• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Aby nakrájené houby nezmodraly

Aby nakrájené houby nezmodraly

Aby nakrájené houby nezmodraly

Houbaři jim přezdívají modráci. Při nakrojení, otlačení nebo jiném narušení dužiny totiž barva z původně žlutavé či červenavé okamžitě přejde do tmavě modré až černé, což je způsobeno velmi rychlou oxidací. Jde nejčastěji o hřiby kováře, koloděje a modračku. Jak ale docílit toho, aby nakrájené houby nezměnily barvu omáčky či polévky?

Vzhledem k tomu, že tyto hřiby zabarvují pokrmy do černa, byly již našimi předky využívány v sušené podobě k přípravě černého kuby, typického vánočního jídla. Ne vždy je ale takové zabarvení pokrmu žádoucí. Třeba v takové kulajdě nebo smetanové houbové omáčce. Jak tomu tedy předejít? Stačí, když houby budete krájet v ruce přímo nad vroucí vodou a ihned je házet přímo do vody, aby nestačili zmodrat. Nakonec je sceďte a přidejte do omáčky nebo polévky, kterou budete ještě tepelně upravovat.

Pozor!
Při přípravě je třeba všechny modrající houby, především hřiba kováře, který je za syrova mírně jedovatý, dostatečně tepelně upravit po dobu alespoň 20 - 25 minut, jinak mohou způsobit zažívací obtíže jako bolesti břicha nebo zvracení. Především po pokrmem s hřibem kolodějem se zase nedoporučuje konzumovat alkohol, tato kombinace totiž způsobuje prudkou nevolnost.

Praktické tipy, jak zpracovat houby, jak je sušit, zamrazit a co z nich uvařit, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

2 minut
Uzena polévka se zeleninou a bramborem.

Uzena polévka se zeleninou a…

2)Vývar přecedíme, nakrájíme zeleninu a obereme maso. Na kostičky brambory přidáme k polévce a vaříme než brambory změknou, přidáme masox, obrané maso... více o Uzena polévka se zeleninou a bramborem.

60 minut
Vepřové maso s celerem

Vepřové maso s celerem

Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na nudličky pokrájené osolené a opepřené maso a koření. Smažíme dozlatova... více o Vepřové maso s celerem

120 minut
Třešňová omáčka

Třešňová omáčka

Hovězí maso (může být zadní i přední) osolíme a na rozpuštěném másle s olejem ho ze všech stran zprudka osmažíme. Poté podlijeme vodou, oslíme a... více o Třešňová omáčka

20 minut
Izraelský hummus

Izraelský hummus

Cizrnu namočíme minimálně 24 hodin předem do vody, do které přidáme 1/2 lžičky jedlé sody (to nám pomůže trochu narušit pevnou strukturu cizrny, jinak... více o Izraelský hummus

Borůvkové knedlíky - bez vajec

Borůvkové knedlíky - bez vajec

Mouky nasypeme do mísy, promícháme se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme... více o Borůvkové knedlíky - bez vajec

45 minut
Pomazánka z uzené makrely a pečeného česneku

Pomazánka z uzené makrely a pečeného…

Očištěnou makrelu bez kůže a kostiček rozmělníme na malé části, smícháme ji s tvarohem a česnekem, který jsme předtím jednoduše vložili na 30 minut do... více o Pomazánka z uzené makrely a pečeného česneku

Jemné lívance z acidofilního mléka - bez vajec

Jemné lívance z acidofilního mléka -…

Mléko rozmícháme s cukrem, solí, moukou a kypřidlem na hladké hustější těstíčko, které můžeme ochutit například skořicí, kokosem, kousky pokrájeného... více o Jemné lívance z acidofilního mléka - bez vajec

Bylinkové kuřecí řízky na zelenině

Bylinkové kuřecí řízky na zelenině

Kuřecí řízky očistíme, osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme trochu oleje a zprudka maso ze všech stran osmažíme. Maso vyndáme na talíř, do výpeku... více o Bylinkové kuřecí řízky na zelenině

Buchty (bulky) nejen se zelím -

Buchty (bulky) nejen se zelím -

Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalijeme polovinou mléka. Trochu promícháme a necháme... více o Buchty (bulky) nejen se zelím -

25 minut
Brambory (těstoviny) s fazolkami

Brambory (těstoviny) s fazolkami

Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a nastrouhaný česnek, vše ještě krátce osmažíme, vmícháme fazolky,... více o Brambory (těstoviny) s fazolkami

45 minut
Celerová krémová polévka

Celerová krémová polévka

Celer a brambory nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme najemno. Citron omyjeme a okrájíme z něj proužky kůry, z poloviny citronu vymačkáme šťávu. V... více o Celerová krémová polévka

80 minut
Bylinkový králík na žampionech

Bylinkový králík na žampionech

Porce králíka nasolíme, dáme do pekáče s máslem, pokrájenou cibulí, česnekem a žampiony, posypeme kořením, poklademe plátky špeku, zaklopíme a necháme... více o Bylinkový králík na žampionech

Dýňový koláč s ořechy II.

Dýňový koláč s ořechy II.

Dužinu z dýně pokrájíme, dáme do mísy a pokapeme citronovou šťávou, promícháme. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, rum, citronovou kůru z... více o Dýňový koláč s ořechy II.

Kynutý švestkový závin (štrůdl)

Kynutý švestkový závin (štrůdl)

Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme krupicovým cukrem a přilijeme trochu vlažného mléka... více o Kynutý švestkový závin (štrůdl)

60 minut
Bezlepkový dort

Bezlepkový dort

Těsto: Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme s vodou do pěny a pak s cukrem do husté pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně... více o Bezlepkový dort

20 minut
Kuřecí maso na rajčatech s bylinkami

Kuřecí maso na rajčatech s bylinkami

Maso nakrájíme na malé kousky, osolíme a opepříme, na olivovém oleji spěními cibulku přidáme kuřecí maso a osmahneme za občasného míchání přidáme... více o Kuřecí maso na rajčatech s bylinkami

40 minut
Citronové muffiny

Citronové muffiny

Vyšleháme změklé máslo, cukr a citronovou kůru, dokud směs není nadýchaná a jemná (cca 5 minut). Pak přidáme mouku, pořádně promícháme. V jiné misce... více o Citronové muffiny

30 minut
Skořicová buchta

Skořicová buchta

Vejce a cukr smícháme a mícháme tak dlouho, dokud se v těstě nezačnou tvořit bubliny. Postupně přidámme trochu mouky, trochu mléko a trochu másla,... více o Skořicová buchta

"Pěnové" koláčky z listového těsta

"Pěnové" koláčky z listového těsta

Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který potřeme bílkovou pěnou: Bílky vyšleháme se solí na tuhý sníh, do kterého zlehka... více o "Pěnové" koláčky z listového těsta

Řízky naruby - na zelenině (leču)

Řízky naruby - na zelenině (leču)

Rajčata pokrájíme na čtvrtky, papriky na proužky, cibuli na kolečka a vše dáme do pekáčku s trochou oleje do předehřáté trouby. Až se nám zelenina... více o Řízky naruby - na zelenině (leču)

150 minut
Pečená jehněčí kýta po středomořském způsobu

Pečená jehněčí kýta po středomořském…

1. Troubu předehřejte na 220 °C. Pekáč vymažte olejem a rozložte do něj očištěné a pokrájené papriky, bobkový list, hřebíčky a kardamom. Posypte... více o Pečená jehněčí kýta po středomořském způsobu

60 minut
Vepřový tokáň

Vepřový tokáň

V hlubší pánvi opečete nakrájenou slaninu, přidejte maso nakrájené na nudličky, osolte, opepřete a opečte. Pak přidejte cibuli nakrájenou na měsíčky,... více o Vepřový tokáň

110 minut
Hovězí pečeně na červeném vínu

Hovězí pečeně na červeném vínu

1. Slaninu nakrájíme na hranolky a prošpikujeme jimi očištěné a omyté maso. Zeleninu oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a... více o Hovězí pečeně na červeném vínu

15 minut
Mrkvová-pažitková pomazánka

Mrkvová-pažitková pomazánka

Mrkev nastrouháme na jemno, pažitku(kterou nešteříme) nasekáme a přidáme do lučiny, kterou jsme smíchali se zakysanou smetanou. Dle chuti osolíme. Pro... více o Mrkvová-pažitková pomazánka

30 minut
Španělské „španělské ptáčky“ flamenquín

Španělské „španělské ptáčky“…

Plátky masa (šikmo krájené jsou větší) naklepejte, aby byly stejnoměrné a pokud možno velké. Šťávu z citronu promíchejte s jemně nasekanou petrželí a... více o Španělské „španělské ptáčky“ flamenquín

Bábovka tvarohovo-tvarohová :-)

Bábovka tvarohovo-tvarohová :-)

Tmavou tvarohovou náplň umícháme ze všech ingrediencí na náplň. Žloutky ušleháme s cukry do pěny, pak přidáme rozehřátý tuk, tvaroh, mouku a prášek do... více o Bábovka tvarohovo-tvarohová :-)

Hrachová, čočková, fazolová se slaninou - polévka

Hrachová, čočková, fazolová se…

Luštěniny přebereme, propereme a přes noc namočíme do studené vody. Pak uvaříme doměkka, umeleme, rozmixujeme nebo prolisujeme přes cedník (část... více o Hrachová, čočková, fazolová se slaninou - polévka

Afrika řezy

Afrika řezy

Cukr, olej a vejce v míse dobře rozmícháme. Do druhé mísy prosejeme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a přidáme skořici a oříšky. Mouku smíchanou s... více o Afrika řezy

Koláčky z listového těsta

Koláčky z listového těsta

V mléce uvaříme hustý pudink a osladíme ho. Necháme vychladit. Listové těsto vyválíme a nakrájíme na obdélniky asi 10x5 cm. Vrch radílkem poznačíme do... více o Koláčky z listového těsta

Játrová paštika IV.

Játrová paštika IV.

Bůček uvaříme v min. množství vody, do které přidáme jednu cibuli, 3 stroužky česneku, kmín, trošku koření na paštiku. Připravíme si plechovou vaničku... více o Játrová paštika IV.

70 minut
Pařeznická bramboračka

Pařeznická bramboračka

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Očistíme a nadrobno nakrájíme zeleninu, cibuli a česnek. Dáme do vody, přidáme houby, pepř a kmín a dáme... více o Pařeznická bramboračka

Vánoční likér z ledových  kaštanů

Vánoční likér z ledových kaštanů

Smetanu ke šlehání spolu s kaštany a čokoládou za stálého míchání přivedeme k varu a ihned odstavíme z plotny. Hmotu, která nám po svaření zhoustla... více o Vánoční likér z ledových kaštanů

30 minut
Drožďová polévka křečka Josífka s vločkami

Drožďová polévka křečka Josífka s…

Mrkev a celer nastrouháme na hrubší nudličky a společně s vločkami dáme vařit do osolené vody. Nakrájenou cibulku osmažíme na másle, přidáme... více o Drožďová polévka křečka Josífka s vločkami

Zámecká drůbeží játra

Zámecká drůbeží játra

Cibuli oloupeme a nakrájíme asi na 1/2 cm kolečka (lépe, když se nerozpadnou - nezabírají tolik místa při smažení), oloupaná jablka nakrájíme na 1 cm... více o Zámecká drůbeží játra

120 minut
Masarykovo cukroví z Krkonoš

Masarykovo cukroví z Krkonoš

Ořechy na 2 hodiny namočíme do vody, pak osušíme a nasekáme - nijak jemně to být nemusí. Vše "zhňácáme" dohromady, přidáme ořechy. Vytvarujeme válečky... více o Masarykovo cukroví z Krkonoš

Jiný houbový gulášek

Jiný houbový gulášek

Na olej dáme nadrobno pokrájenou cibuli a na kostičky nakrájený bůček. Necháme zadusit. Zeleninu nastrouháme na jemném struhadle a přidáme k cibuli.... více o Jiný houbový gulášek

Křehký rebarborový koláč

Křehký rebarborový koláč

Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a kakaem, dáme na vál, uděláme do směsi důlek, vyklopíme vejce, na to dáme na kousky nakrájený tuk,... více o Křehký rebarborový koláč

Cuketa vynikající

Cuketa vynikající

Na cibulce osmahneme pokrájené kuřecí řízky a prolisovaný česnek do zlatova, přidáme sůl, pepř a worchestr. Dno zapékací mísy vyložíme pokrájenou... více o Cuketa vynikající

45 minut
Třešňový koláč II.

Třešňový koláč II.

Strouhanku rozmícháme se smetanou. Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně přidáváme žloutky. Do vymíchaného krému přidáme strouhanku se smetanou,... více o Třešňový koláč II.

Tmavé housky pro domácí pekárnu

Tmavé housky pro domácí pekárnu

Přísady dáme do domácí pekárny a necháme vypracovat a vykynout těsto. Vyndáme, rozdělíme asi na 8 kousků a upleteme housky. Necháme 20 minut kynout,... více o Tmavé housky pro domácí pekárnu

30 minut
Slané jednohubky z listového těsta

Slané jednohubky z listového těsta

Rozválíme pláty listového těta, potřeme kečupem, posypeme kořením na pizzu, poklademe salámem, nastrouaným sýrem i jinými ingrediencemi (dávala jsem... více o Slané jednohubky z listového těsta

Bábovka s tvarohovou náplní

Bábovka s tvarohovou náplní

Vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme olej, mouku s kypřícím práškem, mléko a nakonec sníh z bílků. Na náplň si vyšleháme tvaroh s mlékem a cukrem a... více o Bábovka s tvarohovou náplní

Dip - omáčka na namáčení (univerzál)

Dip - omáčka na namáčení (univerzál)

**Česnekovo-bylinkový: **k základu přidejte 1 stroužek prolisovaného česneku, hrst drobně nasekané pažitky, trochu citronové šťávy a čerstvě namletý... více o Dip - omáčka na namáčení (univerzál)

60 minut
Francouzský ořechový koláč

Francouzský ořechový koláč

Rozvírací dortovou formu vymastíme a dobře vysypeme. Máslo rozehřejeme a necháme zchladnout a smícháme s ostatními surovinami. 2/3 těsta si necháme, 1... více o Francouzský ořechový koláč

30 minut
Dort od krtka

Dort od krtka

Na piškot šleháme tuk, cukr a žloutky, přidáme kakao, čokoládu, mléko, mouku, prášek do pečiva a nakonec lehce vmícháme vyšlehaný bílkový sníh. Těsto... více o Dort od krtka

Tatarský biftek II.

Tatarský biftek II.

Maso naškrábeme nebo hodně jemně umeleme. Podle chuti přidáme koření a necháme 2-3 hodiny odležet. Mažeme na topinky.... více o Tatarský biftek II.

60 minut
Vepřové kari

Vepřové kari

Maso nakrájíme na kostky. Na másle osmažíme nasekanou cibulku, přidáme utřený česnek, ocet a citrónovou šťávu a pražíme. Po chvilce přidáme maso a... více o Vepřové kari

Hovězí pečeně na divoko

Hovězí pečeně na divoko

Maso omyjeme a osušíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Rozložíme ji na hovězí plátky společně s bobkovým listem, zrnky pepře, nového... více o Hovězí pečeně na divoko

Vepřový jazyk na česneku

Vepřový jazyk na česneku

Očištěné a vyprané jazyky vložíme do vroucí osolené vody společně s celou cibulí a polovinou prolisovaného česneku. Vaříme téměř doměkka, poté dáme... více o Vepřový jazyk na česneku

Selské sendviče

Selské sendviče

Chléb nakrojíme na obou koncích svisle tak, aby na každém okraji bylo nedokrojeno 5 cm a dole zůstal 1 cm široký pruh. Vodorovně od řezu k řezu... více o Selské sendviče

Doporučujeme

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

20 minut
Asijské nudle s restovanou zeleninou

Asijské nudle s restovanou zeleninou

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

Poslední sledované recepty

61
Fežoáda
Fežoáda
49
Havajské kuře huli huli
Havajské kuře huli huli
22
Havajská řepa
Havajská řepa
16
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
16
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a triky, díky kterým rychle změkne
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a…
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře, které připravíte jen z pár surovin
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře,…
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými sladkými výtvory
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými…
AHA.cz Martin Stropnický odhalil novinku: Těší se na miminko

Martin Stropnický odhalil novinku: Těší se na miminko

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Blesk pro ženy Nejkrásnější róby na Governor Awards: Které hvězdy ovládly červený koberec?

Nejkrásnější róby na Governor Awards: Které hvězdy ovládly červený koberec?

Ženy.cz Síla, která nepálí. Černý česnek jako tajný recept na harmonii těla i mysli

Síla, která nepálí. Černý česnek jako tajný recept na harmonii těla i mysli

Blesk.cz Nemocný Patrik Hezucký: Zprávy z lůžka! A dojemná slova manželky...

Nemocný Patrik Hezucký: Zprávy z lůžka! A dojemná slova manželky...

SportRevue.cz FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy 4 podrazáci podle znamení zvěrokruhu: Štíři klidně zradí vlastní rodinu, Ryby na to jdou přes city

4 podrazáci podle znamení zvěrokruhu: Štíři klidně zradí vlastní rodinu, Ryby na to jdou přes city

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Aby nakrájené houby nezmodraly
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact