Už jste vyzkoušeli tenhle efektní způsob úpravy pokrmů? Jestli ne, nebojte se toho. Docílíte tak nejen zajímavé chuti, ale také nevšedního zážitku.
Co že to vlastně flambování je? Jde o speciální úpravu pokrmů, spočívající v jejich polití malým množstvím alkoholu a následným zapálením a to nejčastěji až při podávání. Některá jídla se ale flambují přímo v kuchyni. Alkohol se vypaří a vzniklá šťáva má velmi příjemnou delikátní chuť částečně i podle druhu zvoleného alkoholu. Flambovat se dá maso, ale i různé sladké dezerty a moučníky, palačinky, zmrzlina, ovoce nebo třeba i káva.
Recepty na ty nejlepší palačinky najdete ZDE.
K flambování můžete použít celou řadu alkoholických nápojů, ať už chuťově neutrálních nebo naopak aromatických. Druh destilátu se vybírá podle druhu pokrmu tak, aby se k němu chuťově hodil. Nejčastěji se používá koňak, brandy, likéry, vodka a rum. Nejvhodnější jsou nápoje s obsahem 40 % alkoholu. Čím vyšší je obsah alkoholu, tím intenzivněji vzplane a hoří.
Důležité je, aby byl alhohol před flambováním ohřátý na teplotu přibližně 50° Celsia. Lépe chytne a zvýrazní se jeho aroma. Dosáhnete toho tak, že alkohol vlijete do předehřáté naběračky, zapálíte a okamžitě jím flambovaný pokrm zalijete. K jeho ohřátí je možné použít i mikrovlnnou troubu, kde ho při nejvyšším stupni zahřívejte 5 až 10 minut. Alkohol můžete také dát přímo na pánev, krátce ohřát a pak zapálit.
Pozor!
Alkohol nikdy nenalévejte na rozpálenou pánvičku přímo z lahve. Může se velice rychle vznítit a hrozí tak popálení nebo požár. Ideální je odlít si ho do skleničky.
Rady, jak doma připravit šťavnatý a chutný steak jako z restaurace, najdete ZDE.
Bagetu nakrájejte na kostičky a na chvíli, tak aby se příliš nerozmáčela, ji ponořte do marinády, poté ji uložte stranou. Do marinády dejte na... více o Vegetariánské špízy s feta sýrem na grilu
Remosku o průměru cca 33 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Připravíme si tvarohovou náplň z tvarohu,... více o Tříbarevná buchta z remosky (prošívaná deka)
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Přidáme olej, vodu a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme do těsta... více o Koka dort
Jedlou sodu smícháme s hladkou moukou, přimícháme cukr moučka, med bez krystalků, mléko a žloutky. Vypracujeme těsto a necháme minimálně 5 hodin v... více o Medové trubičky
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, poté vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a na závěr i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymazané a... více o Smetanový dort s ovocem
Bramborovou kaši zbylou od oběda rozmícháme v misce s 1-2 vajíčky, přidáme nastrouhaný sýr, zelené natě a sušené bylinky podle chuti, přidáme slaninu... více o Placičky ze zbylé bramborové kaše
Na pánvi rozehřejeme olej (může být i normální). Potom přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, papriku a rozmačkaný česnek a za občasného promíchání... více o Tortilly s fazolovou směsí
Pekáč vymažeme sádlem nebo vytřeme olejem. Do pekáče nasypeme hrubě pokrájené cibule a nasekaný zázvor. Na ně naskládáme dobře nasolené, okmínované... více o Pečené vepřové ocásky (nejen) s bramborami
Mouku nasypeme do mísy a smícháme s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, nasypeme vanilkový... více o Angreštové / rybízové knedlíky
Marináda: v misce si dobře promícháme olej se sladkou i pálivou paprikou, koriandrem, pepřem, solí (cca rovná lžička), utřeným česnekem a hořčičným... více o Kuřecí maso na gril i do trouby
Menší rajčata rozpůlíme, větší rozčtvrtíme, odstraníme tvrdou část u stopky a vydlabeme měkkou dužinu se semínky. Takto připravená rajčata naskládáme... více o Sušená rajčata
Rozehřejte troubu na 180°C. Brokolici rozeberte na růžičky a dejte na plech (může být vyložený pečícím papírem). Pokapejte 2 lžícemi oleje a posypte... více o Brokolice pečená s česnekem a citronem
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme a okořeníme dle chuti, necháme cca půlhodiny odležet a pak za občasného promíchání osmažíme dozlatova.... více o Přírodní maso se zeleninou
Nakrájíme si na větší kostky kuřecí maso, ang. slaninu a na měsíčky oloupanou cibuli. Kuřecí prsa smícháme s kořením a olejem a necháme marinovat, pak... více o Dobré špízy
Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme tuňáka, pomazánkové máslo a pár kapek citronu (nemusí být). Důkladně promícháme vidličkou. Mezitím necháme v sítku... více o Tuňáková pomazánka s olivami
Mouku, cukry, prášek do pečiva, mák, skořici a citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme olej, mléko, vejce a řádně promícháme. Těsto nalijeme na plech... více o Koláč s nemletým mákem, ovocem a drobenkou
Bedly očistíme (nemyjeme je), odkrojíme z nich nožičky a tvrdý hrbolek na vrchní části, klobouky rozkrojíme na půlky nebo čtvrtky (můžeme je nakrájet... více o Bedly na kmíně
Na rozehřátém oleji osmahněte oloupaný a na malé kousky nakrájený zázvor, česnek, cibulku a chilli papričku. Přidejte koření a míchejte cca 1 minutku.... více o Domácí mangové chutney
Celá vejce šleháme s cukrem do husté pěny, pak vmícháme vlažné máslo, mouku s kypřidlem a aroma, dobře promícháme a nakonec zlehka (už ne šlehačem)... více o Jahodové muffiny II.
Do hrnce dáme máslo, na kostičky nakrájenou cibuli a mouku. Za stálého míchání restujeme asi 7-10 minut. Připravíme klasickou jíšku. Poté přidáme vodu... více o Polévka z medvědího česneku
Mouku dáme do mísy, přidáme cukr, sůl, citronovou kůru, prášek do pečiva a promícháme. Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a do... více o Báječné máslové koláčky - nejen svatební
Hladkou mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme moučkový cukr, přilijeme decilitr vlažného mléka a trošku... více o Kynuté máslové koláčky
Do větší misky dáme: vejce, cukr, vanilkový cukr a vyšleháme do pěny. Postupně přidáme olej, mouku a prášek do pečiva. Vše ušleháme. Do vymazaného a... více o Piškotová mňamka
Cukety rozkrojte podélně na čtvrtky nebo osminky, lilky na slabé plátky a cibuli na čtvrtky. Papriku ponechte v celku. Všechnu zeleninu zakápněte... více o Salát z grilované zeleniny
Salát rozebereme na listy, vypereme v proudu studené vody, roztrháme na středně velké kousky a dáme přikryté chladit do lednice. Dresink si připravíme... více o Salát Caesar II.
V hrnci rozehřejte polovinu oleje a osmažte na něm papriku, cibuli, česnek a mrkev. Vlijte víno, nechte asi pět minut odvařit, pak vlijte vývar.... více o Ostrá papriková krémová polévka
Propláchnutou rýži vložte se svitkem skořice do hrnce, zalijte vodou a běžným způsobem povařte doměkka, asi 10 minut, až se voda vsákne. Vyjměte... více o Kokosová rýže se skořicí
Zelí pokrájíme nadrobno, osolíme a pod pokličkou podusíme s troškou vody, kterou po změknutí zelí slijeme. Horké dušené zelí posypeme hrubou moukou,... více o Placičky z hlávkového zelí s česnekovým dipem
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, ručně nebo v domácí pekárně. Těsto necháme 1/2 hoďky vykynout, potom si těsto rozdělíme na části a rozválíme si... více o Výborné koblížky z trouby
Maso pokrájíme na kostičky, posypeme kořením, zakapeme lžičkou oleje, přidáme česnek, scezené žampiony a promícháme. Masovou směs si můžeme připravit... více o Masíčko v hermelínu-minutka
Pečené vepřové maso pokrájíme na menší kousky a přidáme do pánve k osmažené cibuli na trošce oleje. Pro lepší chuť můžeme přidat i sádlový výpek s... více o Rizoto z pánve-po našem
Brambory uvaříme v slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Potom je nastrouháme na jemno, přidáme mouku, vejce, osolíme a vypracujeme těsto jako na... více o Smažené bramborové placičky
Do vymazané zapékací mísy dáme na dno šunku na kostičky, přidáme uvařený květák, který nožem rozřežeme na kousíčky a sýrovou omáčku. Omáčka: 3 lžíce... více o Zapečený květák III.
Uvaříme vejce na tvrdo, oloupeme je, rozpůlíme a vyjmeme žloutky do mísy. Přidáme hořčici, majonézu, mletou papriku, nakrájenou najemno pažitku,... více o Vajíčková pomazánka III.
Těsto: plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Všechny ingredience smícháme a vlijeme na plech. Rozhrneme ke krajům. Pečeme asi 30 minut v troubě... více o Buchta s rosolem
Brambory nastrouháme na jemno a slijeme přebytečnou šťávu, přistrouháme ementál, cibuli a celer, rozklepneme vejce a vmícháme mouku a koření. Hustotu... více o Bramboráky sváteční
Plátky masa naklepeme, osolíme, popepříme, potřeme hořčicí, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, půlku klobásy a nakrájenou okurku. Zavineme... více o Vepřové závitky v římském hrnci
Na oleji opražíme na kostky nakrájenou slaninu, přidáme prolisovaný česnek, na tenké nudličky nakrájený pórek a na kostky nakrájené brambory. Opékáme... více o Pórková polévka se slaninou
Kapusta a uzenina asi ve stejném množství se umele nebo rozmixuje, přidá se nakrájená nebo také umletá anglická slanina (uzený bůček), zamíchá se... více o Kapustové placičky
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme játra pokrájená na nudličky (můžeme nechat i celá), opepříme a dusíme. Když jsou téměř hotová, přidáme pokrájené... více o Kuřecí játra na olivách a víně
Umytý salát natrháme do mísy a přelijeme smetanou, do které jsme zamíchali cukr, ocet a sůl, na zředění můžeme použít kapku mléka, nebo podmáslí, ale... více o Ledový salát se smetanou
V míse třeme máslo, cukr a žloutky, přimícháme kvásek z kvasnic - připravený z trochu mouky, cukru a mléka. Když je vše rozmícháno, přidáme sůl,... více o Jidášky našich babiček
Mouku, prášek do pečiva, heru, van. cukry, moučkový cukr smícháme dohromady rukama. Těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné přidáme kakao a... více o Strouhaná tvarohová buchta
Šagety uvařím (do vody přidám máslo). Maso osmahnu do hněda bez oleje, přidáme rozmačkaný česnek, opepřím, osolím, přidám lžičku marmite, zaliji... více o Boloňské špagety po anglicku
Máslo našleháme s cukrem a postupně přidáváme vejce. Poté přimícháme mouku s práškem do pečiva, solamylem a skořicí. Těsto dáme do vymazané a vysypané... více o Rebarborový koláč
Gnocci: uvaříme dle postupu nebo v případě, že jsme nesehnali polotovar, připravíme z haluškového těsta malé nočky a dle návodu uvaříme. <BR>Omáčka:... více o Gnocchi se špenátovou omáčkou
Do větší salátové mísy úhledně narovnáme očištěné listy salátu, na plátky nakrájená rajčata a vejce, na proužky nakrájené, semen zbavené papriky,... více o Hlávkový míchaný salát s tuňákem
Maso nakrájíme na tenké plátky a z utřeného česneku a všech dalších ingrediencí připravíme marinádu. Plátky marinádou důkladně po obou stranách... více o Vepřové plátky na medu
Na rozehřátém másle a oleji orestujeme plátky česneku a najemno nakrájenou chilli papričku. Přidáme oloupané krevety, které 6 minut po obou stranách... více o Krevety na česnekovém másle
Do pěny utřeme žloutky se 75 g cukru a s vanilkovým cukrem. Přidáme mouku a maizenu. Ušleháme bílky se špetkou soli a jemně vmícháme do těsta.... více o Dort s vanilkovým krémem, jahodami a kiwi