• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak co nejlépe uvařit luštěniny?

Jak co nejlépe uvařit luštěniny?

Jak co nejlépe uvařit luštěniny?

Mají skvělé výživové vlastnosti, obsahují velké množství tolik potřebných bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů, a s výjimkou sóji neobsahují téměř žádné tuky. Směle nahradí maso, nestojí ale zdaleka tolik. Naši předci je konzumovali pravidelně, my je však na svůj jídelníček zařazujeme jen velmi málo. A to je chyba.

Pokud neumíte luštěniny správně přitravit, může vás to od jejich další konzumace lehce odradit. Jestliže s nimi totiž neumíme pracovat a nejste na jejich pravidelnou konzumaci zvyklí, můžete z nich mít trávicí obtíže jako je nadýmání nebo těžkost od žaludku.

Většina luštěnin by se měla před vařením několik hodin namáčet. Podstatně tak zrychlíte čas vaření a snížíte riziko nadýmání. U každého druhu je potřebny čas namáčení rozdílný, když je ale namočíte den předem, vůbec nic nezkazíte. Pokud začínáte s jejich konzumací, ze začátku je vhodná například červená nebo zelená čočka, ta se totiž nemusí máčet předem, vaří se jen chvíli a je docela dobře stravitelná.

Pokud zapomenete a chcete čas vaření zkrátit, přidejte do vody při namáčení špetku jedlé sody, případně zvažte použití tlakového hrnce, který dobu vaření zkrátí až o polovinu.

Recepty na luštěninové polévky, které zasytí a zahřejí, najdete ZDE.

Dalším důležitým bodem při vaření luštěnin je, je dobře a několikrát propláchnout. Properte je ve studené vodě a dělejte to do chvíle, než voda zůstane čistá. Právě škrob, který z luštěnin odplavíte, způsobuje již zmíněné nadýmání. A nezapomeňte při vaření přidat bylinky, které zaručí nejen lepší stravitelnost, ale luštěniny rovnou také ochutí. Hodí se saturejka, tymián, majoránka, bobkový list nebo třeba bazalka.

Během vaření luštěnin, stejně jako je tomu u masa, nikdy nepřilévejte do hrnce studenou vodu. Chladem sražené bílkoviny totiž vytvoří kůrku a luštěniny se vaří pomaleji.

Čočka trochu jinak: Recepty na pomazánku, salát, karbanátky nebo ragú, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Puding s chia semínky a pomerančem

Puding s chia semínky a pomerančem

Polovinu chia semínek, polovinu kokosového mléka, po lžíci vody a javorového sirupu a kakao smíchejte dohromady. Dno sklenic vyložte nakrájeným... více o Puding s chia semínky a pomerančem

10 minut
Pečená řepa s česnekem a fetou

Pečená řepa s česnekem a fetou

Řepu důkladně vydrhněte, loupáním se nezdržujte. Bulvy pokrájejte na měsíčky a dejte na plech. Přidejte neoloupané stroužky česneku, vše důkladně... více o Pečená řepa s česnekem a fetou

40 minut
Kuřecí kari se zeleninou a rýží

Kuřecí kari se zeleninou a rýží

Rýži (cca 150 - 200 gramů) dáme vařit do osolené vody dle návodu. Maso si pokrájíme na nudličky nebo kostičky, které osolíme a okořeníme kari kořením.... více o Kuřecí kari se zeleninou a rýží

20 minut
Pomazánka se sušenými rajčaty

Pomazánka se sušenými rajčaty

Mascarpone dáme do misky a dle potřeby přidáme tolik smetany, abychom vymíchali krémovou konzistenci (hustotu), která nám vyhovuje. Do mascarpone... více o Pomazánka se sušenými rajčaty

40 minut
Hrášková polévka 2

Hrášková polévka 2

Nadrobno nasekanou cibulku a česnek opečte na másle dozlatova, zaprašte moukou a upražte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přiveďte k varu a 15 minut... více o Hrášková polévka 2

120 minut
Bylinková žebírka na pivu

Bylinková žebírka na pivu

Žebírka osolíme a opepříme. Na dno pekáčku dáme pokrájenou cibuli, nasekaný česnek a podle chuti bylinky, které buď necháme v celku jako snítku, nebo... více o Bylinková žebírka na pivu

Mrkvový koláč s tvarohem nebo jablky, dýní...

Mrkvový koláč s tvarohem nebo jablky,…

Těsto: polohrubou mouku smícháme v míse s cukry, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Přidáme změklý tuk a vytvoříme jakousi drobenku, do které pak... více o Mrkvový koláč s tvarohem nebo jablky, dýní...

Listové šátečky (závin) se špenátem

Listové šátečky (závin) se špenátem

Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou slaninu (nebo pokrájené uzené maso, kuřecí prso - dle chuti) , kterou také... více o Listové šátečky (závin) se špenátem

35 minut
Zelňačka III.

Zelňačka III.

Do vroucí vody vmícháme překrájené zelí, brambory nakrájené na kostky, kolečka klobásy a feferonku. Osolíme, přisypeme kmín a vaříme. Když jsou... více o Zelňačka III.

35 minut
Banánový dortík

Banánový dortík

Korpus: - rozmačkáme si změklé banány, přidáme rozemleté ovesné vločky (je možné nakombinovat např. i se špaldovou moukou - já dala 50 g vloček + 150... více o Banánový dortík

Rajčatový salát s bazalkou

Rajčatový salát s bazalkou

Omytá zralá, pevná rajčata pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme nasekanou bazalku, nasekaný nebo nastrouhaný česnek, osolíme, případně i... více o Rajčatový salát s bazalkou

Jahodová roláda II. - rychle a chutně

Jahodová roláda II. - rychle a chutně

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vodu, olej a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý... více o Jahodová roláda II. - rychle a chutně

2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli

2 x Diviznový sirup + macerát (nejen)…

Květy z divizny velkokvěté sbíráme průběžně, jelikož každý den nakvétá i opadá. Květy sbíráme suché, bez kalichu, od června do září. Sirup bez... více o 2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli

70 minut
Jadran dort

Jadran dort

1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Lehce vmícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy o průměru 24 cm a... více o Jadran dort

25 minut
Domácí vanilková zmrzlina s mascarpone

Domácí vanilková zmrzlina s mascarpone

Připravte si kuchyňský teploměr. Žloutky o pokojové teplotě pomalu vyšlehejte s vanilkovými semínky z poloviny lusku do vysoké hladké pěny (trvá to... více o Domácí vanilková zmrzlina s mascarpone

Patizonové nudličky s masem

Patizonové nudličky s masem

Očištěný patizon pokrájíme na nudličky, maso na nudličky či kostky. Dáme do misky, osolíme, zaprášíme kořením a solamylem, přidáme vejce a promícháme.... více o Patizonové nudličky s masem

Celerová omeleta

Celerová omeleta

Celer očistíme, pokrájíme na plátky a krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat, pokrájíme na kostičky (nudličky) a dáme osmažit... více o Celerová omeleta

45 minut
Bramborové nočky s medvědím česnekem

Bramborové nočky s medvědím česnekem

Medvědí česnek dejte do mixéru, přilijte olivový olej, sůl a rozmixujte dohladka na pesto. Přendejte do skleničky a dejte vychladit do ledničky.... více o Bramborové nočky s medvědím česnekem

15 minut
Rychlá rajská polévka s pistáciemi

Rychlá rajská polévka s pistáciemi

Rajčátka omyjte a nakrájejte na poloviny. Šalotku a česnek nasekejte a orestujte na olivovém oleji. Přidejte rajčátka, pár si jich nechte stranou na... více o Rychlá rajská polévka s pistáciemi

50 minut
Zapečené brambory se smetanou a parmazánem

Zapečené brambory se smetanou a…

Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory pečlivě omyjte a nakrouhejte na co nejtenčí plátky. Česnek a cibuli oloupejte, cibuli nakrájejte na kroužky.... více o Zapečené brambory se smetanou a parmazánem

Zapečená brokolice se zeleninou a šunkou

Zapečená brokolice se zeleninou a…

Brokolici dáme chvíli vařit do osolené vody. Mezitím si vymažeme pekáček máslem a přidáme do něho jeden malý svazek jarní cibulky na kolečka, bílou... více o Zapečená brokolice se zeleninou a šunkou

Bramborovo-mrkvová kaše

Bramborovo-mrkvová kaše

Očištěnou mrkev a brambory pokrájíme a dáme vařit do osolené vody doměkka. Do hrnce můžeme přidat i oloupaný česnek, kdo ho nemá rád, nemusí. Po... více o Bramborovo-mrkvová kaše

60 minut
Cuketa zapečená s paprikou a žampiony

Cuketa zapečená s paprikou a žampiony

Žampiony a papriky omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Na 1 lžíci oleje osmahneme nejdříve žampiony, posolíme, aby pustily vodu, a opepříme. Až se... více o Cuketa zapečená s paprikou a žampiony

40 minut
Výborná pizza

Výborná pizza

Vše smícháme dohromady a uhněteme hladké těsto. Necháme chvilku odpočinout, těsto rozdělíme na 2 poloviny, z nichž budeme mít 2 krásné pizzy, těsto... více o Výborná pizza

35 minut
Bramborové placky se špenátovým nákypem

Bramborové placky se špenátovým…

**Bramborové placky:** Z prolisovaných brambor, mouky, soli a mléka zpracujte tužší těsto. Vytvarujte je jako šišku, odkrajujte z ní kousky,... více o Bramborové placky se špenátovým nákypem

Paprikové (nejen) jehněčí špízy s tzatziki

Paprikové (nejen) jehněčí špízy s…

Maso pokrájíme na kostky, papriku na čtverečky a střídavě napichujeme na špejli. Sůl, pepř a oregano smícháme s olejem a špízy směsí potřeme. Necháme... více o Paprikové (nejen) jehněčí špízy s tzatziki

50 minut
Hranolky z kapra

Hranolky z kapra

Filety z kapra nakrájejte na delší tenké kousky. Takto připravené hranolky kapřího masa osolte, potřete lisovaným česnekem, kořením a sojovou omáčkou... více o Hranolky z kapra

25 minut
Tiramisu s banánem

Tiramisu s banánem

Žloutek utřeme nebo ušleháme s hrstkou moučkového cukru. Ušleháme smetany, do ušlehané smetany přidáme měkké tvarohy (vaničky), nastrouháme čokolády... více o Tiramisu s banánem

Šlehačková roláda III.

Šlehačková roláda III.

Na piškot vyšleháme bílky, poté přidáme cukr, chvilku šleháme a poté přidáme žloutky. Nakonec lehce zašleháme mouku s kakaem a práškem do pečiva.... více o Šlehačková roláda III.

Těstoviny s brokolicovo-smetanovou omáčkou

Těstoviny s brokolicovo-smetanovou…

Nakrájíme cibuli, chilli, česnek a rajčata na drobno. Nastrouháme sýr na hrubo (parmazán škrabkou na brambory) a natrháme bylinky. Dáme vařit... více o Těstoviny s brokolicovo-smetanovou omáčkou

60 minut
Sumec dle baštýře Jardy

Sumec dle baštýře Jardy

Nejprve oloupeme brambory a vcelku je uvaříme do poloměkka, scedíme a necháme mírně vychladnout, pak nakrájíme na kolečka. Na kolečka budeme krájet... více o Sumec dle baštýře Jardy

60 minut
Medové perníčky III.

Medové perníčky III.

Tuk a med rozpustíme, přidáme cukr, kakao, skořici, koření na perníky, a pak i mouku, vejce, jedlou sodu (dávám do mouky), vypracujeme těsto, které... více o Medové perníčky III.

Cuketové matesy II.

Cuketové matesy II.

Oloupanou, vydlabanou cuketu nakrájíme na velikost "bramborových hranolků". Cibuli na jemné půlměsíčky, dáme do mísy, promícháme se lžící soli a... více o Cuketové matesy II.

Kynutý koláč s ovocem pro domácí pekárnu

Kynutý koláč s ovocem pro domácí…

Do domácí pekárny vložíme ingredience na těsto v uvedeném pořadí a zapneme program TĚSTO (Eta). Po ukončení programu těsto vyjmeme, rozprostřeme na... více o Kynutý koláč s ovocem pro domácí pekárnu

Skvělá kynutá ořechová bábovka nebo srnčí hřbet

Skvělá kynutá ořechová bábovka nebo…

Do přesáté polohrubé mouky, kterou jsme osolili špetkou soli, uděláme dolík, rozdrobíme droždí, zasypeme je cukrem a zalejeme vlažným mlékem. Než nám... více o Skvělá kynutá ořechová bábovka nebo srnčí hřbet

Tagliatelle se špenátem a houbovou omáčkou

Tagliatelle se špenátem a houbovou…

Nakrájíme houby, prolisujeme česnek a osmažíme na pánvi, dokud nám houby nezměknou. Zatímco smažíme, uvaříme si v hrnci vodu a uvaříme těstoviny. Když... více o Tagliatelle se špenátem a houbovou omáčkou

70 minut
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Máslo s cukrem utřeme, přidáme za stálého míchání vejce. Banány rozmačkáme vidličkou a společně s kůrou a šťávou přidáme do vaječné pěny. Čokoládu... více o Banánový chlebíček

Pařížský dort

Pařížský dort

Z bílků ušleháme tuhý sníh přidáme cukr a ještě šleháme. Přidáme žloutky a důkladně prošleháme. Nakonec přimícháme mouku s kakaem. Těsto vlijeme do... více o Pařížský dort

60 minut
Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

Na kostičky nakrájené rohlíky namočíme do masového vývaru, přidáme žloutky, sekané kopřivy nebo petrželku, majonézu utřený česnek, na kostičky... více o Velikonoční nádivka

Rychlé langoše

Rychlé langoše

Smícháme mouku, sůl a zalijeme mlékem ve kterém jsme rozpustili droždí a špetku cukru. Uhněteme těsto, které necháme vykynout. Z těsta tvoříme tenké... více o Rychlé langoše

Šulánky s mákem

Šulánky s mákem

Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé oloupeme a jemně nastrouháme. Přidáme k nim vejce, sůl a mouku a rukama vypracujeme těsto. Z těsta uděláme delší... více o Šulánky s mákem

Hlávkový míchaný salát s tuňákem

Hlávkový míchaný salát s tuňákem

Do větší salátové mísy úhledně narovnáme očištěné listy salátu, na plátky nakrájená rajčata a vejce, na proužky nakrájené, semen zbavené papriky,... více o Hlávkový míchaný salát s tuňákem

Tuňákový salát II.

Tuňákový salát II.

Salát natrháme nebo nakrájíme na sousta, tuňáka vidličkou rozmačkáme v misce (necháme i vlastní šťávu) a osolíme a opepříme. Půlku citrónu vymačkáme a... více o Tuňákový salát II.

Nadýchané vdolečky

Nadýchané vdolečky

Z uvedených surovin umícháme řidší hladké těstíčko. Na rozpálený olej sázíme čajovou lžičkou malé hromádky, na středním plameni osmažíme dozlatova.... více o Nadýchané vdolečky

120 minut
Višňový šlehačkový dort

Višňový šlehačkový dort

Ve šlehači ušleháme na nejvyšší obrátky vejce a cukr do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a olej a lehce promícháme. Upečeme v dortové formě... více o Višňový šlehačkový dort

Pomazánka z tresčích jater II.

Pomazánka z tresčích jater II.

Játra dáme do misky - bez oleje, přidáme na drobno nakrájenou cibulku, citronovou šťávu, osolíme a opepříme. Podáváme s chlebem.... více o Pomazánka z tresčích jater II.

Bylinkový řízek na česnekovém oleji

Bylinkový řízek na česnekovém oleji

Kuřecí nebo vepřové maso nakrájíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vajíčko rozšleháme se smetanou. Dle potřeby rozředíme mlékem a vzniklou... více o Bylinkový řízek na česnekovém oleji

Drůbková polévka

Drůbková polévka

Očištěné, oprané drůbky a cibuli vložíme do 1 l studené vody, osolíme a zvolna vaříme téměř doměkka. Do vývaru přidáme růžičky květáku, mrkve a vše... více o Drůbková polévka

Kotlety po čínsku

Kotlety po čínsku

Kotlety omyjeme, lehce naklepeme a po obvodu nařízneme, aby se nestočily. Smícháme vejce, solamyl, kečup, rozmačkaný česnek, majoránku, pepř, kari a... více o Kotlety po čínsku

Rychlé řezy s mákem

Rychlé řezy s mákem

Náplň uděláme tak, že jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme. Mletý mák smícháme se lžící cukru krupice. Prosátou mouku smícháme s práškem do... více o Rychlé řezy s mákem

Doporučujeme

100 minut
Pravý segedínský guláš

Pravý segedínský guláš

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

51
Jindřiščin perník
Jindřiščin perník
46
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří
40
Dýňová polévka s bramborem a dýňovými krutony
Dýňová polévka s…
30
Jablečný koláč IV.
Jablečný koláč IV.
30
Ajťácké Chilli con carne
Ajťácké Chilli con carne

Zajímavé články

Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z čeho je vyrobit i čím je naplnit
Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z…
Nevykašlete se na kašel: Zbavit se ho pomůže cibule, bylinky i obyčejný olej
Nevykašlete se na kašel: Zbavit se ho pomůže…
Lamington: Ikonický australský dezert, který zmizí ze stolu během chvilky
Lamington: Ikonický australský dezert, který…
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem zdravější než jeho bílá varianta
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem…
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
AHA.cz Český slavík: Krajčo přišel v »županu«, Grossová přiznala rozchod

Český slavík: Krajčo přišel v »županu«, Grossová přiznala rozchod

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Blesk pro ženy Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Zabiják s rošťáckým úsměvem: „Devadesátky by mě bavily!“ řekl Blesku mladý Dexter

Zabiják s rošťáckým úsměvem: „Devadesátky by mě bavily!“ řekl Blesku mladý Dexter

SportRevue.cz FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak co nejlépe uvařit luštěniny?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact