• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Aby se grilované maso nelepilo

Aby se grilované maso nelepilo

Aby se grilované maso nelepilo

Také se vám často stane, že jakmile začnete grilovat a položíte první kousky masa na sotva rozpálený gril, ty se k roštu doslova přilepí a potom se velmi špatně obrací? Pokud tomu chcete při příští grilovačce předejít, vyzkoušejte těchto pár triků.

1) Dostatečně rozpalte gril

První zásadou je gril opravdu pořádně rozpálit. Nebuďte nedočkaví a vyčkejte si na správný moment, kdy rošt, tál či deska už téměř žhne. To si můžete ověřit tak, že na ně cáknete trochu vody. Nebo dejte opatrně ruku asi 10 cm nad rošt. Pokud má oheň dostatečně vysokou teplotu, měli byste nad roštěm ruku udržet tak 2 až 3 vteřiny, než pocítíte žár a rukou uhnete. Při grilování na dřevěném uhlí rozdělejte oheň alespoň hodinu před samotným grilováním a uhlí přidejte 30 minut před umístěním masa na rošt, aby se mohlo dostatečně rozžhavit.

2) Rošt dobře potřete olejem

Dalším důležitým krokem je před položením prvních kousků masa či zeleniny rošt důkladně potřít olejem, vypálit, pak znovu namastit a teprve poté maso na rozpálený gril nebo tál pokládat. Použijte třeba zmačkanou papírovou utěrkou namočenou v rostlinném oleji, kterou uchopíte grilovacími kleštěmi, abyste se nespálili. Rošt, grilovací tál nebo kameny můžete také potřít bůčkem nebo tučnou slaninou. Správně naolejovaný rošt se do masa krásně otiskne a vytvoří vám onu efektní mřížku. Ale především zamezí nepříjemnému přichytávání masa k roštu. Rošt průběžně mažte i během grilování.

3) Maso otáčejte nejdříve po 2 minutách

Častou chybou je také to, že s masem na grilu moc brzy manipulujete. Vyčkejte, než si vytvoří kůrčičku. Nechte ho alespoň dvě minuty ležet, aby se stačilo zatáhnout. Maso také příliš často neotáčejte a hlavně do něj nepíchejte, aby vám z něj nevytekla všechna šťáva. Pro manipulaci používejte kleště. Nepřežeňte to ani s dobou tepelné úpravy. Čím déle totiž budete maso grilovat, tím tvrdší bude.

Recept na grilovanou kachnu na pomerančích najdete zde. 

Mohlo by vám zachutnat

15 minut
Smaženka s restovanou zeleninou

Smaženka s restovanou zeleninou

Růžičkovou kapustu a ředkvičky pokrájejte na čtvrtky, květák rozeberte na malé růžičky. Na pánvi rozehřejte polovinu másla a zeleninu restujte pár... více o Smaženka s restovanou zeleninou

30 minut
Bramborovo-žampionová polévka na dva způsoby

Bramborovo-žampionová polévka na dva…

Pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle dozlatova. Přidáme na plátky pokrájené žampiony a za občasného promíchání smažíme do jejich povadnutí... více o Bramborovo-žampionová polévka na dva způsoby

Čokoládovo-ořechová vláčná bábovka / beránek

Čokoládovo-ořechová vláčná bábovka /…

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přilijeme olej a vlažné mléko, promícháme, přisypeme ořechy, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec do těsta... více o Čokoládovo-ořechová vláčná bábovka / beránek

Bylinková kachní prsa

Bylinková kachní prsa

Kachní prsa očistíme, kůži šikmo pokrájíme, ale dáváme pozor, abychom krájeli jen do kůže a neprořezávali se až do masa. Když máme kůži pokrájenou do... více o Bylinková kachní prsa

Játra (nejen) se žampiony

Játra (nejen) se žampiony

Na trošce oleje osmažíme očištěná pokrájená játra. Pak přidáme osmažit za občasného promíchání pokrájenou slaninu. Dále přidáme osmažit na plátky nebo... více o Játra (nejen) se žampiony

35 minut
Nočky se špenátem a slaninou

Nočky se špenátem a slaninou

Porcování: Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Špenát překrájíme a kuřecí maso nakrájíme na menší kostky. Příprava: Na jedné pánvičce zpěníme cibulku... více o Nočky se špenátem a slaninou

15 minut
Tuňáková pomazánka s olivami

Tuňáková pomazánka s olivami

Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme tuňáka, pomazánkové máslo a pár kapek citronu (nemusí být). Důkladně promícháme vidličkou. Mezitím necháme v sítku... více o Tuňáková pomazánka s olivami

Hovězí na mrkvi s rozmarýnem

Hovězí na mrkvi s rozmarýnem

Na trošce oleje necháme osmažit pokrájenou cibuli a špek. Pak přidáme na kostky pokrájené (nebo plátky), osolené, opepřené a moukou zaprášené maso,... více o Hovězí na mrkvi s rozmarýnem

25 minut
Krůtí s rýžovými nudlemi

Krůtí s rýžovými nudlemi

Nudle připravte podle návodu. Pozor - některé se musí před vařením samotným namočit do studené vody. Krůtí maso nakrájejte na nudličky. Na pánvi... více o Krůtí s rýžovými nudlemi

30 minut
Pikantní kuřecí nudličky

Pikantní kuřecí nudličky

Příprava je velice jednoduchá. Na pánev nalijeme trochu oleje. Po rozpálení pánve přidáme 1 cibuli nakrájenou najemno. Přidáme pórek, mrkev a cca 2... více o Pikantní kuřecí nudličky

60 minut
Nakládaný králík se zakysanou smetanou  Dočík

Nakládaný králík se zakysanou…

Marináda: cibuli nakrájíme na kostičky, citrón na kolečka, anglickou slaninu na plátky. V misce smícháme s 1/2 dcl oleje, sterilovanou paprikou,... více o Nakládaný králík se zakysanou smetanou Dočík

90 minut
Těšínská šoldra

Těšínská šoldra

Ze sušeného mléka, droždí, cukru, vody a trochy mouky udělejte kvásek. Přidejte zbytek mouky, sůl, olej, vypracujte tužší těsto a nechte jej vykynout.... více o Těšínská šoldra

"Hned" jablečný (hruškový) koláč

"Hned" jablečný (hruškový) koláč

Máslem vymažeme koláčovou formu, kterou vysypeme piškotovými drobečky (čerstvou strouhankou) a na dně formy necháme zbytek piškot (strouhanky), které... více o "Hned" jablečný (hruškový) koláč

Cikánská pečeně na víně s kořenovou zeleninou

Cikánská pečeně na víně s kořenovou…

Do kastrolu dáme osmažit pokrájenou cibuli a slaninu, na kterou vložíme osmažit ze všech stran dozlatova nasolené a opepřené hovězí maso. Podlijeme ho... více o Cikánská pečeně na víně s kořenovou zeleninou

90 minut
Buchty s kypřícím práškem

Buchty s kypřícím práškem

Utřít droždí s cukrem na kašičku (místo kvásku), přimíchat ostatní ingredience, nechat kynout 30min, poté těsto srazit (promíchat) a nechat znovu... více o Buchty s kypřícím práškem

Chlebová pečeně

Chlebová pečeně

Na oleji necháme osmažit pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu dorůžova. Chléb pokrájíme na kostičky, zalijeme vývarem, necháme nasáknout. Vše dáme... více o Chlebová pečeně

Čočka na kyselo - salát

Čočka na kyselo - salát

Cibuli oloupeme, drobně pokrájíme a na trošce olivového oleje osmažíme. Uzené maso pokrájíme na kostičky, přidáme k cibuli a také opečeme, ke konci... více o Čočka na kyselo - salát

Květáková polévka s mrkví  II.

Květáková polévka s mrkví II.

V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme nastrouhané mrkve a orestujeme. Mrkev pustí zlatavou barvu, kterou polévku pěkně obarví a restováním i... více o Květáková polévka s mrkví II.

15 minut
Salát Coleslaw light

Salát Coleslaw light

Zelí si nakrájíme na tenké nudličky, přendáme do hlubší mísy, lehce osolíme a pěstí pomačkáme. (Změkne a bude jemnější ). Poté přidáme na hrubší... více o Salát Coleslaw light

10 minut
Jablíčka v županu II.

Jablíčka v županu II.

Z prvních pěti surovin ušlehejte těstíčko (můžete přidat trochu vody, je-li husté), do kterého zatřete sníh ze 2 bílků. Oloupaná jablka nakrájejte na... více o Jablíčka v županu II.

50 minut
Buchta z meruněk

Buchta z meruněk

Tuk rozpustíme, meruňky nakrájíme nadrobno a všechny suroviny včetně šťávy z meruněk smícháme. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.... více o Buchta z meruněk

120 minut
Rychlé chuťovky nejen ke kávě

Rychlé chuťovky nejen ke kávě

1. Z prosáté mouky, změklého tuku a zakysané smetany vypracujeme vláčné těsto a necháme ho 1 -2 hodiny v chladnu odležet. 2. Těsto potom rozválíme na... více o Rychlé chuťovky nejen ke kávě

Rychlá perníková roláda

Rychlá perníková roláda

Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny. Pak vmícháme olej, vodu, přisypeme kakao s moukou a kypřidlem do perníku,promícháme a nakonec zlehka vmícháme... více o Rychlá perníková roláda

Dort stracciatella s ricottou

Dort stracciatella s ricottou

Změklé máslo ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a s celými vejci, přišleháme prosátou mouku s práškem do pečiva a s citrónovou kůrou. Těsto dáme do... více o Dort stracciatella s ricottou

Italská caponata

Italská caponata

Lilek nakrájíme na plátky, posolíme a necháme vypotit, po vypocení nakrájíme na kostky. Papriky nakrájíme na proužky, cibuli a celer nakrájíme na... více o Italská caponata

Kávová poleva

Kávová poleva

Hladkou, lesklou, kávovou polevu si připravíme tak, že do cca 20 dkg moučkového cukru přidáme lžičku oleje, po lžičkách přidáváme silnou kávu i s... více o Kávová poleva

Vepřové kousky na paprice

Vepřové kousky na paprice

Cibule oloupeme a pokrájíme na plátky nebo kostičky a orestujeme na trošce oleje dozlatova. Vepřové maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme a... více o Vepřové kousky na paprice

Višňové řezy II

Višňové řezy II

Z bílků s cukrem ušleháme sníh, do kterého postupně zašleháme žloutky a nakonec lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.Těsto natřeme na... více o Višňové řezy II

Panenka v česnekovo-sýrové krustě

Panenka v česnekovo-sýrové krustě

Panenku očistíme, nasolíme(trošku více než jste zvyklí), opepříme a ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Panenku vyndáme a do výpeku přidáme 3 ... více o Panenka v česnekovo-sýrové krustě

50 minut
Pečenáče z kapra

Pečenáče z kapra

Na menší kousky nakrájeného kapra, osolte a obalte v klasickém trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka). Následně kousky kapra usmažte a nechte na... více o Pečenáče z kapra

120 minut
Pivní vrabci

Pivní vrabci

Maso nakrájíme na větší kousky. Osolíme, potřeme česnekem, vložíme do mísy a zalijeme pivem. Necháme v chladničce odležet alespoň 1 hodinu. Potom maso... více o Pivní vrabci

60 minut
Borůvková buchta

Borůvková buchta

Z vajec, cukru, vlaž.vody, oleje, mouky, kakaa a práš. do peč. vymícháme těsto, které vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a dáme péct. Poté necháme... více o Borůvková buchta

Rychlovka z papiňáku

Rychlovka z papiňáku

Nejdříve osmahneme na tuku nakrájenou cibuli, pak postupně přidáváme pokrájenou klobásu (používám Dračí), mrkev na větší kousky, brambory na čtvrtky,... více o Rychlovka z papiňáku

Rychlí utopenci

Rychlí utopenci

Špekáčky oloupeme, podélně rozčtvrtíme a nakrájíme na tenčí kolečka, cibule taktéž. Okurky nakrájíme nadrobno. Vše dáme do mísy, přilijeme Moravanku i... více o Rychlí utopenci

20 minut
Pečené vepřové koleno na zelí

Pečené vepřové koleno na zelí

Cibule oloupeme a nakrájíme na hrubo. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Půlku cibule dáme na dno pekáčku. Poté nařízneme několikrát kolena... více o Pečené vepřové koleno na zelí

Karamelový dort

Karamelový dort

Krystalový cukr rozehřejeme v kastrůlku se silnějším dnem na karamel, zalijeme horkou vodou (pozor prská) a necháme rozvařit. Žloutky s moučkovým... více o Karamelový dort

Banánové muffiny

Banánové muffiny

Do mísy zamícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. V druhé misce rozmixujeme banány, vajíčka, cukr, rozehřáté... více o Banánové muffiny

Třešňový koláč z podmáslí

Třešňový koláč z podmáslí

Všechny suroviny na těsto smícháme a umícháme hladké těsto, které vlijeme do vymazaného a vysypaného velkého plechu. Poklademe omytými a dobře... více o Třešňový koláč z podmáslí

Španělské ptáčky trochu jinak

Španělské ptáčky trochu jinak

Naklepané hovězí řízky osolíme, opepříme, poctivě namažeme hořčicí. Mírně vymačkané zelí dáme na jeden konec, maso zarolujeme a převážeme pevně nití.... více o Španělské ptáčky trochu jinak

Mrkvový salát trochu jinak

Mrkvový salát trochu jinak

Mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle, přidáme utřený česnek a majonézu. Promícháme a dáme na 1 hodinu odstát do chladničky Uvedené množství je... více o Mrkvový salát trochu jinak

Medovník V.

Medovník V.

Do hrnce dáme rozehřát máslo, přidáme cukr, lžíci medu, rozkvedlané vejce a zahřejeme. Odstavíme a přidáme lžičku jedlé sody. Hmota nám trošku zpění a... více o Medovník V.

Bylinkové máslo

Bylinkové máslo

Ramu necháme trochu změknout a umícháme s s česnekem a trochou soli, bylinky nasekáme najemno a přimícháme do másla. Necháme vychladit. Používáme na... více o Bylinkové máslo

20 minut
Velikonoční syrek

Velikonoční syrek

V mléce rozkvedláme vejce, trochu osolíme (nesmí být slané, jen ochucené), přidáme hřebíčky a za stálého míchání pomalu zahříváme. Když se začne dělat... více o Velikonoční syrek

Tiramisu po česku III.

Tiramisu po česku III.

Tvaroh smícháme se Salkem - vytvoříme hladký krém, který nalejeme do mísy a prokládáme piškoty namočenými v kávě. Je to hrozně rychlé a moc dobré!... více o Tiramisu po česku III.

Špenátová pomazánka

Špenátová pomazánka

Špenát necháme na cedníku rozmrazit a okapat. Cibulku i s natí nakrájíme na drobno, přidáme nasekaný kopr a dobře promíchá s vegetou. Přidáme okapaný... více o Špenátová pomazánka

Brambory s kuřecím masem na kari a šlehačce

Brambory s kuřecím masem na kari a…

Pekáč jemně pomažeme olejem a klademe brambory nakrájené na kolečka tenčí, jakmile poklademe první vrstvou posypeme solí kari kořením a kmínem takhle... více o Brambory s kuřecím masem na kari a šlehačce

Babiččiny rarášky

Babiččiny rarášky

Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky (budou se pak opékat na pánvi, tak abyste se neupekli zaživa, nařezejte si je přiměřeně pozn. J.Werich) a pak vše... více o Babiččiny rarášky

20 minut
Brokolicový salát s tuňákem

Brokolicový salát s tuňákem

Brokolici vaříme asi 5 min, necháme vychladnout a nakrájíme na kousky. Přidáme tuňáka i s olejem, kukuřici a na kostičky nakrájený balkánský sýr.... více o Brokolicový salát s tuňákem

45 minut
Rybí polévka

Rybí polévka

Dobře očištěnou hlavu, ocas, ploutve a ocas dáme do hrnce, přidáme na plátky nakrájenou zeleninu, rozpůlenou cibuli, česnek, sůl a koření. Zalijeme... více o Rybí polévka

Tvarohový koláč s jahodami

Tvarohový koláč s jahodami

Utřeme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a ochutíme nastrouhanou citronovou kůrou. Oddělíme vejce. Do krému vmícháme žloutky s pudinkem a citronovou... více o Tvarohový koláč s jahodami

Doporučujeme

30 minut
Tortilla wrap s lilkem a halloumi

Tortilla wrap s lilkem a halloumi

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

Poslední sledované recepty

105
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
48
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
37
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem
Restované žampiony s…
33
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
19
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou

Zajímavé články

Velký cuketový speciál: Rady, tipy a recepty, jak chutně naložit s úrodou cuket
Velký cuketový speciál: Rady, tipy a recepty, jak…
Rychlé buchty s broskvemi: 5 receptů na sladké letní moučníky, které mají šťávu
Rychlé buchty s broskvemi: 5 receptů na sladké…
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři nebo na cesty, kterou zvládnete připravit i v paneláku
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři…
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s úrodou hravě poradíte. A ještě si pochutnáte!
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s…
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
AHA.cz Laďka Něrgešová v paruce: Zdrcující verdikt lékařů

Laďka Něrgešová v paruce: Zdrcující verdikt lékařů

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Manikúra, kterou milují celebrity: Hitem sociálních sítí jsou mléčné nehty

Manikúra, kterou milují celebrity: Hitem sociálních sítí jsou mléčné nehty

Ženy.cz Profesionální trenér otestoval 10 běžných sportů. Při kterém z nich spálíte nejvíc tuku?

Profesionální trenér otestoval 10 běžných sportů. Při kterém z nich spálíte nejvíc tuku?

Blesk.cz Rapper Vercetti má problém: 5 let natvrdo a vyhoštění

Rapper Vercetti má problém: 5 let natvrdo a vyhoštění

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Blesk Horoskopy 5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Aby se grilované maso nelepilo
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact