Česká kuchyně se bez něj neobejde. Silný vývar, ať už hovězí, kuřecí nebo zeleninový, je základem všech polévek i omáček, hodí se ale i pod pečené maso nebo třeba při přípravě rizota. Jak ale docílit toho, aby byl krásně čirý a nebyl kalný? Důležité je dodržet hned několik základních pravidel.
Pokud se chystáte použít kosti, důkladně je omyjte studenou vodou, potřete kapkou oleje a asi deset minut pečte v troubě vyhřáté na 200 °C. Zbavíte je tak přebytečných bílkovin, které způsobují zakalení, a zároveň bude chuť, již vývaru dodají, intenzivnější. Maso stačí jen omýt studenou vodou.
Až se voda na vývar začne vařit, bude se ze začátku na povrchu tvořit pěna, jde o sražené bílkoviny. Tu je potřeba sbírat lžicí nebo děrovanou naběračkou, vývar by zbytečně zakalila.
Pokud se vám polévka přece jen zakalí, vyšlehejte tuhý sníh z bílků, vmíchejte ho do vychladlého vývaru a zahřívejte, až se bílky vysrážejí. Nachytají na sebe všechny nečistoty a při cezení se na nich udrží.
Před sléváním hotového vývaru vždy do cedníku dejte papírovou kuchyňskou utěrku. Ta zachytí mnohem víc nečistot než sebejemnější cedník, a jako bonus pak bude mytí cedníku mnohem jednodušší. Navíc vývar zbavíte i přebytečného tuku.
Návod, jak připravit poctivý domácí vývar, najdete ZDE.
Kuřecí maso nakrájejte na kostky. Smíchejte všechny ingredience na těstíčko. Výsledná hustota by měla být asi jako na lívance – přidávejte vývar (popř... více o Sezamové kuře v těstíčku
Troubu zahřejte na 180°C a připravte si náplň. Rozinky nechte nabobtnat ve 200 ml cidru. Oloupaná jablka zbavte jádřinců, nakrájejte je na kousky a za... více o Telecí roláda s jablky, hrozny a perníkem
Nadrobno nasekanou cibulku a česnek opečte na másle dozlatova, zaprašte moukou a upražte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přiveďte k varu. 15 minut... více o Hrachová polévka
Olivový olej smíchejte s drcenými stroužky česneku, hrstí petrželky, tymiánem, rozmarýnem, špetkou soli a 1 lžičky pepře. Kuřeti na několika místech... více o Kuře v solné krustě
Brambory oloupeme a celé vložíme do remosky s pokrájenou cibulí (můžeme přidat nasekaný stroužek česneku). Kuřecí stehna rozdělíme na menší díly -... více o Kuře na bramborách z remosky
Maso rozdělte na 4 díly. Prošpikujte je slaninou tak, aby byla vidět z obou stran, ochuťte a zprudka opečte na sádle dozlatova. Cibuli nakrájejte na... více o Hovězí karabáček na světlém pivu
V hrnci přiveďte k varu smetanu s oběma druhy cukru a nechte je v ní rozpustit. Odstavte. Po vychladnutí vmíchejte rozšlehané žloutky s kondenzovaným... více o Kouzelný vaječný koňak
Nejdříve si dám vařit rýži- jasmínovou výhradně v rýžovaru. Cca půlku pekingského zelí nakrájím na proužky a dám na pár minutek povařit, jen malinko... více o Hovězí šuej ču
1)Máslo pokojové teploty ušleháme s cukrem,potom přidáme vejce a zamícháme.Vznikne nám zvláštně vypadající hmota .:D .Přidáme mouku smíchanou s... více o Vynikající Cookies
Recept je velmi jednoduchý a nejdůležitější krok je pořádně žaludky očistit. Žaludky ochucujeme v podstatě tím, co máme rádi. Můžeme použít jak koření... více o Pečené kuřecí žaludky
1. Nejprve si řádně vymažeme dortovou formu máslem, ale opravdu poctivě, a vysypeme pol.moukou. Troubu si předehřejeme na 170°. 2. Čokoládu s máslem... více o Brownies - vláčné a kypré :-)
Cibuli i okurčičky nakrájejte na menší kostičky. Salám na plátky tenké asi 3 mm a pak na kostičky/nudličky o velikosti cca (0,5cm x 1cm) - prostě... více o Mámin ševcovský mls
Před začátkem vaření si připravte všechny ingredience (sýr nastrouhejte, slaninu nakrájejte), jakmile začnete, bude to fofr a chcete to dobře... více o Gnocchi se slaninou, špenátem a sýrovou omáčkou
Plátky krkovičky naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nám při pečení nekroutily, osolíme a potřeme nastrouhaným zázvorem a česnekem. Takto je... více o Česneková krkovička na tymiánových bramborách
Ředkvičky nasekáme a smícháme s tvarohem a tatarkou. Podle chuti osolíme. Tatarka dodá pomazánce výbornou a zajímavou chuť. Přidáme nasekanou... více o Ředkvičková pomazánka s tvarohem a tatarkou
Připravte si kuchyňský teploměr. Žloutky o pokojové teplotě pomalu vyšlehejte s vanilkovými semínky z poloviny lusku do vysoké hladké pěny (trvá to... více o Domácí vanilková zmrzlina s mascarpone
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a nastrouhaný česnek, vše ještě krátce osmažíme, vmícháme fazolky,... více o Brambory (těstoviny) s fazolkami
Všechny ingredience smícháme s nalámanou hořkou čokoládou na kousíčky. Formu na muffiny naplňte směsí a dejte péct na 175° asi 20 minut.... více o Čoko muffiny
Pstruhům odřízněte hlavu, vykostěte, ale nechte spojené ocasem. Osolte, opepřete, přidejte bylinky, pokapejte olejem a přeložte druhým filetem. Vložte... více o Pečený pstruh s holandskou omáčkou
Drobně pokrájenou cibuli na másle nebo oleji osmažíme dosklovata. Přidáme maso nakrájené na kostičky, osolíme, opepříme a orestujeme ze všech stran.... více o Kuřecí ragú se žampiony
Ovesné vločky zalijeme vlažným mlékem a necháme 30 minut nabobtnat. Mezitím si připravíme mandle a vlašské ořechy, které nakrájíme na menší kousky. Po... více o Müsli tyčinky II.
Ze sušeného mléka, droždí, cukru, vody a trochy mouky udělejte kvásek. Přidejte zbytek mouky, sůl, olej, vypracujte tužší těsto a nechte jej vykynout.... více o Těšínská šoldra
Nastrouhané brambory dáme do mísy, přidáme jemně pokrájené rohlíky, vejce, osolíme a dobře promícháme. Pak podle hustoty vmícháme cca 150 g hrubé... více o Jednoduché bramborovo-rohlíkové knedlíky
Smícháme máslo, cukr, mouku a žloutky dohromady, přidáme sníh z bílků. Pečeme na 150 °C asi 15 minut. Měsíčky vykrajujeme (formičkou) ještě za tepla.... více o Měsíčky s citronovou polevou
Rajčata a papriky omyjeme, očistíme, pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Cibuli jemně pokrájíme, přidáme do mísy, vše jemně osolíme, opepříme a... více o Rajčatovo-paprikový salát
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Umeleme nebo nastrouháme, přidáme sůl, vejce, mouku a krupici a vypracujeme těsto. Pomocí mouky... více o Bramborové knedlíky se švestkami
Z bílků a půlky cukru si připravíme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem. Hmoty spojíme, vmícháme vločky, oříšky, čokoládu, mouku a kypřidlo.... více o Vločkové řezy s krémem
Listové těsto vyválíme jako na přípravu štrůdlu a přeneseme na plech.Troubu předehřejeme na 190-200 °C.Sýr nastrouháme. Připravené těsto potřeme... více o Salámová Pizza z listového těsta
Troubu si předehřejeme na 200°C, na plech si připravíme máslem vymazané a strouhankou vysypané hrníčky (4 - 5, podle velikosti). Z bílků ušleháme... více o Bublanina do hrníčku
Osolená žebírka vložíme do pekáče, trošku podlijeme vodou, zakryjeme alobalem a udusíme doměkka. V kastrůlku svaříme zbývající suroviny a zvolna... více o Vepřová žebírka s medem a zázvorem
Nejprve si ušleháme dle návodu čokoládový krém, kterým budeme mazat vrstvy korpusu(prodejce - Kaufland). Korpusy vyndáme z obalu, každý plát pomažeme... více o Dort od lenocha
1/2 kg mletého masa, 1 lžíce vegeky, 1/2 lžičky soli, 1 dcl mléka - vše smíchat a nechat v lednici do druhého dne uležet. Na mokrý igelit rozetřít... více o Bůčková roláda v alobalu
Některým lidem se může zdát příprava řízků tak jednoduchá a jasná, že jeho recept je zbytečné zveřejňovat či rozvádět, věřte ovšem, že řízek není jako... více o "Wiener Schnitzel" á la šéfkuchař
Žloutky třeme s cukrem do pěny, z bílků vyšleháme tuhý sníh, mouku prosejeme alespoň 3x, aby byla dobře provzdušněná. Do vymíchaných žloutků opatrně... více o Bábovka jak od paňmámy
Na plátek zmrzlé ryby dáme rozmačkaný nebo rozetřený česnek (na jeden plátek jeden větší stroužek), okořeníme rukou podrceným tymiánem, troškou pepře... více o Skvělá ryba se zeleninou
Maso 1x pomeleme, přidáme cca 1 dl mléka a rukou s roztaženými prsty mícháme pokud mléko nezmizí a maso se nerozdělí z nudliček, dáme odpočinout do... více o Sekaná s kuskusem
Den předem si svaříme Salko (slazené kondenzované mléko) v plechovce potopené ve vodě asi 1,5-2 hodiny. Na těsto ušleháme vejce s cukrem, postupně... více o Karamelové řezy s piškoty
Banán rozřízneme na dvě půlky napříč, posypeme perníkovým kořením a skořicovým cukrem podle chuti a pokapeme citronem. Nadrobíme ořechy, zabalíme do... více o Grilovaný banán
Brambory uvaříme v slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Potom je nastrouháme na jemno, přidáme mouku, vejce, osolíme a vypracujeme těsto jako na... více o Smažené bramborové placičky
Po otevření sklenice vylejeme nálev a fazole nasypeme do přiměřené misky. Cibuli nasekáme nadrobno a spolu s majonézou promícháme s fazolemi. Teprve... více o Bleskový fazolový salát
Ingredience na sekanou spojíme a vytvarujeme šišku, potřeme vodou a dáme do pekáče pod pokličku péct. Po 1 hodině: slijeme vypečený tuk a přidáme... více o Divoká sekaná
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a postupně přisypáváme cukr krystal, šleháme, dokud se úplně nerozpustí. Poté jemně vmícháme cukr moučka. Hmotu... více o Sněhové pečivo
Bílky vyšleháme do pěny, pak přidáváme cukr a pomulu vmícháváme mouku. Pak přidáme celé lískové oříšky, celé mandle, celé vlašské ořechy, pořádně... více o Bílkový chlebíček II.
Do přesáté polohrubé mouky, kterou jsme osolili špetkou soli, uděláme dolík, rozdrobíme droždí, zasypeme je cukrem a zalejeme vlažným mlékem. Než nám... více o Skvělá kynutá ořechová bábovka nebo srnčí hřbet
Zeleninu a jablka drobně nakrájíme a vše smícháme dohromady. Solíme dle potřeby.... více o Cibulová pomazánka
Uvedené suroviny 20 minut šleháme do zhoustnutí.... více o Domácí majonéza
Brambory oloupeme, přidáme sůl, kmín a vaříme. Když se brambory trochu povařily, přidáme drobně nakrájené kysané zelí, klobásu nakrájenou na kolečka a... více o Slovenská kapustnice
Asi hodinu před servírováním očistíme a omyjeme jahody. Plody osušíme, otrháme okvětní lístky a rozpůlíme. Poté pokapeme jahody javorovým sirupem a... více o Jahodový pohár se šlehačkou
V mléce důkladně rozkvedláme obě vejce, přidáme nastrouhaný sýr a ochutíme solí a muškátovým oříškem. Vaječné mléko potom vlijeme do ploché, dobře... více o Kuřecí polévka se svítkem
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na špalíčky. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce tuku a opékáme je cca 10 minut. Mezitím okrájíme a opereme celer a... více o Zelenina v pánvi