• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Hořké artyčoky

Hořké artyčoky

Hořké artyčoky

Pro nás neobvyklá zelenina, na kterou běžně narazíte ve středomořské kuchyni, už si i u nás našla řadu příznivců. Skvělé jsou do salátů, k masovému i zeleninovému ragú, k jehněčímu i králičímu masu a podobně. Je však důležité vědět, jak artyčoky správně připravit, aby nebyly ve finále hořké.

Věděli jste, že artyčoky jsou vlastně nevykvetlá poupata bodláku? Pěstují se především ve státech okolo Středozemního moře a koupit je můžete už i u nás, sehnat se dají v každém větším supermarketu. Abyste si ale domů přinesly skutečně čerstvý kousek, soustřeďte se při nákupu na několik věcí. Nejlepší artyčoky mají svěží barvu, těžký, pevný stonek, tuhé poupě a tuhé, neovadlé listy. Nikdy nekupujte artyčoky s ohebnými stonky a vysušenými listy. 

I když jsou artyčoky na první pohled relativné velké, konzumuje se z nich jen vnitřek tzv. srdíčko (květenství), které se skrývá pod tuhými okvětními lístky. Těch se můžete zbavit ještě před vařením a upravovat už jen samotné květenství, nebo artyčoky připravovat vcelku a k chutnému srdci se dostat až na talíři po oloupání okvětních listů.

Způsobů, jak artyčoky upravit, je celá řada. Dají se připravit v páře, uvařit, upéct či osmažit na pánvi. Aby ale zelenina nezískala nepříjemnou hořkou chuť, je důležité správně postupovat při přípravě. Při čištění je důležité stonek dole vylomit, nikoliv seříznout. S ním se totiž vytáhnou i vlákna, která způsobují hořkost zeleniny. Vždy také mějte na paměti, že s artyčoky musíte pracovat rychle. Na řezu má totiž zelenina tendenci černat, proto se buď hned potírá citronem nebo marinuje či vaří ve vodě okyselené citronovou šťávou.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Frittata

Frittata

Oloupané brambory nakrájejte na malé kostičky a uvařte. Mezitím nakrájejte slaninu nadrobno a chorizo na plátky, obojí krátce orestujte na másle v... více o Frittata

60 minut
Výborné müsli - tyčinky

Výborné müsli - tyčinky

ovesné vločky, semínka, corflakes, ořechy rozprostřete na plech a dejte upražit do trouby (asi 10 minut při teplotě 160 °C). V hrnci povařte máslo,... více o Výborné müsli - tyčinky

45 minut
Krkovička s bylinkovým máslem

Krkovička s bylinkovým máslem

Předem rozměklé máslo smícháme s bylinkami, česnekem a solí. Lžičkou vložíme do formičky. Necháme odležet v lednici. Platky krkovičky si omyjeme a... více o Krkovička s bylinkovým máslem

50 minut
Vepřová panenka s bylinkovým pestem

Vepřová panenka s bylinkovým pestem

Panenku omyjte, osušte a podle potřeby odblaňte. Podélně ji nařízněte, aby vznikla hluboká kapsa. Všechny bylinky otrhejte ze stonků. Dejte do mixéru... více o Vepřová panenka s bylinkovým pestem

Kuřecí prsíčka se žampiony

Kuřecí prsíčka se žampiony

Kuřecí prsa osolíme, okořeníme a necháme půl hodinky odležet. Pak si je na rozpálené pánvi s trochou oleje osmažíme dozlatova s obou stran. Nejprve... více o Kuřecí prsíčka se žampiony

Rajský salát (nejen) s mozzarellou

Rajský salát (nejen) s mozzarellou

Omytá pevná zralá rajčata pokrájíme a dáme do mísy. Použít můžeme různé druhy a barvy (cherry, hruštičky, soudkové...). Přidáme drobně nasekaný česnek... více o Rajský salát (nejen) s mozzarellou

5 minut
Banánová zmrzlina - zdravá - 1 ingredience!

Banánová zmrzlina - zdravá - 1…

1) V mrazáku necháme banán zmrznout (nejlépe přes noc). 2) Banán dáme do mixéru. 3) Mixujeme, dokud nebudou v krému hrudky (pokud nejde rozmixovat,... více o Banánová zmrzlina - zdravá - 1 ingredience!

40 minut
Jednoduché ovesné sušenky

Jednoduché ovesné sušenky

Tento recept jsem vytvořila asi ze dvou různých receptů a s vlastní fantazií. Jelikož poslední dobou používám hodně ovesné vločky a snažím se jíst... více o Jednoduché ovesné sušenky

25 minut
Lehké a křupavé vafle

Lehké a křupavé vafle

Všechny složky kromě bílků smícháme do hladkého těsta. Ušleháme bílky do tuha a jemně promícháme těsto.Pečeme ve vaflovači přibližně 2-3 minuty do... více o Lehké a křupavé vafle

30 minut
Jednoduché staročeské plátky se žampiony

Jednoduché staročeské plátky se…

Plátky masa po stranách nakrojíme, naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme, zlehka posypeme majoránkou a potřeme rozetřeným česnekem. Necháme... více o Jednoduché staročeské plátky se žampiony

30 minut
Pečený Pangasius

Pečený Pangasius

Připravíme si směs, kterou pomažeme ryby. Do misky dáme rajčatový protlak s majonézou, přidáme jednu polívkovou lžíci kari, trochu pepře a promícháme.... více o Pečený Pangasius

60 minut
Quiche s tuňákem a cibulí

Quiche s tuňákem a cibulí

Hladkou mouku se solí rozpracuje s máslem, poté přidáme 3 lžíce vody a vypracujeme těsto, které necháme v lednici odpočinout, alespoň 30 minut (čím... více o Quiche s tuňákem a cibulí

120 minut
Božské bezlepkové cookies

Božské bezlepkové cookies

1. Zmĕklé máslo třete s cukrem, solí a vanilkou, až bude hmota nadýchaná. 2. Našlehejte vejce a opatrnĕ vmíchejte k máslu. 3. Smíchejte zbylé suché... více o Božské bezlepkové cookies

20 minut
Kuře po sečuánsku

Kuře po sečuánsku

Ingredience na marinádu smíchejte. Kuřecí prsíčko překrojte na stejně tlusté plátky a nechte marinovat alespoň 2 hodiny. Uvařte nudle podle návodu.... více o Kuře po sečuánsku

Domácí jablečný závin (štrůdl)

Domácí jablečný závin (štrůdl)

Z hladké mouky, kypřidla, cukrů, kůry, pudinku, změklého másla, smetany a žloutku vypracujeme hladké, vláčné těsto, které rozdělíme na dva díly. Ty... více o Domácí jablečný závin (štrůdl)

45 minut
Zdravý ovesný dortík

Zdravý ovesný dortík

DORT: Mléko s vločkami přivedeme k varu a asi dvě minuty povaříme. Odstavíme hrnec z plotny a přidáme vajíčko a med. Vlijeme do dortové formy vyložené... více o Zdravý ovesný dortík

20 minut
Thajská kuřecí polévka

Thajská kuřecí polévka

Vývar přiveďte k varu. Vložte do něj maso pokrájené na nudličky, houby (pokud máte sušené, aspoň hodinu předem je namočte) a povařte mírným varem asi... více o Thajská kuřecí polévka

30 minut
Uzený losos na grilu

Uzený losos na grilu

Osušený filet zbavený případných zbylých kostí namočíme na 15 minut do rumu kůží nahoru. Filet nemusí v rumu plavat, stačí na dně misky 0,5 centimetru... více o Uzený losos na grilu

45 minut
Výborné mandarinkové řezy

Výborné mandarinkové řezy

Plech si vyložíme pečícím papírem a dáme zatím stranou. Než začneme dělat těsto, tak si předehřejeme troubu na 170°C. Těsto uděláme smícháním všech... více o Výborné mandarinkové řezy

Rybízový koláč podle paní Mixové

Rybízový koláč podle paní Mixové

Z mouky, cukru, skořice, soli, vejce a rozpuštěného másla uděláme rukou v míse těsto, které je trochu podobné lineckému. Asi třetinu těsta odebereme a... více o Rybízový koláč podle paní Mixové

Kuře pečené na zelenině

Kuře pečené na zelenině

Jako první si naložíme kuřecí maso (paličky,stehýnka,co máte:-)) do marinády (recept je i na zadní straně koření Grilované kuře). Necháme minimálně 2... více o Kuře pečené na zelenině

30 minut
Zapékané brambory s brokolicí a kuřecím masem

Zapékané brambory s brokolicí a…

Oloupeme a nakrájíme brambory na plátky. Nakrájíme cibuli na kroužky + pórek. Nastrouháme si cihlu a nivu. Kuřecí maso si naložíme do marinády (dle... více o Zapékané brambory s brokolicí a kuřecím masem

Bábovka s vaječným likérem a jablky

Bábovka s vaječným likérem a jablky

Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a dužinu pokrájíme na menší kousky. V misce je promícháme s citronovou šťávou. Změklé máslo utřeme se... více o Bábovka s vaječným likérem a jablky

Studená cuketová polévka se dvěma sýry a šunkou

Studená cuketová polévka se dvěma…

Cuketky omyjeme, odkrojíme konce, nakrájíme na kolečka a vložíme do hrnce. Zalijeme sklenkou vody (200-250 ml), přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou... více o Studená cuketová polévka se dvěma sýry a šunkou

120 minut
Čokoládový dort IV.

Čokoládový dort IV.

**Korpus: ** Čokoládu s máslem dáme rozpustit ve vodní lázni. Mezi tím si rozdělíme vejce, žloutky ušleháme s polovinou cukru a druhou polovinu... více o Čokoládový dort IV.

Malinový dort - bez křoupání

Malinový dort - bez křoupání

Žloutek si utřeme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, mouku a řádně promícháme. Nakonec vmícháme ušlehaný bílek, těsto nalijeme a rozetřeme do... více o Malinový dort - bez křoupání

Škvarky z domácí pekárny

Škvarky z domácí pekárny

Sádlo (bůček zbavený kůže) nakrájíme na kostky cca 1 x 1 cm (i větší). Vložíme do pekárny a zapneme program marmeláda. Necháme proběhnout 2 x celý a... více o Škvarky z domácí pekárny

Arabský Lahmacun aneb Turecká pizza

Arabský Lahmacun aneb Turecká pizza

Droždí rozpustíme s cukrem v polovině vody, necháme při pokojové teplotě stát cca 10-20 minut, než na povrchu budou výrazně viditelné bubliny. Mouku... více o Arabský Lahmacun aneb Turecká pizza

Chilli con carne V.

Chilli con carne V.

Maso orestujeme na cibuli, přidáme fazole i s nálevem, chlilli omáčku dle chuti, rajský protlak, podlijeme vodou a necháme dusit (cca půl hodiny).... více o Chilli con carne V.

Pizza těsto - rychlé a tenké

Pizza těsto - rychlé a tenké

Do misky dáme droždí, přidáme cukr, trochu mouky a vody a zpracujeme řídké těstíčko. Přikryjeme je utěrkou a necháme asi 10 minut na teplém místě, až... více o Pizza těsto - rychlé a tenké

Karibská kuřecí stehna

Karibská kuřecí stehna

Vezmeme tu největší pánev nebo kastrol, co máme a minutu po rozehřívání na něj nalijeme olej, aby pokryl dno. Kuřecí stehna po obou stranách... více o Karibská kuřecí stehna

Jedničkové rybí filé

Jedničkové rybí filé

Rybí filé osolíme a lehce obalíme v mleté paprice. Cibuli nakrájíme na kolečka, anglickou slaninu na plátky. Na dno máslem vymazaného kastrůlku dáme... více o Jedničkové rybí filé

Kefírový chléb

Kefírový chléb

Ingredince vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Základní, velikost bochníku velká, barva kůrky střední (pekárna Vega, Eta Sympatic... více o Kefírový chléb

Medovník V.

Medovník V.

Do hrnce dáme rozehřát máslo, přidáme cukr, lžíci medu, rozkvedlané vejce a zahřejeme. Odstavíme a přidáme lžičku jedlé sody. Hmota nám trošku zpění a... více o Medovník V.

10 minut
Silná česneková pomazánka na jednohubky

Silná česneková pomazánka na…

Sýr a vajíčka nastrouháne najemno, přidáme utřený česnek, sůl, pepř, nasekanou pažitku nebo petrželku (v zimě dávám sušenou nebo mraženou) a vmícháme... více o Silná česneková pomazánka na jednohubky

90 minut
Vánočka od babičky

Vánočka od babičky

Mouku s cukrem a vanilkovým cukrem vsypeme do mísy (na jednu stranu), na volné místo na dno rozdrobíme droždí, zalijeme teplým mlékem, vařečkou... více o Vánočka od babičky

Cuketa vynikající

Cuketa vynikající

Na cibulce osmahneme pokrájené kuřecí řízky a prolisovaný česnek do zlatova, přidáme sůl, pepř a worchestr. Dno zapékací mísy vyložíme pokrájenou... více o Cuketa vynikající

Kuře „strejdy z Hlinska“

Kuře „strejdy z Hlinska“

Nakrájíme menší hlávku zelí, dáme do pekáče a jemně prosolíme. Na to dáme naporcované, osolené a jemně okmínované kuře (dávám kmín drcený). Poklademe... více o Kuře „strejdy z Hlinska“

Haštalský řízek

Haštalský řízek

Řízky naklepat, osolit, opepřit, lehce poprášit hladkou moukou a opéct na oleji. Potom každý plátek masa potřít hořčicí a dát na pekáč, položit na něj... více o Haštalský řízek

Maso na houbách babičky Aničky

Maso na houbách babičky Aničky

Maso osolíme, okmínujeme a dáme na plech, posypeme cibulí a předem namočenými houbami, přikryjeme a dáme přes noc uležet. Před vložením do trouby... více o Maso na houbách babičky Aničky

Crepes suzette - palačinky po francouzsku

Crepes suzette - palačinky po…

Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta... více o Crepes suzette - palačinky po francouzsku

Široké nudle s kuřecím masem a nivou

Široké nudle s kuřecím masem a nivou

Na pánvi opečeme na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, přidáme pokrájené a okořeněné kuřecí maso. Když je maso z poloviny hotové, přidáme... více o Široké nudle s kuřecím masem a nivou

Zapékaná kapusta s rýží

Zapékaná kapusta s rýží

Očištěnou kapustu uvaříme téměř do měkka ve slané vodě. Potom ji drobně pokrájíme. Mezitím si uvaříme rýži. Na másle zpěníme pokrájenou cibulku a... více o Zapékaná kapusta s rýží

Pomazánka z paštiky

Pomazánka z paštiky

Umícháme sýr, přidáme paštiku a žloutek, dochutíme hořčicí a solí, mírně opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibulku.... více o Pomazánka z paštiky

15 minut
Krevety na česnekovém másle

Krevety na česnekovém másle

Na rozehřátém másle a oleji orestujeme plátky česneku a najemno nakrájenou chilli papričku. Přidáme oloupané krevety, které 6 minut po obou stranách... více o Krevety na česnekovém másle

Domácí tlačenka

Domácí tlačenka

Pro přípravu tlačenky uvaříme maso tak, aby zůstalo poněkud tužší, játra uvaříme doměkka, kůže a nožičky hodně doměkka. Maso vykostíme a necháme... více o Domácí tlačenka

Jitrnicový prejt

Jitrnicový prejt

Vepřové plíce, srdce, ovar nebo tučný bůček uvaříme, nasekáme nebo umeleme na masovém strojku, přidáme drobně nakrájená játra, ve vývaru namočené a... více o Jitrnicový prejt

Carpaccio z lososa

Carpaccio z lososa

Salát očistíme, omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Lososa omyjeme, osušíme ubrouskem, nakrájíme... více o Carpaccio z lososa

Indická kuřecí stehna

Indická kuřecí stehna

Z kuřecích stehen stáhneme kůži a několikrát je nařízneme špičkou nože. Do povrchu zatřeme citronovou šťávu se solí. Na marinádu rozetřeme jogurt s... více o Indická kuřecí stehna

Staročeské zelníky s bramborami

Staročeské zelníky s bramborami

Brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Pokusíme se vymačkat většinu škrobu. Zelí necháme okapat a nakrájíme ho na menší kousky. Oloupeme a... více o Staročeské zelníky s bramborami

Doporučujeme

30 minut
Čočkový salát se sázeným vejcem

Čočkový salát se sázeným vejcem

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

Poslední sledované recepty

27
Krémová polévka z řapíkatého celeru
Krémová polévka z…
21
"Péřová" bublanina
"Péřová" bublanina
17
Rýžové placky
Rýžové placky
17
Jednoduchá fazolková polévka
Jednoduchá fazolková…
17
Pečené vepřové ocásky (nejen) s bramborami
Pečené vepřové ocásky …

Zajímavé články

Rychlá jídla za pár korun: 10 rodinných receptů pro uspěchané matky
Rychlá jídla za pár korun: 10 rodinných receptů…
Nadopujte se vitaminem C. Zapomeňte na citrony, tyto druhy zeleniny a ovoce ho mají mnohem víc!
Nadopujte se vitaminem C. Zapomeňte na citrony,…
Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému zdobení vypadají jako umělecká díla
Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému…
Golden milk neboli zlaté mléko: Účinný přírodní lék, na kterém si i pochutnáte
Golden milk neboli zlaté mléko: Účinný přírodní…
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
AHA.cz Šmoldas omdlel v Temelíně: Pád do reaktoru s kyselinou by mohl přežít

Šmoldas omdlel v Temelíně: Pád do reaktoru s kyselinou by mohl přežít

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Blesk pro ženy Prestižní galavečer LACMA Gala ovládly ženy 50+: Které to slušelo nejvíce?

Prestižní galavečer LACMA Gala ovládly ženy 50+: Které to slušelo nejvíce?

Ženy.cz Výběrové řízení: Klíč k úspěchu je autenticita a správná energie

Výběrové řízení: Klíč k úspěchu je autenticita a správná energie

Blesk.cz Mrazivé přiznání Suchánkovy dcery Bereniky: Před svatbou si nahmatala bulku!

Mrazivé přiznání Suchánkovy dcery Bereniky: Před svatbou si nahmatala bulku!

SportRevue.cz FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Velký horoskop lásky na listopad: Komu to bude ve vztahu skřípat a kdo najde spřízněnou duši?

Velký horoskop lásky na listopad: Komu to bude ve vztahu skřípat a kdo najde spřízněnou duši?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Hořké artyčoky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact