Už jste vyzkoušeli tenhle efektní způsob úpravy pokrmů? Jestli ne, nebojte se toho. Docílíte tak nejen zajímavé chuti, ale také nevšedního zážitku.
Co že to vlastně flambování je? Jde o speciální úpravu pokrmů, spočívající v jejich polití malým množstvím alkoholu a následným zapálením a to nejčastěji až při podávání. Některá jídla se ale flambují přímo v kuchyni. Alkohol se vypaří a vzniklá šťáva má velmi příjemnou delikátní chuť částečně i podle druhu zvoleného alkoholu. Flambovat se dá maso, ale i různé sladké dezerty a moučníky, palačinky, zmrzlina, ovoce nebo třeba i káva.
Recepty na ty nejlepší palačinky najdete ZDE.
K flambování můžete použít celou řadu alkoholických nápojů, ať už chuťově neutrálních nebo naopak aromatických. Druh destilátu se vybírá podle druhu pokrmu tak, aby se k němu chuťově hodil. Nejčastěji se používá koňak, brandy, likéry, vodka a rum. Nejvhodnější jsou nápoje s obsahem 40 % alkoholu. Čím vyšší je obsah alkoholu, tím intenzivněji vzplane a hoří.
Důležité je, aby byl alhohol před flambováním ohřátý na teplotu přibližně 50° Celsia. Lépe chytne a zvýrazní se jeho aroma. Dosáhnete toho tak, že alkohol vlijete do předehřáté naběračky, zapálíte a okamžitě jím flambovaný pokrm zalijete. K jeho ohřátí je možné použít i mikrovlnnou troubu, kde ho při nejvyšším stupni zahřívejte 5 až 10 minut. Alkohol můžete také dát přímo na pánev, krátce ohřát a pak zapálit.
Pozor!
Alkohol nikdy nenalévejte na rozpálenou pánvičku přímo z lahve. Může se velice rychle vznítit a hrozí tak popálení nebo požár. Ideální je odlít si ho do skleničky.
Rady, jak doma připravit šťavnatý a chutný steak jako z restaurace, najdete ZDE.
Ve střední míse prošlehejte hořčici, vinný ocet a bylinky, přidejte olivový olej. Do marinády naložíme kuřecí prsa krájená na kousky a necháme alespoň... více o Marináda na kuřecí maso s citrusy
Kuřecí maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, opepříme a mírně osolíme. Na trošce rozpáleného oleje smažíme za občasného promíchání připravené kuřecí... více o Kuřecí maso se šunkou a hermelínem
Blumy zbavte pecek a nakrájejte. Troubu předehřejte na 160 °C, formu vymažte máslem a vysypte kokosem. Připravte si drobenku. Smíchejte všechny... více o Čokoládový koláč s blumami
Tvaroh rozmíchejte s pivem, přidejte kmín, papriku, česnek a dochuťte solí s pepřem. Důkladně promíchejte. Přikryjte fólií a nechte v ledničce uležet... více o Pivní sýr
Vývar zvolíme dle vlastní chuti, kdo se spokojí s bujónem, klidně i ten může použít, ale uzený nebo ovarový vývar je nejlepší a hlavně budeme mít do... více o Česneková polévka (česnečka) s pohankou
1. Nakrájíme si cuketu, lilek, dýni a rajčátka na stejně velká kolečka (já to dělám pomocí ručního kráječe) a necháme si stranou. 2.Na rozpálenou... více o Zeleninové ratatouille
Dejte vařit vodu na těstoviny. Uvařte je dle návodu. Mezitím dejte na pánev máslo, nechte zesklovatět cibuli, přidejte česnek a po 20 vteřinách... více o Špagety s baby špenátem, rajčátky a mozzarellou
Hlívu očistíme, pokrájíme na nudličky a v osolené vodě krátce povaříme, scedíme a necháme okapat. Na kousku rozpuštěného másla osmažíme pokrájenou... více o Hlíva (bedly, václavky) na smetaně - rychle a chutně
Je mnoho způsobů jak připravit domácí "Rillettes" (dále jen vepřovku) a snad si každý najde takový, jaký mu vyhovuje. Základem je ale vždy dlouhá a... více o Domácí vepřovka po česku ala "Rillettes" (rijet)
Cottage dáme do utěrky nebo do sítka aby odkapala syrovátka. Odkapanou část pak smícháme s lučinou, šunkou nakrájenou na kostičky a nadrobno... více o Jemná česneková pomazánka
Mouku smícháme v míse se solí a jemně nastrouhaným sýrem, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které zalijeme mlékem, přidáme žloutek a... více o Jednoduché sýrové tyčinky
Nejprve si uděláme těsto smícháním 2 hrnků polohrubé mouky s práškem do pečiva, 2 vajec, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka a 1/4 cukru. Těsto vylijeme do... více o Vylepšené rafaello řezy
Maso (kuřecí, krůtí, vepřové) si pokrájíme na kostičky, okořeníme, osolíme a na trošce rozpáleného oleje osmažíme dozlatova. Pak maso smícháme v míse... více o Batáty s masem a zeleninou - zapečené
Smíchejte kávu, med, kakao (holandské), koření, česnek, limetkovou šťávu a sójovku. Vepřové kotlety opepřete, vložte do mísy a zalijte marinádou.... více o "Kouřové" marinované vepřové
Avokádo rozpůlíme a vyndáme pecku, v ruce půlku avokáda nařežeme rovně a na strany, aby nám vznikly kostičky a polévkovou lžící vybereme do mísy.... více o Mexický předkrm Guacamole
Celer a mrkev uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou doměkka. Nejlépe na skus. Poté scedíme, necháme vychladnout a pokrájíme na kostičky (hranolky... více o Celerový salát - zdravě a chutně
Osmažíme slaninu na pánvi a necháme vypustit tuk. Slaninu vyndáme a nakrájíme na kostičky. Přidáme osolené a opepřené maso na plátky, 2 nakrájené... více o Fazolky s vepřovou panenkou
Maso naklepeme, strany nakrojíme, aby se při smažení nekroutilo, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme z obou stran dozlatova. Hotové... více o Přírodní plátek se sýrovou zeleninou - minutka
Kuřecí prsa naklepu, rozříznu a naplním nivou, zabalím a propíchám párátky, aby závitky držely. Závitky posolím, opepřím, okořením - koření na kuře.... více o Kuřecí závitek s nivou
Na koláč používáme všechny suroviny pokojové teploty, i hrušky. Těsto: žloutky vyšleháme s cukry a máslem do pěny, přidáme tvaroh, citronovou kůru ... více o Hruškový koláč s tvarohovým těstem a žmolenkou
Ze sypkých surovin, másla a vejce vytvoříme drobenku, polovinu vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem. Na ni poklademe nastrouhaná jablka, ze... více o Jednoduchý drobenkový jablečný koláč - výborný
Do misky nalijeme olej, a přidáme koření - od všeho +- jednu lžičku. Kuřecí maso si nakrájíme na menší kousky a dáme do misky s olejem. Zakryjeme... více o Pikantní kuřecí nugetky
Na rozpuštěném másle orestujeme drobně pokrájenou cibuli, přidáme droždí a smažíme. Droždí se nejdřív rozpustí, pak zpění a až zrůžoví a začne se... více o Míchaná vejce s droždím
Celý kus masa očistíme, řádně osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji ho orestujeme ze všech stran dozlatova, s otáčením nepospícháme, počkáme až... více o Vepřové na zelenině
Mouku smícháme s cukrem, solí, kypřidlem a máslem, vytvoříme drobenku, do které postupně přidáváme po lžících vodu a vypracujeme vše v hladké těsto.... více o Double švestkový koláč
Porce králičího masa osolte, opepřete, potřete hořčicí a obalte v mouce (množství hořčice se nebojte, vařením se obrousí její ostrost). Pak je rychle... více o Králík na hořčici II
Spodní část citronely rozdrťte paličkou na maso. Ve velké pánvi s nepřilnavým povrchem smíchejte a přiveďte k varu kokosové mléko a vývar. Přidejte... více o Thajská polévka
Avokádo vyděláme ze slupky a rozmačkáme, přidáme jemně nastrouhanou Nivu a ostatní suroviny. Mažeme na bagety nebo tousty rozpůlené, osmažené na... více o Avokádový krém
Nové brambory necháme se slupkou,staré můžeme oloupat. Uvařené menší brambory opečeme na přepuštěném másle dozlatova, přidáme očištěný, osušený... více o Špenátové brambory - příloha
Vývar uvaříme tak, jak jsme zvyklí. Použít můžeme jakýkoliv, i zeleninový, bez masa. Zeleninu vařenou s masem buď v polévce necháme (pokrájenou) nebo... více o Vývar s rýžovými knedlíčky
Do pomazánkového másla nasypeme cca lžičku (rovnou) koření ZAZIKY, důkladně zamícháme vidličkou, ochutnáme a popřípadě ještě přidáme koření. Pozor -... více o Jednohubky nebo chlebíčky se ,,Zaziky,,
Olivy nakrájíme na menší kousky, česnek prolisujeme. Lučinu (tvaroh) s tukem vymícháme do hladka. Přidáme olivy s česnekem a bylinkami, promícháme,... více o Olivová pomazánka
Utřeme máslo a vejce s cukrem a špetkou soli. Přidáme mouku, kakao, kypřící prášek a mák. Přilijeme likér(nebo šťávu z kompotu), promícháme. Těsto... více o Višňová bublanina s mákem
Z vajec, cukru, vlaž.vody, oleje, mouky, kakaa a práš. do peč. vymícháme těsto, které vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a dáme péct. Poté necháme... více o Borůvková buchta
Sušenky rozválíme přidáme ostatní přísady a zpracujeme v těsto. Těsto vtlačíme do formiček od Kinder vajíček. Doprostřed uděláme důlek, který plníme... více o Nepečená vajíčka
Brambory uvaříme v slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Potom je nastrouháme na jemno, přidáme mouku, vejce, osolíme a vypracujeme těsto jako na... více o Smažené bramborové placičky
V misce smícháme na kostičky nakrájený sýr, na kousky nakrájené olivy, utřený česnek a bylinky. Takto upravenou směs naplníme do sklenice od majloky a... více o Nakládaný balkánský sýr III.
Na plech dáme olej, přidáme nakrájená rajčata, brambory na čtvrtky, cibuli na kolečka a papriku na proužky. Vše okořeníme bazalkou, oregánem, osolíme... více o Italské kuře II.
Vložíme do pekárničky v uvedeném pořadí, zapneme program základní, velikost II, kůrka tmavá. Tento chlebík je opravdu výborný.... více o Podmáslový chléb - moc dobrý
Mouku, vejce, tuk a prášek do pečiva zpracujeme do hladkého těsta a rozdělíme na poloviny. Jednu vyválíme, uložíme na vymazaný plech. Nakrájenou... více o Rebarborové řezy
Na kvásek rozpustíme ve vlažném mléce rozdrobené droždí a 1 lžičku cukru. Přikryté necháme asi 10 minut kynout. Do mísy dáme mouku, 180 g másla, sůl,... více o Klasická vánoční štóla
Všechny ingredience smícháme dohromady a upečeme.... více o Bábovka bez vajec
Maso naklepeme, osolíme a nakrájíme na malinké řízečky. Obalíme v mouce, vejci a kukuřičných lupíncích najemno rozdrcených. Usmažíme na oleji. Omáčku... více o Kuřecí kousky ala Donald
Plech vyložíme listovým těstem (trochu i přes okraje). Do mísy dáme mléko, tvaroh, sůl, drcený kmín, vše zamícháme a dáme na těsto. Na másle osmažíme... více o Cibulový koláč z pořadu "Jak na to"
Do pomazánkového másla dáme utřený česnek, přidáme majolku a utřeme. Mažeme na chlebíčky a zdobíme nejlépe loveckým salámem a paprikou červenou a... více o Jednoduchá česneková pomazánka na chlebíčky
Mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr a osolíme. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru, zalijeme několika lžícemi... více o Dukátové buchtičky III.
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením, potřeme je z obou stran olejem a necháme odležet. Potom obalíme ve strouhance ... více o Pečené obložené řízky
Na vál posypaný moukou nasekáme máslo i sádlo, přidáme 1/2 lžičky soli, žloutek a 150 ml vody. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a na 2... více o Cibulový koláč se slaninou
Nejprve připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy prosijeme mouku, osolíme,... více o Pizza - základní těsto
Mléko smícháme s moukou, solí, česnekem a všleháme vejce. Kapustu nakrájenou na nudličky spaříme, scedíme a přidáme k těstíčku. Lijeme na rozehřátý... více o Krakonošovy drny