Také se vám často stane, že jakmile začnete grilovat a položíte první kousky masa na sotva rozpálený gril, ty se k roštu doslova přilepí a potom se velmi špatně obrací? Pokud tomu chcete při příští grilovačce předejít, vyzkoušejte těchto pár triků.
1) Dostatečně rozpalte gril
První zásadou je gril opravdu pořádně rozpálit. Nebuďte nedočkaví a vyčkejte si na správný moment, kdy rošt, tál či deska už téměř žhne. To si můžete ověřit tak, že na ně cáknete trochu vody. Nebo dejte opatrně ruku asi 10 cm nad rošt. Pokud má oheň dostatečně vysokou teplotu, měli byste nad roštěm ruku udržet tak 2 až 3 vteřiny, než pocítíte žár a rukou uhnete. Při grilování na dřevěném uhlí rozdělejte oheň alespoň hodinu před samotným grilováním a uhlí přidejte 30 minut před umístěním masa na rošt, aby se mohlo dostatečně rozžhavit.
2) Rošt dobře potřete olejem
Dalším důležitým krokem je před položením prvních kousků masa či zeleniny rošt důkladně potřít olejem, vypálit, pak znovu namastit a teprve poté maso na rozpálený gril nebo tál pokládat. Použijte třeba zmačkanou papírovou utěrkou namočenou v rostlinném oleji, kterou uchopíte grilovacími kleštěmi, abyste se nespálili. Rošt, grilovací tál nebo kameny můžete také potřít bůčkem nebo tučnou slaninou. Správně naolejovaný rošt se do masa krásně otiskne a vytvoří vám onu efektní mřížku. Ale především zamezí nepříjemnému přichytávání masa k roštu. Rošt průběžně mažte i během grilování.
3) Maso otáčejte nejdříve po 2 minutách
Častou chybou je také to, že s masem na grilu moc brzy manipulujete. Vyčkejte, než si vytvoří kůrčičku. Nechte ho alespoň dvě minuty ležet, aby se stačilo zatáhnout. Maso také příliš často neotáčejte a hlavně do něj nepíchejte, aby vám z něj nevytekla všechna šťáva. Pro manipulaci používejte kleště. Nepřežeňte to ani s dobou tepelné úpravy. Čím déle totiž budete maso grilovat, tím tvrdší bude.
Recept na grilovanou kachnu na pomerančích najdete zde.
Kuřecí stehna vykostíme, v masité části uděláme pár hlubších zářezů, kůži z druhé stany necháme (nemusíme), osolíme, okořeníme dle chuti a promneme,... více o Kuřecí steak ze stehna ala čína
Mleté maso (vepřový a hovězí mix) dáme do mísy, kde ho ochutíme solí, pepřem mletou sladkou paprikou (nejlépe maďarskou) a jemně pokrájenou cibulí.... více o Čevapčiči po našem
Blumy zbavte pecek a nakrájejte. Troubu předehřejte na 160 °C, formu vymažte máslem a vysypte kokosem. Připravte si drobenku. Smíchejte všechny... více o Čokoládový koláč s blumami
S moukou smícháme prášek do pečiva,nastrouhaný sýr, vajíčka, šunku, pažitku, mléko, roztopené máslo, popřípadě prolisovaný česnek. Můžeme i dosolit,... více o Moje sýrovo-šunkové muffiny
Uvařenou oloupanou a nastrouhanou řepu dáme do mísy, dobře promícháme se žloutky, cukry a vlažným máslem. Pak přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře... více o Bábovka (buchta, dort) z červené řepy s čokoládou - vláčná
Zelí nakrájíme, krájíme pokud možno jen listy a bílý košťál vyhazujeme nebo schroupeme. Ananas nakrájíme na malinkaté kousíčky a smícháme se zelím.... více o Salát z čínského nebo pekingského zelí s ananasem
Brambory očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou, ale neloupejte. Pak přeřízněte podélně napůl. Předvařte v osolené vodě asi 8 minut. Pak nařízněte... více o Pečené brambory
Mouku s cukry nasypeme do mísy, přidáme pokrájené máslo, žloutek a vše promícháme v hladké těsto, které necháme v chladu dvě hodiny proležet. Pokud... více o Košíčky s nutelovým krémem
Quinou propláchněte a vařte 8 až 10 minut v mírně osolené vodě. Sceďte a nechte okapat na cedníku. Cibuli a petržel nasekejte najemno, rajčata a olivy... více o Salát z quinoy a sušených rajčat
Já jsem Spaghetti Carbonara poprvé ochutnala asi před sedmi lety v italských Dolomitech a hned po prvním ochutnání jsem si je zamilovala. Od té doby... více o Spaghetti Carbonara
Ovesné vločky rozmixujeme v mixéru na mouku nebo co nejmenší kousíčky. Přidáme máslo, datle/rozinky a mixujeme další minutu. Jako poslední přidáme... více o Nepečené ovesné placičky s arašídovým máslem
Sýr nastrouháme najemno, salám nahrubo, starší rohlíky rozmixujeme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Vše v míse promícháme, přidáme mléko s vejci,... více o Smažák bez prskání - sýrové placičky
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým květem, přidáme hrubě strouhaný... více o Holandské řízky - smetanové
Do mísy dáme jemně nastrouhané brambory, česnek, osolíme, přidáme vejce, drobně pokrájené starší housky nebo rohlíky a dobře pro mícháme. Necháme cca... více o Česnekové bramborové knedlíky s houskou
Sesbírat 750 ks sedmikrásek a 3 vrcholky meduňky, opláchnout vlažnou vodou a namočit do 1 l vody. Přidat 1,5 citrónu nakrájeného na kolečka. Přivést... více o Sedmikráskový med s pomerančem
Recept mám od babičky. Velice mě zaujalo těsto z rohlíků, a proto jsem ho zkusila. A je to opravdu moc dobré. Rohlíky nakrájíme na kostičky, smícháme... více o Pizza z rohlíků
-Nakrájíme si čínské zelí, papriku a rajčata. -Smícháme ve větší misce s kukuřicí. -Podle návodu si ohřejeme Tortillu. -Do jejího středu naskládáme... více o Tortilla s čerstvou zeleninou
Cibuli si nasekáme nadrobno. Růžičkovou kapustu zbavíme svrchních zvadlých listů a omyjeme. Plec očistíme a nakrájíme na kostky. Kapustu uvaříme... více o Růžičková kapusta po indicku
Mouku prosejte a důkladně v ní rozmíchejte sodu. Formu o průměru 24 cm vytřete tukem a vysypte moukou. Žloutky ušlehejte se změklým máslem a většinou... více o Vláčný mrkvový dort s tvarohovou náplní
Vařená vejce si pokrájíme na kostičky. Okurky, cibuli a salám pokrájíme nadrobno. Vše smícháme spolu s majolkou, dochutíme solí a pepřem dle potřeby,... více o Vajíčkový salát se salámem
Cibuli nakrájíme na drobno a necháme zesklovatět na troše olivového oleje. Papriku omyjeme, odstraníme jádra, nakrájíme na kostky a přidáme ji k... více o Těstoviny s paprikou, ricottou a šalvějí
Luštěniny přebereme, propereme a přes noc namočíme do studené vody. Pak uvaříme doměkka, umeleme, rozmixujeme nebo prolisujeme přes cedník (část... více o Hrachová, čočková, fazolová se slaninou - polévka
Celé menší nové brambory dobře omyjeme, popřípadě očistíme kartáčkem, ale neloupeme! V hrnci uvedeme osolenou vodu do varu a vsypeme brambory - vaříme... více o Nové brambory s česnekovým máslem a tvarohem
Smícháním všech ingrediencí utvoříme těsto, které vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy (22 cm) a dáme péct do předehřáté trouby (cca 15 minut)... více o Jahodový dort - krémový
Těsto: Vyšleháme vejce a cukry do husté pěny, pak přidáme pudinky a prdopeč. Rozetřeme na pečící papír a upečeme při 200 stupních asi 7 minut. Krém: Z... více o Řezy z pudinku
Mouku, cukr, máslo a žloutky zpracujeme na vláčné těsto. 1/4 těsta rozdělíme na několik kuliček a dáme do mrazáku. Ostatní těsto dáme do lednice.... více o Linecký jablkový koláč
Kuře naporcujeme, opláchneme a nasolíme. Do pekáčku dáme zelí i s nálevem a trošičku podlijeme vodou asi 150 ml. Na zelí poklademe nasolené kuře,... více o Pečené kuře na zelí s medem
Mléko nalijeme do hrnku a necháme odstát, aby mělo alespoň trochu pokojovou teplotu. Změklé máslo utřeme s polovinou cukru a žloutky do hladka, pak... více o Mramorová bábovka vláčná
Ve větším hrnci uvařím osolenou vodu na špagety, přileji trochu oleje, aby se nelepily. Na pánvi osmahnu cibulku na trošce oleje a přidám prolisovaný... více o Špagety s mletým masem
Suroviny na těsto smícháme a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Dáme péct do předem vyhřáté touby - 180 °C na 25-35 minut. Krém: z mléka,... více o Buchta alá medovník
Ingredience na těsto vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Těsto. Po ukončení programu vykynuté těsto vyndáme z nádoby a rozdělíme na... více o Loupáčky zadělávané v domácí pekárně
Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a kakaem, dáme na vál, uděláme do směsi důlek, vyklopíme vejce, na to dáme na kousky nakrájený tuk,... více o Křehký rebarborový koláč
Vajíčka utřeme s cukrem do pěny, přidáme ostatní suroviny a dobře zamícháme. Těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Navrch posypeme rybízem a... více o Rybízový koláč II.
Utřeme máslo a žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme rum a střídavě přimícháváme mouku s práškem do pečiva a mlékem. Nakonec vmícháme sníh z... více o Máslová bábovka
Do jogurtu přidáme rozmačkaný česnek, majoránku, sůl, olej a maggi a pěkně rozmícháme. Do stehýnek uděláme zářezy a uložíme do marinády. Necháme... více o Kuře v jogurtové marinádě II.
Mouku oříšky a cukr promícháme v míse a tukem a bílkem zaděláme těsto, pěchujeme do formiček košíčků a pečeme při 180 °C. Krém tmavý: Ingredience... více o Ohavečské košíčky
Celá vejce s cukrem našleháme a pak postupně přidáme všechny zbývající ingredience. Dáme do vymazané formy a pečeme. Je to opravdu pochoutka.... více o Bábovka s jablky a ořechy
Z bílků ušleháme tuhý sníh přidáme cukr a ještě šleháme. Přidáme žloutky a důkladně prošleháme. Nakonec přimícháme mouku s kakaem. Těsto vlijeme do... více o Pařížský dort
Mouku smícháme s práškem do pečiva, rozstrouhanou Herou a vodou a vytvoříme tužší, křehké těsto. Můžeme nechat chvíli odpočinout v lednici a mezitím... více o Apple pie
Gnocci: uvaříme dle postupu nebo v případě, že jsme nesehnali polotovar, připravíme z haluškového těsta malé nočky a dle návodu uvaříme. <BR>Omáčka:... více o Gnocchi se špenátovou omáčkou
Vykuchaného a očištěného kapra (POZOR! Kůži ponechat! Pokud ponecháváte i hlavu, je dobré odstranit žábra!) omyjeme, kůži několikrát příčně (na obou... více o Kapr na česneku - Balkán
Všechny suroviny smícháme a těsto vlijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a upečeme. Po upečení a vychladnutí polejeme čokoládou.... více o Domácí perník
Jde poměrně o dost pracné jídlo, ale má tu výhodu, že pokud něco zbyde, je chutné i druhý den (rozpočet je pro 6 osob). Používá se nejen jako polévka,... více o Boršč III.
Na másle opečeme játra a vyjmeme. Opečeme osolené kuřecí čtvrtky, kostky slaniny, přidáme koření, přilijeme brusinkový kompot a pečeme pod poklicí ... více o Kuřecí čtvrtky po pražsku
Jablka nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a zalijeme olejem. Promícháme a necháme 2 hodiny stát. Občas promícháme. Přidáme zbylé suroviny a pečeme... více o Maminčina jablečná buchta
Avokádo rozkrojíme na poloviny, odstraníme jádro, oloupeme a nakrájíme na kousky. V míse kousky rozmačkáme vidličkou na hrubou kaši. Vmícháme nasekané... více o Mexické "Guacamole"
Do majonézy vmícháme hořčici, přidáme hlávkový salát nakrájený na nudličky, na kostičky nakrájené maso z kuřete (bez kůže), nakrájené rajčata a vše... více o Kuřecí salát
Na středním ohni vyvaříme víno do poloviny původního množství, přidáme smetanu a metličkou pečlivě ušleháme a opět zvolna vyvaříme do poloviny... více o Omáčka z plísňového sýra
Brambory omyjeme, uvaříme doměkka, scedíme, oloupeme, prolisujeme do mísy a necháme vychladnout. Potom přidáme rozehřáté máslo, žloutky, strouhanku,... více o Bramborové krokety
Troubu rozpálíme na 220 °C. Utřeme tvaroh se 100 g cukru, citronovou šťávou a olejem. Přidáme mouku s kypřícím práškem a vypracujeme tužší těsto.... více o Jahodový patrový dort