• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na domácí chléb

Jak na domácí chléb

Jak na domácí chléb

Nadšenců, kteří si pečou vlastní chléb, je mezi námi stále víc. Není to totiž zdaleka tak složité, jak si řada lidí myslí. Nebojte se proto a pusťte se do toho. Až vlastní chléb ochutnáte, ten ze supermarketu už nikdy chtít nebudete. Tady je pár triků, díky nimž se vám ten váš vždycky povede.

Nejen při přípravě chlebového těsta je důležitá kvalita a druh použitých surovin. Pokud s pečením chleba začínáte, rozhodně vždy raději sáhněte po mouce označená chlebová, která má hodně lepku. Ten zajistí, že má chléb lehkou strukturu a vláčnou střídku. A nikdy jí před přidáním do mísy nebo nádoby pekárny nezapomeňte prosít, těsto se nakypří a bude lépe kynout.

Zapamatujte si také, že pro úspěšné upečení chleba není zas až tak rozhodující přesné dodržování množství uvedených surovin uvedených v receptu. Nedá se totiž přesně stanovit, protože různé druhy mouky se chovají odlišně. Chcete-li dosáhnout žádoucí konzistence těsta, musíte například přidat více tekutiny nebo naopak přisypat mouku. Záleží i na tom, zda použijete mouku žitnou, která potřebuje vody o něco víc, nebo mouku pšeničnou.

Recept a podrobný návod na klasickou Šumavu pro začátečníky najdete ZDE.

Pozornost věnujte také droždí, které se chystáte použít. Zkontrolujte datum spotřeby a snažte se použít droždí co nejčerstvější. Po expiraci nepoužívejte ani droždí sušené. Mohlo by se vám stát, že těsto nenakyne. S množstvím droždí to nikdy nepřehánějte, použijte vždy jen množství předepsané v receptu. Když ho přidáte víc, v domnění, že si pojistíte dostatečné nakynutí, zůstane v těstu nepříjemná pachuť.

A nezapomeňte, že základním předpokladem pro přípravu dokonalého chlebového těsta je nespěchat. Počítejte s tím, že doba kynutí se podle druhu použité mouky pohybuje mezi třemi a pěti hodinami. Těsto na klasický pšenično-žitný chléb totiž musíte nechat nakynout třikrát. Čím víc bude žitného podílu, tím víc času budete potřebovat.

Tip za závěr:
Chléb získá pěkný lesklý povrch, když bochník bezprostředně po upečení potřeme studenou vodou.

Dopřejte si čerstvé pečivo i bez návštěvy obchodu! Recepty na domácí housky, toustový i podmáslový chléb, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

20 minut
Zauzená vepřová panenka

Zauzená vepřová panenka

Maso obalte v tlučeném pepři a zprudka ze všech stran opečte na oleji. Připravte si marinádu z piva, medu a zázvoru. Dochuťte slabě solí (pokud... více o Zauzená vepřová panenka

70 minut
Fazolová polévka s domácími flíčky

Fazolová polévka s domácími flíčky

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, až změkne, přidáme 2 lžíce hladké mouky a zalijeme vodou, vsypeme fazole a necháme vařit. Po 30 minutách... více o Fazolová polévka s domácími flíčky

Houbové roštěnky

Houbové roštěnky

Drobně pokrájený špek a cibuli osmažíme dorůžova na trošce oleje. Následně přidáme osmažit na plátky pokrájené, naklepané, osolené a opepřené roštěnky... více o Houbové roštěnky

40 minut
Čokoládové sušenky (Chocolate Chip Cookies)

Čokoládové sušenky (Chocolate Chip…

Předehřejeme si troubu na 190 stupňů. Do velké misky dáme mouku, sůl, prášek do pečiva a promícháme. V menší misce si pečlivě rozmixujeme máslo, cukr,... více o Čokoládové sušenky (Chocolate Chip Cookies)

Smetanové fleky se zelím

Smetanové fleky se zelím

Mouku a krupici promíchejte na pracovní ploše. Ve středu udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce. Přidejte olej a půl lžičky soli. Rukama vypracujte... více o Smetanové fleky se zelím

20 minut
Budapešťská pomazánka (nízkotučná)

Budapešťská pomazánka (nízkotučná)

Do mísy dáme tvaroh, tavený sýr, cibuli na kostičky a najemno nakrájenou sterilovanou papriku. Promícháme šlehačem a dochutíme solí a pepřem dle chuti... více o Budapešťská pomazánka (nízkotučná)

Bylinkové kuřecí řízky na zelenině

Bylinkové kuřecí řízky na zelenině

Kuřecí řízky očistíme, osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme trochu oleje a zprudka maso ze všech stran osmažíme. Maso vyndáme na talíř, do výpeku... více o Bylinkové kuřecí řízky na zelenině

Šlehačkový dort s banány

Šlehačkový dort s banány

Korpus: Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme cukr, žloutky a olej, ručně přimícháme mouku a kakao. Nalijeme do vymazané formy a zvolna upečeme.... více o Šlehačkový dort s banány

10 minut
Jednoduchý domácí chléb bez hnětení

Jednoduchý domácí chléb bez hnětení

Mouky, sůl, kmín a droždí nasypeme do větší mísy na kynutí a na sucho promícháme, pak přidáme 1 lžičku octa a necelé 2 hrnky studené vody. Vše... více o Jednoduchý domácí chléb bez hnětení

Kávovo-smetanové "cappuccino" řezy (dort)

Kávovo-smetanové "cappuccino" řezy …

Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a zamíchanou kávu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec zlehka... více o Kávovo-smetanové "cappuccino" řezy (dort)

Kávovo-ořechový dort (korpus) - dvoupatrový

Kávovo-ořechový dort (korpus) -…

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej a kávu: 7 lžic čisté černé kávy a 7 lžic zamíchané kávy (i se sedlinou). Promícháme, přidáme namleté... více o Kávovo-ořechový dort (korpus) - dvoupatrový

Kuře v hořčičné kari marinádě

Kuře v hořčičné kari marinádě

Všechny ingredience smíchejte, až se vytvoří taková kašovitá hmota. Do ní naložte kuřecí maso (steaky, medailonky nebo třeba i křidýlka). Marinujte... více o Kuře v hořčičné kari marinádě

60 minut
Dobré špízy

Dobré špízy

Nakrájíme si na větší kostky kuřecí maso, ang. slaninu a na měsíčky oloupanou cibuli. Kuřecí prsa smícháme s kořením a olejem a necháme marinovat, pak... více o Dobré špízy

Plněné papriky ve smetanové omáčce

Plněné papriky ve smetanové omáčce

Papriky očistíme od semínek a naplníme je směsí z mletého masa, vejce, koření, pokrájené cibule, čerstvé strouhanky, dochucené dle chuti solí. Na... více o Plněné papriky ve smetanové omáčce

Papriky s rajčaty - sterilované

Papriky s rajčaty - sterilované

Papriky očistíme, zbavíme semínek a stopek, pokrájíme na nudličky. Rajčata spaříme a oloupeme, buď je pokrájíme nebo je necháme celá. Papriky s... více o Papriky s rajčaty - sterilované

Maso zapékané s cuketou a nivou

Maso zapékané s cuketou a nivou

Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Na oleji osmažíme z obou stran dozlatova a položíme do vymazané zapékací mísy. Výpek zalijeme vodou (smetanou) a... více o Maso zapékané s cuketou a nivou

90 minut
Kynuté pletýnky - smažené

Kynuté pletýnky - smažené

Mouky smícháme v míse, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme cukr a nalijeme část mléka. Trochu mléko zamícháme a necháme... více o Kynuté pletýnky - smažené

Křenová sekaná

Křenová sekaná

Mleté maso dobře smícháme s vejcem, solí, pepřem, křenem, mlékem, hořčicí a dle pořeby směs zahustíme strouhankou. Plnit můžeme dle chuti nebo vůbec.... více o Křenová sekaná

45 minut
Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O.D.

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O…

Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu, trochu ji osolte a 5 až 6 minut povařte připravený fenykl. Nechte okapat a fenykl... více o Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O.D.

Ovocný koláč z pomazánkového másla

Ovocný koláč z pomazánkového másla

Žloutky rozmícháme s cukry, přidáme pomazánkové máslo, mléko, mouku s práškem do pečiva a řádně promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků a... více o Ovocný koláč z pomazánkového másla

85 minut
Makronky se třemi náplněmi

Makronky se třemi náplněmi

Na těsto promíchejte mandlový prášek s moučkovým cukrem. Krupicový cukr svařte s 50 ml vody na cukrový sirup. Bílky ušlehejte do polotuha, snižte... více o Makronky se třemi náplněmi

Nastavovaná kaše

Nastavovaná kaše

Brambory uvaříme doměkka ve slané vodě,scedíme a rozmačkáme je (rozmixujeme) s trochou horkého mléka a kouskem másla (nemusí být). Do takto připravené... více o Nastavovaná kaše

50 minut
Pařížské rohlíčky IV.

Pařížské rohlíčky IV.

Těsto zpracujeme do hladka a dáme uležet do chladu. Připravíme si formičku ve tvaru rohlíčku, pomoučníme uvnitř v hladké mouce a tlačíme do ni těsto a... více o Pařížské rohlíčky IV.

Utopenci podle mě

Utopenci podle mě

Špekáčky oloupeme a nařízneme. Uvnitř potřeme hořčicí a vložíme cibuli a plátek zelí, uložíme jednu řadu. Proložíme cibulí, dalšími plátky zelí,... více o Utopenci podle mě

10 minut
Hummus II.

Hummus II.

Uvařenou cizrnu doměkka dáme do mixeru s ostatními ingrediencemi a rozmixujeme dohladka .Podle chuti přidáme chilli nebo další koření.... více o Hummus II.

Bramborovo vajíčková pomazánka

Bramborovo vajíčková pomazánka

Brambory a vejce nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme zbylé přísady a promícháme lžicí nebo vidličkou NEMIXUJEME. Mažeme na chleba či chlebíčkovou... více o Bramborovo vajíčková pomazánka

30 minut
Smažené masové kuličky-Ča wan-c´

Smažené masové kuličky-Ča wan-c´

Všechny ingredience dobře promícháme a tvoříme malé kuličky, které obalíme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném tuku zprudka, aby byly křupavé.... více o Smažené masové kuličky-Ča wan-c´

30 minut
Nakládaný hermelín VI.

Nakládaný hermelín VI.

Hermelíny rozkrojíme na dvě tenší kolečka a potřeme směsí z mleté chili, česneku a bylinek. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Nejprve na dno sklenice... více o Nakládaný hermelín VI.

Vajíčkový salát podle Šárky

Vajíčkový salát podle Šárky

Vejce uvaříme, nakrájíme na větši kousky. Cibulky nakrájíme, smícháme s jogurtem, majonézou, smetanou a hořčicí. Opatrně přidáme vejce a vmícháme je... více o Vajíčkový salát podle Šárky

Nanukové Řezy podle babičky Marušky

Nanukové Řezy podle babičky Marušky

Žloutky, moučkový cukr, černou kávu ušleháme, poté přidáme oříšky, hladkou mouku a hrubou mouku. Vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a dáme... více o Nanukové Řezy podle babičky Marušky

Ořechový dort mojí babičky

Ořechový dort mojí babičky

Celá vejce ušleháme spolu s cukrem. Do ušlehaného vmícháme zbytek přísad. Nalejeme do vymazané dortové formy a pečeme asi 20 min. na 180 °C. Vychladlý... více o Ořechový dort mojí babičky

20 minut
Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč

Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč

Umíchat z ingrediencí těsto a vyšlehat náplň. Na vymazaný a vysypanný plech nalít 1/2 těsta, na které se kladou lžičkou hromádky náplně. Na ty potom... více o Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč

15 minut
Salát z kysaného zelí III.

Salát z kysaného zelí III.

Kysané zelí vysypeme ze sáčku, slejeme, necháme odkapat, ale neproplachujeme. Dáme do mísy a přidáme nadrobno pokrájenou syrovou kapii, nahrubo... více o Salát z kysaného zelí III.

Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové omáčce

Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové…

Maso omyjeme, nakrájíme na nudličky a lehce osolíme. Na tuku podusíme cibulku, na kterou přidáme maso, nakrájené žampiony a nadrobno posekané kešu... více o Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové omáčce

Gyros po řecku s českým masem

Gyros po řecku s českým masem

Rozmixujeme ingredience na marinádu a naložit do ní maso nakrájené na 2,5 cm plátky a nechat v ledničce přes noc. Vyjmout plátky masa z marinády a... více o Gyros po řecku s českým masem

60 minut
Bábovka "perníková"

Bábovka "perníková"

Smícháme vejce s cukrem, přidáme prášek do perníku, mouku, mléko. Dobře propracujeme těsto. Těsto vlijeme do předem vymazané a vysypané formy. Pečeme... více o Bábovka "perníková"

Zapečená bramborová kaše s vejci

Zapečená bramborová kaše s vejci

Oloupané brambory uvaříme, scedíme a rozmačkáme. S máslem a mlékem vymmícháme na hladkou kaši. Zapékací mísu vymažeme, vložíme do ní kaši, zarovnáme a... více o Zapečená bramborová kaše s vejci

Losos s citronovou omáčkou

Losos s citronovou omáčkou

Žloutky a 1,5 dl vína ušleháme nad párou na hustou omáčku. Zašleháme rozpuštěné máslo, citronovou šťávu a přibarvíme kurkumou. Odložíme ze sporáku a... více o Losos s citronovou omáčkou

Tvarohový tunel plněný ovocem

Tvarohový tunel plněný ovocem

Žloutky utřeme s práškovým cukrem do pěny. Přidáme mouku smíchanou s kakaem a hořkou čokoládou. K tomu přimícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme na plech... více o Tvarohový tunel plněný ovocem

90 minut
Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a... více o Babiččina vánočka

Mufínky

Mufínky

Mám super osvědčený recept na MAFÍNKY: 2 hrnky hladké mouky, 1/2 hrnku cukru krupice, vanilkový cukr, špetka soli, 2 lžičky prdopeč (prášek do pečiva)... více o Mufínky

30 minut
Chřestový krém - polévka

Chřestový krém - polévka

Chřest oloupeme a nakrájíme na kousky 3 až 4 cm. dlouhé. Do teplé vody (asi 1 litr) přidáme sůl, cukr, třetinu másla a kousky chřestu. Vaříme asi 10... více o Chřestový krém - polévka

Řecký gyros

Řecký gyros

Maso nakrájíme na nudličky, přisypeme gyros koření a asi 10 minut smažíme na oleji. Utřeme česnek a smícháme jej s jogurtem a nasekanou pažitkou,... více o Řecký gyros

Švestkový koláč

Švestkový koláč

Z mouky, másla, vejce, cukru a soli pečlivě vypracujeme tuhé těsto. Utvoříme kouli a necháme ji 30 minut odležet v chladničce. Švestky vypeckujeme. Na... více o Švestkový koláč

Vepřové kotlety v šunkové omáčce

Vepřové kotlety v šunkové omáčce

Vepřové kotlety zbavíme páteřních kostí, nařízneme po obvodu a u kosti. Jemně naklepeme, osolíme a obalíme po obou stranách v mouce. V pekáčku... více o Vepřové kotlety v šunkové omáčce

Rajčatový salát s mozzarellou a olivami

Rajčatový salát s mozzarellou a…

Omyjeme rajčata a rozpůlíme je. Větší kousky rozčtvrtíme. Osušíme mozzarellu a nakrájíme ji na plátky. Oloupeme šalotku a nakrájíme ji na kolečka.... více o Rajčatový salát s mozzarellou a olivami

Sója s houbami

Sója s houbami

Houby namočíme do studené vody a po půl hodině scedíme a nakrájíme na kousky, stejně jako zeleninu. V hluboké pánvi rozpálíme olej a vsypeme postupně... více o Sója s houbami

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Oloupeme česnek, utřeme jej a smísíme s olejem. Omytá a očištěná kuřecí stehna osolíme a potřeme česnekovým olejem. Oloupeme všechnu cibuli. V... více o Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Valašská kyselica

Valašská kyselica

Zvlášť uvaříme sušené houby. Do vařící vody vložíme kostky oloupaných brambor, osolíme, přidáme kmín, bobkový list a když jsou brambory poloměkké,... více o Valašská kyselica

Kuře v kořenové zelenině

Kuře v kořenové zelenině

Kuře omyjeme, naporcujeme a osolíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek na plátky. Do nádoby s přiléhací poklicí dáme... více o Kuře v kořenové zelenině

Doporučujeme

40 minut
Hovězí Stroganov II.

Hovězí Stroganov II.

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

64
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří
53
Pečené vepřové ocásky (nejen) s bramborami
Pečené vepřové ocásky …
51
Polévka z jarních cibulek
Polévka z jarních cibulek
45
Quinoa s dýňovým pyré
Quinoa s dýňovým pyré
42
Čokoládová poleva na zmrzlinu, pudink apod.
Čokoládová poleva na…

Zajímavé články

Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z čeho je vyrobit i čím je naplnit
Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z…
Nevykašlete se na kašel: Zbavit se ho pomůže cibule, bylinky i obyčejný olej
Nevykašlete se na kašel: Zbavit se ho pomůže…
Lamington: Ikonický australský dezert, který zmizí ze stolu během chvilky
Lamington: Ikonický australský dezert, který…
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem zdravější než jeho bílá varianta
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem…
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
AHA.cz Rozvod na spadnutí: Viktor Vincze potvrdil smutnou realitu

Rozvod na spadnutí: Viktor Vincze potvrdil smutnou realitu

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Blesk pro ženy Retro kabát ze 70. let je zpět! Proč si ho tehdy ženy záviděly a v čem je podle stylistky geniální?

Retro kabát ze 70. let je zpět! Proč si ho tehdy ženy záviděly a v čem je podle stylistky geniální?

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Český slavík se utrhl ze řetězu: Hvězdy závodily v extravaganci!

Český slavík se utrhl ze řetězu: Hvězdy závodily v extravaganci!

SportRevue.cz FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na domácí chléb
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact