• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Čerstvé žampiony - jak je usušit, zmrazit nebo naložit

Čerstvé žampiony - jak je usušit, zmrazit nebo naložit

Čerstvé žampiony - jak je usušit, zmrazit nebo naložit

Chuť čerstvých hub nic nenahradí a žampiony jsou dnes už běžně dostupné v každém supermarketu. Pokud je ale po přinesení u obchodu rovnou nebudete zpracovávat, rozhodně je nenechávejte v mikrotenovém sáčku nebo plastové misce, v níž jste je přinesli. Přendejte je nejlépe do papírového sáčku a uložte do chladu a temna. Jen tak vám vydrží dlouho čerstvé. Pokud jich ale máte doma víc, než stačíte v blízké době upotřebit, máte hned několik možností, jak je zpracovat.

Jak zamrazit žampiony

Asi nejlepším způsobem je zamražení. Zamražené houby můžete použít do polévek, omáček, i třeba na smaženici. Záleží jen na vás, zda zamrazíte celé hlavičky nebo houby nakrájíte na plátky. Důležité ale je vybrat jen zářivě bílé plodnice, bez hnědých skvrn, náznaků plísně nebo hniloby. Ty dobře očistěte, případně opláchněte, kuchyňskou utěrkou osušte a zamražte. Houby také můžete zamrazit už tepelně upravené. Buď jen zblanšírované nebo třeba podušené na pánvi.

Jak sušit žampiony

Žampiony nakrájené na plátky si můžete také nasušit, ať už na sítech rozložených na topení či jen tak na vzduchu, případně v sušičce nebo v troubě. Že jsou houby skutečně suché a připravené na uskladnění poznáte tak, že se plátky budou lehce lámat. Usušené houby ihned uložte do zavařovacích sklenic s dobře těsnícím víčkem, aby vám opět nenavlhly. Při dobrém skladování vydrží i tři roky. Čas od času je ale raději zkontrolujte, protože je může napadnout mol.

Bleskové nakládané žampiony

Čerstvé žampiony můžete také naložit na 1-2 dny do okurkového nálevu. Získají pikantní chuť a skvěle pak doplní zeleninové, těstovinové a další saláty.

Recept na krémovou žampiónovou polévku zde.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Francúzska cibuľová polievka

Francúzska cibuľová polievka

Všetku cibuľu si nakrájame na polcentimetrové kolieska a len polovicu z nej vložíme do rozpálenej masti. Cibuľu pravidelne miešame, aby sa nám... více o Francúzska cibuľová polievka

30 minut
Kuřecí prsa s cuketou

Kuřecí prsa s cuketou

Maso nakrájíme na kostky, osolíme, posypeme kari kořením, přidáme nasekaný nebo nastrouhaný česnek, dobře promícháme a necháme odležet alespoň 10... více o Kuřecí prsa s cuketou

20 minut
Piškotový koláč s jahodami

Piškotový koláč s jahodami

Troubu předehřejte na 170 °C, formu vymažte a vysypte. Prosejte mouku. Bílky vyšlehejte se solí do řidší pěny, přisypte cukr a ušlehejte do pevného... více o Piškotový koláč s jahodami

40 minut
Těstoviny se špenátem a kuřecím masem

Těstoviny se špenátem a kuřecím masem

Těstoviny uvařte tzv. na skus v dostatečném množství osolené vody, do které je dobré přidat trošku olivového oleje. Kuřecí maso nakrájejte na kousky a... více o Těstoviny se špenátem a kuřecím masem

90 minut
Houbová pohanka - pohankový kuba

Houbová pohanka - pohankový kuba

Houby dáme do hrníčku, zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Pro lepší chuť pohanky může pak vodu z hub přidat k propláchnuté pohance, kterou... více o Houbová pohanka - pohankový kuba

45 minut
Krůtí chilli con carne

Krůtí chilli con carne

V kastrolu na rozehřátém oleji zprudka orestujte maso. Přidejte jemně nasekanou cibuli s česnekem a pokrájenými chilli papričkami zbavenými semen. Asi... více o Krůtí chilli con carne

Brambory zapečené (nejen) s mletým masem

Brambory zapečené (nejen) s mletým…

Na malém množství oleje necháme zesklovatět pokrájený pórek (cibuli). Přidáme mleté maso, které smažíme za stálého míchání do té doby, než se nám... více o Brambory zapečené (nejen) s mletým masem

Segedín s knedlíkem po našem

Segedín s knedlíkem po našem

Segedín: Na trošce tuku osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli. K cibuli přidáme na kostky pokrájený osolený a opepřený bůček, rozmáčknutý česnek,... více o Segedín s knedlíkem po našem

Hermelín / Camembert v listovém těstě

Hermelín / Camembert v listovém těstě

V pánvi rozpustíme kousek másla, na kterém necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme na plátky pokrájené žampiony a společně s nasekanými bylinkami (dle... více o Hermelín / Camembert v listovém těstě

15 minut
Pikantní špenátové rolky

Pikantní špenátové rolky

Tip na rychlou, jednoduchou véču. Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme. Vše dáme na rozpálenou pánev. Podáváme s toustíkem. Koření dáme... více o Pikantní špenátové rolky

Batátové bramboráky

Batátové bramboráky

Očištěné batáty nastrouháme, lze strouhat najemno i nahrubo. Brambory vzhledem k nasládlé chuti kořeníme více než klasické brambory na bramboráky, ale... více o Batátové bramboráky

Bylinková bešamelová omáčka (přeliv)

Bylinková bešamelová omáčka (přeliv)

Máslo necháme rozpustit, zaprášíme moukou, kterou necháme za stálého míchání jen lehce zrůžovět (uděláme jíšku). Přidáme větvičku rozmarýnu, kterou... více o Bylinková bešamelová omáčka (přeliv)

Celerový salát - zdravě a chutně

Celerový salát - zdravě a chutně

Celer a mrkev uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou doměkka. Nejlépe na skus. Poté scedíme, necháme vychladnout a pokrájíme na kostičky (hranolky... více o Celerový salát - zdravě a chutně

45 minut
Zdravé lívance ze zakysané smetany

Zdravé lívance ze zakysané smetany

Žloutky našleháme s cukrem a postupně za stálého míchání přidáváme smetanu a mouku (může být se špetkou prášku do pečiva) se špetkou soli. Nakonec... více o Zdravé lívance ze zakysané smetany

30 minut
Palačinky (na palačinkovač)

Palačinky (na palačinkovač)

Mléko a mouku vmícháme do sebe, přidáme 2 vejce, špetku soli a 1 lžíci moučkového cukru. Důkladně promíchat! Připravené těsto vložte na 15 minut do... více o Palačinky (na palačinkovač)

Vegetariánská Quesadilla

Vegetariánská Quesadilla

Na 1 PL oleje orestujeme papriku, poté jí smícháme se sýrem a s nasekanou jalapeno papričkou. Směsí naplníme tortillu a přehneme jí napolovinu.... více o Vegetariánská Quesadilla

Smažená kapusta

Smažená kapusta

Kapustu očistíme a celou vložíme do hrnce s osolenou vodou košťálem směrem ke dnu. Vaříme tak, aby jsme nepřevařily, aby zůstala pevná a dala se dobře... více o Smažená kapusta

90 minut
Thajská čočka se zeleninou

Thajská čočka se zeleninou

Na rozpáleném slunečnicovém oleji, do kterého přidáme bobkový list, a nové koření, osmažíme do sklovata na kostičky pokrájenou cibuli. Ke konci... více o Thajská čočka se zeleninou

Zapečená kuřecí prsa

Zapečená kuřecí prsa

Citron nakrájejte na klínky, oloupaný česnek rozpulte a oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka. Opláchnutá kuřecí prsíčka osušte. Troubu předehřejte... více o Zapečená kuřecí prsa

Krkovička pečená s játry a cibulí

Krkovička pečená s játry a cibulí

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a mírně poprášíme moukou. Plátky pak dáme do vymaštěného pekáčku, poklademe na malé kousky pokrájenými, očištěnými... více o Krkovička pečená s játry a cibulí

Gratinovaný lilek a cuketa

Gratinovaný lilek a cuketa

Lilek nakrájíme na kolečka (1 cm), osolíme a necháme vypotit. Po vypocení osušíme a nakrájíme na kostky, cuketu taktéž nakrájíme na kostky. Vše dáme... více o Gratinovaný lilek a cuketa

45 minut
Mandarinková mňamka

Mandarinková mňamka

1. Vejce rozšleháme s cukrem krupice a vanilinovým cukrem. Šlehačem šleháme nejdřív při střední rychlosti a pak na nejvyšší, abychom získali téměř... více o Mandarinková mňamka

Zeleninová česnečka s krutony

Zeleninová česnečka s krutony

Zeleninu můžeme použít čerstvou i mraženou, přibližně půllitrový hrnek. Máslo (kousek si necháme na osmažení krutonů) si rozpustíme v hrnci, nasypeme... více o Zeleninová česnečka s krutony

55 minut
Perník s pudinkem - nedrobí se

Perník s pudinkem - nedrobí se

Mouku smíchanou s práškem do pečiva a s práškem do perníku promícháme s cukrem, pudinkem a kakaem. Přilijeme olej a vejce rozšlehaná v mléce. Všechny... více o Perník s pudinkem - nedrobí se

Nádivka do kuřete, kachny, husy a vepřové kapsy

Nádivka do kuřete, kachny, husy a…

Rohlíky nakrájíme na kolečka a zalijeme mlékem. Jak změknou, dáme na kousky nakrájená játra, žaludky, srdíčka a pažitku. Osolíme, přidáme pepř, kmín... více o Nádivka do kuřete, kachny, husy a vepřové kapsy

Svratecký guláš

Svratecký guláš

Špek nakrájíme na malé kostičky, až se vypeče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme koření, orestujeme maso, zeleninu a... více o Svratecký guláš

45 minut
Pracny - recept po babičce

Pracny - recept po babičce

Všechny přísady smíchejte rukama a propracovávejte déle, někdy se díky ořechům špatně pojí dohromady. Tuk už ale nepřidávejte. Těsto dejte vychladit... více o Pracny - recept po babičce

Smažené bramborové placičky

Smažené bramborové placičky

Brambory uvaříme v slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Potom je nastrouháme na jemno, přidáme mouku, vejce, osolíme a vypracujeme těsto jako na... více o Smažené bramborové placičky

Řezy z mikrovlnky

Řezy z mikrovlnky

Uvedené ingredience důkladně! promícháme, nalijeme do lehce vymazané, kokosem vysypané silikonové formy na biskupský chlebíček (může být i jiná forma... více o Řezy z mikrovlnky

Nebeská Máňa

Nebeská Máňa

Žloutky utřít s cukrem, přidat olej, vodu a mouku s práškem do pečiva. Nakonec sníh z bílků. Péct na vymazaném a vysypaném plechu s vyšším okrajem při... více o Nebeská Máňa

45 minut
Margotkové řezy

Margotkové řezy

Margotky nastrouháme (já strouhám na jemno), přidáme mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva - dobře promícháme. Pak přidáme vejce, mléko a... více o Margotkové řezy

Prdelky

Prdelky

Vše smícháme v hladké těsto, dáme na půl hodiny odpočinout do chladu. Pak vykrajujeme srdíčka, kterým odřízeme asi 1 cm špičky (záleží na velikosti... více o Prdelky

Zelný salát III.

Zelný salát III.

Přísady na nálev přivedeme k varu, odstavíme a necháme vychladnout. Zelí nakrájíme na tenké pásky a potom příčně, abychom dostali malé kostičky ... více o Zelný salát III.

40 minut
Cukrářská vánočka (mazanec)

Cukrářská vánočka (mazanec)

Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí - necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme sůl.... více o Cukrářská vánočka (mazanec)

Pizza těsto - rychlé a tenké

Pizza těsto - rychlé a tenké

Do misky dáme droždí, přidáme cukr, trochu mouky a vody a zpracujeme řídké těstíčko. Přikryjeme je utěrkou a necháme asi 10 minut na teplém místě, až... více o Pizza těsto - rychlé a tenké

30 minut
Vepřové nudličky na žampionech

Vepřové nudličky na žampionech

Vepřové maso nakrájíme na nudličky, osolíme, zaprášíme moukou a zprudka osmahneme na tuku. Zlehka posypeme oreganem. Přidáme na plátky nakrájené... více o Vepřové nudličky na žampionech

Kaldoun

Kaldoun

Drůbky a maso dáme vařit, osolíme a opepříme, vaříme velmi pomalu. Když je maso skoro měkké, přidáme zeleninu a cibuli. Opět chvíli vaříme. Uvařenou... více o Kaldoun

60 minut
Kuřecí směs po staročesku

Kuřecí směs po staročesku

Maso a špek nakrájíme na nudličky, obalíme v solamylu se steakovým kořením. Dáme na rozpálený olej, orestujeme, přidáme cibuli, kapie, žampiony,... více o Kuřecí směs po staročesku

Rybízový čaj

Rybízový čaj

Všechny suroviny smícháme a pečeme v troubě asi 30 minut. Pak naložíme do skleniček a sterilizujeme 20 minut při 80 °C. Po otevření skleničky dáme do... více o Rybízový čaj

Meteník

Meteník

Vše kromě másla a česneku smícháme dohromady (cibuli nadrobno pokrájíme), mléko přidáme podle potřeby - může být i trochu méně nebo trochu víc. Dáme... více o Meteník

Hermelínové karbanátky

Hermelínové karbanátky

Hermelíny nastrouháme najemno, přidáme vejce, 2 lžíce strouhanky, sůl, majoránku, pepř, prolisovaný česnek a vše rozmícháme na sředně hustou hmotu.... více o Hermelínové karbanátky

Banánky I

Banánky I

Smícháme těsto a na masovém strojku (dělá se i kokosové) na dýlku ukazováčku děláme banánky (nejširší zubatý-hřeben). Upečeme při 160-180 °C. Pak... více o Banánky I

Cuketa v sýrovém těstíčku

Cuketa v sýrovém těstíčku

Cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky asi 1/2 cm, potřeme solí s rozdrceným česnekem a necháme odležet. Na těstíčko rozmícháme Solamyl, mouku, sůl,... více o Cuketa v sýrovém těstíčku

Domácí majonéza

Domácí majonéza

Uvedené suroviny 20 minut šleháme do zhoustnutí.... více o Domácí majonéza

Nouzová polévka

Nouzová polévka

Na sádle zpěníme cibuli, přidáme papriku, pokrájené brambory, zalijeme vodou a vaříme do poloměkka. Pak vmícháme fazole, pokrájenou uzeninu a zavaříme... více o Nouzová polévka

60 minut
Zelňačka tety Vandy

Zelňačka tety Vandy

Na olej nebo máslo dáme pokrájenou cibuli. Oloupeme brambory, pokrájíme na kostičky a přidáme k cibuli. Necháme chviku dusit. Mezitím propereme zelí a... více o Zelňačka tety Vandy

15 minut
Drožďové knedlíčky do polévky

Drožďové knedlíčky do polévky

Na pánvičce rozehřejeme olej, přidáme rozdrobené droždí, rozpustíme ho a mícháme dokud nezrůžoví a nezačne se drobit. Potom ho necháme vychladnout,... více o Drožďové knedlíčky do polévky

Krůtí ragú s brokolicí

Krůtí ragú s brokolicí

Cibuli a česnek oloupeme, rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme semen. Vše pokrájíme na kostičky. Brokolici rozebereme na růžičky. Maso nakrájíme na... více o Krůtí ragú s brokolicí

Smažený králík

Smažený králík

Maso vykostíme a nakrájíme na plátky. Rozmixujeme cibuli, česnek a sůl. Touto směsí potřeme maso a necháme uležet (asi hodinu). Pak jednotlivé plátky... více o Smažený králík

Krupicové flameri

Krupicové flameri

Z mléka, krupice, cukru a špetky soli uvaříme hustou kaši. Formu na bábovku si vypláchneme studenou vodou a kaši do ní nalijeme, necháme v lednici asi... více o Krupicové flameri

Doporučujeme

30 minut
Srbské rizoto

Srbské rizoto

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

60 minut
Jahodovo-rebarborový koláč

Jahodovo-rebarborový koláč

Poslední sledované recepty

17
Vepřové Cordon Bleu
Vepřové Cordon Bleu
13
Šunkovo-sýrové karbanátky
Šunkovo-sýrové karbanátky
11
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
11
Chřestové Caprese
Chřestové Caprese
11
Velikonoční mazanec bez vajec
Velikonoční mazanec bez…

Zajímavé články

Jamie Oliver slaví 50! Geniální kuchař, který první knihu přečetl až před čtyřicítkou
Jamie Oliver slaví 50! Geniální kuchař, který…
13 receptů na rychlý oběd do půl hodiny!
13 receptů na rychlý oběd do půl hodiny!
Neapolská pizza: Královna italské kuchyně vás ohromí na první sousto
Neapolská pizza: Královna italské kuchyně vás…
Od pondělí do pátku: Večeře z těstovin 5x jinak, od klasiky až po netradiční kombinace
Od pondělí do pátku: Večeře z těstovin 5x jinak,…
Superpotravina týdne: Květy černého bezu. 4 dobré důvody, proč si je jít hned natrhat, plus recepty
Superpotravina týdne: Květy černého bezu. 4 dobré…
AHA.cz Basiková na dně! Nemoc a myšlenky na smrt

Basiková na dně! Nemoc a myšlenky na smrt

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Boho šaty: Komu budou slušet modely s volánky a kdo by se jim měl vyhnout obloukem?

Boho šaty: Komu budou slušet modely s volánky a kdo by se jim měl vyhnout obloukem?

Ženy.cz Test osobnosti: Jaký módní styl vás vystihuje?

Test osobnosti: Jaký módní styl vás vystihuje?

Blesk.cz Dramatický duel v Survivoru: Hysterický Michael versus Dominika! Kdo vypadl?

Dramatický duel v Survivoru: Hysterický Michael versus Dominika! Kdo vypadl?

SportRevue.cz Z milionáře žebrákem. 11 sportovců, kteří přišli (skoro) o všechno

Z milionáře žebrákem. 11 sportovců, kteří přišli (skoro) o všechno

Maminka.cz Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu se silnou intuicí: Kdo vycítí problém dřív, než o něm promluvíte?

5 znamení zvěrokruhu se silnou intuicí: Kdo vycítí problém dřív, než o něm promluvíte?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Čerstvé žampiony - jak je usušit, zmrazit nebo naložit
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact