Nejspíš to dobře znáte, chcete si na talíř dát kečup, otevřete novou lahvičku, ale ať s ní třepete jak se dá, nic neteče. Kečup se zkrátka ani nehne. Začnete s ní tedy klepat razantněji a najednou na talíři máte skoro celý obsah lahvičky. Jak tedy dostat kečup ven v rozumném množství?
Existuje poměrně jednoduchý fígl. Stačí, když do láhve s kečupem zastrčíte až ke dnu obyčejné plastové brčko (funguje samozřejmě i to nerezové či skleněné). Tím se do láhve dostane vzduch a kečup vyteče.
Recept na poctivý domácí kečup vhodný i pro děti najdete ZDE.
A jak dostat z lahve zbytky kečupu, když zdánlivě dojde, ale na stěnách je ho pořád ještě dost? Použijte ho při vaření. Do láhve nalijte trochu vody nebo třeba vývaru, dobře jí uzavřete, důkladně protřepejte a obsah nalijte třeba do guláše nebo ho použijte na podlití dušeného či pečeného masa.
Věděli jste, že...
...se každoročně na celém světe vyhodí tisíce tun kečupu, jehož zbytky se nedaří dostat ven ze sklenic? Vědci zjistili, že v lahvích zůstává až 15 % obsahu, který přijde nazmar.
Mělo by být váhově stejné množství paprik, rajčat a okurek. Polovinu paprik, rajčat a okurek nakrájíme na kostky asi 2x2 cm, druhou polovinu... více o Sladký zeleninový salát z paprik, rajčat a okurek
Maso pokrájíme na kostičky či nudličky, osolíme, okořeníme kari kořením dle chuti a zaprášíme solamylem (cca 1 lžíce). Na rozpálenou pánev s trochou... více o Kuřecí kari maso s cuketou
Uvaříme rýži, vsypeme do mísy, kde ji necháme vychladnout. Na pánvi opražíme nakrájenou cibuli a přidáme do mísy k rýži. Poté přidáme třený česnek.... více o Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. V tomto případě kupuji těstoviny celozrnné žitné. Scedíme a dáme do misky. Poté si uvaříme zelené fazolky v osolené... více o Těstovinový salát s tuňákem a fazolkami
Omytá zralá, pevná rajčata pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme nasekanou bazalku, nasekaný nebo nastrouhaný česnek, osolíme, případně i... více o Rajčatový salát s bazalkou
Všechny složky kromě bílků smícháme do hladkého těsta. Ušleháme bílky do tuha a jemně promícháme těsto.Pečeme ve vaflovači přibližně 2-3 minuty do... více o Lehké a křupavé vafle
Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem, přidáme rozpuštěný tuk s mlékem, přidáme mouku s kakaem, kypřícím práškem a sodou, dochutíme dle svého kůrou,... více o Jablečník bez vajec - jablečný koláč (buchta)
1. Uděláme si tvarohovou náplň. Všechny ingredience na náplň smícháme dohromady. Tvarohová náplň musí být tekutá (tekutější než bílý jogurt). 2.... více o Tvarohový koláč s třešněmi III.
Mango byste měli mít větší a pěkně zralé a štavnaté (ne jako to moje na obrázku :D), oloupejte a nakrájejte na kousky. Dejte do nádoby, společně s... více o Mangové smoothie
Na pánvi s malým množstvím rozpáleného oleje necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli. Přidáme pokrájenou slaninu, kterou také orestujeme, k ní... více o Cuketové topinky (tousty)
Vymažeme a vysypeme formu 30x20 cm. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Máslo (musí mít pokojovou teplotu) s cukrem krupice smícháme elektrickým... více o Buchta s marmeládou a kokosem z Anglie
Mouku, sůl, kmín a droždí důkladně promícháme, poté přidáme vlažnou vodu a vypracujeme těsto. Můžeme přidat i semínka. Necháme v míse 8-12 hodin... více o Hrníčkový chleba
Z mléka, žloutků, mouky a cukru uvaříme na mírném ohni hustou kaši, kterou za občasného promíchání, aby se nám nevytvořil škraloup, necháme zchladnout... více o Vařený krém na dorty, řezy, cukroví
Příprava základu pro cibulačku - poctivý kuřecí vývar: Kuřecí skelety a křídla vložíme na máslem vypečený pekáč do rozehřáté trouby 220°C na 20 minut.... více o Francouzská gratinovaná cibulačka
Papriky očistíme od semínek a naplníme je směsí z mletého masa, vejce, koření, pokrájené cibule, čerstvé strouhanky, dochucené dle chuti solí. Na... více o Plněné papriky ve smetanové omáčce
Na rajčatovou štávu používáme rajčata, která se z keříčku trhají téměř bez použití síly, tedy hodně zralá a rudá, která do ruky padají skoro sama.... více o 100% rajská šťáva - sterilovaná
Rybu omyjte, odstraňte kůži a vykostěte ji. Maso osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte na stejnoměrné špalíčky. Z mouky, vejce a vody či piva pak... více o Fish & chips
Kapustu nakrájejte nadrobno stejně jako oloupanou cibuli, česnek, brambory, celer a mrkev. Na rozehřátém oleji osmažte všechnu zeleninu včetně brambor... více o Krémová kapustová polévka
Troubu předehřejte na 160 °C. Změklé máslo utřeme s cukrem do světlé pěny. Poté do ní postupně zašleháme žloutky. Přisypeme ořechy, rozinky a čokoládu... více o Biskupský chlebíček
Orestujeme medailonky na oleji, přebytečný olej odlijeme , stačí trochu ať to není moc mastné s výpekem, tak 1 polívková lžíce. Pak do pánvičky s... více o Vepřové medailonky s pepřovou omáčkou
Všechny oříšky nasekejte. Dvě třetiny rozehřátého másla promíchejte s ořechy, medem, vejci, solí a kardamomem. Troubu předehřejte na 150 °C, těsto... více o Baklava s ořechy
**Příprava masa** Lístky rozmarýnu otrháme, oloupeme česnek a spolu se solí utřeme v hmoždíři na kaši. Není-li k dispozici hmoždíř, rozkrájíme... více o Pštrosí maso s rozmarýnem
Řízky prokrojíme, lehce nasolíme, uvnitř potřeme hořčicí, do každého řízku položíme sýr a podélně prokrojenou klobásu, zavřeme a posypeme kořením. Na... více o Kuřecí řízky s klobáskou (v alobalu)
Zelí si nakrájíme na tenké nudličky, přendáme do hlubší mísy, lehce osolíme a pěstí pomačkáme. (Změkne a bude jemnější ). Poté přidáme na hrubší... více o Salát Coleslaw light
Ovoce nakrájíme na kousíčky.Přidáme med a šťávu z půlky citronu. Kdo chce, může přidat i hrst strouhaného kokosu.Vše důkladně promícháme a... více o Ovocný salátek
Zeleninu si pokrájíme, těsto rozdělíme na polovinu. Těsto si vyválíme na potřebnou velikost, abychom do něj mohli pohodlně zabalit hermelín a zeleninu... více o Hermelínové ranečky se zeleninou
Maso pokrájíme na kostky, papriku na čtverečky a střídavě napichujeme na špejli. Sůl, pepř a oregano smícháme s olejem a špízy směsí potřeme. Necháme... více o Paprikové (nejen) jehněčí špízy s tzatziki
Plech vylijeme olejem a vysypeme hrubou moukou. V míse utřeme heru s mouč. cukrem a pak přidáme další přísady a promícháme. Pečeme v předehřáte troubě... více o Kakaová buchta s polevou
V míse promícháme mouku, kypřící prášek, třtinový cukr, smetanu a olej. Pomocí ručního šlehače vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme plochý váleček,... více o Meruňkový koláč s müsli
Listové těsto vyválíme do formy jako na pizzu, přičemž nadzvedneme okraje. Posypeme polovinou strouhaného sýra. Na půlkolečka nakrájený pórek,... více o Slaný koláč s pórkem
Mrkev očistíme a nakrájíme na nudličky (kolečka). Na vyšší pánvi nebo v hrnci rozpálíme kousek másla s troškou olivového oleje, přihodíme mrkvičku a... více o Dušená mrkev Dudin
Mrkve nastrouháme, přidáme rozmačkaný česnek, pomazánkové máslo. Vše se smíchá a podle chuti přisolí.... více o Pomazánka na jednohubky
Vejce vyšleháme s cukrem. Šleháme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří krásná bílá hustá pěna. Poté přidáme olej, vodu a nakonec přimícháme hladkou... více o Nejlepší dort
Plech si vytřeme máslem, rozválíme si těsto a dáme ho na plech. Mezitím si uvaříme špenát. Poté rovnoměrně nanášíme špenát na listové těsto. Pak... více o Špenátový závin se špenátem, slaninou a sýrem
Maso okořeníme, zakapeme olejem a necháme v lednici přes noc. Druhý den na pánvi zpěníme cibuli, přidáme maso a opečeme. Podlijeme vodou, přiklopíme a... více o Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné
Kotlety nažízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme mletou paprikou a opečeme po obou stranách na tuku. Kotlety vyjmeme a na tuku osmahneme na... více o Vepřové kotlety v leču
Vše smícháme v hladké těsto, dáme na půl hodiny odpočinout do chladu. Pak vykrajujeme srdíčka, kterým odřízeme asi 1 cm špičky (záleží na velikosti... více o Prdelky
Na polovinu plechu dáme papír na pečení, vymažeme a vysypeme. Špenát jemně posekáme a smícháme se žloutky, sněhem z bílků, moukou, utřeným česnekem a... více o Slavnostní špenátová roláda s lososem
Česnek utřeme se solí, přidáme zázvor, chilli a olej. Oloupanou hrušku rozmixujeme, přidáme sojovku a česnekovou směs. Nalejeme víno, přidáme cukr a... více o Bůček pro správné chlapy
Mouku s cukrem a vanilkovým cukrem vsypeme do mísy (na jednu stranu), na volné místo na dno rozdrobíme droždí, zalijeme teplým mlékem, vařečkou... více o Vánočka od babičky
Okurky a papriku nakrájíme podélně na řezy a rozdělíme do sklenic (vyjde to asi do 4 lahví). Do každé sklenic dáme větvičku kopru, několik koleček... více o Okurkové řezy s paprikou
3 jablíčka oloupeme, nakrájíme na kostičky a promícháme s těstem, které jsme si připravili z vajec, cukru, Hery, mouky a prášku do pečiva. Těsto dáme... více o Jablečná buchta II.
Z ingrediencí na piškot vyšleháme těsto a upečeme. Vychladlý piškot potřeme zavařeninou a pomažeme krémem, který uděláme svařením mléka a mouky na... více o Vynikající řezy Raffaelo
Květák rozdělíme na malé růžičky, zbylé košťály pokrájíme na stejně malé kousky. Vložíme do kastrolu na rozpuštěné máslo (na jeden květák minimálně... více o Dušený květák babičky Schwarzové
Smícháme všechny přísady a potřeme maso. Přikryjeme a necháme v chladu odpočinout po dobu několika hodin nebo přes noc. Pečeme na středním ohni.... více o Grilovací marináda I.
Mouku prosijeme, osolíme, do dolíčku rozdrobíme droždí, vlijeme žloutek s troškou mléka a cukrem, vymícháme nelepivé vláčné těsto, které necháme... více o Zelníky
Hovězí kosti vkládáme do studené vody, aby byl vývar silný. Osolíme, opeříme, přidáme polévkové koření a bobkový list .Vaříme pomalým varem (táhnutím)... více o Hovězí vývar s nudlemi
Maso vykostíme a nakrájíme na plátky. Rozmixujeme cibuli, česnek a sůl. Touto směsí potřeme maso a necháme uležet (asi hodinu). Pak jednotlivé plátky... více o Smažený králík
Kapustu dobře očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenké proužky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme. Rajčata očistíme a... více o Mleté maso s kapustou
Vepřovou krkovici dobře omyjeme, osušíme a potřeme sladkou paprikou, solí a pepřem. Maso vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme v předehřáté troubě ... více o Vepřové na houbách