asi 5min. Přidáme ovoce a... více o Marokánky IV.
Kuřecí maso pokrájíme na kousky, pórek na kolečka dáme do misky, osolíme, posypeme kari, zakápneme cca 2 lžícemi oleje a necháme odležet alespoň 2... více o Kuře ,,MACO“
Stehna omyjeme, okořeníme trochou soli, červenou paprikou a kmínem, (můžeme lehce posypat směsí Grilované kuře s bylinkami, nebo samotnými bylinkami).... více o Kuře se smetanovobylinkovou omáčkou
Omyté očištěné kuře prosolíme, posypeme sekanými bylinkami a položíme na pekáč vyložený pečícím papírem. Obložíme je oloupanými a nakrájenými brambory... více o Kuře s bramborami pečené v troubě
Vše nalijeme a nasypeme do formy dle pořadí a vložíme do pekárny, program nastavíme na Těsto. (Pokud se nám zdá těsto lepivé, nebo suché, přidáme... více o Nejjednoduší rohlíky z domácí pekárny
Mleté maso orestujeme na pánvi s kapkou oleje. Okořeníme. Mezitím co se restuje maso, připravíme zeleninovou náplň, která se skládá ze směsi salátů... více o Tortilla plněná mletým masem
Všechny přísady smícháme v míse. Nakonec vmícháme kypřící prášek. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy a do druhé poloviny vmícháme 3... více o Bábovka s kysanou smetanou
V mléce uvaříme hustý pudink a osladíme ho. Necháme vychladit. Listové těsto vyválíme a nakrájíme na obdélniky asi 10x5 cm. Vrch radílkem poznačíme do... více o Koláčky z listového těsta
Květy jemně vypereme. Do kastrolu dáme 3/4 l vody, přidáme květy a vařime 1/4 hodiny. Necháme zchladnout, scedíme. Do scezeného nálevu přidáme 1 kg... více o Pampeliškový med III.
Kuřecí prsa mírně naklepeme, potřeme rozdrceným česnekem, posypeme mletou paprikou a oregánem a opečeme (nejlépe na sucho na grilovací nebo nepřilnavé... více o Zapékaná kuřecí prsa s ananasem a oregánem
Celý sáček bonbónů vysypeme na talíř, přidáme 3 lžíce citrónové šťávy a vložíme do mikrovlnky na plný výkon zhruba na 30 vteřin, zkrátka než se... více o Hmota Marshmallow - nahradí marcipán
Z mouky, tuku, cukru a žloutku zpracujeme těsto a necháme 1/2 hod. odpočinout v chladnu. Potom na pomoučeném vále vyválíme do tenka, kulatou formičkou... více o Ovocné košíčky II.
Upečeme korpus a po upečení druhou stranou vařečky uděláme místy do piškotu důlky. Připravíme si polevu a nalijeme na korpus.... více o Šťouchaná buchta
Brambory oloupeme a vaříme, jak jsme zvyklí. Poté je rozmixujeme společně se smetanou a jedním vejcem (popř. jen žloutkem - syrovým). Osolíme dle... více o Nejlepší bramborová kaše od babičky
Kvasnice rozdrobíme do mouky, přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Ihned vyválíme a vykrajujeme kolečka. Ta plníme nastrouhanými... více o Nafouklá jablíčková dobrota
Ušleháme nad párou, ze šesti bílků a mletého cukru hustý sníh, který necháme vychladnout a pak přidáme ořechy, hrubou mouku a piškoty, které rozdrtíme... více o Sněhové rohlíčky s krémem
Troubu předhřejeme na 200 °C (plynová stupeň 3-4). Bílky do tuha vyšleháme s 50 g práškového cukru a s 1 vanilkovým cukrem. Po jednom přimícháme... více o Broskvový dort
Rýži uvaříme v mléce se špetkou soli na velmi hustou kaši. Vmícháme cukr a vanilkový cukr a horkou kaši navrstvíme na mokrou desku do výšky 1 cm.... více o Rýžové placky
Maso, cibuli a česnek nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, zalijeme olejem, přidáme ústřicovou omáčku, trochu vegety. Vajíčka rozklepneme do směsi,... více o Krůtí vejmysl
Mouku smícháme se špetkou soli a kypřícím práškem. Přidáme na vločky nakrájené máslo a vodu. Vypracujeme hladké těsto a dáme ho na 1 hodinu chladit.... více o Hruškový koláč II.
Necháme vzejít kvásek a z mouky a ostatních surovin vypracujeme tuhé nelepivé těsto (dle potřeby přidáme mouku), necháme kynout asi 40 minut. Potom... více o Pizza
Houby nakrájíme, osolíme a podusíme na cibuli. Mleté maso smícháme s vejcem, prolisovaným česnekem, strouhankou namočenou v mléce, osolíme, opepříme a... více o Houbové karbanátky III.
Nastrouhané brambory, mouku a tuk uhněteme rukama v těsto. Necháme vychladit v ledničce. Vyválíme plát o síle asi 3 mm, potřeme jej rozšlehaným vejcem... více o Slané tyčinky z bramborového těsta
Všechny suroviny smícháme a těsto vlijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a upečeme. Po upečení a vychladnutí polejeme čokoládou.... více o Domácí perník
Maso zlehka naklepeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli drobně nakrájíme, na oleji osmahneme, přidáme nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme.... více o Hovězí maso na pepři
Z těsta vyválíme 4 obdélníky 20x30 cm, narovnáme je na plech vyložený papírem na pečení, propícháme vidličkou a potřeme bílkem. Ze zbylého těsta... více o Ovocné řezy z listového těsta
Těsto: utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce, mouku a vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme z něj bochánek a zabalený do fólie, jej uložíme asi na 30... více o Valentýnský dort
Cukr, citronovou šťávu a žloutky třeme asi 20 minut do zpěnění. Potom přidáme po kapkách rum, po lžících mouku a z bílků ušlehaný tuhý sníh a všechno... více o Piškotová bábovka