• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak co nejlépe uvařit luštěniny?

Jak co nejlépe uvařit luštěniny?

Jak co nejlépe uvařit luštěniny?

Mají skvělé výživové vlastnosti, obsahují velké množství tolik potřebných bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů, a s výjimkou sóji neobsahují téměř žádné tuky. Směle nahradí maso, nestojí ale zdaleka tolik. Naši předci je konzumovali pravidelně, my je však na svůj jídelníček zařazujeme jen velmi málo. A to je chyba.

Pokud neumíte luštěniny správně přitravit, může vás to od jejich další konzumace lehce odradit. Jestliže s nimi totiž neumíme pracovat a nejste na jejich pravidelnou konzumaci zvyklí, můžete z nich mít trávicí obtíže jako je nadýmání nebo těžkost od žaludku.

Většina luštěnin by se měla před vařením několik hodin namáčet. Podstatně tak zrychlíte čas vaření a snížíte riziko nadýmání. U každého druhu je potřebny čas namáčení rozdílný, když je ale namočíte den předem, vůbec nic nezkazíte. Pokud začínáte s jejich konzumací, ze začátku je vhodná například červená nebo zelená čočka, ta se totiž nemusí máčet předem, vaří se jen chvíli a je docela dobře stravitelná.

Pokud zapomenete a chcete čas vaření zkrátit, přidejte do vody při namáčení špetku jedlé sody, případně zvažte použití tlakového hrnce, který dobu vaření zkrátí až o polovinu.

Recepty na luštěninové polévky, které zasytí a zahřejí, najdete ZDE.

Dalším důležitým bodem při vaření luštěnin je, je dobře a několikrát propláchnout. Properte je ve studené vodě a dělejte to do chvíle, než voda zůstane čistá. Právě škrob, který z luštěnin odplavíte, způsobuje již zmíněné nadýmání. A nezapomeňte při vaření přidat bylinky, které zaručí nejen lepší stravitelnost, ale luštěniny rovnou také ochutí. Hodí se saturejka, tymián, majoránka, bobkový list nebo třeba bazalka.

Během vaření luštěnin, stejně jako je tomu u masa, nikdy nepřilévejte do hrnce studenou vodu. Chladem sražené bílkoviny totiž vytvoří kůrku a luštěniny se vaří pomaleji.

Čočka trochu jinak: Recepty na pomazánku, salát, karbanátky nebo ragú, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

120 minut
Rohlíčky a pletýnky

Rohlíčky a pletýnky

Z droždí, cukru a trochy mléka připravíme kvásek, necháme v teple 20 minut vzejít. Do mísy dáme mouku, olej vejce, sůl a vzešlý kvásek. Poté... více o Rohlíčky a pletýnky

30 minut
Utopenci podle Gajzy

Utopenci podle Gajzy

Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak... více o Utopenci podle Gajzy

30 minut
Pečená kambala s tymiánem

Pečená kambala s tymiánem

Kambalu opláchněte a osušte. Máslo rozpusťte a vmíchejte do něj strouhanou citronovu kůru, drcený česnek, sůl, špetku pepře a hrst nasekaného tymiánu.... více o Pečená kambala s tymiánem

30 minut
Těstovinový salát s tuňákem a fazolkami

Těstovinový salát s tuňákem a…

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. V tomto případě kupuji těstoviny celozrnné žitné. Scedíme a dáme do misky. Poté si uvaříme zelené fazolky v osolené... více o Těstovinový salát s tuňákem a fazolkami

Kávovo-ořechové řezy

Kávovo-ořechové řezy

Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, smetanu, mouky s kypřidlem kávou a ořechy a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z... více o Kávovo-ořechové řezy

Dušené vepřové maso s hlívou

Dušené vepřové maso s hlívou

Jemně pokrájený špek společně s pokrájenou cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme osmažit i na kostičky, nudličky či plátky pokrájené osolené a... více o Dušené vepřové maso s hlívou

Dušená červená řepa / zelí z řepy

Dušená červená řepa / zelí z řepy

Pokrájenou cibuli si na oleji osmažíme do světlezlaté barvy. Pak přidáme hrubě nastrouhanou řepu, ochutíme solí, kmínem a pod poklicí dusíme doměkka... více o Dušená červená řepa / zelí z řepy

15 minut
Pečená vepřová panenka ve slanině na zeleném polštáři

Pečená vepřová panenka ve slanině na…

Panenku nakrájejte na silnější plátky - 2,5 - 3 cm. Osolte, opepřete a posypte troškou sušeného tymiánu. Slaninu podélně rozkrojte na poloviny. Každou... více o Pečená vepřová panenka ve slanině na zeleném polštáři

Jablečný krémový sen - řez

Jablečný krémový sen - řez

Hluboký plech vyložíme pečícím papírem a rozprostřeme na něj hrubě nebo na plátky nastrouhaná jablka smíchaná s trochou vanilkového pudinku (pokud... více o Jablečný krémový sen - řez

Kokosové řezy - krémové s polevou

Kokosové řezy - krémové s polevou

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu, olej, mouku s kakaem a kypřidlem a vše dobře promícháme. Nakonec přidáme vyšlehaný sníh z bílků.... více o Kokosové řezy - krémové s polevou

Banánové Margot řezy

Banánové Margot řezy

Mouku smícháme v míse s cukrem, kakaem a kypřidlem. Přidáme vejce, olej a mléko. Vymícháme hladké těsto, které nalijeme do připraveného vyššího plechu... více o Banánové Margot řezy

20 minut
Mrkvové placičky

Mrkvové placičky

Cibuli oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vymačkejte z ní vodu, aby se vám potom placičky nerozpadaly. Oloupejte mrkve a nastrouhejte... více o Mrkvové placičky

Jednoduché lečo z trouby

Jednoduché lečo z trouby

Do vymazaného pekáčku dáme na větší kusy pokrájená rajčata, cukety, papriky, cibuli. Na kolečka pokrájené špekáčky (můžeme oloupat) a pak dále dle... více o Jednoduché lečo z trouby

Smetanové tvarůžky (syrečky)

Smetanové tvarůžky (syrečky)

Základní verze: zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme pokrájené tvarůžky (syrečky), promícháme, nandáme do sklenice a necháme v chladnu alespoň dva... více o Smetanové tvarůžky (syrečky)

100 minut
Sváteční řezy s tvarohem a jablky

Sváteční řezy s tvarohem a jablky

Těsto: Smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a kakao a potom přidáme heru a vejce a ze všeho vytvoříme drobenku, kterou rozprostřeme na plech... více o Sváteční řezy s tvarohem a jablky

Adžika zeleninová směs

Adžika zeleninová směs

Očištěnou, omytou zeleninu pokrájíme. Ve větší pánvi nebo kastrolu rozpálíme trochu oleje a zeleninu do něj nasypeme. Zeleninu okořeníme Adžika... více o Adžika zeleninová směs

150 minut
Hovězí guláš s domácím Bavorským knedlíkem

Hovězí guláš s domácím Bavorským…

HOVĚZÍ GULÁŠ: Očištěnou nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dohněda. Poté přidáme očištěné, na kostičky nakrájené, osolené a opepřené maso. Maso trochu... více o Hovězí guláš s domácím Bavorským knedlíkem

45 minut
Závin z listového těsta se zelím a slaninou

Závin z listového těsta se zelím a…

Listové těsto si rozválíme na pomoučněném vále. Na těsto dáme okapané a propláchnuté zelí, potom na zelí dáme pokrájenou slaninu na malé kostičky.... více o Závin z listového těsta se zelím a slaninou

Čínská dýně

Čínská dýně

Na pánvi s rozpáleným olejem zprudka osmažíme kostky očištěné dýně dozlatova, pak ztlumíme teplotu, přidáme kari koření, nastrouhaný česnek, zázvor a... více o Čínská dýně

45 minut
Panenka se šalotkou

Panenka se šalotkou

Panenky potřete částí oleje a nechte odležet v pokojové teplotě. Na másle orestujte šalotky, přidejte k nim med, cukr, citronovou šťávu, zalijte 1 dl... více o Panenka se šalotkou

15 minut
Vajíčková pomazánka (DUKAN)

Vajíčková pomazánka (DUKAN)

Uvařit vejce a nakrájet na malé kostičky. Cibuli také nakrájet na drobné kostičky a smíchat s vejci. Přidat tvaroh a hořčici - promíchat. Na konci... více o Vajíčková pomazánka (DUKAN)

15 minut
Penne s tuňákem a kukuřicí

Penne s tuňákem a kukuřicí

Penne uvařte na skus (//al dente//). Slijte tuňáka, kukuřici, salát opláchněte a rukama natrhejte na menší kousky. Smíchejte s těstovinami, jogurtem,... více o Penne s tuňákem a kukuřicí

150 minut
Dort "Hlava koně"

Dort "Hlava koně"

KORPUS (2 plechy): Ušlehat bílky s cukrem dotuha, poté po jednom zašlehávat žloutky, přidat po lžících olej a nakonec ručně zamíchat mouku s práškem... více o Dort "Hlava koně"

60 minut
Plněné brambory s rajčaty a mozzarellou

Plněné brambory s rajčaty a…

Očištěné brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Když trochu vychladnou, podélně je rozřízněte, vydlabejte a vzniklé „lodičky“ upečte na... více o Plněné brambory s rajčaty a mozzarellou

Ostrá papriková krémová polévka

Ostrá papriková krémová polévka

V hrnci rozehřejte polovinu oleje a osmažte na něm papriku, cibuli, česnek a mrkev. Vlijte víno, nechte asi pět minut odvařit, pak vlijte vývar.... více o Ostrá papriková krémová polévka

15 minut
Mrkvová-pažitková pomazánka

Mrkvová-pažitková pomazánka

Mrkev nastrouháme na jemno, pažitku(kterou nešteříme) nasekáme a přidáme do lučiny, kterou jsme smíchali se zakysanou smetanou. Dle chuti osolíme. Pro... více o Mrkvová-pažitková pomazánka

15 minut
Lehká tvarohová pomazánka

Lehká tvarohová pomazánka

Pórek nakrájíme nadrobno, mrkev najemno nastrouháme. Smícháme s tvarohem a jogurtem, osolíme, okořeníme. Podáváme s tmavým chlebem.... více o Lehká tvarohová pomazánka

Blesková roláda s pudinkem

Blesková roláda s pudinkem

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme mouku a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně... více o Blesková roláda s pudinkem

50 minut
Pařížské rohlíčky IV.

Pařížské rohlíčky IV.

Těsto zpracujeme do hladka a dáme uležet do chladu. Připravíme si formičku ve tvaru rohlíčku, pomoučníme uvnitř v hladké mouce a tlačíme do ni těsto a... více o Pařížské rohlíčky IV.

Sýrovo-šunkové těstoviny

Sýrovo-šunkové těstoviny

Na másle orestujeme drobně pokrájenou šunku (20 dkg), kterou zaprášíme moukou, zamícháme, zalijeme vodou (cca 2,5 dcl) a přivedeme k varu. Ve vývaru... více o Sýrovo-šunkové těstoviny

Marinované špízy

Marinované špízy

Maso pokrájíme na kostičky (osolíme), klobásu a pórek na kolečka a papriku na kousky přibližně stejně velké, jako ostatní suroviny.V misce si smícháme... více o Marinované špízy

Kořeněná panenka ve slanině

Kořeněná panenka ve slanině

Množství surovin záleží na počtu strávníků. Panenku si nakrájíme na plátky. Pokud máme plátky silnější, jemně je naklepeme. Plátky okořeníme z obou... více o Kořeněná panenka ve slanině

Krůtí gulášek

Krůtí gulášek

Stehna očistíme, stáhneme kůži, maso pokrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, pokapeme olejem, promícháme. Cibuli pokrájíme a na trošce oleje necháme... více o Krůtí gulášek

Škvarky z domácí pekárny

Škvarky z domácí pekárny

Sádlo (bůček zbavený kůže) nakrájíme na kostky cca 1 x 1 cm (i větší). Vložíme do pekárny a zapneme program marmeláda. Necháme proběhnout 2 x celý a... více o Škvarky z domácí pekárny

15 minut
Kretské tzatziky

Kretské tzatziky

Okurku omyjeme a nastrouháme na hrubším struhadle, neloupeme. Pak vymačkáme šťávu, kterou vylijeme. Okurky musi byt sušší. Přidáme olivový olej, sůl,... více o Kretské tzatziky

45 minut
Český chleba v cizině

Český chleba v cizině

Nechte si vykynout kvásek (i ze sušeného droždí), na jemno nastrouhejte brambory a vše vypracujte v nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidejte trochu... více o Český chleba v cizině

Vídeňská vařená bábovka

Vídeňská vařená bábovka

V hrnci smícháme mléko, cukr, máslo a kakao. Tuto směs necháme na mírném ohni a za stálého míchání vařečkou krátce povařit. Potom odstavíme z plotny a... více o Vídeňská vařená bábovka

Zeleninové placky s omáčkou

Zeleninové placky s omáčkou

Rozšleháme vejce, přidáme oříšek, pepř, rozinky, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Necháme 30 minut odpočívat. Potom vmícháme všechnu zeleninu, kterou... více o Zeleninové placky s omáčkou

Ovocné košíčky

Ovocné košíčky

Mouku prosít na vál, máslo nastrouhat, vše zpracovat na těsto. Vtlačit do suchých, nevymaštěných formiček a dorůžova upéct. Teplé vyklepnout. Po... více o Ovocné košíčky

Bramborák z chleba

Bramborák z chleba

Nejdříve namočíme chléb do vývaru, necháme pořádně nasáknout, pak přebytečnou tekutinu slijeme, přidáme ostatní ingredience a spojíme v těsto jako na... více o Bramborák z chleba

15 minut
Rybízové víno II.

Rybízové víno II.

Opraný rybíz dáme do láhve, cukr rozpustíme ve vodě a nalijeme na rybíz. Necháme kvasit asi 1 měsíc a když je čiré, stáčíme hadičkou do láhví.... více o Rybízové víno II.

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

Na másle osmahne cibuli dozlatova, přilijeme vodu, přidáme brokolici a brambory, trochu osolíme a uvaříme do měkka. Několik drobných růžiček brokolice... více o Jednoduchá brokolicová polévka

60 minut
Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

Na kostičky nakrájené rohlíky namočíme do masového vývaru, přidáme žloutky, sekané kopřivy nebo petrželku, majonézu utřený česnek, na kostičky... více o Velikonoční nádivka

15 minut
Omáčka Guacamole

Omáčka Guacamole

Avokádo omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vyndáme pecku. Dužinu vydlabeme lžičkou, a pak šťoucháme do kaše (malé kousky ponecháme vcelku). Přidáme... více o Omáčka Guacamole

15 minut
Salát z červené řepy s křenem

Salát z červené řepy s křenem

Vařenou prochladlou řepu nastrouháme na širší nudličky, smícháme s jemně nastrouhaným křenem, ochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme k pečením.... více o Salát z červené řepy s křenem

Pivní salát

Pivní salát

Salám oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a vložíme do salátové mísy. Společně povaříme kečup, olej, ocet worchestrovou omáčku, hořčici, chilli... více o Pivní salát

Domácí paštika

Domácí paštika

Do rozemletých jater přidáme sádlo, vejce, šlehačku, sůl a pepř. Vše dobře vymícháme. Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky slaniny, vlijeme směs a... více o Domácí paštika

30 minut
Houbová směs na topinky

Houbová směs na topinky

V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme dvě lžíce sádla. Přidáme cibuli nakrájenou na jemné kostičky a opékáme za průběžného míchání, až zesklovatí a... více o Houbová směs na topinky

30 minut
Cordon bleu se sýrem a šunkou

Cordon bleu se sýrem a šunkou

Maso omyjeme, naklepeme a poprášíme pepřem a paprikou. Po jedné straně řízky obložíme plátkem sýra a šunky, přeložíme a sepneme. Řízky po obou... více o Cordon bleu se sýrem a šunkou

Špagety s houbami a sýrovou omáčkou

Špagety s houbami a sýrovou omáčkou

Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka. Vodu slijeme a špagety necháme okapat. Očistíme a na silnější plátky nakrájíme žampiony.... více o Špagety s houbami a sýrovou omáčkou

Doporučujeme

35 minut
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem

Restované žampiony s bramborami a…

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

87
Jednoduchý grenadýrmarš
Jednoduchý grenadýrmarš
71
Tatarský biftek II.
Tatarský biftek II.
65
Sedlácké karé (kotleta) - minutka
Sedlácké karé (kotleta) …
57
Jednoduchá kuřecí směs s mozzarellou
Jednoduchá kuřecí směs s…
55
Vepřové řízky v pařízském těstíčku
Vepřové řízky v…

Zajímavé články

Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak připravit ty nejšťavnatější
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak…
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty, které můžete tomu svému připravit
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty,…
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
AHA.cz Hezucký (56) děsí o rakvích: Polstrovaný, nebo dřevěný, to je jedno!

Hezucký (56) děsí o rakvích: Polstrovaný, nebo dřevěný, to je jedno!

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Blesk pro ženy Módní policie z premiéry filmu Na horách: Sexy Krejčíková, strašidlo Toulová i Pomeje s nebezpečným výstřihem

Módní policie z premiéry filmu Na horách: Sexy Krejčíková, strašidlo Toulová i Pomeje s nebezpečným výstřihem

Ženy.cz Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Blesk.cz Leoš Mareš o botičce na svém rolls-royce: Může za to dcera!

Leoš Mareš o botičce na svém rolls-royce: Může za to dcera!

SportRevue.cz FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

Maminka.cz Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak co nejlépe uvařit luštěniny?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact