Nadšenců, kteří si pečou vlastní chléb, je mezi námi stále víc. Není to totiž zdaleka tak složité, jak si řada lidí myslí. Nebojte se proto a pusťte se do toho. Až vlastní chléb ochutnáte, ten ze supermarketu už nikdy chtít nebudete. Tady je pár triků, díky nimž se vám ten váš vždycky povede.
Nejen při přípravě chlebového těsta je důležitá kvalita a druh použitých surovin. Pokud s pečením chleba začínáte, rozhodně vždy raději sáhněte po mouce označená chlebová, která má hodně lepku. Ten zajistí, že má chléb lehkou strukturu a vláčnou střídku. A nikdy jí před přidáním do mísy nebo nádoby pekárny nezapomeňte prosít, těsto se nakypří a bude lépe kynout.
Zapamatujte si také, že pro úspěšné upečení chleba není zas až tak rozhodující přesné dodržování množství uvedených surovin uvedených v receptu. Nedá se totiž přesně stanovit, protože různé druhy mouky se chovají odlišně. Chcete-li dosáhnout žádoucí konzistence těsta, musíte například přidat více tekutiny nebo naopak přisypat mouku. Záleží i na tom, zda použijete mouku žitnou, která potřebuje vody o něco víc, nebo mouku pšeničnou.
Recept a podrobný návod na klasickou Šumavu pro začátečníky najdete ZDE.
Pozornost věnujte také droždí, které se chystáte použít. Zkontrolujte datum spotřeby a snažte se použít droždí co nejčerstvější. Po expiraci nepoužívejte ani droždí sušené. Mohlo by se vám stát, že těsto nenakyne. S množstvím droždí to nikdy nepřehánějte, použijte vždy jen množství předepsané v receptu. Když ho přidáte víc, v domnění, že si pojistíte dostatečné nakynutí, zůstane v těstu nepříjemná pachuť.
A nezapomeňte, že základním předpokladem pro přípravu dokonalého chlebového těsta je nespěchat. Počítejte s tím, že doba kynutí se podle druhu použité mouky pohybuje mezi třemi a pěti hodinami. Těsto na klasický pšenično-žitný chléb totiž musíte nechat nakynout třikrát. Čím víc bude žitného podílu, tím víc času budete potřebovat.
Tip za závěr:
Chléb získá pěkný lesklý povrch, když bochník bezprostředně po upečení potřeme studenou vodou.
Předehřejte troubu na 180 °C. Jednu velkou nebo více malých zapékacích míst vymažte máslem. Švestky smíchejte s cukrem, pomerančovou šťávou a rumem a... více o Švestkový crumble
Troubu zahřejte na 180°C a připravte si náplň. Rozinky nechte nabobtnat ve 200 ml cidru. Oloupaná jablka zbavte jádřinců, nakrájejte je na kousky a za... více o Telecí roláda s jablky, hrozny a perníkem
Okurku oloupejte a rozmixujte dohladka se špenátem, mandlovým mlékem a sirupem. Rozlijte do skleniček, dolijte vodou a můžete přidat kostky ledu.... více o Okurkovo-špenátové smoothie
Salát natrhejte, omytou zeleninu nakrájejte, poklaďte mozzarellou a zakápněte olejem a pestem. *Recept pro vás připravil úspěšný kuchař Jaroslav Sapík... více o Letní salát s mozzarellou
ovesné vločky, semínka, corflakes, ořechy rozprostřete na plech a dejte upražit do trouby (asi 10 minut při teplotě 160 °C). V hrnci povařte máslo,... více o Výborné müsli - tyčinky
V kastrolu na rozehřátém oleji zprudka orestujte maso. Přidejte jemně nasekanou cibuli s česnekem a pokrájenými chilli papričkami zbavenými semen. Asi... více o Krůtí chilli con carne
Přípravíme si misku, lžíci a suroviny. Do misky dáme vanilkový cukr, moučkový cukr, kakao a zamícháme. Po zamíchání přidáme měkký tvaroh a zakysanou... více o Domácí čokoládová zmrzlina
Brambory oloupeme a vložíme do vody, vaříme doměkka. Na oleji s máslem necháme zesklovatět jemně nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, které... více o Shepherd's pie (ovčákův koláč)
Žloutky rozšleháme se smetanou ve dvouplášťovém hrnci a za stálého míchání zahříváme na malém plaménku, až krém zhoustne. Meruňky podusíme s cukrem a... více o Meruňková zmrzlina
Pohanku uvaříme podle návodu na obalu. Já ji vařím 5 minut na mírném ohni, vypnu a pak 30 minut za občasného promíchání nechám pod pokličkou dojít.... více o Pohankové zeleninové rizoto s kuřecím plátkem
Všechny ingredience nasypeme a nalejeme do misky a dobře prohněteme. Vody přidáváme tolik, aby se vzniklá hmota nelepila na váleček a byla vhodná k... více o Psí keksy
Penne uvařte na skus (//al dente//). Slijte tuňáka, kukuřici, salát opláchněte a rukama natrhejte na menší kousky. Smíchejte s těstovinami, jogurtem,... více o Penne s tuňákem a kukuřicí
Nejprve si připravíme zmrazený špenát, já ho dávám na pánev, zakápnu troškou vody. Až se plně rozmrazí, vypnu. Nechám vychladnout, poté vymačkám vodu.... více o Slaný listový závin
Olej rozpalte v pánvi a pak na něm do změknutí opékejte šalotky a česnek (8 minut). Přidejte kuřecí maso a opečte dozlatova, osolte, opepřete.... více o Těstoviny zapečené s mozzarellou
Kýtu pokrájíme na větší špalíčky, špek dáme do mrazáku ztuhnout. Každý kus kýty protkneme jedním nebo dvěma klínky špeku. Maso osolíme, opepříme a... více o Dančí kýta na pivu
1) Sušenky vložte do plastového sáčku a najemno rozdrťte válečkem (případně je rozmixujte). Dejte do mísy spolu s moukou, solí, máslem, cukrem a... více o Borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády
*Krovičku postranách nakrojíme, aby se při pečení nezkroutila, naklepeme, osolíme, ochutíme kmínem nebo pepřem a dáme do pekáčku na drobně pokrájenou... více o Bramborové noky s dušeným kysaným zelím a pečenou krkovicí
Cibuli oloupeme a na jemno nakrájíme. Rozehřejeme máslo a cibuli na něm podusíme. Posypeme sladkou paprikou a moukou a zlehka opražíme. Hrnec... více o Papriková krémová polévka
Z tuňáka dobře slijeme olej a umixujeme společně s mascarpone. Rajčata necháme okapat a nakrájíme na velmi malé kousky. Lístečky tymiánu otrháme a... více o Něžná pomazánka z mascarpone
Avokádo rozkrojíme na půlky vybereme kostku a hned potřeme citrónovou šťávou nebo nám zčerná. Dužinu avokáda nakrájíme malým nožíkem na kousky a lžící... více o Avokádový salát
Uvařené těstoviny promícháme se lžičkou rostlinného oleje a necháme vychladit. Krabí tyčinky zbavíme fólie, dáme do misky, přelijeme horkou vodou,... více o Těstovinový salát s celerem a krabími tyčinkami
Uzené stehýnko si dáme uvařit doměkka, pak vyndáme, necháme zchladnout, sundáme kůži, maso obereme od kostí a pokrájíme na menší kousky. Vývar... více o Polévka z uzeného stehýnka
Na 2 lžících másla opečeme gnocchi dokřupava. Očistíme a omyjeme celer a cibulku, nakrájíme na jemné plátky. Podusíme na 2 lžících másla. Gorgonzolu... více o Gnocchi se sýrovou omáčkou
Nové brambory necháme se slupkou,staré můžeme oloupat. Uvařené menší brambory opečeme na přepuštěném másle dozlatova, přidáme očištěný, osušený... více o Špenátové brambory - příloha
Oloupanou a pokrájenou cibuli smícháme se suchým sojovým masem. Přidáme zázvor a sůl, vše nasypeme do litru vroucí vody a na mírném ohni vaříme cca 15... více o "Čína" se sojovým masem a kedlubnou
Pokud nemáme mandle loupané, tak si je v kastrolku s vařící vodou necháme chvilku spařit, pak scedíme a ještě teplé je vyloupeme. Nevaříme je dlouho,... více o Mandle pražené v troubě
Pokrájené houby dáme do vody na chviličku povařit, pak scedíme. Cibuli pokrájíme nadrobno a na oleji osmažíme. Maso pokrájené na kostky, osolené,... více o Vepřové na houbách s fazolkami
Žloutek si utřeme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, mouku a řádně promícháme. Nakonec vmícháme ušlehaný bílek, těsto nalijeme a rozetřeme do... více o Malinový dort - bez křoupání
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme a opepříme. Na dno pekáče rozetřeme trochu majolky, nandáme prsa, na to nasypeme na drobno nakrájenou cibuli nebo pórek... více o Kuřecí prsa na majolce
Do pekáče, do kterého jsem nalili olej, nahrubo nastrouháme salám. Posypeme paprikou a majoránkou (dávám 2 lžíce od každého koření). Kuře rozporcujeme... více o Kuře Anča
Ze surovin si zaděláme na těsto. Mléko přidáváme postupně, aby nebylo řídké ale tužší (budeme ho válet). Necháme ho potom v lednici tak 1/2 hodiny... více o Babiččina pudinková buchta
Ušleháme žloutky s cukrem a pak přidáme ostatní, nakonec lehce vmícháme sníh. Upečeme na velkém plechu vyloženém pečícím papírem. Pečeme v předehřáté... více o Ořechové řezy ledové - cukroví
Skořápky: ze surovin zpracujeme těsto a necháme chvíli v lednici odpočinout. Rozdělíme těsto na menší kousky, z každého si uděláme váleček, ze kterého... více o Kaštany
Rozehřejeme margarín s olejem, přidáme med a smícháme. Rozšleháme vejce s mlékem a jogurtem. Šlehané vejce smícháme s tukem a medem, přidáme mák a... více o Jogurtovo-mrkvový koláč s mákem
Řízky naklepeme, osolíme a opepříme, vložíme na rozpálený olej a opékáme do měkka, poté vyjmeme. Do výpeku vsypeme žampiony, cibuli a slaninu a... více o Lovecké řízky
Z mléka, mouky a medu uvařím hustou kaši, potom vmíchám 1 sáček rozinek, sušené ovoce, ořechy... asi 200 g. Z promíchané hmoty dávám lžičkou na plech... více o Zdravější marokánky
Žloutky, máslo a cukr utřeme. Přidáme umleté oříšky a mléko. Ušleháme sníh z bílků. Střídavě přidáváme mouku (ve které máme již zamíchaný prášek do... více o Ořechová bábovka - ideální na beránka
Z mouky, másla, vejce, cukru, špetky soli uhněteme těsto a necháme na 30 min. odpočinout do chladna. Těsto vyválíme na vymazaný plech, pečeme asi 15... více o Krupicovo-tvarohový koláč s ovocem
Z cukru, Hery a žloutků vyšleháme krém, přidáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a nakonec sníh z bílků. Upečeme. Během pečení si připravíme... více o Nebeské řezy
Špagety uvaříme ve slané vodě (ne moc rozvařené). Na sádle osmahneme nakrájenou slaninu a cibulku a poté vlijeme na plech. Uvařené špagety smícháme s... více o Zapečené špagety II.
Maso rozkrojíme v plát, rozklepeme, osolíme, potřeme rozetřeným česnekem. Poklademe kolečky salámu, potřeme vejci usmaženými na másle a nastrouháme... více o Vepřová roláda
Tence vyválíme listové těsto (asi 2 mm) a nakrájíme na čtverce o velikosti asi 8x8 cm a na každý dáme lžíci náplně. Těsto přeložíme a okraje dobře... více o Listové taštičky plněné mletým masem
Ušleháme žloutky s cukrem do pěny, postupně přidáme vlažnou vodu a citronovou šťávu. Smícháme mouku, krupici, ořechy a citronovou kůru. Ušleháme sníh... více o Výborný narozeninový dort
Pekáč polijeme olejem (více), dno posypeme nakrájenou cibulí na kterou poskládáme osolené a opepřené rozporcované kuře. Maso obložíme na čtvrtky... více o Arabské kuře
Vše smícháme ( vajíčka do pomazánky nastrouháme ) a dáme do ledničky vychladnout. Natíráme na chléb nebo jiné pečivo.... více o Babiččina pomazánka
Mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr a osolíme. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru, zalijeme několika lžícemi... více o Dukátové buchtičky III.
Smetanu rozmícháme s hořčicí a octem, ochutíme kořením a metlou po částech zašleháme olej. Ze salátu odstraníme košťál a vnější listy. Hlávku... více o Římský salát s rajčaty a olivami
Z mléka, krupice, cukru a špetky soli uvaříme hustou kaši. Formu na bábovku si vypláchneme studenou vodou a kaši do ní nalijeme, necháme v lednici asi... více o Krupicové flameri
Cibuli pokrájenou na tenká půlkolečka zpěníme na oleji, přidáme kuřecí maso a odblaněná drůbeží játra - oboje pokrájené na hranolky - a za stálého... více o Minutková kuřecí směs II.
Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Slaninu pokrájíme na proužky a osmahneme na oleji. Přidáme česnek, 5 minut společně opékáme, pak vyjmeme... více o Špagety sypané česnekem