Ať už se chystáte strouháte jablíčka do štrúdlu, koláče, salátu nebo je jen chcete nakrájet na měsíčky dětem k svačině, budete muset bojovat s jejich téměř okamžitým hnědnutím. Jak mu zabránit a jablíčka udržet krásně svěží a čerstvá? Máme pro vás pár praktických tipů.
Proč vlastně jablíčka a hrušky po rozkrojení hnědnou? Na vině je v dužině obsažený enzym, který reaguje s kyslíkem, jde o tzv. proces oxidace. A i když nahnědlá dužina není nijak zdravotně závadná, nevypadá vůbec chutně. Především děti po takovém jablíčku obvykle nesáhnou. Hnědnutí se ale dá účinně zabránit a není to žádná věda.
Nejčastější radou je citronová šťáva. Jablíčka s ní můžete pokapat nebo třeba jen povrch řezu přetřít rozpůleným citronem. Stejně účinné je i ponořit nakrájená jablíčka do mísy studené okyselené vody (přidejte ¼ hrnku citrónové šťávy, 2 lžičky octa nebo 500 mg rozdrcených tablet vitaminu C na každé 4 hrnky studené vody).
Pokud vám nakyslá chuť jablek vadí, ponořte jablíčka do slaného roztoku. Sůl je přírodní konzervační látka a pomůže vám udržet jablka hezky světlá. Stačí asi půl lžičky soli na hrnek vody. Jablka v něm nechte namočené asi 5-10 minut a pak je ledovou vodou důkladně omyjte. Sůl zakonzervuje jejich povrch, na chuti ji ale nepoznáte.
Použít můžete také perlivou limonádu, nejlepší je citronová, pomerančová nebo třeba zázvorová. Nakrájená jablíčka dejte do mísy a sladkým bublinkovým nápojem je zalijte. Nechte je v něm asi 3-5 minut a potom je osušte. Můžete je i omýt, ale dělat to nemusíte.
Když chcete jablka použít na pečení nebo vaření, můžete je zblanšírovat. Deaktivujete tak enzymy, které způsobují oxidaci, a tím zabráníte zhnědnutí. Jablka nakrájejte na kousky, vhoďte je asi na 3 -5 minut do vařící vody a potom je ihned přendejte do vody ledové.
Omrzel vás štrúdl? Recepty na 6 sťavnatých a voňavých moučníků z jablek najdete ZDE.
Žebra dáme vařit do vody s novým kořením, pepřem a bobkovým listem doměkka. Vývar pak scedíme a maso z žeber obereme. Na lžíci másla si osmažíme hrubě... více o Zelňačka z uzených žeber
Cibulku lehce opražíme na másle. Přidáme brambory s mrkví nakrájené na kostičky. Dále přidáme brokolici rozebranou na růžičky. Prohodíme v hrnci a... více o Brokolicová polévka
Oloupané brambory nakrájejte na malé kostičky a uvařte. Mezitím nakrájejte slaninu nadrobno a chorizo na plátky, obojí krátce orestujte na másle v... více o Frittata
Jáhly propláchneme 2x vařící vodou a dáme vařit do 0,5 l vody na 10 minut bez míchání, poté scedíme a necháme vychladnout. Do druhé misky si zatím... více o Jáhlové muffiny
Tip na rychlý a zdravý oběd. Nejprve si dáme vařit pohanku (5-10 minut). Vody dáme jen o malinko víc než obilniny. Když bude téměr hotová, přidáme... více o Zeleninové pohankové "rizoto"
Zeleninu použijeme dobře vychlazenou, jelikož salát nebudeme nechávat proležet (ledový salát by díky soli rychle povadl a nekřupal), ale ihned podávat... více o Jednoduchý (nejen) rajský salát
Mouku, cukry, prášek do pečiva smícháme. Přidáme vejce, mléko, vlažné máslo a dobře promícháme. Připraveným formičkám nebo košíčkům zaplníme dno, na... více o Makové (ořechové) muffiny
Hlívu očistíme, pokrájíme na nudličky, dáme do mísy, posypeme kořením, které máme rádi a necháme cca 15 minut odležet. Pak zaprášíme moukou,... více o Kořeněné chipsy z hlívy
Rozetřeme tvaroh, přidáme 4 žloutky, rozdělané kvasnice a 4 lžíce vlažné sladké smetany. Vypracujeme s moukou, trošku osolíme a děláme koblihy ... více o Tvarohové koblihy IV.
Připravíme si potřebné ingredience. Na pánev: Nasekáme si cibuli (cibuli a půl) a nakrájíme oloupané česnekové stroužky na cca 0,3 cm plátky. Do této... více o Cibulovo-česneková polévka
Toto jídlo je časově náročné, ale velice chutné. Dejte si pozor, abyste měli vše dodělané najednou. Carvery od slova "carve" - porcovat maso. Maso si... více o Anglická pečeně (Carvery)
Nakrájíme cibulku nadrobno a česnek na plátky. Na pánvi vše osmahneme. Přidáme mleté maso a osmahneme cca 10 minut. Mezitím si uvaříme v hrnci vodu a... více o Lasagne bez bešamelu
Papriky očistíme od semínek a naplníme je směsí z mletého masa, vejce, koření, pokrájené cibule, čerstvé strouhanky, dochucené dle chuti solí. Na... více o Plněné papriky ve smetanové omáčce
Těsto: z jemně mletých ořechů, cukru, žloutku a celého vejce vypracujeme těsto, dáme do strojku a tvoříme asi 4-5 cm dlouhé banánky, které klademe na... více o Ořechové banánky
V míse smícháme sýr cottage, pomazánkové máslo a smetanový sýr. Přidáme červenou papriku a jarní cibulku pokrájené na drobné kostičky. Podáváme s... více o Pomazánka se sýrem cottage
Troubu předehřejte na 160 °C. Změklé máslo utřeme s cukrem do světlé pěny. Poté do ní postupně zašleháme žloutky. Přisypeme ořechy, rozinky a čokoládu... více o Biskupský chlebíček
V hlubší pánvi opečete nakrájenou slaninu, přidejte maso nakrájené na nudličky, osolte, opepřete a opečte. Pak přidejte cibuli nakrájenou na měsíčky,... více o Vepřový tokáň
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a mírně poprášíme moukou. Plátky pak dáme do vymaštěného pekáčku, poklademe na malé kousky pokrájenými, očištěnými... více o Krkovička pečená s játry a cibulí
Cibuli oloupeme, drobně pokrájíme a na trošce olivového oleje osmažíme. Uzené maso pokrájíme na kostičky, přidáme k cibuli a také opečeme, ke konci... více o Čočka na kyselo - salát
Přes noc necháme hrášek a krupky máčet ve vodě (odděleně v kastrůlcích). Druhý den můžeme vařit, obojí opět odděleně, do měkka. To přece-jenom nějakou... více o Rabínův šoulet
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata spaříme ve vařící vodě, oloupeme a nakrájíme na... více o Vepřové maso s paprikou a rajčaty
Žloutky vyšleháme s cukry do husté pěny. Přidáme tvaroh, rum, mouku s kypřidlem a řádně promícháme. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který... více o Tvarohovo-čokoládová bábovka
Uzeninu s cibulí umeleme na masovém mlýnku, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Podáváme s topinkami nebo toasty obložené cibulí a rajčaty. Na... více o Falešný tatarák z uzeniny
Lilek nakrájime na cca půl centimetrove plátky, nasolíme a necháme vypotit. Pečivo rozmixujeme. Petrželku, bazalku a česnek nakrájíme na drobno a... více o Zapečený lilek 3
Ze surovin na těsto si vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 4 části a každou rozválíme na pomoučněném stole do tvaru obdélníku. Jahody... více o Jahodovo-tvarohové šišky (knedlíky)
V jedné lžíci oleje rozmícháme všechno koření a sůl(vše dle chuti) a tuto směs vetřeme do vysušených kuřecích paliček (můžeme připravit den předem). V... více o Provensálské kuřecí paličky s cuketou
Paprikám seřízneme vršky, očistíme je od semínek a potřeme je celé olejem (i seřízlé vršky). Dáme je do pekáčku a v předehřáté troubě pečeme asi 20... více o Výborné plněné papriky
Do mísy nasypeme oba druhy mouky, přidáme kvasnice, cukr a sůl, přilijeme 250 ml horkého mléka. Necháme kvasnice vykynout. Pozor na sůl, dejte ji na... více o Kynuté koláče od maminky
Ze všech ingrediencí vypracujeme na vále těsto, uděláme 2 válečky a dáme péci do středně vyhřáté trouby (180 °C), pečeme asi 3/4 hodiny. Po upečení... více o Vynikající vánoční štola
Z másla, cukru a medu utřeme krém. Přidáme žloutky a dobře promícháme. Prosijeme společně mouku, prášek do pečiva a kakao a potom opatrně zpracujeme... více o Čokoládové muffiny k nakousnutí
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostky, dáme vařit s 1 l vody a kostkou masoxu. Až změknou, přidáme rozdrcený česnek, sůl, pepř, olej, rozšlehané... více o Česneková polévka IV.
Na oleji opražíme na kostky nakrájenou slaninu, přidáme prolisovaný česnek, na tenké nudličky nakrájený pórek a na kostky nakrájené brambory. Opékáme... více o Pórková polévka se slaninou
Vše dobře promícháme, nalejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Posypeme kokosem a pečeme.... více o Jablková buchta bez vajec
Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou slaninu a osmažíme, nalejeme smetanu a krátce povaříme a dochutíme. Potom přimícháme vařené... více o Zapečené těstoviny se slaninou a smetanou
Přísady dáme do domácí pekárny a necháme vypracovat a vykynout těsto. Vyndáme, rozdělíme asi na 8 kousků a upleteme housky. Necháme 20 minut kynout,... více o Tmavé housky pro domácí pekárnu
Máslo utřeme s cukrem, přidáme celá vejce, mouku, mléko, prášek do pečiva a špetku soli, pokud se vám těsto zdá příliš tuhé, přidáme ještě mléko.... více o Kokosovo-čokoládová buchta s mandarinkami
Do velké mísy nalijeme 1 l polotučného mléka, potom tam dáme 2 nebo 3 oloupané banány, a nakonec půl sáčku vanilkového cukru, a potom všechno... více o Banánový koktejl
Na vále zpracujeme těsto I. a vtlačíme ho do vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu. V míse utřeme všechny suroviny na těsto II. a navršíme ho... více o Tříbarevný koláč II.
Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě. V misce pěnovitě utřeme máslo, přidáme prolisované brambory, žloutek, vejce, sůl a parmezán. Plech potřeme... více o Bramborové pusinky (1922)
Do smetany rozmícháme solamyl, žloutek a za stálého míchání ve vodní lázni vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme sekaný kopr, ochutíme solí a octem... více o Koprová omáčka expres
Tvaroh smíchám s vanilkovým cukrem a medem. Nakrájím si veku na 1 cm plátky a potřu připraveným tvarohem, přiklopím dva plátky veky k sobě, obalím ve... více o Tvarohové smaženky
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a na konec sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v... více o Ořechové řezy naší babičky
Z hladké mouky, cukru, rozpuštěného másla, špetky soli a teplé vody (tolik, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně vláčné!) zaděláme těsto, které... více o Tradiční tažený štrůdl
Kuřecí kousky zprudka krátce osmažíme na olivovém oleji a vyndáme. Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět, dále nasekaný... více o Kuřecí cacciatore
Nastrouhané brambory, mouku a tuk uhněteme rukama v těsto. Necháme vychladit v ledničce. Vyválíme plát o síle asi 3 mm, potřeme jej rozšlehaným vejcem... více o Slané tyčinky z bramborového těsta
Cibulku osmahneme dozlatova, přidáme hovězí maso, gulášové koření a dusíme cca 10 min, pak přidáme rajčatový protlak, sůl, pepř, sojovou a... více o Masíčko po námořnicku
Kuřeci stehna omyjeme ve vlažné vodě, papirovou utěrkou osušíme a osolíme. Stehenní kost vyřízneme a dáme pozor, abychom nerozřezaly kůži, protože ji... více o K - Nadívaná kuřecí stehna
Kuře omyjeme, očistíme a rozdělíme na 6 porcí. Cibulky nakrájíme na kolečka a na oleji necháme zrůžovět. Přidáme rajčatový protlak a víno, promícháme... více o Italské kuře
Těstoviny uvaříme. Mezitím si uvaříme špenát, který ochutíme česnekem, pepřem, solí a nakonec vlijeme šlehačku. Šunku si nakrájíme na kostičky. Poté... více o Zapečené těstoviny se špenátem
Máslo utřeme s uzeným sýrem do pěny, přidáme postupně krémové sýry a za pozvolného přilévání mléka nebo smetany vyšleháme hladkou pomazánku, kterou... více o Sýrová pomazánka s česnekem