• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Flambování

Flambování

Flambování

Už jste vyzkoušeli tenhle efektní způsob úpravy pokrmů? Jestli ne, nebojte se toho. Docílíte tak nejen zajímavé chuti, ale také nevšedního zážitku.

Co že to vlastně flambování je? Jde o speciální úpravu pokrmů, spočívající v jejich polití malým množstvím alkoholu a následným zapálením a to nejčastěji až při podávání. Některá jídla se ale flambují přímo v kuchyni. Alkohol se vypaří a vzniklá šťáva má velmi příjemnou delikátní chuť částečně i podle druhu zvoleného alkoholu. Flambovat se dá maso, ale i různé sladké dezerty a moučníky, palačinky, zmrzlina, ovoce nebo třeba i káva.

Recepty na ty nejlepší palačinky najdete ZDE.

K flambování můžete použít celou řadu alkoholických nápojů, ať už chuťově neutrálních nebo naopak aromatických. Druh destilátu se vybírá podle druhu pokrmu tak, aby se k němu chuťově hodil. Nejčastěji se používá koňak, brandy, likéry, vodka a rum. Nejvhodnější jsou nápoje s obsahem 40 % alkoholu. Čím vyšší je obsah alkoholu, tím intenzivněji vzplane a hoří.

Důležité je, aby byl alhohol před flambováním ohřátý na teplotu přibližně 50° Celsia. Lépe chytne a zvýrazní se jeho aroma. Dosáhnete toho tak, že alkohol vlijete do předehřáté naběračky, zapálíte a okamžitě jím flambovaný pokrm zalijete. K jeho ohřátí je možné použít i mikrovlnnou troubu, kde ho při nejvyšším stupni zahřívejte 5 až 10 minut. Alkohol můžete také dát přímo na pánev, krátce ohřát a pak zapálit.

Pozor!
Alkohol nikdy nenalévejte na rozpálenou pánvičku přímo z lahve. Může se velice rychle vznítit a hrozí tak popálení nebo požár. Ideální je odlít si ho do skleničky.

Rady, jak doma připravit šťavnatý a chutný steak jako z restaurace, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Univerzální fíková barbecue marináda

Univerzální fíková barbecue marináda

Dejte fíky do misky, zalijte dvěma šálky vroucí vody a nechte je nasáknout zhruba po dobu 5 minut. Slijte fíky a rozmixujte společně s balsamikovým... více o Univerzální fíková barbecue marináda

35 minut
Čokoládové sušenky

Čokoládové sušenky

Vařečkou smíchejte v míse máslo s cukrem. Vmíchejte mouku s kakaem a nakonec chipsy. Vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a nechte odpočinout alespoň... více o Čokoládové sušenky

55 minut
Čokoládová buchta z cukety

Čokoládová buchta z cukety

Troubu předehřejte na 170 °C, formu vyložte pečicím papírem (nebo vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou). Cuketu nastrouhejte nahrubo. Vejce... více o Čokoládová buchta z cukety

45 minut
Buřty na pivu

Buřty na pivu

Špekáčky oloupejte a podélně rozkrojte. Potřete hořčicí a poklaďte plátky cibule a slaniny. V pekáčku na rozehřátém sádle orestujte zbylou slaninu a... více o Buřty na pivu

Gratinovaná brokolice

Gratinovaná brokolice

Brokolici rozebereme na růžičky, košťál oloupeme a pokrájíme na menší kousky a ve vroucí osolené vodě povaříme vše cca 2 minuty. Pak scedíme a necháme... více o Gratinovaná brokolice

210 minut
Vietnamská polévka Pho Bo

Vietnamská polévka Pho Bo

Hovězí kosti vložte do většího hrnce a naplňte vodou. Přiveďte k varu a vařte 8 minu, dokud nahnědlá pěna nevyplave na povrch hladiny. Poté slijte a... více o Vietnamská polévka Pho Bo

Grilované brambory s česnekem

Grilované brambory s česnekem

Brambory nakrájíme na plátky, rozložíme na plech a posypeme grilovacím kořením a solí. Česnek rozpůlíme a vložíme na plech. Vše pokapeme olejem a dáme... více o Grilované brambory s česnekem

90 minut
Bylinkové kuře (králík) pečené na hlívě

Bylinkové kuře (králík) pečené na…

Kuřecí díly osolíme (můžeme o trochu více než běžně) a ochutíme buď tymiánem nebo medvědím česnekem. Naskládáme je do pekáčku nebo zapékací mísy, do... více o Bylinkové kuře (králík) pečené na hlívě

60 minut
Vegetariánské kari s kurkumou, sójovými boby a batáty

Vegetariánské kari s kurkumou,…

Kari: Ve vetším hrnci osmažíme na oleji velmi hrubě nakrájenou cibuli (červenou a bílou), česnek a zázvor. Přidáme kurkumu, vegetu a krátce osmažíme.... více o Vegetariánské kari s kurkumou, sójovými boby a batáty

20 minut
Banánové vafle s javorovým sirupem

Banánové vafle s javorovým sirupem

V míse smíchejte mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. Udělejte (tyčovým mixérem nebo i vidličkou) jemné pyré z banánu a vody. Rozšlehejte k nim vejce a... více o Banánové vafle s javorovým sirupem

Fazolový salát - rychle a chutně

Fazolový salát - rychle a chutně

Scezené fazole dáme do misky, přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurky, osolíme, opepříme, zakápneme olejem a dochutíme trochou láku z okurek,... více o Fazolový salát - rychle a chutně

20 minut
Čerstvé těstoviny s chřestem

Čerstvé těstoviny s chřestem

Pánev zakápneme olivovým olejem, orestujeme si nakrájený česnek, brokolici a chřest. Trochu osolíme. Přidáme pancettu a chvíli restujeme. Mezitím si... více o Čerstvé těstoviny s chřestem

Kávový korpus

Kávový korpus

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme smetanu, kávovou sedlinu, mouku s kypřidlem. Vše dobře promícháme, těsto nalijeme do vymazané a vysypané... více o Kávový korpus

Česnekové bramborové knedlíky s houskou

Česnekové bramborové knedlíky s…

Do mísy dáme jemně nastrouhané brambory, česnek, osolíme, přidáme vejce, drobně pokrájené starší housky nebo rohlíky a dobře pro mícháme. Necháme cca... více o Česnekové bramborové knedlíky s houskou

Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)

Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)

Mouku, kakao, kypřidlo a cukr smícháme, přilijeme mléko, olej, vejce a dobře promícháme (z bílků můžeme udělat sníh, není to ale nutné). Těsto... více o Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)

Celerové hovězí s tymiánem

Celerové hovězí s tymiánem

Maso nakrájíme na plátky (naklepeme) nebo kostky, osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a dáme osmažit dozlatova na dosklovata osmaženou cibuli na oleji... více o Celerové hovězí s tymiánem

40 minut
Jogurtové kuřecí (krůtí) řízky - zapékané

Jogurtové kuřecí (krůtí) řízky -…

Řízky nakrájíme šikmo na širší nudličky (menší řízky), které naložíme nejlépe přes noc do marinády umíchané z jogurtu, petrželky, česneku, papriky,... více o Jogurtové kuřecí (krůtí) řízky - zapékané

90 minut
Rýžový nákyp s broskvemi

Rýžový nákyp s broskvemi

Opereme rýži, vložíme do hrnce s vodou a špetkou soli, na prudkém ohni přivedeme k varu, poté snížíme plamen na minimum a vaříme, dokud se voda... více o Rýžový nákyp s broskvemi

90 minut
Pravé řecké Pasticcio

Pravé řecké Pasticcio

Na rozehřátém olivovém oleji lehce osmahneme nakrájenou cibulku a česnek. Pak přidáme maso a mícháme, dokud nezhnědne a nerozpadne na malé kousky. Pak... více o Pravé řecké Pasticcio

240 minut
Tvarohové kynuté buchty

Tvarohové kynuté buchty

Smíchejte mouku, cukr a sůl. V nádobě se ve směsi udělejte důlek, kam se rozdrobí kvasnice a nalije se zde část mléka, stačí trochu. Z toho, co jsme... více o Tvarohové kynuté buchty

45 minut
Kuřecí nudličky pro labužníky

Kuřecí nudličky pro labužníky

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, dáme do misky, osolíme, přidáme steakové koření, trochu oleje, promícháme a necháme chvíli marinovat. Na troše... více o Kuřecí nudličky pro labužníky

15 minut
Vajíčková pomazánka podle dcery

Vajíčková pomazánka podle dcery

Vejce se uvaří natvrdo, oddělí se žloutek a bílek, žloutky se v misce rozmačkají vidličkou, bílky pokrájí najemno (nebo nasekají v robotu). Pokrájíte... více o Vajíčková pomazánka podle dcery

Citronová (pomerančová) bábovka

Citronová (pomerančová) bábovka

Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme citronovou (pomerančovou) šťávu i s nastrouhanou kůrou. Po vyšlehání přidáme mouku, pr.do pečiva, pudinkový prášek... více o Citronová (pomerančová) bábovka

60 minut
Cuketový quiche

Cuketový quiche

Těsto vypracuji a nechám chvíli odpočinout. Mezitím si nakrájím cibulku a dám ji opéct na másle, přidám česnek, tak 2 stroužky, ale je to podle chuti... více o Cuketový quiche

10 minut
Fitness sendvič

Fitness sendvič

Tvaroh ochuťte solí a hořčicí. Přidejte pomerančovou šťávu. Salátové listy opláchněte a osušte. Plátky chleba potřete ochuceným tvarohem. Poklaďte... více o Fitness sendvič

30 minut
Těstovinový salát se šunkou a paprikou

Těstovinový salát se šunkou a paprikou

Vychladlé těstoviny (spirálky, mašličky...) dáme do misky spolu s pokrájenou paprikou, vejcem a šunkou, jemně osolíme a opepříme, zamícháme. V hrníčku... více o Těstovinový salát se šunkou a paprikou

Něžný linecký koláč

Něžný linecký koláč

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a dáme na 30 minut odpočinout do lednice. Ricottu, vejce, šlehačku, rum a 3 lžíce marmelády smícháme dohromady a... více o Něžný linecký koláč

Salát se sýrovo-bylinkovou zálivkou

Salát se sýrovo-bylinkovou zálivkou

Všechny saláty dobře vypereme, necháme okapat a pak natrháme do mísy na menší kousky. Ředkvičky, mrkev a rajčata pokrájíme na plátky. Vše smícháme... více o Salát se sýrovo-bylinkovou zálivkou

20 minut
Sladké zapečené těstoviny s tvarohem

Sladké zapečené těstoviny s tvarohem

Ušleháme šlehačku, přidáme tvaroh (nejlépe polotučný z vaničky), vejce, citronovou tresť, vanilkový cukr, lžíci moučkového cukru a hrozinky a... více o Sladké zapečené těstoviny s tvarohem

Lahodný roládový moučník

Lahodný roládový moučník

Nejprve si připravíme roládu:vyšleháme žloutky s cukrem do pěny,pak přidáme mouku,řádně promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.Těsto... více o Lahodný roládový moučník

Azu po česku

Azu po česku

Cibuli nakrájenou na kostičky necháme zpěnit, přidáme naklepané maso nakrájené na nudličky a všechno koření. Necháme podusit. Vepřové maso můžeme... více o Azu po česku

20 minut
Marináda

Marináda

Vše vložíme do mixéru a promícháme. Můžeme dochutit podle svých chutí a libosti. Slabší plátky dobře prorostlé krkovičky naklepeme jen pěstí, vložíme... více o Marináda

Ořechový chléb II.

Ořechový chléb II.

V uvedeném pořadí vložíme ingredience do pečící nádoby v pekárně. Mouky promícháme i se solí, než je vsypeme dovnitř. Peču v pekárně VEGA na program... více o Ořechový chléb II.

60 minut
Punčové řezy pí Marečkové

Punčové řezy pí Marečkové

Celá vejce třeme s cukrem, potom lehce přimícháme polohrubou mouku a prášek do pečiva. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu ve vyhřáté troubě asi 10... více o Punčové řezy pí Marečkové

Vdolky pečené v troubě

Vdolky pečené v troubě

Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Prosetou mouku smícháme se žloutkem, rozehřátým tukem a špetkou soli. Vlijeme připravený kvásek a zpracujeme... více o Vdolky pečené v troubě

30 minut
Bramborové knedlíky ze studených brambor

Bramborové knedlíky ze studených…

Studené brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, krupici, sůl a vejce a uhněteme těsto. Tvoříme z těsta placičky, které plníme orestovaným... více o Bramborové knedlíky ze studených brambor

45 minut
Bulharské papriky s Balkánem

Bulharské papriky s Balkánem

Papriky naskládáme na horkou plotýnku a opečeme nasucho ze všech stran, až se udělají puchýřky. Doporučuji na tuto "akci" nechat papriku celou i se... více o Bulharské papriky s Balkánem

180 minut
Úplně obyčejný hrnkový chleba

Úplně obyčejný hrnkový chleba

Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program základní, velikost chleba II. Po upečení chleba vyklopíme z nádoby a necháme na... více o Úplně obyčejný hrnkový chleba

Vesnické šunkofleky

Vesnické šunkofleky

Uzené maso uvaříme ve vodě. Pekáček vymažeme sádlem, dáme do něj uvařené fleky, uzené maso nakrájené na kousíčky, prosypeme vegetou a zamícháme. V... více o Vesnické šunkofleky

15 minut
Mrkvová pomazánka

Mrkvová pomazánka

Uvařenou mrkev nastrouháme (lépe na jemno). Nejdříve si umícháme sýry, přidáme mrkev, salám a cibuli. Zvlášť si umícháme majonézu, sůl, hořčici a... více o Mrkvová pomazánka

Cuketa v sýrovém těstíčku

Cuketa v sýrovém těstíčku

Cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky asi 1/2 cm, potřeme solí s rozdrceným česnekem a necháme odležet. Na těstíčko rozmícháme Solamyl, mouku, sůl,... více o Cuketa v sýrovém těstíčku

50 minut
Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou

Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou

Těsto vyválíme a vyložíme jím suchý plech. Celé obložíme plátky mozzarelly (může to být i ta obyčejná česká, která není v nálevu), navrch položíme... více o Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou

Boloňské špagety po anglicku

Boloňské špagety po anglicku

Šagety uvařím (do vody přidám máslo). Maso osmahnu do hněda bez oleje, přidáme rozmačkaný česnek, opepřím, osolím, přidám lžičku marmite, zaliji... více o Boloňské špagety po anglicku

Zapečené rybí filety

Zapečené rybí filety

Nejdříve krátce osmahneme na pánvi rybí filety. Potom filety přendáme do mírně vymaštěného pekáčku, osolíme, posypeme grilovacím kořením, na to dáme... více o Zapečené rybí filety

Kompotová buchta na plech

Kompotová buchta na plech

V míse smícháme cukr, vejce, olej, mléko, kompot (kousky dýně, angrešt, vypeckované třešně, špendlíky, kousky ananasu) a přisypeme mouku s práškem do... více o Kompotová buchta na plech

Biftek z mletého masa

Biftek z mletého masa

Mleté maso s nastrouhanými brambory a cibulí smícháme, osolíme, opepříme. Rukama namočenýma v oleji tvarujeme 8 bifteků, které smažíme na rozpáleném... více o Biftek z mletého masa

Plněné papriky II.

Plněné papriky II.

Mleté maso okořeníme, smícháme s předvařenou rýží a směsí naplníme papriky. Necháme odpočívat. Omáčka: Cibule nakrájíme na kolečka, česnek nakrájíme... více o Plněné papriky II.

Vepřové plátky pana nadlesního

Vepřové plátky pana nadlesního

Maso naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a jemně poprášíme zázvorem. Rychle opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Na másle zpěníme drobně... více o Vepřové plátky pana nadlesního

15 minut
Tuňákový salát

Tuňákový salát

Uvaříme a scedíme těstoviny, které necháme vystydnout. Do těstovin přidáme "kapku" oleje proti slepení. Do vychladnutých těstovin přidáme jablka... více o Tuňákový salát

40 minut
Hrachová polévka

Hrachová polévka

Žlutý nebo zelený hrách namočíme před použitím na dvě hodiny do vody. Potom jej v té samé vodě uvaříme doměkka, prolisujeme a rozředíme zvlášť... více o Hrachová polévka

Doporučujeme

40 minut
Hovězí Stroganov II.

Hovězí Stroganov II.

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

98
Čokoládová poleva na zmrzlinu, pudink apod.
Čokoládová poleva na…
89
Jednoduchý grenadýrmarš
Jednoduchý grenadýrmarš
59
Jindřiščin perník
Jindřiščin perník
33
Quinoa s dýňovým pyré
Quinoa s dýňovým pyré
31
Zeleninový salát s bílým (salátovým) sýrem
Zeleninový salát s bílým…

Zajímavé články

Lamington: Ikonický australský dezert, který zmizí ze stolu během chvilky
Lamington: Ikonický australský dezert, který…
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem zdravější než jeho bílá varianta
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem…
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak připravit ty nejšťavnatější
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak…
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
AHA.cz Pohřeb Křesadlové (†81): Bratři Formanové ji donesli do hrobu

Pohřeb Křesadlové (†81): Bratři Formanové ji donesli do hrobu

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Blesk pro ženy Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Největší šok Slavíků: Poražený Ztracený! Kdo mu vyfoukl zlato?

Největší šok Slavíků: Poražený Ztracený! Kdo mu vyfoukl zlato?

SportRevue.cz Stíny zašlé fotbalové slávy. Připomeňte si 5 smutných osudů (ne)slavných stadionů

Stíny zašlé fotbalové slávy. Připomeňte si 5 smutných osudů (ne)slavných stadionů

Maminka.cz Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Blesk Horoskopy Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Flambování
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact