Česká kuchyně se bez něj neobejde. Silný vývar, ať už hovězí, kuřecí nebo zeleninový, je základem všech polévek i omáček, hodí se ale i pod pečené maso nebo třeba při přípravě rizota. Jak ale docílit toho, aby byl krásně čirý a nebyl kalný? Důležité je dodržet hned několik základních pravidel.
Pokud se chystáte použít kosti, důkladně je omyjte studenou vodou, potřete kapkou oleje a asi deset minut pečte v troubě vyhřáté na 200 °C. Zbavíte je tak přebytečných bílkovin, které způsobují zakalení, a zároveň bude chuť, již vývaru dodají, intenzivnější. Maso stačí jen omýt studenou vodou.
Až se voda na vývar začne vařit, bude se ze začátku na povrchu tvořit pěna, jde o sražené bílkoviny. Tu je potřeba sbírat lžicí nebo děrovanou naběračkou, vývar by zbytečně zakalila.
Pokud se vám polévka přece jen zakalí, vyšlehejte tuhý sníh z bílků, vmíchejte ho do vychladlého vývaru a zahřívejte, až se bílky vysrážejí. Nachytají na sebe všechny nečistoty a při cezení se na nich udrží.
Před sléváním hotového vývaru vždy do cedníku dejte papírovou kuchyňskou utěrku. Ta zachytí mnohem víc nečistot než sebejemnější cedník, a jako bonus pak bude mytí cedníku mnohem jednodušší. Navíc vývar zbavíte i přebytečného tuku.
Návod, jak připravit poctivý domácí vývar, najdete ZDE.
Maso se slaninou nakrájejte na menší kousky. Přidejte 1 cibuli a dvakrát umelte. Vmíchejte máslo, vejce, víno a koňak. Směs osolte, promíchejte s... více o Zaječí paštika s cibulkou
Na rozpuštěném másle si osmažíme pokrájenou mrkev a celer na kostičky lehce dozlatova. Pak přisypeme osmažit drobně pokrájenou cibuli a na závěr... více o Zeleninové ragú s červenou čočkou ala bolognese
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. Vmíchejte mascarpone a postupně zlehka sníh. Piškoty krátce namáčejte do kávy s... více o Tiramisu
Čistou bazalku buď rozmixujeme s olejem na pyré nebo ji utřeme v hmoždíři nejlépe s troškou hrubozrnné soli, aby to šlo lépe a nebo si dáme práci a na... více o Bazalková pasta / pesto
Okapaného tuňáka v misce vidličkou rozmělníme, přidáme na drobno nasekané černé olivy, jemně pokrájenou cibuli, protlak nebo jemně pokrájená sušená... více o Tuňáková pomazánka s olivami na chlebíčky nebo jednohubky
Z naporcovaného kuřete sundáme kůži, maso osolíme a osmažíme v pekáči na rozpuštěném másle s troškou oleje ze všech stran. Maso po osmažení vyndáme... více o Kuře (králík) v pikantní omáčce
Nejprve rozmixujte v mixéru na jemno, pak přidejte bazalku, avokádo, česnek a olej a rozmixujte do hladka. Pokud necíllíte dosáhnout veganského... více o Avokádovo-bazalkové pesto
Bramborovou kaši zbylou od oběda rozmícháme v misce s 1-2 vajíčky, přidáme nastrouhaný sýr, zelené natě a sušené bylinky podle chuti, přidáme slaninu... více o Placičky ze zbylé bramborové kaše
Na másle necháme zesklovatět jemně pokrájenou cibuli, pak přidáme krátce osmažit i jemně nasekaný česnek. Pokud jsme se rozhodli použít uzeninu,... více o Rýže s vejci
Drobně pokrájenou slaninu (špek) s cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme mleté maso, které za občasného míchání osmažíme, osolíme, opepříme, přidáme... více o Mletá směs s fazolemi
Do shakeru vhoďte několik kostek ledu. Přilijte 200 ml ananasového džusu a 50 ml smetany. Poté přilijte kokosový sirup a vše pečlivě proshakujte. Bez... více o Piña colada / Koktejly
Jogurt smícháme v míse s vejci, olejem a cukry, pak vmícháme ořechy, mandle či kokos a nakonec přisypeme mouku s kypřidlem. Vše dobře promícháme,... více o Jednoduchý jogurtový ořechový / kokosový beránek
Kiwi oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. To samé udělejte i s jablkem a banánem. Přidejte vodu a med a tyčovým mixérem rozmixujte. (Pokud máte... více o Kiwi smoothie
Oloupaná a očištěná jablka pokrájíme na silnější plátky (kousky) a dáme do hrnce se širokým dnem s nepřilnavým povrchem za občasného promíchání... více o Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka) se švestkami
Maso pokrájíme na kostičky, osolíme a okořeníme kořením dle chuti. Necháme krátce proležet, pak osmažíme v rozpáleném oleji doměkka a dozlatova. Maso... více o Adžika masovo-zeleninová směs
Mleté maso dáme do nerozehřáté pánve spolu s najemno nakrájenou cibulí. Mícháme až do zhnědnutí masa a oddělení se na malé kousíčky (jako když děláme... více o Americké "Sloppy Joes"
Cibuli pokrájíme a na oleji osmažíme dozlatova, přidáme osmažit i na kostičky pokrájené uzené maso (lze použít i šunku) . Uvařené těstoviny na skus... více o Těstoviny se špenátem a uzeným masem
Korpus: vejce vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme kávovou sedlinu a smetanu, mouku s kypřidlem a vše dobře promícháme. Těsto nalijeme do připravené... více o Kávový dort s kávovou šlehačkou
Mouku, cukr, kůru, prášek do pečiva a mák smícháme v míse. Přidáme mléko, vlažné máslo, vejce a vše dobře promícháme. Těstem naplníme do 3/4 vymazané... více o Citronovo-makové muffiny
Na rozehřátém oleji osmahněte oloupaný a na malé kousky nakrájený zázvor, česnek, cibulku a chilli papričku. Přidejte koření a míchejte cca 1 minutku.... více o Domácí mangové chutney
Zelí pokrájíme nadrobno, osolíme a pod pokličkou podusíme s troškou vody, kterou po změknutí zelí slijeme. Horké dušené zelí posypeme hrubou moukou,... více o Placičky z hlávkového zelí s česnekovým dipem
Krém: tvaroh vyšleháme s cukry do pěny, pak zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Pokud máme nízkoprocentní smetanu, přidáme do ní ztužovač. Korpus:... více o Kokosovo-tvarohový dort
Vepřové maso očistíme a dáme do rozpáleného tlakového hrnce opéct NASUCHO ze VŠECH stran dozlatova. Po vložení do hrnce se maso na dno přilepí, po... více o Vepřovka z papiňáku
Vejce: oddělíme žloutky od bílků. Bílky sůl a 3 lžíce vody ušleháme na tuhý sníh. jakmile nám začne tzv. špičkovatět opatrně přidáváme 100g cukru a 1... více o Narozeninový sváteční dort
Z očištěných žampionů odstraníme nožičky, které nasekáme na jemné kousky. Rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cibuli, žampiony a česnek. Pak přidáme... více o Plněné žampiony špenátem
Plátky anglické slaniny klademe na pánev, kde máme již rozpálený olej, zprudka opečeme z obou stran. Cibuli si nakrájíme na tenčí půlměsíčky, papriku... více o Vaječná omeleta se zeleninou
Do ryb vetřeme koření s utřeným česnekem a necháme hodinu odležet. Pak je vložíme do máslem vymazaného pekáčku na drobně pokrájenou cibuli, poklademe... více o Pečený amur se žampiony a cibulí
Na rozehřátém másle osmahneme očištěné a pokrájené žampiony, přidáme rozetřený česnek a mouku, orestujeme, zalijeme vínem, osolíme, opepříme a dusíme... více o Houbové ragú
**Piškot:** Žloutky šleháme asi 4 min s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme vlažné mléko, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Šleháme... více o Karamelové řezy s mandlemi
Těsto připravíme z polohrubé mouky, kvásku (droždí, vlažné mléko, trošku cukru, mléko se může mírně zahřát, aby kvásek vzešel a pak to celé přidáme do... více o Tvarohové koláče
Na vále uhněteme těsto, tvoříme placičky a klademe na plech. Plech nemusíme vymašťovat, těsto mastné. Pečeme do zlatova. V půli pečení placičky... více o Škvarkové placky rodinné
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Očistíme a nadrobno nakrájíme zeleninu, cibuli a česnek. Dáme do vody, přidáme houby, pepř a kmín a dáme... více o Pařeznická bramboračka
V míse smícháme 110 g mouky, 2 vanilkové cukry, 150 g cukru a 2 žloutky. Ze 2 bílků ušleháme sníh se špetkou soli a opatrně ho vmícháme do směsi. Vše... více o All exclusive s jahodami
Nakrájíme česnek na drobno, cibuli na kroužky, nivu a rajčata na plátky. Na oleji necháme zpěnit cibuli a česnek, přidáme plátky rajčat, opepříme je a... více o Volská oka speciál
Po otevření sklenice vylejeme nálev a fazole nasypeme do přiměřené misky. Cibuli nasekáme nadrobno a spolu s majonézou promícháme s fazolemi. Teprve... více o Bleskový fazolový salát
Mouku prosijeme s práškem do mísy, přidáme cukr a vejce, lískové ořechy překrojíme na polovinu, vlašáky pokud nejsou polámané tak na na 4 dílky,... více o Ořechový chlebíček
Pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a tvaroh se solí a pepřem rozšleháte vidličkou. Podáváte na rohlíku jako jednohubky. Uvidíte že se toho vždy... více o Česneková pomazánka - nejlepší
Fazolkám odštípneme konce a vaříme ve slané vodě asi 5 minut a scedíme. Mezitím si nakrájíme cibuli na kostičky a osmažíme na oleji, přidáme okapané... více o Zelené fazolky s vejci
Na trošce oleje opražíme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a opražíme ho. Přidáme papriku, masox a podlejeme vodou tak, aby maso... více o Lahůdkový guláš s fazolkami
Vajička rozklepneme do 1/2 litrového hrnku, zalijeme studenou vodou a rozmícháme. Na pánvi osmažíme do sklovata jemně nakrájenou cibulku a přidáme... více o Drožďová pomazánka - Dědův recept
Změklou heru vyšleháme s cukrem, postupně zašleháme žloutky (měly by mít pokojovou teplotu) a přidáme mléko s moukou a nakonec prášek do pečiva. Dáme... více o Meruňkové řezy s kokosovou peřinou
Lečo scedíme a necháme okapat, škvarky, lečo, česnek a feferonky pomeleme na masovém strojku, přidáme vejce, vegetu, hořčici a dobře promícháme. Pokud... více o Pikantní škvarková pomazánka nejen na topinky
Studené uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli také nakrájíme na kolečka. Přidáme rozetřený česnek, sůl, olej, pepř a... více o Chorvatský bramborový salát z Dolače
Králíka naložíme do marinády na 24 hod. Pak upečeme.... více o Šumavský králík
Do vývaru z masa dáme vařit nadrobno nakrájené brambory. Na jednu porci asi jedna veliká. Když jsou brambory měkké, přidáme majoránku a pustíme do ní... více o Flamendří česnečka
Kotlety řádně omyjeme a poklademe do vymazaného pekáče. Kotlety z obou stran osolíme, opepříme a posypene kmínem (velice drobně). Oloupané a omyté... více o Kotlety na smetaně II.
Játra dáme do misky - bez oleje, přidáme na drobno nakrájenou cibulku, citronovou šťávu, osolíme a opepříme. Podáváme s chlebem.... více o Pomazánka z tresčích jater II.
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky a osmahneme na oleji, vyndáme na talíř a na olej vložíme sýr nivu, kterou jsme nakrájeli na kostičky. Až se sýr... více o Kuřecí nudličky na nivě
Maso nakrájíme na kostky a okořeníme. Cibuli osmažíme dozlatova, přidáme maso, česnek, slaninu a papriku. Vše zalijeme vodou, dochutíme a vaříme asi... více o Dudácký guláš
Řepu důkladně očistíme kartáčem. Vaříme ve vodě zhruba 45 minut doměkka. Oloupeme jablka, rozčtvrtíme je, zbavíme jadřinců a nahrubo nastrouháme. Křen... více o Salát z červené řepy