• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Aby se grilované maso nelepilo

Aby se grilované maso nelepilo

Aby se grilované maso nelepilo

Také se vám často stane, že jakmile začnete grilovat a položíte první kousky masa na sotva rozpálený gril, ty se k roštu doslova přilepí a potom se velmi špatně obrací? Pokud tomu chcete při příští grilovačce předejít, vyzkoušejte těchto pár triků.

1) Dostatečně rozpalte gril

První zásadou je gril opravdu pořádně rozpálit. Nebuďte nedočkaví a vyčkejte si na správný moment, kdy rošt, tál či deska už téměř žhne. To si můžete ověřit tak, že na ně cáknete trochu vody. Nebo dejte opatrně ruku asi 10 cm nad rošt. Pokud má oheň dostatečně vysokou teplotu, měli byste nad roštěm ruku udržet tak 2 až 3 vteřiny, než pocítíte žár a rukou uhnete. Při grilování na dřevěném uhlí rozdělejte oheň alespoň hodinu před samotným grilováním a uhlí přidejte 30 minut před umístěním masa na rošt, aby se mohlo dostatečně rozžhavit.

2) Rošt dobře potřete olejem

Dalším důležitým krokem je před položením prvních kousků masa či zeleniny rošt důkladně potřít olejem, vypálit, pak znovu namastit a teprve poté maso na rozpálený gril nebo tál pokládat. Použijte třeba zmačkanou papírovou utěrkou namočenou v rostlinném oleji, kterou uchopíte grilovacími kleštěmi, abyste se nespálili. Rošt, grilovací tál nebo kameny můžete také potřít bůčkem nebo tučnou slaninou. Správně naolejovaný rošt se do masa krásně otiskne a vytvoří vám onu efektní mřížku. Ale především zamezí nepříjemnému přichytávání masa k roštu. Rošt průběžně mažte i během grilování.

3) Maso otáčejte nejdříve po 2 minutách

Častou chybou je také to, že s masem na grilu moc brzy manipulujete. Vyčkejte, než si vytvoří kůrčičku. Nechte ho alespoň dvě minuty ležet, aby se stačilo zatáhnout. Maso také příliš často neotáčejte a hlavně do něj nepíchejte, aby vám z něj nevytekla všechna šťáva. Pro manipulaci používejte kleště. Nepřežeňte to ani s dobou tepelné úpravy. Čím déle totiž budete maso grilovat, tím tvrdší bude.

Recept na grilovanou kachnu na pomerančích najdete zde. 

Mohlo by vám zachutnat

50 minut
Rybízový koláč

Rybízový koláč

Prsty uhněťte suroviny na drobenku. Do prosáté mouky přidejte cukr a utvořte důlek, do kterého vlijte žloutky, rozpuštěné máslo a vlažné mléko.... více o Rybízový koláč

90 minut
Hanácké bifteky

Hanácké bifteky

Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme chilli omáčkou a posypeme grilovacím kořením (nebo paprikou). Plátky prudce osmahneme po obou stranách.... více o Hanácké bifteky

40 minut
Hovězí sendvič s nakládanými kedlubnami

Hovězí sendvič s nakládanými…

Kedlubny oloupejte,nakrájejte na plátky a uvařte. Sceďte a pětinu si odložte. Mladé lístky natě překrájejte, ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Ve... více o Hovězí sendvič s nakládanými kedlubnami

50 minut
Vepřová panenka s cibulí a jablky

Vepřová panenka s cibulí a jablky

Smíchejte sůl, pepř, cukr, hořčičné semínko, bobkový list, nové koření, koriandr a sušený česnek. Pokud nemáte sušený, použijte třený čerstvý česnek.... více o Vepřová panenka s cibulí a jablky

30 minut
Čokoládové cupcakes

Čokoládové cupcakes

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Ušleháme 100 - 150 g cukru s rostlinným tukem Hera máslová příchuť. Poté přidáme postupně vejce a 2 lžíce kakaa. Vše... více o Čokoládové cupcakes

Kuřecí tandoori směs se zeleninou

Kuřecí tandoori směs se zeleninou

Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata na oleji. Přidáme osmažit na kostičky či nudličky pokrájené, osolené maso. Poté přisypeme pokrájené... více o Kuřecí tandoori směs se zeleninou

40 minut
Dušená kari z dýně v mletém mase

Dušená kari z dýně v mletém mase

Na trošce rozpáleného tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme maso, osolíme a za občasného promíchání také osmažíme. Zaprášíme kari... více o Dušená kari z dýně v mletém mase

Skořicové šneky

Skořicové šneky

Předehřejeme si troubu na 170°C. Rospustíme máslo a smícháme s vlažným mlékem. Vedle v misce rozdrobíme kostku droždí a rozmícháme s mlékem a máslem.... více o Skořicové šneky

150 minut
Hovězí guláš s domácím Bavorským knedlíkem

Hovězí guláš s domácím Bavorským…

HOVĚZÍ GULÁŠ: Očištěnou nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dohněda. Poté přidáme očištěné, na kostičky nakrájené, osolené a opepřené maso. Maso trochu... více o Hovězí guláš s domácím Bavorským knedlíkem

Houbové rizoto se sýrem

Houbové rizoto se sýrem

Na hluboké pánvi nebo v kastrolu s troškou oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, pak přidáme propláchnutou a okapanou rýži, kterou také krátce... více o Houbové rizoto se sýrem

Hlávkové zelí na pivu

Hlávkové zelí na pivu

Zelí pokrájíme a dáme do větší mísy. Přidáme pokrájené vepřové i uzené maso, cibuli, koření, sojovou omáčku, protlak a hořčici. Vše v míse smícháme a... více o Hlávkové zelí na pivu

40 minut
Pečené brambory se zeleninou

Pečené brambory se zeleninou

Brambory ve slupce omyjeme a nakrájíme na čtvrtky (větší brambory na menší kousky). Dáme na plech (jen tak nebo na pečící papír) a přidáme dle chuti... více o Pečené brambory se zeleninou

Květák - nakládaný, sterilovaný

Květák - nakládaný, sterilovaný

Květák rozebereme na růžičky a dáme krátce (stačí 1-2 minuty) povařit do osolené vroucí vody s citronovou šťávou. Pak scedíme a květákem naplníme... více o Květák - nakládaný, sterilovaný

60 minut
Bešamel od maminky

Bešamel od maminky

Uvaříme kuřecí stehna, vývar si necháme. Stehna vyndáme z vývaru, necháme vychladnout. Dáme uvařit široké nudle podle návodu. Scedíme, necháme také... více o Bešamel od maminky

Kořeněná dýně - pečená nebo grilovaná

Kořeněná dýně - pečená nebo grilovaná

Množství záleží na počtu strávníků. Pokud budeme připravovat dýni v troubě, pokrájíme ji na větší kostky, které dáme v jedné vrstvě na plech s pečícím... více o Kořeněná dýně - pečená nebo grilovaná

10 minut
Jahodová limonáda

Jahodová limonáda

Jahody (2 nechte na ozdobu) a 2 lžíce cukru rozmixujte do pyré. Připravte si dvě skleničky a na dno každé dejte 3 lžíce pyré, po dvou lžičkách cukru a... více o Jahodová limonáda

Čokoládový dortík

Čokoládový dortík

Ze čtyř bílků ušleháme sníh. Žloutky utřeme s cukrem, postupně přidáme mouku, kakao a zlehka vmícháme sníh. Nalijeme do vymazané a vysypané dortové... více o Čokoládový dortík

60 minut
Quiche s cibulí a olivami

Quiche s cibulí a olivami

Oloupanou a pokrájenou cibuli osmažte dozlatova na oleji. Přesuňte do mísy, vmíchejte vypeckované rozpůlené olivy, strouhaný sýr, lehce ušlehaná vejce... více o Quiche s cibulí a olivami

Švestkový štrůdl

Švestkový štrůdl

Z mouky, tuku, žloutku a citronové šťávy uhněteme těsto (ingredience by měly mít pokojovou teplotu). Těsto vyválíme a poklademe rozpůlenými švestkami.... více o Švestkový štrůdl

20 minut
Jablíčka v županu se žloutkovým krémem

Jablíčka v županu se žloutkovým krémem

Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a jablka nakrájejte na plátky. Nechte chvíli marinovat ve víně, a pak dejte okapat. Plátky poprašte moukou a ve... více o Jablíčka v županu se žloutkovým krémem

Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou sekanou

Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou…

Sekaná: všechny ingredience(kromě oleje) na sekanou dáme do mísy a důkladně promícháme. Z vytvořené směsi uděláme šišku, kterou dáme do olejem... více o Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou sekanou

Lilek s rajčaty

Lilek s rajčaty

Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme vypotit. Po vypocení nakrájíme na kostky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. V pánvi... více o Lilek s rajčaty

75 minut
Vepřové maso v alobalu

Vepřové maso v alobalu

Plátky naklepejte a osolte (ne moc - slanina i Niva jsou dost slané). Přichystejte si čtyři kousky alobalu na zabalení. Alobal potřete olejem, aby se... více o Vepřové maso v alobalu

45 minut
Lehká jogurtová buchta s ovocem, skořicovou posypkou a čokoládou

Lehká jogurtová buchta s ovocem,…

Těsto: 1.Smícháme jogurt, mouku,cukr, vejce, prášek do pečiva. 2.promixujeme mixérem. 3.Nalijeme na plech, vyložený pečícím papírem. 4.Naskládáme na... více o Lehká jogurtová buchta s ovocem, skořicovou posypkou a čokoládou

Jablečné (mini) palačinky

Jablečné (mini) palačinky

Jablko nastrouháme do misky (klidně i se slupkou), přidáme vejce, mléko, cukr, sůl a zamícháme. Pak přidáváme mouku - tolik, aby vznikla kašovitá,... více o Jablečné (mini) palačinky

5 minut
Výborný dresing

Výborný dresing

Vše smícháme, podáváme k čerstvé zelenině, grilov. bramborám, rybě a všemu ostanímu, co máme rádi!... více o Výborný dresing

Řezy s vaječným likérem

Řezy s vaječným likérem

**Těsto:** Ušlehat zvlášť sníh z bílků a zvlášť žloutky s cukrem. Do žloutků přidat horkou vodu a olej. Po zhoustnutí přidat směs mouky, prášek do... více o Řezy s vaječným likérem

Výborný karamelový likér

Výborný karamelový likér

Plechovky ponoříme do hrnce s vodou a 2 hodiny vaříme. AŽ PO ÚPLNÉM VYCHLADNUTÍ OTEVŘEME. Zkaramelizované mléko smícháme s neoslazeným pudinkem... více o Výborný karamelový likér

20 minut
Smažené jednohubky

Smažené jednohubky

Rohlíky pokrájíme na zhruba centimetrové plátky a ty namočíme v rozšlehaném vejci s kořením a solí - dle chuti. Prudce po obou stranách osmažíme na... více o Smažené jednohubky

Hraběnčin rebarborový koláč

Hraběnčin rebarborový koláč

Těsto: Mouku s pečivovým práškem, Heru, žloutky a 50g cukru smícháme v těsto. Můžeme zředit trochou mléka. Rozetřeme do pekáče na pečící papír a dáme... více o Hraběnčin rebarborový koláč

Francouzské palačinky

Francouzské palačinky

Do teplého mléka dáme máslo a po rozpuštění vsypeme cukr a droždí a necháme vykynout. Přidáme vejce a aroma, prošleháme, vsypeme mouku, osolíme,... více o Francouzské palačinky

30 minut
Brokolicové těstoviny

Brokolicové těstoviny

Těstoviny uvaříme obvyklým způsobem. Kuřecí prsíčka upláchneme a nakrájíme na menší kostičky. Cibuli zpěníme na oleji s nadrobno nakrájeným česnekem -... více o Brokolicové těstoviny

Bramborovo-houskové knedlíky

Bramborovo-houskové knedlíky

Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor. Potom utvoříme válečky a 15 min... více o Bramborovo-houskové knedlíky

Drážďanský špaldový chleba

Drážďanský špaldový chleba

Do formy nalijeme mrkvovou šťávu, k jedné straně nasypeme všechnu mouku, uděláme v ní důlek a do něj dáme sušené droždí (někdy dám jenom půl balíčku,... více o Drážďanský špaldový chleba

Plněné pudinkové řezy

Plněné pudinkové řezy

Z mouky, Hery a vejce vypracujeme vláčné těsto a v igelitovém sáčku necháme asi 1 hod. odpočinout v chladu. Těsto rodělíme na 2 díly a na vymazaný... více o Plněné pudinkové řezy

Jednoduchá svíčková

Jednoduchá svíčková

Do hrnce dáme maso a halali a vodu uvaříme. Potom maso vyjmeme, zahustíme smetanou a hladkou moukou. Vedle na pánvi z cca půl hrnku cukru uděláme... více o Jednoduchá svíčková

Maková bábovka - bez vajec

Maková bábovka - bez vajec

Celý mák namočíme na 1 hodinu do hrnku s mlékem. Smícháme celozrnnou mouku s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme podle chuti rozinky (nejlepší jsou... více o Maková bábovka - bez vajec

60 minut
Plněné papriky v rajčatové omáčce

Plněné papriky v rajčatové omáčce

Papriku umyjeme a vykrojíme semena se stopkou. Nakrájíme si na jemno cibuli (jen jednu), smícháme s mletým masem, rýží, prolisovaným česnekem.... více o Plněné papriky v rajčatové omáčce

50 minut
Tvarohový koláč s meruňkami

Tvarohový koláč s meruňkami

Mouku, cukr, vanilkový cukr, máslo a vejce vypracujeme (lépe řečeno upatláme) do hladkého těsta, vyložíme jím koláčovou formu (nebo pekáč) a utvoříme... více o Tvarohový koláč s meruňkami

Nevařená rybízová šťáva

Nevařená rybízová šťáva

Červený rybíz prolisujeme a odměříme množství šťávy. Na 1,5 l šťávy přidáme 2,1 l vody a kyselinu benzoovou a necháme přes noc stát. Potom přecedíme... více o Nevařená rybízová šťáva

15 minut
Avokádová pasta

Avokádová pasta

Zralé avokádo (měkké) oloupeme, rozřízneme a vyjmeme pecku. V misce rozmačkáme vidličkou na pastu. Přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek a šťávu z... více o Avokádová pasta

Tvarohové smaženky jako dezert

Tvarohové smaženky jako dezert

Mouku, tvaroh, vanilkový cukr, vejce a prášek do pečiva smícháme, přidáme rum. Těsto nabíráme lžící a pomalu smažíme ve vysoké vrstvě oleje. Při... více o Tvarohové smaženky jako dezert

Karamelové řezy II.

Karamelové řezy II.

Den předem uvaříme kondenzované mléko na karamel - ve vroucí vodě vaříme 1 hodinu (úplně to stačí, je zbytečné vařit je déle). Žloutky utřeme s cukrem... více o Karamelové řezy II.

Čínské masové placičky alá Zita Kabátová

Čínské masové placičky alá Zita…

Maso nakrájíme na jemno, cibuli na menší kolečka, vše smícháme a necháme 24 hod v lednici odležet. Lžící děláme na pánvi placičky a smažíme na oleji... více o Čínské masové placičky alá Zita Kabátová

Jogurtový dort s jahodami

Jogurtový dort s jahodami

Dno i stěny dortové formy vyložíme piškoty. Do vlažného mléka namočíme želatinu a necháme ji nabobtnat. V míse smícháme jogurt, cukr, rozpuštěnou... více o Jogurtový dort s jahodami

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Dekorativní pečivo, které není určeno k jídlu. Vytvářejí se z něho různé figurky. Mouku s vodou smísíme, dobře prohněteme a vytvarujeme na těstový... více o Vizovické pečivo

Zabijačkový guláš

Zabijačkový guláš

Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky pokrájené maso, zasypeme sladkou a pálivou paprikou, promícháme a zalijeme vroucí vodou.... více o Zabijačkový guláš

Špagety zapečené se zeleninou

Špagety zapečené se zeleninou

Špagety uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě. V rozehřátém oleji opékáme 5 minut posekanou cibuli, česnek a rozmrazenou zeleninu. Osolíme,... více o Špagety zapečené se zeleninou

Gratinovaný květák

Gratinovaný květák

Květáky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a jemně rozsekáme. Bílky, mléko a sůl rozšleháme a vmícháme nastrouhaný sýr. Rozsekaný květák dáme do... více o Gratinovaný květák

Zapečená kuřecí prsíčka

Zapečená kuřecí prsíčka

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, rozdělíme na plátky a naklepeme. Potom je osolíme a opepříme. Citron dobře omyjeme v teplé vodě a rozpůlíme. Z jedné... více o Zapečená kuřecí prsíčka

Doporučujeme

80 minut
Pečené citronové kuře s jablky a hruškami

Pečené citronové kuře s jablky a…

180 minut
Vláčná máslová vánočka

Vláčná máslová vánočka

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

Poslední sledované recepty

117
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
80
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
18
Karamelový  krém
Karamelový krém
17
Vaječný koňak
Vaječný koňak
15
Svařák
Svařák

Zajímavé články

Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský dezert skvěle ozdobí nejenom vánoční stůl
Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský…
Nejlepší recepty na vánoční punč: Připravte si tradiční, nealkoholický, jasmínový nebo orientální
Nejlepší recepty na vánoční punč: Připravte si…
Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav ovoce, které oživí klasiku
Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav…
Jak uplést vánočku? Není to nic těžkého. Naučte se to podle video návodu
Jak uplést vánočku? Není to nic těžkého. Naučte…
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a 8 rad, díky kterým se vám určitě povede
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka:…
AHA.cz Pohádka se hroutí! Rodina Šafránkové požaduje finanční kompenzaci

Pohádka se hroutí! Rodina Šafránkové požaduje finanční kompenzaci

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Dnes je zimní slunovrat! Jak využít jeho magickou sílu?

Dnes je zimní slunovrat! Jak využít jeho magickou sílu?

Blesk pro ženy 30 nejkrásnějších šatů ke stromečku, které seženete ještě teď

30 nejkrásnějších šatů ke stromečku, které seženete ještě teď

Ženy.cz 3 osvědčené tipy, jak o Vánocích nepřibrat

3 osvědčené tipy, jak o Vánocích nepřibrat

Blesk.cz Hvězda Ordinace Adamovská: Synovi herectví rozmluvila

Hvězda Ordinace Adamovská: Synovi herectví rozmluvila

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy 12 karmických ženských jmen: Která si nesou těžký osud a která otevírají cestu ke štěstí?

12 karmických ženských jmen: Která si nesou těžký osud a která otevírají cestu ke štěstí?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Aby se grilované maso nelepilo
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact