Česká kuchyně se bez něj neobejde. Silný vývar, ať už hovězí, kuřecí nebo zeleninový, je základem všech polévek i omáček, hodí se ale i pod pečené maso nebo třeba při přípravě rizota. Jak ale docílit toho, aby byl krásně čirý a nebyl kalný? Důležité je dodržet hned několik základních pravidel.
Pokud se chystáte použít kosti, důkladně je omyjte studenou vodou, potřete kapkou oleje a asi deset minut pečte v troubě vyhřáté na 200 °C. Zbavíte je tak přebytečných bílkovin, které způsobují zakalení, a zároveň bude chuť, již vývaru dodají, intenzivnější. Maso stačí jen omýt studenou vodou.
Až se voda na vývar začne vařit, bude se ze začátku na povrchu tvořit pěna, jde o sražené bílkoviny. Tu je potřeba sbírat lžicí nebo děrovanou naběračkou, vývar by zbytečně zakalila.
Pokud se vám polévka přece jen zakalí, vyšlehejte tuhý sníh z bílků, vmíchejte ho do vychladlého vývaru a zahřívejte, až se bílky vysrážejí. Nachytají na sebe všechny nečistoty a při cezení se na nich udrží.
Před sléváním hotového vývaru vždy do cedníku dejte papírovou kuchyňskou utěrku. Ta zachytí mnohem víc nečistot než sebejemnější cedník, a jako bonus pak bude mytí cedníku mnohem jednodušší. Navíc vývar zbavíte i přebytečného tuku.
Návod, jak připravit poctivý domácí vývar, najdete ZDE.
Mouku se špetkou soli a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, který... více o Kynuté buchty z remosky
Oba melouny zbavte pecek a nakrájejte na kostky. Oranžový meloun cantaloupe vložte do mixéru. Přidejte 1 lžičku medu a 1 lžíci citronové šťávy a... více o Melounový nanuk
Jako první si připravíme těsto. Smícháme mouku, 2 lžíce cukru, špetku soli, Heru a 8 lžic vody a zapracujeme na těsto. Rozdělíme na 2 silnější placky... více o Tradiční jablečný koláč
Je mnoho způsobů jak připravit domácí "Rillettes" (dále jen vepřovku) a snad si každý najde takový, jaký mu vyhovuje. Základem je ale vždy dlouhá a... více o Domácí vepřovka po česku ala "Rillettes" (rijet)
Do mísy vyklopíme bílý jogurt, prázdný kelímek dvakrát naplníme polohrubou moukou a přidáme do mísy, doplníme lžičkou jedlé sody a přiměřeně solí.... více o Langoše jednohubky
Na rozpáleném oleji osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Maso pokrájíme na plátky nebo kostky, opepříme a jen velmi málo osolíme. Maso přidáme k... více o Halali-smetanová omáčka po našem
Filety pokrájíme na nudličky, okořeníme dle chuti a pokud koření neobsahuje sůl, tak i osolíme. Zprudka osmažíme dozlatova ze všech stran a vyndáme na... více o Těstovinový salát s rybou a zeleninou
Očištěnou rebarboru nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a necháme ji pustit šťávu. Z uvedených přísad zpracujeme těsto, těsně před pečením ho... více o Rebarborový koláč s pudingem
Smetanu vyšleháme do tuha. Margotku nastrouháme do mísy, přidáme vanilkový cukr, zakysanou smetanu a vše dobře promícháme. Poté vmícháme šlehačku,... více o Banánový krém - poháry, dezerty, dorty...
Cibuli drobně pokrájíme a na oleji (nejlépe olivovém) osmažíme dosklovata. Přidáme zpěnit nasekaný česnek, přidáme rajčata a olivy (nejsou nutné). Vše... více o Jednoduché rajčatové těstoviny s tuňákem
Vyšleháme vejce s cukrem do pěny, asi 5 minut, přidáme Heru (rozpuštěnou v mikrovlnce, ale ne horkou!), kakao a rozšleháme, dále vsypeme rozdrcené... více o Buchta na doma
Vše důkladně zpracuji do těsta. Já vše připravuji v mixéru, takže mi vznikne hotová směs, z které krásně uválím knedlíčky a přidám do jakéhokoliv... více o Knedlíčky ze strouhanky
Těsto: do mísy si dáme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutky, rum, moučkový cukr a rozdrobené droždí. Přilijeme asi 100 ml mléka,... více o Podzimní jablečný (hruškový) koláč s drobenkou
Příprava základu pro cibulačku - poctivý kuřecí vývar: Kuřecí skelety a křídla vložíme na máslem vypečený pekáč do rozehřáté trouby 220°C na 20 minut.... více o Francouzská gratinovaná cibulačka
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu, olej, mouku a dobře promícháme, nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na pečící papír... více o Kokosovo-medová roláda
Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh, do něj zlehka vmícháme mouku s kokosem. Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, dáme do... více o Andělská roláda
Nejdříve si připravte chipsy. Batáty dobře očistěte kartáčkem, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte na tukem potřený plech, zakápněte olivovým... více o Panenky v parmském kabátku s batátovými chipsy
Plátky masa naklepeme, kraje nařízneme, osolíme, okořeníme dle vlastní chuti (česnekem, kari kořením, grilovacím kořením...), zakápneme olejem a... více o Řízky v ovesných vločkách
Oloupané syrové brambory pokrájíme na slabé plátky, neloupané cukety také. Vejce rozšleháme se smetanou a promícháme s nastrouhaným sýrem. Zapékací... více o Prokládané brambory s cuketou - zdravě a chutně
Den před přípravou knedlíku si nakrájíme housky na kostičky. Když to nestihnete, nevadí, vezmete housku z předešlého dne. Mouku smícháme se solí a... více o Klasický houskový knedlík
Špagety uvaříme podle návodu v osolené vodě, scedíme a pokapeme olejem. Na oleji opečeme na proužky pokrájený salám, přidáme pokrájaná sušená rajčata,... více o Špagety se šunkou
Všechny ingredience smícháme. Toť vše. Není potřeba žádné koření. Podáváme s pečivem (nejlépe celozrnným, případně s bagetkou).... více o Lahodný salát s uzeným lososem
Mouku vsypeme do mísy, přidáme prášek do pečiva, cukr a promícháme. Do směsi vyklepeme vajíčka, přilijeme olej, mléko i rum a promícháme. Těstem do... více o Malinovo-jahodové muffiny
Mrkev, dýni i brambory nahrubo nastrouháme. Z brambor vymačkáme přebytečnou tekutinu. Cibuli pokrájíme najemno, česnek prolisujeme. Vše vložíme do... více o Dýňové placičky
Všechny suroviny zamícháme, já se s tím nijak nepárám, tvaroh nechá hrudky, ale to jsem vůbec neřešila. A pak smažíme na teflonové pánvičce (olej... více o Vynikající tvarohové lívance
Brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, sůl, mouku a vymícháme nelepivé těsto, ze kterého uděláme válečky (v průměru asi 1,5 cm), které nožem... více o Bramborové noky s houbovou omáčkou
Červenou řepu umyjeme a ve slupce uvaříme. Vychladlou řepu oloupeme, nakrouháme na jemno a rovněž na jemno nakrouháme křen. Vmícháme křen do řepy,... více o Salát z červené řepy s křenem II.
Mandle s vanilkovým cukrem dozlatova opražíme a necháme vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu (já používám mléčnou čokoládu, hořká nebo na... více o Mandlové hrudky - nepečené
Všechny ingredience smícháme dohromady, vylijeme na vymaštěný a vysypaný plech. Pečeme na 180 °C. Hotový koláč potřeme čokoládovou polevou a posypeme... více o Babiččin perníkový koláč s kokosem
Nejdříve z trošky mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Zaděláme těsto z mouky, žloutku kvásku a trochou soli. Na hrubém struhadle postrouháme... více o Šátečky - bezkonkurenční
Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme do mísy. Přidáme žloutky, sójový olej, skořici, 120 g cukru a vše vypracujeme v hladké těsto, které... více o Mřížkový dýňový koláč
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, nakrájenou anglickou slaninu, přidáme nakrájené zelí, mírně podlijeme, přidáme sůl, kmín, cukr a ocet. Všechno... více o Hlávkové zelí s těstovinami
Cukr, žloutky a vanilinový cukr vyšleháme do hladka. Přidáme olej, teplou vodu a do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva. Zašleháme. Přidáme... více o Duo bábovka
Krůtí prso osolíme, opepříme, prošpikujeme česnekem a zabalíme do anglické slaniny, spíchneme párátky. Do pekáče dáme kousky másla, rozložíme zeleninu... více o Krůtí prso jedna báseň
Romadúr rozmačkáme vidličkou, přidáme máslo a žloutek, utřeme na hladký krém, mícháme najemno nakrájenou cibuli, jogurt a hořčici, dáme zchladit.... více o Pomazánka z Romadúru II.
Kuřecí řízky nakrájíme příčně na plátky. Tyto "medailonky" osolíme a obalíme ve směsi mouky a solamylu (napůl mouka a solamyl) a potom ve směsi... více o Janiny kuřecí medailonky
Nivu nastrouháme, ořechy nahrubo posekáme a vmícháme ostatní. Necháme 1 den proležet v chladu.... více o Pomazánka z Nivy s ořechy
V mléce rozkvedláme vejce, trochu osolíme (nesmí být slané, jen ochucené), přidáme hřebíčky a za stálého míchání pomalu zahříváme. Když se začne dělat... více o Velikonoční syrek
Do teplého mléka rozmícháme cukr krystal a přidáme droždí.Necháme vykynout.Na dno mísy dáme špetku soli, přidáme hladkou mouku, vejce,kvásek a... více o Meruňkový táč kynutý
Droždí necháme vzejít ve vlažném mléce. Vzešlý kvásek přidáme k mouce a tuku na vál. Vypracujeme v těsto. Vzniklou kouli ponoříme do hrnce se studenou... více o Podvodnice
Celer oloupeme, nastrouháme najemno spolu s mrkví. Salám se nastrouhá na hrubém struhadle. Zamíchá se, osolí, opepří, přidá se zakysaná smetana a... více o Celerová pomazánka na chlebíčky
Předehřejeme troubu na 180 °C. Smícháme prvních pět ingrediencí a odložíme je stranou. Smícháme dohromady další tři ingredience (nejlépe elektrickým... více o Americká mrkvová buchta
Na oleji orestujeme cibulku odstavíme a přimícháme česnek a oregano. Necháme vychladnout a zapracujeme do mletého masa společně z rozšlehaným vejcem... více o Italské masové kuličky se špagetami
Vejce a cukr ušleháme, potom přidáme ostatní suroviny. Na vymazaný plech nalijeme těsto. Mezitím si připravíme směs z: 2 tvarohy, 1 až 2 vejce, 1... více o Prošívaná buchta
Žloutky s cukrem ušleháme do pěny a přidáme hrubou mouku tak, aby těsto bylo hodně husté. Z bílků, cukru ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do... více o Jablečný koláč
Do mísy dáme tvaroh, vanilkový cukr, podle chuti přisladíme moučkovým cukrem (někdy bývá tvaroh kyselejší, a proto je třeba přidat více cukru), mléko,... více o Tvarohové palačinky s čokoládou
Svíčkovou odblaníme a maso nakrájíme na 4 špalíky. Lehce je naklepeme dlaní, osolíme, opepříme a pokapeme po obou stranách olejem. Necháme 30 minut v... více o Bifteky se zeleným pepřem
Z mléka, krupice, cukru a špetky soli uvaříme hustou kaši. Formu na bábovku si vypláchneme studenou vodou a kaši do ní nalijeme, necháme v lednici asi... více o Krupicové flameri
Podle návodu na obalu špagety uvaříme. Česnek oloupeme a najemno nasekáme. Bazalku opereme, lístečky otrháme a několik si odložíme na ozdobení. Pak... více o Špagety s bazalkou
Kapustu uvaříme ve slané vodě doměkka. Dáme na síto okapat a rozdělíme po listech. Košťál opatrně vyřízneme. Kapustové řízky osolíme, obalíme v mouce,... více o Kapustové řízky