• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na domácí chléb

Jak na domácí chléb

Jak na domácí chléb

Nadšenců, kteří si pečou vlastní chléb, je mezi námi stále víc. Není to totiž zdaleka tak složité, jak si řada lidí myslí. Nebojte se proto a pusťte se do toho. Až vlastní chléb ochutnáte, ten ze supermarketu už nikdy chtít nebudete. Tady je pár triků, díky nimž se vám ten váš vždycky povede.

Nejen při přípravě chlebového těsta je důležitá kvalita a druh použitých surovin. Pokud s pečením chleba začínáte, rozhodně vždy raději sáhněte po mouce označená chlebová, která má hodně lepku. Ten zajistí, že má chléb lehkou strukturu a vláčnou střídku. A nikdy jí před přidáním do mísy nebo nádoby pekárny nezapomeňte prosít, těsto se nakypří a bude lépe kynout.

Zapamatujte si také, že pro úspěšné upečení chleba není zas až tak rozhodující přesné dodržování množství uvedených surovin uvedených v receptu. Nedá se totiž přesně stanovit, protože různé druhy mouky se chovají odlišně. Chcete-li dosáhnout žádoucí konzistence těsta, musíte například přidat více tekutiny nebo naopak přisypat mouku. Záleží i na tom, zda použijete mouku žitnou, která potřebuje vody o něco víc, nebo mouku pšeničnou.

Recept a podrobný návod na klasickou Šumavu pro začátečníky najdete ZDE.

Pozornost věnujte také droždí, které se chystáte použít. Zkontrolujte datum spotřeby a snažte se použít droždí co nejčerstvější. Po expiraci nepoužívejte ani droždí sušené. Mohlo by se vám stát, že těsto nenakyne. S množstvím droždí to nikdy nepřehánějte, použijte vždy jen množství předepsané v receptu. Když ho přidáte víc, v domnění, že si pojistíte dostatečné nakynutí, zůstane v těstu nepříjemná pachuť.

A nezapomeňte, že základním předpokladem pro přípravu dokonalého chlebového těsta je nespěchat. Počítejte s tím, že doba kynutí se podle druhu použité mouky pohybuje mezi třemi a pěti hodinami. Těsto na klasický pšenično-žitný chléb totiž musíte nechat nakynout třikrát. Čím víc bude žitného podílu, tím víc času budete potřebovat.

Tip za závěr:
Chléb získá pěkný lesklý povrch, když bochník bezprostředně po upečení potřeme studenou vodou.

Dopřejte si čerstvé pečivo i bez návštěvy obchodu! Recepty na domácí housky, toustový i podmáslový chléb, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Marináda na kuřecí maso s citrusy

Marináda na kuřecí maso s citrusy

Ve střední míse prošlehejte hořčici, vinný ocet a bylinky, přidejte olivový olej. Do marinády naložíme kuřecí prsa krájená na kousky a necháme alespoň... více o Marináda na kuřecí maso s citrusy

70 minut
Fazolová polévka s domácími flíčky

Fazolová polévka s domácími flíčky

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, až změkne, přidáme 2 lžíce hladké mouky a zalijeme vodou, vsypeme fazole a necháme vařit. Po 30 minutách... více o Fazolová polévka s domácími flíčky

75 minut
Naložená kuřecí křídla

Naložená kuřecí křídla

Nejlépe v zapékací míse (můžeme jí pak dát rovnou do trouby) smícháme ingredience na marinádu - jogut, koření, worcetrovo omáčku a rajský protlak. Do... více o Naložená kuřecí křídla

30 minut
Bramborovo-žampionová polévka na dva způsoby

Bramborovo-žampionová polévka na dva…

Pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle dozlatova. Přidáme na plátky pokrájené žampiony a za občasného promíchání smažíme do jejich povadnutí... více o Bramborovo-žampionová polévka na dva způsoby

260 minut
Uzený vývar

Uzený vývar

Uzená žebra zalijte vodou a přiveďte k varu. Po 5 minutách je sceďte a přilijte novou vodu. Přidejte mrkev, cibuli, česnek, petrželku a koření a... více o Uzený vývar

45 minut
Penne s kuřecím masem, listovým špenátem a parmazánem

Penne s kuřecím masem, listovým…

1. Nastrouháme si na jemno parmazán. Nakrájíme na kostičky kuřecí maso a slaninu. 2. Na rozehřátou pánev si dáme osmažit slaninu, pak k ní přidáme... více o Penne s kuřecím masem, listovým špenátem a parmazánem

(nejen) Masové roládky / závitky s vejcem

(nejen) Masové roládky / závitky s…

Silnější dva plátky masa si opatrně rozklepeme do větších plátů, které osolíme a posypeme paprikou. Na ně si dáme jeden nebo dva plátky uzeniny a do... více o (nejen) Masové roládky / závitky s vejcem

25 minut
Domácí kuřecí paštika

Domácí kuřecí paštika

Na másle si orestujeme cibulku a přidáme kuřecí játra. Až jsou játra skoro dozlatova, přidáme bílé víno, počkáme pár minutek, až se nám odpaří alkohol... více o Domácí kuřecí paštika

Jednoduchý jogurtový beránek

Jednoduchý jogurtový beránek

Jogurt s vejci, olejem a cukry smícháme v míse, přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva, dobře promícháme, případně ještě vmícháme dle vlastní... více o Jednoduchý jogurtový beránek

40 minut
Maso se sýrovou omáčkou a špenátovými těstovinami

Maso se sýrovou omáčkou a špenátovými…

Maso nakrájíme na cca centimetrové plátky, naklepeme a naložíme přes noc do soli, pepře a česneku. Před smažením ho na chvíli vyndáme z ledničky (aby... více o Maso se sýrovou omáčkou a špenátovými těstovinami

60 minut
Quiche s tuňákem a cibulí

Quiche s tuňákem a cibulí

Hladkou mouku se solí rozpracuje s máslem, poté přidáme 3 lžíce vody a vypracujeme těsto, které necháme v lednici odpočinout, alespoň 30 minut (čím... více o Quiche s tuňákem a cibulí

Vynikající kuře na paprice

Vynikající kuře na paprice

Na másle zpěnit cibuli na kostičky, vložit sůl, skoro celý balíček papriky, bobkový list a vložit stehna, osmahnout, podlít vodou a dusit aspoň hodinu... více o Vynikající kuře na paprice

30 minut
Krevety Pil Pil

Krevety Pil Pil

Oloupat krevetky, zahodit hlavy, ale nechat jim ocasy. Rozehřát olej na pánvi na mírném ohni, osmažit na lupínky nakrájený česnek do zlatohněda.... více o Krevety Pil Pil

160 minut
Francouzská gratinovaná cibulačka

Francouzská gratinovaná cibulačka

Příprava základu pro cibulačku - poctivý kuřecí vývar: Kuřecí skelety a křídla vložíme na máslem vypečený pekáč do rozehřáté trouby 220°C na 20 minut.... více o Francouzská gratinovaná cibulačka

30 minut
Rýže s kari na smetaně

Rýže s kari na smetaně

Vypadá to divoce, ale moc nám to doma chutná. Rýži uvaříme ve vodě, do které hodíme bujon a vaříme podle návodu. Po jejím uvaření si nakrájíme menší... více o Rýže s kari na smetaně

Jablečné vdolečky - kynuté, pečené

Jablečné vdolečky - kynuté, pečené

Zaděláme kynuté těsto a po prvním vykynutí ještě jednou podebereme měchačkou, aby lehce spadlo a dáme znovu nakynout. Pak si těsto nakrájíme na stejné... více o Jablečné vdolečky - kynuté, pečené

30 minut
Špenátová polévka s krutony

Špenátová polévka s krutony

Na másle podusíme doměkka nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidáme prolisovaný česnek, špenátový protlak a zalijeme 1,7 l horké vody. Povaříme asi 10... více o Špenátová polévka s krutony

"Dospělácké" řezy

"Dospělácké" řezy

Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rum, mléko, olej, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a těsto... více o "Dospělácké" řezy

10 minut
Řízek bez vajec

Řízek bez vajec

Lehce naklepané kuřecí řízky necháme min 2 h předem marinovat v kysané smetaně, poté osolíme, obalíme ve strouhance a usmažíme. Jako příloha brambory,... více o Řízek bez vajec

75 minut
Jogurtová bábovka s pudinkem II.

Jogurtová bábovka s pudinkem II.

1. Vejce, cukry, práček do pečiva, mouku, jogurt, olej a citr. šťávu vymícháme na hladké těsto. 2. Do vymazané a vysypané formy nalijeme 1/2 těsta.... více o Jogurtová bábovka s pudinkem II.

Jablečný (hruškový) hřích - dort

Jablečný (hruškový) hřích - dort

Vejce utřeme s cukry do husté pěny, přidáme skořici, změklé máslo, mouku s práškem do pečiva a podle hustoty těsta i trochu mléka. Těsto není řidké,... více o Jablečný (hruškový) hřích - dort

Kořeněné škubánky-opečenky

Kořeněné škubánky-opečenky

Oloupané brambory pokrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Při slévání vody z uvařených brambor nevylijeme všechnu vodu, menší část v hrnci necháme... více o Kořeněné škubánky-opečenky

60 minut
Chanso omáčka na špagety

Chanso omáčka na špagety

1) Na oleji zpěníme cibulku. Na zpěněnou cibulku přidáme kuřecí prsíčka nakrájené na kostičky. Prsa orestujeme, podlijeme vodou a necháme dusit asi 30... více o Chanso omáčka na špagety

60 minut
Jednoduchý segedín

Jednoduchý segedín

Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme ji na oleji ve velkém hrnci. Na cibulový základ nasypeme na kostky nakrájené maso a necháme zatáhnout. Přisypeme... více o Jednoduchý segedín

45 minut
Polévka s červenou řepou

Polévka s červenou řepou

Na oleji orestujeme na nudličky nakrájenou zeleninu a brambory. Zalijeme vodou, osolíme a přidáme koření. Zvlášť ve vodě uvaříme překrájené zelí i s... více o Polévka s červenou řepou

Kakaové řezy s jablky

Kakaové řezy s jablky

Nachystáme si běžný hlubší plech - vymazat olejem a vysypat hrubou moukou. Troubu zapneme na 180 stupňů. Nastrouháme si jablka a také nasekáme ořechy.... více o Kakaové řezy s jablky

45 minut
Dietní bramborový salát bez majonézy a jogurtu

Dietní bramborový salát bez majonézy…

Připravte bramborový salát, jak ho obvykle děláte vy nebo postupujte se mnou. Brambory uvařte ve slupce nebo oškrábané, poté je nakrájejte na drobné... více o Dietní bramborový salát bez majonézy a jogurtu

Obrácená buchta z jablek

Obrácená buchta z jablek

Pergamenový papír rozložím na klasický velký pekáč (plech s vysokým okrajem). Na něj nasypu nastrouhaná jablka (pozor nesladit!) a do jablek namíchám... více o Obrácená buchta z jablek

30 minut
Alpský Kaiserschmarrn

Alpský Kaiserschmarrn

Nejprve dáme rozinky namočit do trochy rumu. V míse dobře promíchame mléko, veškeré žloutky, trochu soli, cukr a mouku. Z bíku (se špetkou soli)... více o Alpský Kaiserschmarrn

Zapečené brambory se žampiony

Zapečené brambory se žampiony

Oloupané brambory pokrájíme na kolečka. Žampiony a salám pokrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno. V pekáčku rozpustíme sádlo, přidáme... více o Zapečené brambory se žampiony

70 minut
Pařeznická bramboračka

Pařeznická bramboračka

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Očistíme a nadrobno nakrájíme zeleninu, cibuli a česnek. Dáme do vody, přidáme houby, pepř a kmín a dáme... více o Pařeznická bramboračka

Krtkův dort II.

Krtkův dort II.

Olej, cukr a žloutky utřeme do pěny. Mouku smísíme s kakaem a práškem do pečiva. Následně zašleháme mléko a sníh, který jsme si udělali z bílku, které... více o Krtkův dort II.

Lahodné profiteroles

Lahodné profiteroles

Na odpalované těsto dáme do hrnce 125 ml vody, 30 g másla a špetku soli a krátce povaříme, pak přidáme najednou 75 g mouky a mícháme tak dlouho, dokud... více o Lahodné profiteroles

Kuře na nových bramborách

Kuře na nových bramborách

Nové brambory kartáčkem omyjeme a nakrájíme na větší kousky, osušíme papírovým ubrouskem a dáme na dno římského hrnce, osolíme, přidáme česnek a různé... více o Kuře na nových bramborách

Medovník V.

Medovník V.

Do hrnce dáme rozehřát máslo, přidáme cukr, lžíci medu, rozkvedlané vejce a zahřejeme. Odstavíme a přidáme lžičku jedlé sody. Hmota nám trošku zpění a... více o Medovník V.

Pudinkový dort z listového těsta a jablky

Pudinkový dort z listového těsta a…

Nastrouhat jablka, smíchat se skořicí, cukrem a rozinkami, vyválet z listového těsta 2 placky, peču v kulaté formě na dort o průměru 24 cm, na dno... více o Pudinkový dort z listového těsta a jablky

Skvělá kynutá ořechová bábovka nebo srnčí hřbet

Skvělá kynutá ořechová bábovka nebo…

Do přesáté polohrubé mouky, kterou jsme osolili špetkou soli, uděláme dolík, rozdrobíme droždí, zasypeme je cukrem a zalejeme vlažným mlékem. Než nám... více o Skvělá kynutá ořechová bábovka nebo srnčí hřbet

Polévka z hlívy ústřičné

Polévka z hlívy ústřičné

Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou hlívu, posypeme mletou sladkou paprikou, pokmínujeme, zalejeme vodou, přidáme... více o Polévka z hlívy ústřičné

Zapečené brambory s kuřecím masem a slaninou

Zapečené brambory s kuřecím masem a…

Kuřecí prsa omyjeme, osolíme a nakrájíme na menší kostičky. Na půl hodinky naložíme ve worchestrové omáčce. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.... více o Zapečené brambory s kuřecím masem a slaninou

90 minut
Velikonoční jidáše - krok za krokem

Velikonoční jidáše - krok za krokem

Nejprve si připravíme kvásek. Droždí necháme vzejít v mléce se lžící cukru. Poté prosejeme do mísy mouku se špetkou soli. Přidáme cukr, žloutky,... více o Velikonoční jidáše - krok za krokem

Křupavý bůček

Křupavý bůček

První věc, kterou začneme je, že si připravíme marinádu. Ta vznikne smícháním všech druhů koření s olejem. Dále si vezmeme bůček a nakrájíme ho na asi... více o Křupavý bůček

Jahodový piškot s pudinkem

Jahodový piškot s pudinkem

Rozšleháme cukr s vajíčky a postupně přimícháváme po lžičkách mouku. Čím déle šleháme, tím bude piškot lepší (šlehám 15 minut). Pak nalijeme na... více o Jahodový piškot s pudinkem

Růžičková kapusta na kari

Růžičková kapusta na kari

Růžičkovou kapustu očistíme a odstraníme uvadlé listy. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na oleji osmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou... více o Růžičková kapusta na kari

90 minut
Drobenkový tvarohový dort

Drobenkový tvarohový dort

Všechny přísady dáme do misky a zpracujeme na drobenku. 2/3 drobenky nasypeme do vymaštěné dortové formy, polijeme náplní, uhladíme a povrch posypeme... více o Drobenkový tvarohový dort

Angreštová marmeláda s medem

Angreštová marmeláda s medem

Dobře vyzrálý angeršt zbavíme stopek a okvětí, dobře propereme a rozvaříme s trochou vody. Horký prolisujeme, odvážíme a smícháme s přečištěným medem.... více o Angreštová marmeláda s medem

10 minut
Hořčičná omáčka

Hořčičná omáčka

Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladit a oloupeme. Z vajec vyjmeme žloutky a propasírujeme je přes síto. Přidáme hořčici, olej, studený vývar, víno,... více o Hořčičná omáčka

Italské kuře

Italské kuře

Kuře omyjeme, očistíme a rozdělíme na 6 porcí. Cibulky nakrájíme na kolečka a na oleji necháme zrůžovět. Přidáme rajčatový protlak a víno, promícháme... více o Italské kuře

Mexická omáčka

Mexická omáčka

Zeleninu omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek na větší kostičky. Nakrájenou zeleninu rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem a cukrem.... více o Mexická omáčka

Delikatesní salát

Delikatesní salát

Zelí nastrouháme, osolíme a vymačkáme šťávu. Měkké zelí slijeme, smícháme se strouhanou ředkví a mrkví. Dresink připravíme vmícháním hořčice s olejem,... více o Delikatesní salát

Nudle s cuketou a šunkou

Nudle s cuketou a šunkou

Cuketu očistíme a nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli nakrájíme najemno. Obojí 10 minut podusíme na másle, zahustíme jíškou, krátce povaříme,... více o Nudle s cuketou a šunkou

Doporučujeme

30 minut
Gnocchi s česnekem, špenátem a kuřecím masem

Gnocchi s česnekem, špenátem a…

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

171
Sedlácké karé (kotleta) - minutka
Sedlácké karé (kotleta) …
112
Quiche s tuňákem a cibulí
Quiche s tuňákem a cibulí
104
Dušené pepřové karé v cibuli
Dušené pepřové karé v…
89
Dýňové pyré s bramborem
Dýňové pyré s bramborem
70
Quinoa s dýňovým pyré
Quinoa s dýňovým pyré

Zajímavé články

Lamington: Ikonický australský dezert, který zmizí ze stolu během chvilky
Lamington: Ikonický australský dezert, který…
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem zdravější než jeho bílá varianta
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem…
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak připravit ty nejšťavnatější
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak…
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
AHA.cz Pohřeb Křesadlové (†81): Bratři Formanové ji donesli do hrobu

Pohřeb Křesadlové (†81): Bratři Formanové ji donesli do hrobu

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Jak se randilo za socialismu: Pozvání na schůzku z očí do očí, intimní chvilky v kině i marná čekání

Jak se randilo za socialismu: Pozvání na schůzku z očí do očí, intimní chvilky v kině i marná čekání

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Mareš za Hezuckým v nemocnici: Mlčeli jsme a přitulili se

Mareš za Hezuckým v nemocnici: Mlčeli jsme a přitulili se

SportRevue.cz 45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

Maminka.cz Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Blesk Horoskopy Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na domácí chléb
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact