Pomazánky jsou velmi oblíbenou ingrediencí oslav a večírků. S ničím není tak jednoduché a snadné vytvořit chlebíčky nebo jednohubky, jako s variací pomazánek, ať už je jejich základ tvarohový či máslový.
Pomazánky jsou vděčné i z důvodu, že jejich příprava většinou není náročná. Česneková, sýrová nebo rybičková jsou v České republice velmi oblíbené. Po velikonočních svátcích se tradičně připravuje vajíčková.
Dip je druhem omáčky. Zatímco pomazánka se natírá, do dipu se namáčí. Ne vždy je kategorizace jasná. Například guacamole je možné konzumovat jako pomazánku i jako dip. Řecké tzatziky jsou sice řazeny více mezi omáčky, ale je možné se setkat i se servírováním v podobě předkrmu. Mezi dipy patří například i španělská salsa.
Recept nepoužívá majonézu ani tavené sýry, které jsou těžké na trávení a neprospívají zdraví. Místo cibule můžeme dát jarní cibulku. Pokud použijeme... více o lehká sýrová pomazánka s česnekem
Žlutý hrách namočit na 4,5-12 hodin do 0,35 l sklenice se šroubovacím víčkem s vodou. Namočený hrách 2x vyprat v nové vodě, sebrat pěnu z hladiny.... více o Hrachová pomazánka (falešný hummus), základní recept
Všechny ingredience kromě parenice dobře vymícháme v misce, můžeme trošku osolit. Parenici nastrouháme najemno a zlehka vmícháme do pomazánky.... více o Luxusní pomazánka z uzené parenice
Cibuli osmažíme na oleji do zlatova a přidáme játra. Mezitím utřeme česnek se solí a rozemeleme koření najemno. Když jsou játra dobře propečená,... více o Paštika z kuřecích jater
Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Hermelín a vejce nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli očistíme, nakrájíme najemno. Salám nakrájíme na malé... více o Snadná hermelínová pomazánka
Ředkvičky očistíme. Polovinu ředkvičkových listů nasekáme najemno a zbytek nakrájíme nahrubo. Bulvy ředkviček nakrájíme na tenká kolečka. Čerstvý sýr... více o Ředkvičková pomazánka
Sýr najemno nastrouháme, česnek oloupeme a prolisujeme. Přidáme majonézu, tavený sýr, špetku soli a pepře, mletou papriku a najemno nasekanou petržel... více o Sýrová pomazánka
Vařená vejce oloupeme a nastrouháme najemno nebo rozmačkáme ve větší misce pomocí vidličky. Přidáme tvaroh, majonézu, hořčici, najemno pokrájenou... více o Tvarohová pomazánka s vejci
Nejdříve si připravte domácí majonézu. (Případně si můžete přípravu usnadnit koupenou) Poté do mixéru dejte nakládané okurky, kapary, šalotku nebo... více o Nejlepší domácí tatarka
Do sklenice rozklepněte vajíčko a přidejte ještě jeden žloutek, necelou lžičku soli, čerstvě mletý pepř, dvě lžičky bílého vinného octa a jednu lžičku... více o Majonéza
Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V kastrolu se silným dnem rozehřejte olej. Vsypte cibuli a restujte na středním plamenu dozlatova, asi... více o Dip z karamelizované cibule
Kapie dejte na plech nebo do pekáče a vložte je do trouby vyhřáté na 200 °C nastavené na program grilování. Pečte je, dokud slupka nezačne černat,... více o Budapešť
Ze sardinek slijte olej, dejte je do mísy a rozmačkejte vidličkou. Kostičky nevybírejte, rozsypou se na kousky a vstřebají se do pomazánky, navíc jsou... více o Rybičková pomazánka
Sýr nastrouhejte najemno a dejte do mísy. Česnek utřete se špetkou soli na jemnou pastu. K sýru přidejte majonézu, jogurt a většinu česneku, dochuťte... více o Pikantní česneková pomazánka
Zeleninu očistěte, nastrouhejte najemno, dejte do mísy a zalijte citronovou šťávou. Přidejte jogurt a majonézu, dobře promíchejte, aby se všechny... více o Pomazánka à la humr
Hermelín a šunkový salám nastrouhejte nahrubo, cibuli pokrájejte nadrobno. Vše dejte do mísy. Přidejte lučinu a majonézu a dobře promíchejte. Dochuťte... více o Hermelínová pomazánka
Do mísy dejte žloutky, přilijte citronovou šťávu a začněte důkladně šlehat metlou. Za stálého šlehání přilévejte tenkým pramínkem olej. Vytrvejte a... více o Domácí bylinková majonéza s česnekem
Krajíce chleba trošku zakápněte olivovým olejem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Opečte je z obou stran jen lehce dozlatova. Avokáda... více o Chleba s avokádovou pomazánkou a vejci
Vejce oloupejte a pokrájejte nadrobno, jarní cibulky nakrájejte na kolečka. Vše dejte do misky, přidejte lučinu a dobře promíchejte. Chuť dolaďte solí... více o Vajíčková pomazánka s lučinou
Vejce a šalotky oloupejte a pokrájejte nadrobno. Vše v misce smíchejte s majonézou a ochuťte solí a pepřem. Pomazánku dejte vychladit do ledničky a... více o Vajíčková pomazánka s majonézou
Měkký, nejlépe tučný tvaroh, dáme do misky, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přidáme zakysanou smetanu, drobně pokrájenou mladou lahůdkovou ... více o Tvarohová pomazánka s lahůdkovou cibulkou
Cibulky očistěte, pokrájejte na třetiny a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Citron omyjte, polovinu pokrájejte na kolečka, přidejte je k... více o Pomazánka ze sýra feta a pečených cibulek
Do vyšlehaného másla přidávejte za stálého šlehání prolisovaný tvaroh, drobně krájenou cibuli, prosátou mletou papriku, mléko a sůl.... více o Liptovská pomazánka podle ČSN
Prolisovaný tvaroh, máslo a sardinky s olejem vyšleháme za postupného přidávání mléka v jemnou pomazánku, do které přidáme drobně nakrájenou cibuli,... více o Pomazánka se sardinkami podle ČSN
Tvaroh a tavený sýr jemně prolisujte, přidejte máslo, sůl a vše dobře vyšlehejte. Při šlehání postupně přidávejte mléko a šlehejte tak dlouho, až je... více o Sýrová pomazánka podle ČSN
Nivu a máslo prolisujte přes jemné žíněné síto (jemné síto) přímo na dezertní talířek.... více o Třená niva podle ČSN
Vejce uvařená na tvrdo oloupeme, pokrájíme a dáme do mísy. Žervé (lučinu, cottage) smícháme s majonézou, dle potřeby (pomazánka / salát) naředíme... více o Jemná vajíčková pomazánka / salát s medvědím česnekem
Škvarky a tvarůžky pomeleme nebo rozmixujeme a dáme do misky. Přidáme oloupaná, pokrájená vejce, drobně pokrájenou menší cibuli, dle chuti opepříme,... více o Škvarková pomazánka s tvarůžky
Mango a avokádo zbavte slupky i pecky a nakrájejte na co nejmenší kostičky, asi 0,5 cm. Cibuli, chilli papričku a koriandr nasekejte najemno. Vše... více o Mangová salsa
Lístky tymiánu otrhejte, cibulku očistěte, česnek oloupejte a vše dejte do mixéru. Přidejte všechny ostatní suroviny a dobře rozmixujte. Dochuťte solí... více o Bylinková salsa
Rajčata rozkrojte a vydlabejte semínka. Dužninu pokrájejte na malé kostičky. Okurku oloupejte, podélně rozkrojte a lžičkou vykrojte semínka. Zbytek... více o Rajčatová salsa
Troubu předehřejte na 220 °C a nastavte na grilování. Papriky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ze všech stran, až je slupka černá, asi... více o Omáčka z pečených paprik
Troubu rozehřejte na 180 °C. Celou palici česneku dejte na plech do trouby a pečte 35 minut. Nechte vychladnout, vymačkejte stroužky do misky a... více o Zakysaná smetana s pečeným česnekem
Slaninu pokrájejte na kostičky a na pánvi opečte dokřupava, tuk slijte. Cukety nastrouhejte nahrubo, dejte do cedníku, osolte, nechte pár minut... více o Cuketové placičky
Připravíme si naši veganskou domací majonézu. Recept najdete na mém profilu. Do misky vložíme nalámané tofu, přidáme olej, mletou papriku, majonézu,... více o Veganská budapešťská pomazánka
Tofu, cibuli a okurky pokrájíme na malé kostičky. Přidáme naši domácí majonézu, hořčici, pepř a nakonec zázrak v podobě Černé soli. Vše smícháme.... více o Veganská vajíčková pomazánka
Na trošce oleje nebo sádle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, pak přidámeosmažit i na malé kostičky pokrájenou slaninu. Přidáme nasekaný... více o Houbové topinky / tousty
Vyzrálý Hermelín dáme ztuhnout (ne zmrznout) do mrazáku, aby se nám dal dobře nastrouhat. Cibuli jemně pokrájíme, Hermelín nastrouháme na velkých... více o Obatzda - hermelínová pomazánka
Z tortillových placek vykrájíme vykrajovátkem netopýry, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme trochou olivového oleje a opečeme... více o Křupaví netopýři
V hmoždíři nadrťte římský kmín a koriandr s trochou soli. Avokádo rozkrojte a zbavte pecky. Česnek oloupejte a naplocho nožem rozmáčkněte. Jarní... více o Avokádový hummus
Římský kmín rozdrťte v hmoždíři se špetkou soli. Česnek oloupejte a rozdrťte plochou stranou nože. Cizrnu slijte a propláchněte. Všechny suroviny... více o Hummus
Cibuli nakrájejte na kostky a dejte do mixéru. Přidejte uvařené nebo upečené vychladlé nakrájené maso, na kostky nakrájený celer, sýr, majonézu,... více o Kuřecí krémová pomazánka
Hermelín dáme na chvíli do mrazáku, aby se nám lépe krájel nebo strouhal na velkých slzách struhadla. Vařená vejce oloupeme, šalotku pokrájíme na... více o Hermelínový salát se smetanou
Cuketový základ: na trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, osolíme, necháme pustit... více o Cuketová pomazánka ala tatarák
Škvarkové sádlo dáme do mísy, přistrouháme oloupaná vejce na struhadle s většími slzami, přisypeme na kolečka pokrájené cibulky i s částí zelené natě... více o Škvarková pomazánka s kápií
Sýr vložíme na chvíli do mrazáku, aby ztuhl a poté ho nastrouháme na hrubo do misky. Přidáme plnější lžičku čerstvého jemně nasekaného kopru, osolíme,... více o Hermelínová pomazánka s koprem
Vejce zalijte v hrnci vodou tak, aby byla ponořená, osolte a přiveďte k varu. Vařte 8 minut, slijte a prolijte studenou vodou. Oloupejte je a... více o Chléb s vajíčkovou pomazánkou a ředkvičkami
Smíchejte žloutek, citronovou šťávu, hořčici a půl lžičky soli ve středně velké misce. Šlehejte dokud se vše nespojí a vznikne jasně žlutá směs,... více o Domácí majonéza
Nakrájime si cibuli na proušky Tenké asi 0.5cm. Přidáme do misky se sýrem a ramou a podle chuti přidáme papriku sul pepr.. a dáme na 45minut do... více o Sýrová pomazánka
Křen smíchejte s jablkem a ihned zakapejte citronem. Přidejte vývar a dochuťte solí, případně špetkou cukru. Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.... více o Jablečný křen
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka nebo ji můžeme zabalit do alobalu a upéct v troubě na roštu třeba s kuřetem nebo jiným masem, které... více o Jednohubky / chlebíčky s červenou řepou
Očištěné suché sádlo pokrájíme na kostky cca 1,5 - 2 cm. Sádlo v celku krájíme nejprve na pruhy, které se pak na kostky zhruba stejně velké, dobře a... více o Škvarkové sádlo
Na másle či sádle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova a poté na ní rozdrobíme obě droždí, které za občasného promíchání necháme pozvolna... více o Drožďová (kvasnicová) pomazánka
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova a poté do ní rozdrobíme obě droždí, které necháme pozvolně rozpustit a osmažit.... více o Drožďová (kvasnicová) pomazánka se slaninou
Marináda: v malém kastrolku svaříme za stálého míchání olej, kečup, hořčici, worcester a lák. Salám nakrájíme na slabé nudličky a dáme do mísy.... více o Zbojnický salát
Cuketu nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní vodu. Petržel nasekejte nahrubo, česnek utřete, chilli papričku nasekejte na jemno a semínka opražte... více o Cuketová pomazánka
Mascarpone dáme do misky a dle potřeby přidáme tolik smetany, abychom vymíchali krémovou konzistenci (hustotu), která nám vyhovuje. Do mascarpone... více o Pomazánka se sušenými rajčaty
Listy medvědího česneku umyjte a nasekejte najemno. Máslo nechte změknout do pokojové teploty a pomocí šlehače nebo ruční metly utřete společně s... více o Máslo s medvědím česnekem
Čerstvě vyškvařené škvarky pomeleme nebo jen větší díl a část pouze rozmačkáme vidličkou, aby v pomazánce více vynikly. Dáme je do misky, přidáme... více o Jednoduchá škvarková pomazánka
Sádlo nakrájejte na kostky. Hrnec dejte na mírný plamen a vložte sádlo. Když pustí trochu tuku, přidejte bobkový list, jalovec a občas promíchejte... více o Sádlová pomazánka
Brambory oškrábejte, uvařte v osolené vodě. Slijte, nechte chvilku odpařit a prolisujte. Cibuli, petrželku a pažitku nakrájejte najemno. Vychladlé... více o Erdäpfelkas
Sýr smíchejte s paprikou, solí a pepřem. Promíchejte s najemno nakrájenou cibulí (nejlépe červenou). Přidejte jemně nasekanou pažitku a zelenou... více o Liptauer
Cizrnu sceďdte a propláchněte. Trochu si odložte, zbytek rozmixujte na kaši. Česnek prolisujte a utřete se solí, vmíchejte. Promíchejte s tahini,... více o Hummus s grilovanými tortillami
Okapaného tuňáka v misce vidličkou rozmělníme, přidáme na drobno nasekané černé olivy, jemně pokrájenou cibuli, protlak nebo jemně pokrájená sušená... více o Tuňáková pomazánka s olivami na chlebíčky nebo jednohubky
Troubu rozehřejte na 200 °C. Očištěný celer a mrkev nastrohejte najemno a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Zakápněte olivovým olejem,... více o Pomazánka z pečeného celeru
Zelí i s nálevem dáme do větší mísy. Přidáme scezený hrášek, na kostičky pokrájenou cibuli a tatarku. Vejce nastrouháme najemno a přidáme do směsi.... více o Salát z červeného zelí s hráškem
V misce rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou (nebo jenom tvaroh...) se špetkou soli, přidáme na malé kousky nakrájená sušená rajčata a nadrobno... více o Italská pomazánka
Do mísy dáme tvaroh, tavený sýr, cibuli na kostičky a najemno nakrájenou sterilovanou papriku. Promícháme šlehačem a dochutíme solí a pepřem dle chuti... více o Budapešťská pomazánka (nízkotučná)
Mrkev, ředkvičky a vejce nastrouháme najemno. Přidáme tvaroh a pořádně promícháme. Poté přidáme hořčici, osolíme a opepříme a můžeme přidat i pažitku.... více o Ředkvičková pomazánka (nízkotučná)
Tvaroh utřeme v misce se žloutky z vajec. Poté přidáme nadrobno nastrouhané bílky a najemno nasekanou cibuli, pórek a jarní cibulku. Vše promícháme,... více o Tvarohová pomazánka (nízkotučná)
Vejce nastrouháme na hrubém struhadle, tvrdý sýr na jemnějším, přidáme měkký tavený smetanový sýr, mascarpone a zakysanou smetanu (majonézu). Vše... více o Sýrová pomazánka s vejci
Jemně nastrouhané brambory, sýr a česnek smícháme dle vlastních zvyklostí s majonézou nebo zakysanou smetanou, případně půl napůl. Osolíme a okořeníme... více o Bramborovo-česneková pomazánka se sýrem
Maso vložíme do tlakového hrnce, přidáme sůl, celý pepř, nové koření, masox, dvě menší cibule, česnek, mrkev, petržel a celer. Po uvaření masa doměkka... více o Bulharská pomazánka II.
Do mísy dáme jemně pokrájenou cibuli, šunku, nastrouhané nebo jemně pokrájené kyselé okurky a vejce, přidáme majolku nebo zakysanou smetanu (lze i půl... více o Rýžový salát / příloha
Mascarpone rozmícháme se lžičkou oleje a rozetřeným česnekem nebo bylinkami. Pak vmícháme nasekané nebo rozmixované olivy, promícháme, dosolíme dle... více o Jednohubky / chlebíčky s olivovou pomazánkou
- podélně rozkrojené lilky bez konců nakrojíme šikmými zářezy v dužině a pokapeme olejem, pečeme na 190°C do změknutí (cca 45 minut - záleží na tom,... více o Melitzanosalata - řecký lilkový předkrm
Romadur nastrouháme do misky (stačí nastrouhat jen tvrdší povrch, zbytek rozmačkáme vidličkou). Přidáme pokrájenou bílou část z jarní (lahůdkové)... více o Jednoduchá pomazánka s Romadurem
Oloupanou uvařenou řepu nastrouháme do mísy na jemném struhadle společně s česnekem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Pak už jen vmícháme... více o Česneková pomazánka z červené řepy
Makrelu očistíme od kůže a kostí a dáme do mísy. Přidáme pomazánkové máslo (nebo mascarpone), hořčici (lze i dijonskou), cibuli, sůl, pepř. Vše dobře... více o Jednoduchá pomazánka z uzené makrely
Surimi tyčinky nastrouháme do misky, přidáme majolku, zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a nastrouhaného nebo rozetřeného česneku přidáme podle... více o Česneková surimi (krabí) pomazánka