Chuť čerstvých hub nic nenahradí a žampiony jsou dnes už běžně dostupné v každém supermarketu. Pokud je ale po přinesení u obchodu rovnou nebudete zpracovávat, rozhodně je nenechávejte v mikrotenovém sáčku nebo plastové misce, v níž jste je přinesli. Přendejte je nejlépe do papírového sáčku a uložte do chladu a temna. Jen tak vám vydrží dlouho čerstvé. Pokud jich ale máte doma víc, než stačíte v blízké době upotřebit, máte hned několik možností, jak je zpracovat.
Asi nejlepším způsobem je zamražení. Zamražené houby můžete použít do polévek, omáček, i třeba na smaženici. Záleží jen na vás, zda zamrazíte celé hlavičky nebo houby nakrájíte na plátky. Důležité ale je vybrat jen zářivě bílé plodnice, bez hnědých skvrn, náznaků plísně nebo hniloby. Ty dobře očistěte, případně opláchněte, kuchyňskou utěrkou osušte a zamražte. Houby také můžete zamrazit už tepelně upravené. Buď jen zblanšírované nebo třeba podušené na pánvi.
Žampiony nakrájené na plátky si můžete také nasušit, ať už na sítech rozložených na topení či jen tak na vzduchu, případně v sušičce nebo v troubě. Že jsou houby skutečně suché a připravené na uskladnění poznáte tak, že se plátky budou lehce lámat. Usušené houby ihned uložte do zavařovacích sklenic s dobře těsnícím víčkem, aby vám opět nenavlhly. Při dobrém skladování vydrží i tři roky. Čas od času je ale raději zkontrolujte, protože je může napadnout mol.
Čerstvé žampiony můžete také naložit na 1-2 dny do okurkového nálevu. Získají pikantní chuť a skvěle pak doplní zeleninové, těstovinové a další saláty.
Recept na krémovou žampiónovou polévku zde.
Rozpustíme máslo a necháme ho lehce schladnout. Metličkou našleháme vejce a postupně vmícháváme máslo, mouku, cukr, kakao, vanilkový extrakt, ocet a... více o Red velvet brownies
Všetku cibuľu si nakrájame na polcentimetrové kolieska a len polovicu z nej vložíme do rozpálenej masti. Cibuľu pravidelne miešame, aby sa nám... více o Francúzska cibuľová polievka
Kroupy den předem namočte do vody. Nasekaná žebra vložte do kastrolu, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte 10 minut, poté slijte, dolijte vodou a... více o Uzená polévka s kroupami
Mléko spolu s 8 vejci a rozpuštěným máslem důkladně rozmíchejte v robotu, přidejte špetku soli, mouku a prášek do pečiva. Smíchejte s nasekanými... více o Slané lívance
Očištěné krevety naložte s nasekaným koriandrem, mátou, šťávou z limetky a citronu, chilli papričkou, solí, pepřem a 100 ml olivového oleje. Mezitím... více o Krevety na grilu
Brokolici rozebereme na růžičky, košťál oloupeme a pokrájíme na menší kousky a ve vroucí osolené vodě povaříme vše cca 2 minuty. Pak scedíme a necháme... více o Gratinovaná brokolice
Uzeného lososa natrhejte a vložte do robota s noži. Kopr nahrubo nasekejte. Dvě třetiny přidejte k lososovi, zbytek odložte stranou. Citrony omyjte. Z... více o Paštika z uzeného lososa
Špenát a petržel omyjte a nechte okapat. Limetku vymačkejte a kůru najemno nastrouhejte. Kiwi oloupejte a nakrájejte na menší kusy, jablko zbavte... více o Zeleninové smoothie s jablkem
Těsto: mouku nasypeme do mísy a smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do něj dáme moučkový cukr, rozdrobené... více o Koláč s hruškovým / jablečným rozvarem - kynutý
Na oleji nebo jemně pokrájeném špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli. Pak přidáme očištěné, pokrájené a krátce spařené (scezené) houby. Pokud... více o Houbový kuskus - rychle a chutně
Na trošce oleje si osmažíme na nudličky pokrájená očištěná játra. Po osmažení jater přidáme pokrájenou slaninu a půlměsíčky cibule a smažíme do... více o Játrové špecle (gnocchi) - rychle a chutně
Dno pekáčku vyložíme plátky šunky, na šunku položíme omyté a lehce osolené kuřecí čtvrtky. Zalejeme smetanou a mlékem, polejeme i maso. Pečeme na... více o Babiččino kuře na šunce
Kuřecí maso pokrájíme na velmi drobné kousíčky a dáme do mísy. Přidáme sýr, sojovou omáčku, vejce, solamyl, kari a sůl. Vše řádně promícháme a necháme... více o Báječné kuřecí placičky se sýrem
Na másle zpěnit cibuli na kostičky, vložit sůl, skoro celý balíček papriky, bobkový list a vložit stehna, osmahnout, podlít vodou a dusit aspoň hodinu... více o Vynikající kuře na paprice
Vyšleháme do pěny máslo spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem, špetkou soli a arašídovým máslem. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva a utvoříme... více o Arašídové sušenky
Fazole namočíme do studené vody na hodinu, pak osolíme a uvaříme doměkka, scedíme a nasypeme do hotové omáčky. Omáčka: Na rozpuštěném másle s olejem a... více o Fazole v rajské omáčce s klobásou
V míse smícháme mouku, kypřidlo, kokos a cukr. Přidáme mléko, olej, vejce a aroma. Vše dobře promícháme, nalijeme do připraveného vyššího plechu,... více o Hrnková buchta s kokosem a polevou
Smícháme všechny suché ingredience na těsto. Je lepší mouku prosít a smíchat s kypřícím práškem. Potom přidáme ostatní suroviny, pořádně promícháme... více o Ovocný koláč se žmolenkou
Filety z tresky, kapra, pangasia... nakrájíme na 1 - 1,5 cm silné hranolky (nudličky). Vejce, koření, solamyl, olej a sůl vymícháme v misce do hladké... více o Rybí hranolky (nudličky) v těstíčku
Sušenky dáme do mikrotenového sáčku, rozdrtíme válečkem na těsto a nasypeme do mísy. Máslo rozehřejeme a vmícháme do drobků. Směs natlačíme na dno a... více o Tvarohový dort s banány
Rohlíky drobně pokrájíme, pokapeme mlékem a necháme provlhnout. Přebytečné mléko pak vymačkáme. Oloupaná vajíčka drobně nasekáme, sýr nastrouháme,... více o Vaječné placičky se sýrem a šunkou
Žloutky utřeme s cukrem a Herou do husté pěny, mouku smícháme s práškem do pečiva a přimícháváme spolu s mlékem do těsta. Pak ušleháme bílky a... více o Beránek s kandovaným ovocem
Zázvor očistíme, nakrájíme na plátky(cca 4mm) a dáme do vody povařit na 20 minut. Pak přidáme cukr, necháme přejít varem, odstavíme a necháme 24 hodin... více o Domácí kandovaný zázvor
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme rozpuštěný tuk, mléko, mouku, prášek do pečiva, mák, skořici a řádně promícháme. Do těsta vmícháme pokrájenou... více o Makový koláč s rebarborou
Z prvních pěti surovin ušlehejte těstíčko (můžete přidat trochu vody, je-li husté), do kterého zatřete sníh ze 2 bílků. Oloupaná jablka nakrájejte na... více o Jablíčka v županu II.
**Nejdříve si připravíme těsto:** Smícháme hladkou mouku, sušené droždí, cukr a sůl, přilejeme olivový olej a postupně přidáváme vlažnou vodu. Mělo by... více o Domácí pizza koláč
Všechny suroviny dobře smícháme dohromady. Nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče a pečeme na 180°C asi 35 minut. Po vychladnutí můžeme... více o Fofrperník
Papriky a okurku pokrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme olej a zprudka na něm orestujeme nejprve pokrájené maso. Přidáme zeleninu, Gyros koření ... více o Superrychlý gyros
Hermelín si rozpůlíme, lžičkou vydlabeme potřebnou část měkkého středu, do kterého vložíme tvarůžek, přiklopíme, přitiskneme a obalíme v klasickém... více o Smažený tvarůžek v hermelínu
Maso si pokrájíme na plátky a pak na kousky stejně velké jako půlcentimetrové plátky uzeniny a sýra. Střídavě napichujeme na špejli s hrotem.... více o Špízy se sýrem a uzeninou
Rohlíky a šunku pokrájíme na kostičky. Špek s cibulí pokrájíme nadrobno a společně osmažíme dozlatova, pak přidáme k rohlíkům a šunce. Kysané zelí... více o Zelné knedlíky
Vejce s cukrem utřeme a přidáme mouku, prášek do pečiva, kakao, skořici a olej. Přidáme ještě rozinky, ořechy a nakrájená jablka. Dáme na vymazaný a... více o Jablková buchta II
Boloňská omáčka: na oleji osmažíme cibulku, když vůně zesládne, přidáme mleté maso, prudce opečeme a mícháme, pak přidáme koření, nakrájená rajčata,... více o Cannelloni s boloňskou omáčkou a bešamelem
Kuřecí maso naklepeme, osolíme, opepříme, přidáme kari koření a zprudka orestujeme na oleji (já používám olivový). Maso trochu podlijeme a podusíme... více o Kuřecí medailonky na kari s pórkem
Smíchat tvaroh a pomazánkové máslo, osolit. Rozdělím to na půl a do jedné dám podle chuli prolisovaný česnek a do druhé strouhaný čerstvý křen. To je... více o Pomazánka křenová a česneková
Ušleháme žloutky, cukr a mascarpone, přidáme ricottu, mouku s práškem, rozinky a ušlehaný sníh z bílků. Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě - asi 1 hodinu... více o Italská bábovka II.
Máslo utřeme se cukrem, postupně přidáme žloutky. Poté vmícháme hladkou mouku, vanilkový cukr a rum. Těsto vyválíme na placku asi 1/2 cm a vykrajujeme... více o Hnětynky
Nastrouháme mrkev na jemno. Na pánvičce osmažíme cibulku, přidáme mrkev a trochu podusíme. Dále přidáme kečup, prolisovaný česnek, koření Kotányi a... více o Lasagne - jednoduché, rychlé, báječné
Všechny suroviny na těsto smícháme a umícháme hladké těsto, které vlijeme do vymazaného a vysypaného velkého plechu. Poklademe omytými a dobře... více o Třešňový koláč z podmáslí
Brambory se nastrouhají najemno, pak se přidají vejce, sůl, pepř a majoránka, nastrouhaná cibule a rozetřený česnek. Přidá se mouka na zahuštění. Na... více o Plněný bramborák II.
Pizza Calzone prý vznikla v Neapoli, když se jednomu nešikovnému kuchaři při strkání pizze do trouby oná pizza složila tak, že jedna půlka pizzy... více o Calzone - Plněná pizza
Rybí filé osolíme a lehce obalíme v mleté paprice. Cibuli nakrájíme na kolečka, anglickou slaninu na plátky. Na dno máslem vymazaného kastrůlku dáme... více o Jedničkové rybí filé
Všechny ingredience smícháme a mokrou rukou tvoříme hromádky. Klademe na plech na pečící papír a upečeme v mírnější troubě. Směs na tyto kokosky musí... více o Jednoduché kokosky
Do velkého hrnce dáme olej, nakrájíme cibulku na kostičky a osmahneme dozlatova, přidáme maso a orestujeme. Zalijeme vodou a přidáme oloupané a omyté... více o Fazolová polévka se zelím
Špenát necháme na cedníku rozmrazit a okapat. Cibulku i s natí nakrájíme na drobno, přidáme nasekaný kopr a dobře promíchá s vegetou. Přidáme okapaný... více o Špenátová pomazánka
Celé oloupané lískové ořechy nejlépe na noc namočíme do studené vody. Z uvedených surovin vypracujeme těsto, zapracujeme celé lískové ořechy a těsto... více o Masarykovo cukroví
Z krajíce chleba - může být i starší, vykrojíme střed tak, aby obvod s kůrkou zůstal asi 1 cm silný. Dáme na rozpálený olej, doprostřed rozklepneme... více o Rychlá svačina
Nejprve uvaříme maso doměkka (asi 45 minut). Mezitím si nakrájíme rohlíky na kostičky, zalijeme zchladlým vývarem z uzeného tak, aby se rohlíky... více o Velikonoční sekaná
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme po obou stranách hořčicí. Obalíme v jemně nastrouhaném sýru, vejci rozšlehaném s mlékem a ve strouhance.... více o Gurmánské smažené řízky
Husu rozčtvrtíme, nožem uděláme do prsíček a stehýnek otvory, vložíme do nich stroužky česneku, osolíme, pokmínujeme, posypeme mletým zázvorem,... více o Husa po staročesku