Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Párky pokrájíme na kolečka, rajčata na menší kousky a cibuli na velká kolečka. Poklademe ve vrstvách do zapékací mísy a přikryjeme alobalem. Pečeme v... více o Párečky trochu jinak
Na pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme na drobné nudličky¨nakrájené kuřecí maso, orestujeme, přidáme na nudličky nakrájený pórek, restujeme ještě... více o Kuřecí rychlovka - dáštamkari
Do pekáče si nalijeme smetanu a na jemno nakrájenou cibuli, vložíme kotlety - osolené a malinko opepřené, necháme přes noc naložené. Druhý den pečeme... více o Kotlety na žmolíčkách :-))
Arašídy velice na drobno nasekám v mixeru. Plátky masa osolím, opepřím a lehce naklepu. Poté posypu rozdrcenými oříšky a zaklepu pořádně do masa. To... více o Vepřové maso s arašídy
Smícháme sojovou omáčku, chilli omáčku, nadrobno nakrájený česnek, vinný ocet, med, olej, dochutíme solí a pepřem a zahřejeme. Celé kuře naložíme do... více o Opilé kuře
Dáme vařit vodu do hrnce a vrazíme do ní bujonek. Rozmrzlou sekanou smícháme s hrstkou strouhanky, petrželkou. Pak vezmeme polévkové lžíce a pomocí... více o Masové knedlíčky k čemukoliv
Ze všech surovin připravíme marinádu, do které naložíme alespoň na hodinu pštrosí řízky. Potom vložíme řízky i s marinádou do pekáče a pečeme v troubě... více o Marinované pštrosí plátky
Tofu rozmačkáme vidličkou, postupně přidáme ovesné vločky, kukuřičné lupínky, najemno nastrouhaný celer, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný... více o Čevabčiči z tofu
Pro přípravu masa nejprve v mělké široké misce řádně smícháme lžíci sojové omáčky, med a koření pěti vůní. Kachní prsa poté vložíme do misky a sice... více o Asijská grilovaná kachní prsa s opékanými nudlemi
Kuře očistíme, a položíme na alobal. Chléb nakrájíme na krajíce a obložíme slaninou. Grilovací koření rozmísíme s půl deci oleje. Kofolu nalijeme do 4... více o Kuře k sežrání
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova. Pak přidáme pokrájené maso, po chvilce protlak a za neustálého míchání restujeme, až se maso zatáhne.... více o Poldiho zelný guláš
Bůček vložíme na minutku do mrazáku, aby sádlo ztuhlo, potom kůži nařežeme na co nejmenší mřížky. Stačí pouze proříznout kůži, sádlo už řezat nemusíme... více o Jednoduchý křupavý bůček
Maso spojíme s cibulí, solí, paprikou, pepřem, namočenou a vymačkanou houskou a oregánem. Vytvoříme kuličky, a zprudka opečeme na pánvi na oleji.... více o Masové kuličky na smetaně
Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibulku, posypeme sladkou paprikou, přidáme lečo, kečup, česnek a sůl. Vše společně podusíme, přidáme pokrájené rybí... více o Rybí šátečky
Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme nastrouhaným sýrem a stočíme jako roládu. Obalíme v trojobalu a smažíme na oleji dozlatova. Před... více o Smažený vepřový řízek se sýrem
Patison oloupeme, očistíme. Rozřežeme napříč asi na 1,5 cm plátky. Vyškrábneme jádra. Tyto plátky si nařízneme pro vložení náplně ze stran. Náplň je... více o Patison s náplní
Maso nakrájíme na hodně malé kousky, naložíme s kořením "mexické kotlety" a zalijeme pomerančovým džusem. Necháme uležet v lednici. Maso osmažíme na... více o Špagety s masem a zeleninou na woku
Na trošce oleje orestujeme lehce osolená, na kousky nakrájená kuřecí prsa, která jsme obalili v mouce. Přilijeme červené víno - tolik, aby vznikla... více o Kuřecí kousky s olivami
Oba druhy masa a slaninu nakrájíme na kostky asi 2x2 cm, klobásy asi 1 cm kolečka. Vše osolíme, opepříme, v míse smícháme s hořčicemi. Necháme uležet... více o Pestrý kastrůlek
Maso nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme jen jestli máme rádi solená jídla (když jsem to dělala, tak jsem to ani nesolila, protože ten čenek a... více o Těstoviny s kuřecím masem a omáčkou
Salám semeleme a smícháme s pokrájenou zeleninou a majonézou. Želatinu připravíme dle návodu, měla by mít trochu výraznější chuť (přidáme masox a... více o Uherský řez II.
Na pánvi na oleji osmahneme cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, nakrájenou zeleninu, okořeníme zázvorem. Vše se chvilku podusí (stačí 2 minuty... více o Filé na zelenině se sýrem
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme kari a rozmarýn a promícháme. Směs osmahneme na oleji, přidáme nakrájenou šunku nakrájený pórek... více o Kozlíkovo vánoční překvapení
Hovězí maso vepřovou kýtu a plec bez kůže jemně umleté (otvory 2 mm) do umletého masa přidáme část "rychlosoli" a koření, rozmícháme ve vodě dobře... více o Selský salám
Uvaříme si těstoviny, které osolíme a přidáme lžíci oleje. Na hlubší pánvi začneme smažit na jemno nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli,... více o Těstoviny s nakyslou sýrovou omáčkou
Cizrnu namočíme den předem a necháme změknout. Scezenou cizrnu dáme spolu s masem, klobásami, očištěnou zeleninou a oškrábanými bramborami (vše vcelku... více o Cocido madrileňo a la Jana
Každou porci připravíme zvlášť na talíř. Takže na každý talíř dáme doprostřed kupičku nadrobno nakrájeného salámu, v kupce lžící nebo rukou uděláme... více o Salámový švec
Vepřové kotlety nakrájíme na silnější plátky, každou kotletu prošpikujeme, osolíme, opepříme a naklepeme paličkou a pak obalíme v hladké mouce. V... více o Labůžo
Orestujeme cibuli, přidáme pokrájené brambory a uvedenou zeleninu. Osolíme, opepříme a přidáme mletou papriku a vegetu. Když jsou brambory do 2/3... více o Rybí paprikáš se zeleninou
Řízky mírně naklepat (dá se to dělat z vepřových, krůtích nebo kuřecích, dokonce i kotlety jdou) a položit na plech s větším okrajem. Posypat... více o Cibulové řízky
Z vody ulijeme 1dcl a svaříme a masoxem. V ostatní vodě uděláme želatinu. Ostatni ingredience semeleme přidáme želatinu a nalijeme do připravené formy... více o Uherský řez
Na oleji zpěníme na plátky nakrájené cibule, jen zesklovatět, ne zhnědnout. Přidáme na kostky nakrájené syrové brambory, orestujeme, zaprášíme lžičkou... více o Selský kotlík od Pihule aneb lžícostoják
Na velké pánvičce nejlépe s pokličkou osmahneme cibuli, až zesklovatí, přidáme nakrájené papriky na kostičky. Necháme chvíli dusit a tak za 2-3... více o Rofus aneb lečo trochu jinak
Hovězí maso jemně umeleme (otvory 2 mm) přidáme vodu s rozmíchaným kořením a vypracujeme hladkou spojku, můžeme použít mixéru. Libové vepřové hrubě... více o Paprikový salám
Brambory nakrájíme na plátky a lehce předvaříme, plech vymažeme tukem. Pórek, šunku, tvrdý sýr nakrájíme na kostičky a společně promícháme, přidáme... více o Královské zapékané brambory se šunkou a pórkem
Pokud máme zmražené listové těsto necháme předem rozmrznout. Připravíme si špenát tak jak jsme zvyklí, lepší je hustější konzistence a necháme... více o Špenátové závitky
Maso nakrájíme na drobné kousky, rozpálíme olej, zpěníme cibulku, přidáme maso, houby a osmažíme, osolíme, opepříme, okořeníme, přidáme sojovku a... více o Čína - hodně rychlá
Játra omyjeme, odblaníme a tak jak jsou mokrá je posypeme ze všech stran grilovacím kořením. Nachystáme si pekáček, každý kousek játra obalíme jen ve... více o Rychlá drůbeží játra, jako smažená
Křidélka napatláme směsí, zbytkem zalejeme, necháme 2 dny odležet v chladničce, občas promícháme. Po dvou dnech dáme na pekáček, který můžeme vymyzat... více o Křídélka v medu
Kečup,ocet, olej, hořčici, cukr zamícháme a necháme pomalu, abychom nepřipálili projít varem. Odstavíme a přidáme salám nakrájený na nudličky, vejce... více o Chilli salát na chlebíčky
Tlačenku, okurky a vejce nakrájíme na kostičky, cibuli na kolečka (pokud je větší tak na půlkolečka), směs smícháme s majolkou spolu se zbývajícími... více o Silvestrovský salát (nezdravota)
Krkovici naklepeme, osolíme, opepříme a orestujeme po obou stranách. Do výpeku dáme cibuli a na orestovanou cibuli dáme žampiony. Tuto směs dáme do... více o Bohaté řízky
Maso 1 den dopředu naklepeme, osolíme, opepříme a necháme uležet. Na pánev dáme vrstvu bramborového těsta, pak položíme maso a přikryjeme další... více o Prokládaný bramborák
Brambory lehce povaříme, částečně zchladíme a rozkrojíme na půl. Každou polovinu lžičkou vydlabeme a plníme připravenou směsí. Směs vyrobíme z... více o Grázlův mls
Magi, worchestr, jogurt, hořčice, pepř, paprika pálivou, koření na grilované kuře, tymián, majoránka - to je marináda. Maso nakrájíme na čtverečky a... více o Mozzarellovo-nivová omáčka
Troubu předehřejeme na 200 °C, zapékací misku vytřeme olejem. Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Kotlety... více o Kotlety zapečené v bramborech
Vymažeme pekáček kouskem másla, na něj poklademe na kolečka nakrájenou cibuli, pak kousky kuřete, osolíme, opepříme dle chuti. Pak zalijeme celou... více o Výborné zapečené kuřecí s tatarkou
Maso nakrájíme na středně velké kostky, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a v tlakovém hrnci prudce osmahneme na rozehřátém sádle. Maso vyjmeme... více o Slavnostní hovězí na víně
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, lehce opepříme a pokapeme olejem. Uložíme ho do chladna (nejlépe v misce, kterou přikryjeme potravinářskou fólií)... více o Zbojnická rožeň
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme osolené a opepřené maso, orestujeme, přidáme na kostičky pokrájený česnek i okurky a zalijeme dle potřeby vodou.... více o Námořnické kotlety