Chuť čerstvých hub nic nenahradí a žampiony jsou dnes už běžně dostupné v každém supermarketu. Pokud je ale po přinesení u obchodu rovnou nebudete zpracovávat, rozhodně je nenechávejte v mikrotenovém sáčku nebo plastové misce, v níž jste je přinesli. Přendejte je nejlépe do papírového sáčku a uložte do chladu a temna. Jen tak vám vydrží dlouho čerstvé. Pokud jich ale máte doma víc, než stačíte v blízké době upotřebit, máte hned několik možností, jak je zpracovat.
Asi nejlepším způsobem je zamražení. Zamražené houby můžete použít do polévek, omáček, i třeba na smaženici. Záleží jen na vás, zda zamrazíte celé hlavičky nebo houby nakrájíte na plátky. Důležité ale je vybrat jen zářivě bílé plodnice, bez hnědých skvrn, náznaků plísně nebo hniloby. Ty dobře očistěte, případně opláchněte, kuchyňskou utěrkou osušte a zamražte. Houby také můžete zamrazit už tepelně upravené. Buď jen zblanšírované nebo třeba podušené na pánvi.
Žampiony nakrájené na plátky si můžete také nasušit, ať už na sítech rozložených na topení či jen tak na vzduchu, případně v sušičce nebo v troubě. Že jsou houby skutečně suché a připravené na uskladnění poznáte tak, že se plátky budou lehce lámat. Usušené houby ihned uložte do zavařovacích sklenic s dobře těsnícím víčkem, aby vám opět nenavlhly. Při dobrém skladování vydrží i tři roky. Čas od času je ale raději zkontrolujte, protože je může napadnout mol.
Čerstvé žampiony můžete také naložit na 1-2 dny do okurkového nálevu. Získají pikantní chuť a skvěle pak doplní zeleninové, těstovinové a další saláty.
Recept na krémovou žampiónovou polévku zde.
Připravíme si suroviny a nějakou formu (na dort, zapékací misku, hluboký plech). Dáme do vetší misky nebo hrníčku kafe (já dávám 3 lžičky, záleží jak... více o Tiramisu se zakysanou smetanou
Mouku v míse smíchejte se solí, cukry, práškem do pečiva a přidejte nakrájené studené máslo. Prsty propracujte sypkou drobenku. Formy vymažte máslem a... více o Tvarohový koláč s borůvkami
Troubu rozehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Pečivo nakrájejte na větší kousky, zastříkněte olejem, osolte a ze všech stran opečte, asi... více o Salát Caesar
Prsa omyjeme a nakrájíme na nudličky. Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli do zlata, přidáme nakrájené žampiony. Do orestované zeleniny, přidáme na... více o Kuřecí prsa na žampionech s rýží
Z oleje, citronové šťávy i kousků citronové kůry (postačí pár hoblinek žluté kůry) nasekaného česneku a bylinek vymícháme v hlubokém talíři marinádu,... více o Losos (nejen) v bylinkách
Omytá pevná zralá rajčata pokrájíme a dáme do mísy. Použít můžeme různé druhy a barvy (cherry, hruštičky, soudkové...). Přidáme drobně nasekaný česnek... více o Rajský salát (nejen) s mozzarellou
Nakrájíme cibulku a orestujeme na pánvi. Přidáme na kousky nakrájené, osolené a opepřené kuřecí maso a necháme zatáhnout. Poté zalejeme mlékem nebo... více o Sýrová omáčka s těstovinami Tagliatelle
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky nebo kostičky, opepříme a jemně osolíme, dáme do misky. Přidáme zázvor, česnek, sojovou omáčku, olej a... více o Masová minutka s hráškem
Šunku se sýrem nastrouháme na hrubém struhadle do mísy (nebo pomeleme). Ochutíme solí (opatrně, sýr i šunka je slaný), pepřem, muškátovým květem,... více o Šunkovo-sýrové karbanátky
Omyté papriky zbavené semínek a stopek společně s rajčaty (můžou být i oloupaná) a česnekem pomeleme na masovém strojku. Vše dáme do hrnce, přisypeme... více o Jednoduché zeleninovo-uzeninové toustové ragú (nejen) na topinky - sterilované
Na trošce rozpáleného tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme maso, které necháme za občasného promíchání osmažit. Osolíme, opepříme.... více o Dušená mrkev v mletém mase
Očištěné patizony pokrájíme na větší kostky, aby se nerozpekly na kaši a dáme je do pekáče společně s pokrájenou cibulí a česnekem. Přidáme trochu... více o Kořeněné kuře na česnekovém patizonu
Brambory dáme do hrnce, zalijeme asi 350-400 ml vývaru (nebo voda+bujon) a přivedeme k varu. Přidáme pokrájenou cuketu, muškátový květ a vaříme pod... více o Bramborovo-cuketová polévka jednoduše a zdravě
Očištěnou, omytou zeleninu pokrájíme. Ve větší pánvi nebo kastrolu rozpálíme trochu oleje a zeleninu do něj nasypeme. Zeleninu okořeníme Adžika... více o Adžika zeleninová směs
Vše smícháme dohromady a uděláme kuličky, na plechu přitlačit vidličkou a péct na 180°C max. 15 minut (já pekla 12 minut). Je to velmi jednoduché a... více o Špaldové sušenky bez cukru
Vyšleháme vejce s cukrem do pěny, asi 5 minut, přidáme Heru (rozpuštěnou v mikrovlnce, ale ne horkou!), kakao a rozšleháme, dále vsypeme rozdrcené... více o Buchta na doma
Sesbírat 750 ks sedmikrásek a 3 vrcholky meduňky, opláchnout vlažnou vodou a namočit do 1 l vody. Přidat 1,5 citrónu nakrájeného na kolečka. Přivést... více o Sedmikráskový med s pomerančem
Na rozehřátém olivovém oleji lehce osmahneme nakrájenou cibulku a česnek. Pak přidáme maso a mícháme, dokud nezhnědne a nerozpadne na malé kousky. Pak... více o Pravé řecké Pasticcio
Máme moc rádi řízečky a ideálně křupavé miniřízečky... Akorát to není moc zdravé, a tak jsme si to tak trochu upravili. :-) Vepřovou panenku jsem si... více o "Dietní" řízečky se šťouchanými brambory a okurkovým salátem
Dáme si vařit rýži s curry kořením, bazalkou a provensálským, nezapomeneme osolit. Vaříme cca 15 minut. Nakrájíme si kuřecí maso, stačí půl prsa na... více o Curry rizoto s kuřecím masem a rajčátky
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme kůru, olej, vodu, mouku a promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto vlijeme do kulaté... více o Citronový dort (řezy) s želé
Rýži uvaříme v osolené vodě dle návodu. Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme vejce, osolíme, opepříme(není nutné) a umícháme řídkou... více o Prominentní rýže
Cuketu hrubě nastrouháme, když je mladá, nemusíme jí ani loupat. Na trošce oleje zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme cuketu, nastrouhaný česnek,... více o Lasagne s cuketou a slaninou
**TMAVÉ TĚSTO:** Všechny ingredience vyšleháme v hladké těsto. (Já osobně nejdřív sypké věci přeseju.) **SVĚTLÉ TĚSTO:** Vanilkový pudink v prášku... více o Stracciatella
Mouku se solí prosejte do mísy. Uprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Postupně přilévejte směs mléka a vody a míchejte metlou, až... více o Palačinky s jahodovým rozvarem
Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny. Pak vmícháme olej, vodu, přisypeme kakao s moukou a kypřidlem do perníku,promícháme a nakonec zlehka vmícháme... více o Rychlá perníková roláda
V širokém hrnci rozehřejeme olej a krátce na něm orestujeme pokrájenou cibuli a česnek s provensálským kořením. Přidáme pokrájené papriky a rajčata ... více o Domácí lečo s česnekem
Uhněteme těsto a vytvoříme malé kuličky. Uprostřed nich vyhloubíme důlky, které naplníme marmeládou. Pečeme na suchém plechu při 150 stupních.... více o Placičky z ovesných vloček II.
Těstoviny uvaříme obvyklým způsobem. Kuřecí prsíčka upláchneme a nakrájíme na menší kostičky. Cibuli zpěníme na oleji s nadrobno nakrájeným česnekem -... více o Brokolicové těstoviny
Žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do pěny. Pak zlehka zamícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva a nakonec tuhý sníh z bílků. Velký plech... více o Jablečné řezy piškotové
Sypké přísady prosejeme, smícháme a přidáme rozehřátý tuk s medem a rumem. Během zpracování přiléváme podle potřeby vodu (opatrně, hmota musí zůstat... více o Marcipán ze sušeného mléka
Na piškot vyšleháme bílky, poté přidáme cukr, chvilku šleháme a poté přidáme žloutky. Nakonec lehce zašleháme mouku s kakaem a práškem do pečiva.... více o Šlehačková roláda III.
Rozinky předem namočíme do rumu nebo do vody. Nejprve uděláme kvásek. V 200 ml mléka rozmícháme hrubou mouku, droždí, cukr a špetku soli. Zaprášíme... více o Makový závin III.
Uvařená vajíčka rozkrojíme napůl, žloutek dáme na talíř a vidličkou ho rozetřeme spolu s dvěma lžícemi hořčice a lžící margarínu. Pak přidáme na... více o Vajíčková pomazánka II.
Těsto rozválíme na plát (z jednoho balení listového těsta budeme mít 3 záviny). Poklademe šunkou a náplní, volně srolujeme (náplň při pečení nabyde) a... více o Slaný závin s plísňovým sýrem
Celer rozkrojíme na větší kusy a dáme povařit do poloměkka (cca 7 minut). Obereme a na jemno natrháme (nebo vidličkou rozmačkáme) maso z ryby (při... více o Humrové chlebíčky
Náplň: všechny suroviny kromě bílků se smíchají šlehačem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do náplně. Těsto: v míse promícháme suroviny,... více o Linecký tvarohový koláč
Uděláme si kynuté těsto z mouky, mléka, oleje, droždí, soli, cukru a vanilkového cukru. Necháme vykynout v teple, rozdělíme na dva díly. Každou půlku... více o Rohlíčky pro bezdomovce
Vše do mísy a smíchat, těsto rozdělit na dva díly. Do prvního dáme v prášku (t.j. nevařený) vanilkový pudink a do druhého jahodový pudink. Do pekáčku... více o Rychlé punčové řezy
Na alobal rozprostřeme plátky sýra tak, aby se překrývaly. Poklademe plátky salámu. V misce si utřeme pomazánkové máslo s nastrouhanou nebo na velmi... více o Sýrová roláda IV.
V míse smícháme všechny přísady na těsto, kterým obložíme stěny a dno dortové formy. Přísady na náplň dáme do mísy a umixujeme, vlijeme do formy... více o Tvarožník II.
Cuketu oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do velkého hrnce. Přidáme proužky papriky, plátky rajčat, kolečka cibule, rozmačkaný česnek,... více o Cuketový kotlík
Na vále vypracujeme těsto a rozdělíne na polovinu. Vyválíme plát (já raději postupně vtláčím na plech), přeneseme na vymazaný plech. Pokryjeme náplní,... více o Jablkový koláč od Alice
Vodu svaříme s tukem, až se rozpustí. Vsypeme mouku, promícháme a dále mícháme ode dna, až se trochu odpaří voda a těsto se leskne a nelepí se.... více o Odpalované větrníčky s vanilkovou nápní
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a naložíme do marinády. Tu si pripravíme smícháním jogurtu, olivového oleje, koření a trošky soli. Necháme odležet... více o Kuřecí řízky v jogurtové marinádě
Kuřecí kousky zprudka krátce osmažíme na olivovém oleji a vyndáme. Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět, dále nasekaný... více o Kuřecí cacciatore
Oloupané brambory pokrájíme na silnější plátky a rozložíme na dno tukem vymazaného pekáče. Pokmínujeme, osolíme a pokryjeme očištěnými a na plátky... více o Pečená kuřecí stehýnka na šlehačce
Kuřecí nebo vepřové maso nakrájíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vajíčko rozšleháme se smetanou. Dle potřeby rozředíme mlékem a vzniklou... více o Bylinkový řízek na česnekovém oleji
Brokolici očistíme, omyjeme, rozdělíme na růžičky, košťály oloupeme a nakrájíme na plátky. Česnek nasekáme a podusíme na tuku s nakrájenými košťály.... více o Brokolicová polévka
Rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky. Naskládáme je na talíř střídavě na sebe, posypeme bazalkou, oreganem, osolíme a pokapeme olivovým olejem.... více o Italská kuchyně- předkrmy - salát Caprese