Mají skvělé výživové vlastnosti, obsahují velké množství tolik potřebných bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů, a s výjimkou sóji neobsahují téměř žádné tuky. Směle nahradí maso, nestojí ale zdaleka tolik. Naši předci je konzumovali pravidelně, my je však na svůj jídelníček zařazujeme jen velmi málo. A to je chyba.
Pokud neumíte luštěniny správně přitravit, může vás to od jejich další konzumace lehce odradit. Jestliže s nimi totiž neumíme pracovat a nejste na jejich pravidelnou konzumaci zvyklí, můžete z nich mít trávicí obtíže jako je nadýmání nebo těžkost od žaludku.
Většina luštěnin by se měla před vařením několik hodin namáčet. Podstatně tak zrychlíte čas vaření a snížíte riziko nadýmání. U každého druhu je potřebny čas namáčení rozdílný, když je ale namočíte den předem, vůbec nic nezkazíte. Pokud začínáte s jejich konzumací, ze začátku je vhodná například červená nebo zelená čočka, ta se totiž nemusí máčet předem, vaří se jen chvíli a je docela dobře stravitelná.
Pokud zapomenete a chcete čas vaření zkrátit, přidejte do vody při namáčení špetku jedlé sody, případně zvažte použití tlakového hrnce, který dobu vaření zkrátí až o polovinu.
Recepty na luštěninové polévky, které zasytí a zahřejí, najdete ZDE.
Dalším důležitým bodem při vaření luštěnin je, je dobře a několikrát propláchnout. Properte je ve studené vodě a dělejte to do chvíle, než voda zůstane čistá. Právě škrob, který z luštěnin odplavíte, způsobuje již zmíněné nadýmání. A nezapomeňte při vaření přidat bylinky, které zaručí nejen lepší stravitelnost, ale luštěniny rovnou také ochutí. Hodí se saturejka, tymián, majoránka, bobkový list nebo třeba bazalka.
Během vaření luštěnin, stejně jako je tomu u masa, nikdy nepřilévejte do hrnce studenou vodu. Chladem sražené bílkoviny totiž vytvoří kůrku a luštěniny se vaří pomaleji.
Čočka trochu jinak: Recepty na pomazánku, salát, karbanátky nebo ragú, najdete ZDE.
Maso pokrájíme na kostky či nudličky, které pokapeme olejem, osolíme, okořeníme a necháme půl hodinky odležet. Na trošce rozpáleného oleje si maso... více o Kuřecí kari se žampiony a zeleninou
Dobře očištěnou kachnu nasolíme nejlépe den před plněním a pečením. Před pečením naplníme nádivkou a pokmínujeme dle chuti. Rohlíky den až dva staré... více o Kachna s nádivkou - nejen velikonoční
Do misky nasypeme mouku, cukr (krupice nebo krystal), půlku vanilkového cukru, prášek do pečiva, špetku soli a mák. Promícháme sypkou směs a přidáme... více o Makové muffiny s ovocem
Kuřecí prsa pokrájíme šikmo na menší medailonky nebo je prořízneme a uděláme z jednoho dva slabší řízky. Takto připravené maso okořeníme a osolíme dle... více o Kořeněné kuřecí řízky v těstíčku
Jako první si rozmixujeme ovesné vločky v mixéru, dále přidáme jablka, maliny a vejce. Rozmixujeme a podle hustoty přidáme mléko. Když máme směs... více o Zdravé lívance z ovesných vloček
Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme skutečným vývarem, rozšleháme a povaříme. Já osobně přidávám i hrst sušených hub (předem namočené).... více o Koprová omáčka s hříbky
Mouku smícháme v míse se solí, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, které posypeme špetkou cukru a zalijeme necelou polovinou vlažné... více o Kulaté kynuté knedlíky - příloha
Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, na droždí nasypeme vanilkový cukr a zalijeme... více o Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky
Oloupanou uvařenou řepu nastrouháme do mísy na jemném struhadle společně s česnekem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Pak už jen vmícháme... více o Česneková pomazánka z červené řepy
Do shakeru vhoďte několik kostek ledu. Přilijte 200 ml ananasového džusu a 50 ml smetany. Poté přilijte kokosový sirup a vše pečlivě proshakujte. Bez... více o Piña colada / Koktejly
Hořkou čokoládu necháme rozehřát ve vodní lázni. Když je čokoláda rozehřátá, tak formičky vymažeme čokoládou (dáme ztuhnout do lednice), do ní dáme... více o Domácí čokoládové pralinky
Nejprve si připravíme větší misku, na kterou dáme síto. Do síta rozprostřeme čistou utěrku. V druhé misce si smícháme 2 bílé jogurty (2 x 500 ml) a... více o Domácí bylinková lučina
Na oleji a rozpuštěném másle osmažíme jemně krájenou cibuli dosklovata, kterou zaprášíme mokou a uděláme světlou cibulovou jíšku, kterou zalijeme... více o Bramborovo cuketová polévka - smetanová s koprem
Zeleninu smícháme, přidáme sušená rajčata, posypeme semínky a navrch nadrobíme kozí sýr. Doporučuji použít sušená rajčata naložené v oleji s česnekem.... více o Rychlý salát s kozím sýrem
Mléko, med a vejce společně promícháme v kastrolku. Přidáme máslo, cukr, kávu a sodu, vše krátce svaříme za stálého míchání. Pozor! Díky sodě nám bude... více o Jednoduchý kávovník ala medovník
Jáhly několikrát propláchněte a zalijte vroucí vodou. Slijte a dejte do osolené vody vařit na 20 minut. Pak nechte dojít. Mrkev očistěte a... více o Jáhlové placičky s mrkví
Bujónu rozmícháme v 0,7 litru horké vody. Na rozpáleném olivovém oleji zprudka opečeme cibuli, celer a česnek. Po změknutí zeleniny přidáme rýži a na... více o Luigiho zeleninové rizoto na italský způsob
Kokos smícháme s vejcem a salkem, trochu si můžeme nechat třeba do čaje nebo kávy. Máslo s čokoládu společně rozpustíme ve vodní lázni nebo v... více o Čokoládový koláč "kokoska"
Pokrájenou cibuli se slaninou necháme orestovat na malém množství oleje. Přidáme na kostky pokrájenou cuketu a restujeme za občasného zamíchání do té... více o Cuketa snadno, rychle a chutně
Mouku, sůl, kmín a droždí důkladně promícháme, poté přidáme vlažnou vodu a vypracujeme těsto. Můžeme přidat i semínka. Necháme v míse 8-12 hodin... více o Hrníčkový chleba
Brambory omyjeme, očistíme a rozkrájíme na půlky nebo čtvrtky podle velikosti tak, aby jeden kousek byl na jedno nebo dvě sousta. Pokud najdeme nějaké... více o Brambory na plechu s bylinkami
V míse smícháme jogurt, vejce, cukry, máslo, skořici, citronovou kůru, přidáme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme pokrájená jablka... více o Jogurtové muffiny
Tuňáka nakrájejte na silnější plátky. Osolte a na rozpáleném oleji opečte na grilu nebo na pánvi. Chřest očistěte – odřízněte nebo odlomte spodní... více o Pečený tuňák s chřestem a holandskou omáčkou
Brambory povařte 15 minut v osolené vodě. Troubu předehřejte na 180 °C, houby očistěte, maso zbavte šlach a blan a v nejširší části u hřbetní kosti... více o Srnčí hřbet na liškách
Říká se, že v listopadu má svatý Martin přijet na bílém koni. Ne vždy to vyjde, lepší je dát si na jeho svátek pečenou husu. Skrze její bílé peří... více o Svatomartinská husa
Ušleháme 6 žloutků, 6 lžic moučkového cukru, 3 lžíce polohrubé mouky a 3 lžíce kakaa. Dále ušlháme sníh z bílků a vše smícháme. Dáme péct na 180°C.... více o Rychlá a bezkonkurenční buchta/zákusek
Necháme povolit kostku másla a poté k ní přimícháme citrónovou šťávu, sůl, pepř a čerstvé nasekané bylinky. Tuto směs můžeme dát do kelímku nebo... více o Lehké bylinkové máslo
Suroviny dáme do domácí pekárny tak, jak jdou za sebou na seznamu . Na pekárně navolíme program TĚSTO. Když se nebude dělat v pekárně, tak kvásek a... více o Oblíbené houstičky
Zeleninu nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle na pánvi. Až bude měkká přendáme ji do větší mísy. Na stejné pánvi osmahneme kuřecí maso, můžeme... více o Pečená francouzská bageta plněná kuřecím salátem
Do teplého mléka dáme máslo a po rozpuštění vsypeme cukr a droždí a necháme vykynout. Přidáme vejce a aroma, prošleháme, vsypeme mouku, osolíme,... více o Francouzské palačinky
Celá vejce ušleháme do pěny s cukrem. Potom přidáme hladkou mouku, nastrouhanou cuketu, olej, jedlou sodu, prášek do pečiva a naposledy kakao.... více o Cuketová buchta III.
Vypracujeme těsto, vytvarujeme váleček, nakrájíme na kousky. Na dlani roztlačíme na tenkou placičku, do které zabalíme švesku. Vaříme v osolené vodě... více o Švestkové knedlíky II.
Maso omyjeme, nakrájíme na nudličky a lehce osolíme. Na tuku podusíme cibulku, na kterou přidáme maso, nakrájené žampiony a nadrobno posekané kešu... více o Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové omáčce
Zakysané smetany smícháme s vanilkovými cukry. Smetany ke šlehání ušleháme a přidáme je k zakysaným. Lehce promícháme a přidáme piškoty. Vše smícháme.... více o Smetanový dortík
Nejdříve na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Skopové maso nakrájíme na kousky po 35-40 gramech, opepříme, osolíme a orestujeme s cibulkou a... více o Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní jídlo
Smícháme v těsto, 24 hodin necháme v igelitovém sáčku v chladnu odležet. 1 balíček piškotů slepíme kakaovým krémem, necháme ztuhnout v lednici. Poté... více o Brambory - cukroví
Vezmeme tu největší pánev nebo kastrol, co máme a minutu po rozehřívání na něj nalijeme olej, aby pokryl dno. Kuřecí stehna po obou stranách... více o Karibská kuřecí stehna
Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na oleji, po chvíli přidáme i rozetřený česnek. Poté vložíme na kostičky nakrájenou sekanou a osmahneme,... více o Omáčka na špagety III.
Celé kloboučky hlívy osolíme, okořeníme pepřem, sladkou mletou červenou paprikou a z obou stran opečeme na malém množství oleje do zlatova.... více o Smažená hlíva
Listové těsto rozdělíme na 3 díly, z každého vyválíme podlouhlý plát. Doprostřed klademe po celé jeho délce zelí, na plátky nakrájenou nivu a šunku na... více o Štrůdl se zelím a nivou
Koupené plátky list. těsta (pokud jsou tam 2 pláty) rozřízneme ještě na dvě půlky. Vezmeme 1. půlku a rozválíme na čtverec. Rozřízneme na čtvrtky,... více o Listové rychlé sladké tajemství
Asi 100 gramový plátek eidamu vložíme na několik sekund do mikrovlnné trouby. Musí změknout tak, aby se dal válečkem na těsto rozválet. Pokud změkne... více o Sýrová roláda II.
Máslo utřeme s cukrem a vejcem, přidáme med, kakao a strouhanou čokoládu. Nakonec vmícháme mouku s práškem do perníku. Vypracujeme těsto, které... více o Rychlé perníčky
Krabí tyčinky nakrájíme na kostičky (zmrzlé), vložíme do misky, přidáme pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a sůl (dle chuti). Důkladně promícháme a... více o Pomazánka z krabích tyčinek III.
Suroviny na tmavé těsto smícháme a vyválíme placku, kterou vložíme na vymazaný a vysypaný plech. Na ni dáme náplň z tvarohu, mléka, vanilky a rozinek,... více o Tvarohové řezy trojbarevné
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na másle a necháme vychladnout. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli odstát a... více o Boubínské bramboráčky
Na kostičky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě a přidáme smetanu. Necháme trochu vychladnout a rozmixujeme na kaši. Potom přidáme česnek,... více o Krémová česneková polévka
Nahrubo nastrouháme sýr, salám a cibuli, přidáme hořčici a jedno vejce. Směsí potřeme plátky veky, přitiskneme druhým plátkem a obalíme ve vejci a... více o Rychlá večeře
Kapustu dobře očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenké proužky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme. Rajčata očistíme a... více o Mleté maso s kapustou
Cukr, citronovou šťávu a žloutky třeme asi 20 minut do zpěnění. Potom přidáme po kapkách rum, po lžících mouku a z bílků ušlehaný tuhý sníh a všechno... více o Piškotová bábovka