Bábovka patří mezi nejoblíbenější a zároveň nejjednodušší moučníky. Přesto se ale může stát, že vám během pečení popraská nebo se po upečení nená vyklopit z formy. Proto pro vás máme pár tipů, jak těmhle nepříjemným nehodám předejít.
Jestli se vám stává, že povrch během pečení vyboulí a popraská, potřete těsto ve formě ještě před tím, než bábovku vložíte do trouby, mlékem. Jestli vám praská opakovaně, může být ale na vině i samotná konzistence těsta, anebo kvalita surovin. Takže pokud děláte těsto hustší, nebojte se ho zředit mlékem nebo jinou tekutinou dle chuti a vybírejte vždy kvalitní ingredience. U třeného těsta problém může být i v příliš vysoké teplotě, vyhovuje mu teplota 160°C.
Pokud se vám naopak bábovka propadá, dejte si pozor hlavně na předčasné otvírání dvířek trouby během pečení. Nikdy také neotvírejte zbytečně troubu příliš brzy během pečení, studený vzduch totiž způsobí, že se bábovka srazí. Na vině může být i málo rozpálená trouba.
Recept na rychlou ořechovou bábovku najdete zde.
Pokud bojujete s tím, že se vám nedaří upečenou bábovku lehce a vcelku dostat z formy, dejte příště po vymazání tukem formu na chvíli do ledničky, aby tuk ztuhl, a teprve pak ji vysypejte moukou. Navíc místo másla, které se snadno přepaluje, v tomto případě použijte na vymazání formy radši sádlo, olej nebo jiný stoprocentní tuk. Na vysypávání nikdy nepoužívejte hladkou mouku, vždy jen hrubou, polohrubou nebo třeba krupici.
Chybou může být i to, že se bábovku snažíte vyklopit příliš horkou. Nesmíte ji ale ani nechat příliš vychladnout. Bábovku vytaženou z trouby tak nechte stát jen asi dvě až tři minuty, dokud se jakoby neodtáhne od stěn formy. Pokud byste čekali déle, může se stát, že se k formě opět přilepí. Nebojte se s ní lehce klepnout. Pokud ale přece jen nechce vypadnout, položte na chvilku zhora na formu přeloženou utěrku navlhčenou ve studené vodě a dobře vyždímanou.
Recept na báječně vlhkou tvarohovojablečnou bábovku najdete zde.
Špagety dáme vařit podle návodu do osolené vody s trochou oleje. Cibuli nakrájíme najemno, rukolu oplachneme a trochu pokrájíme. Cibulku osmahneme na... více o Rychlá večeře
Žloutky smíchejte s cukrem. Přidejte polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem a dvě lžíce teplé vody. Z bílků vyšlehejte sníh a jemně ho... více o Sněhové dortíky z hrníčků
V míse ušleháme 3 žloutky s cukrem do bílé pěny a postupně zašleháme olej. Dále do této hmoty zašleháváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva... více o Margot řezy Danča
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka nebo ji můžeme zabalit do alobalu a upéct v troubě na roštu třeba s kuřetem nebo jiným masem, které... více o Jednohubky / chlebíčky s červenou řepou
Květák rozdělte na růžičky a uvařte v osolené vodě, nesmí se ale rozpadat. Sceďte a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C, pekáč vytřete... více o Gratinovaný květák
V litru plnotučného mléka rozmíchejte krupici se solí, směs přiveďte k varu a míchejte do zhoustnutí, asi 2 minuty. Odstavte a vmíchejte 2 lžíce másla... více o Krupicová kaše
Vejce rozšlehejte v misce vidličkou nebo metličkou, osolte, opepřete a přidejte hrst nasekaných listů medvědího česneku. Směs nalijte na mírně... více o Vaječná omeleta s medvědím česnekem
Těsto Z bílků ušleháme tuhý sníh s trochou cukru. Zvlášť ušleháme žloutky se zbytkem cukru, přidáme olej a vodu. Do vyšlehaných žloutků postupně... více o Výborný jahodový dort
Vajíčka vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny. Do misky s vajíčky postupně přidáváme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Postupně... více o Pudinkové pokušení
Nejprve rozmixujeme jednu přesnídávku s polovinou kokosové vody, ananasem a semínky a připravené sklenice naplníme do dvou třetin. Poté přidáme do... více o Meruňkové smoothie
Pokrájenou slaninu osmažíme společně s cibulí dorůžova. Přidáme maso, vše promícháme a smažíme do té doby, než se nám vysmaží přebytečná šťáva z masa... více o Mleté maso se zeleninou II.
Do mísy nasypeme obě mouky, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Promícháme a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme moučkový cukr, který... více o Švestkové šátečky s povidly
Mango a banán si oloupeme, nakrájíme na menší kousky. Vhodíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Dle potřeby mixéru lze zředit vodou. Veškerý obsah... více o Mangovo-banánové smoothie
Šunku se sýrem nastrouháme na hrubém struhadle do mísy (nebo pomeleme). Ochutíme solí (opatrně, sýr i šunka je slaný), pepřem, muškátovým květem,... více o Šunkovo-sýrové karbanátky
Na tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme oloupanou a na kostičky pokrájenou uzeninu, kterou dáme k cibuli taktéž osmažit. Přisypeme... více o Bramborový guláš s hlívou
Nejprve si připravím "nádivku". Jsou jí obyčejná játra na cibulce. Tedy osmahnu cibulku, dokud nezesklovatí. Přidám jemně nakrájená drůbeží játra,... více o Maminčiny kuřecí závitky
Kořenovou zeleninu očistíme, pokrájíme na kostičky a necháme v osolené vroucí vodě krátce povařit, pak ji scedíme a dáme do mísy, kam přidáme... více o Špecle s kořenovou zeleninou
Oloupané brambory pokrájíme na plátky. Polovinou plátků vyložíme dno pekáčku, posypeme pokrájenou očištěnou brokolicí, nasekaným česnekem, pokrájenou... více o Gratinované brambory (nejen) s brokolicí
Rozehřejte na pánvi olej a přidejte nasekaný česnek, asi po 1 minutce přidejte plátky vepřového. Plátky masa by měly být lehce namražené, aby se vám... více o Sladko-kyselé vepřové po thajsku
Pokrájenou cibuli osmažíme s pokrájeným špekem na malém množství oleje dosklovata. Přidáme pokrájené maso (plátky, kostky...), které osmažíme za... více o Bylinkové (nejen) hovězí maso na houbách
Množství záleží na tom, kolik chceme mít zásob na zimu. Rozvar se dá udělat 100% švestkový, čili žádné další doslazování ani ochucování, nebo podle... více o Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
//6–8 porcí:// 200 ml vody vlijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Vsypte cukr a na mírném ohni vařte zhruba 8 minut, až vznikne sirup. Sundejte z ohně... více o Pomerančový sorbet
Nastrouhanou mrkev smícháme v míse s medem, pomerančovou kůrou a šťávou, žloutky, vlažným tukem. Pak řádně vmícháme mouku s kypřidlem. Nakonec tuhý... více o Mrkvovo-medový koláč s pomerančem
Do pekáčku nakrájíme na hrubá kolečka 2 středně velké cibule, asi tři stoužky česneku napůl rozkrojené - poklademe je na dno, abychom z nich... více o Vepřový jazyk na divoko
Do hrnce dáme máslo, na kostičky nakrájenou cibuli a mouku. Za stálého míchání restujeme asi 7-10 minut. Připravíme klasickou jíšku. Poté přidáme vodu... více o Polévka z medvědího česneku
Bílky našlehám hodně vidličkou nebo metličkou, opravdu hodně, do takového tekutého sněhu. Do našlehaných bílků přidám víno, škrob a sůl.... více o Těstíčko jako od vietnamců
Lehce naklepané kuřecí řízky necháme min 2 h předem marinovat v kysané smetaně, poté osolíme, obalíme ve strouhance a usmažíme. Jako příloha brambory,... více o Řízek bez vajec
Čočku namočíme do studené vody na 2 hodiny nabobtnat, pak společně s oloupanou mrkví uvaříme v osolené vodě s tymiánem a rozmarýnem doměkka (mrkev... více o Čočka netradičně
Fazole namočíme přes noc do studené vody. V téže vodě vaříme cca 15 - 20 minut pod pokličkou. Scedíme a necháme okapat. Dáme do pekáče nebo větší... více o Pečené fazole
Změklou Heru našleháme s cukrem, solí a vejci. Do pěny vmícháme mouku s kakaem, skořicí(nemusí být) a kypřícím práškem. Těsto rovnoměrně rozetřeme do... více o Lehký kakaový koláč se švestkami
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, do které postupně po lžících přidáme vodu a olej. Potom přimícháme mouku a kakao a nakonec ručně zlehka vmícháme z... více o Jahodové řezy s bílou čokoládou
Pivo s vodou nalijeme do mísy, spolu s vejci, moukou, Podravkou a práškem do pečiva vymícháme hladké řidší těsto, které rozléváme naběračkou na pánev... více o Pivní palačinky
Uzenou makrelu důkladně zbavíme kostí a rozmačkáme vidličkou. Přidáme nastrouhaná 1-2 vejce uvařená natvrdo, jemně krájenou cibuli, kostku taveného... více o Makrelová pomazánka
Na oleji osmahneme do zlatova cibuli, přidáme česnek. Do oloupaných, na menší kousky nakrájených syrových brambor osmaženou cibuli zamícháme, osolíme,... více o Rychlé kuře s bramborem
Celý mák namočíme na 1 hodinu do hrnku s mlékem. Smícháme celozrnnou mouku s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme podle chuti rozinky (nejlepší jsou... více o Maková bábovka - bez vajec
Zpracovat těsto a nechat asi 2 hodiny odstát. Potom rozdělit na 8 bochníků. Každý rozválet na kruh a potřít rozpuštěným máslem. Kruh rozdělit rádýlkem... více o Slaní šneci II.
Žloutky ušleháme s cukrem a postupně přiléváme vařící vodu. Sníh s bílků ušleháme a přidáme společně s moukou ke žloutkům. Těsto rozetřeme na vymazaný... více o Punčové kokosové řezy
Oloupeme a nakrájíme cibuli. Avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V misce si rozmícháme vejce s nastrouhaným... více o Míchaná vejce s avokádem
Do mletého masa dáme sůl, 1 celé vejce, asi 2 dcl mléka, pepř, popřípadě ještě jiné koření podle chuti, petrželku a hladkou mouku podle potřeby.... více o Vepřové ragú z mletého masa
Brambory nakrájíme na malé kousíčky, smažíme na pánvi, na mírném ohni (hodně oleje). Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, podle chuti lze pro vylepšení... více o Tortilla de patatas
Větší kloboučky pokrájíme na proužky, menší celé dáme povařit asi čtvrt hodiny (musí se vařit), pak je opláchneme studenou vodou, aby zůstaly čisté... více o Dršťková polévka z václavek
Zadělá se a nechá 1/2 - 3/4 hod vykynout. Pečeme v lívanečníku, nebo na pánvi.... více o Lívance II.
Očištěný květák rozebereme na růžice, opláchneme, vložíme do hrnce a osolenou vodou a povaříme. Mezitím rozehřejeme na pánvi máslo a přisypeme... více o Květáková polévka s mrkví
Na vále zpracujeme v těsto (jestliže se hůře zpracovává přidáme 1-2 lžíce mléka). Zpracované těsto necháme odpočinout a potom vtlačujeme ve slabé... více o Dobré košíčky
Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, rajčata, papriky a kostku masoxu. Za častého míchání dusíme pod... více o Houbová směs na topinky
Mandarinkovou kůru nakrájíme velmi drobounce a v míse smícháme se zázvorem, kmínem a pomerančovou šťávou. Maso nakrájíme na velmi tenké nudličky a... více o Hovězí maso pěti vůní
Maso nakrájíme na menší kostky. Smícháme cukr, sójový olej, sójovou omáčku, solamyl a sůl. S touto směsí maso promícháme a necháme asi hodinu uležet.... více o Čínské vepřové kostky
Vepřové kotlety zbavíme páteřních kostí, nařízneme po obvodu a u kosti. Jemně naklepeme, osolíme a obalíme po obou stranách v mouce. V pekáčku... více o Vepřové kotlety v šunkové omáčce
Maso i játra očistíme, omyjeme a odřízneme tučné kousky. Solamyl přelijeme dvěma lžícemi vody a necháme stát. Asi po 10 minutách vodu slijeme. Do... více o Maso tří barev
Cibuli pokrájenou na tenká půlkolečka zpěníme na oleji, přidáme kuřecí maso a odblaněná drůbeží játra - oboje pokrájené na hranolky - a za stálého... více o Minutková kuřecí směs II.