Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kusky, posypeme grilovacím kořením a orestujeme nas oleji. Až je maso orestované, slejeme olej, přidáme teplou vodu a... více o Kuřecí kousky s nivou a smetanovou omáčkou
Maso nakrájíme na plátky nebo na kostky jako na guláš, podle druhu a kvality masa poklademe na olej do zapékací mísy nebo pekáčku, osolíme, popepříme,... více o Zapékané masíčko se sýry
Na pánvi osmažíme cibuli, česnek. Přidáme kari koření, maso nakrájené na nudličky a prudce osmahneme. Potom přilijeme jogurt, mírně osmahneme,... více o Korma z kuřete
Kuře rozdělíme na čtvrtky, jednotlivé kousky nařízneme v kloubech a paličkou naklepeme. Osolíme, potřeme česnekem a nasekanými bylinkami. Necháme v... více o Kuře na česneku II.
Kuře dáme do pekáčku (nesolíme ani nijak nekořeníme), přidáme hrst vlašských ořechů, kousek másla a dáme přikryté péct do vyhřáté trouby. Po chvíli... více o Kuře "Černá huba"
Rajčata dáme do mísy, přelijeme vroucí vodou, po 20 minutách slijeme, necháme okapat a najemno posekáme. Maso omyjeme, osolíme, opepříme a okořeníme... více o Telecí závitky s citrónovou omáčkou
Chobotnici nakrájíme na menší kousky, cibuli na kolečka a česnek na plátky. Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli a mírně orestujeme. Přidáme... více o Chobotnice na cibuli
Očištěné žampióny pokrájíme na plátky a podusíme na lžíci másla doměkka. Mírně je osolíme. Porce ryby vykostíme, pokapeme citrónem a osolíme.... více o Kapr zapečený v sýrové omáčce
Tento guláš má hodně výraznou chuť - je to takové "chlapské jídlo". Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na slabém ohni dočervena. Smažíme pomalu,... více o Pohřební guláš
Brambory uvaříme do poloměkka. Gothaj a nivu nastrouháme, smícháme s Maggi Harmonie Chuti nebo něčím podobným. Vařené brambory vydlabeme, dolíčky... více o Bramborové překvapení
Nakrájíme na drobno kuřecí maso, vložíme jej do misky spolu s trochou oleje, soli, pepřem a kari kořením. Necháme chvíli odležet v lednici. Poté maso... více o Těstoviny s kuřetem a kukuřicí
Na sádle orestujeme cibuli, přidáme na kousky nakrájené vykostěné kuře, zasypeme paprikou, osolíme, podlijeme vývarem. Přidáme nakrájené papriky a... více o Hořící kuře Attila
Kolena rozsekneme na porce, vložíme do vody, osolíme, přidáme kmín a uvaříme do měkka. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme zelí, podlijeme... více o Vepřové koleno v zelí
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme kmín, prolisovaný česnek, nakrájenou a na trošce oleje orestovanou cibuli, nakrájené a v mléce rozmočené žemle,... více o Chatařská sekaná
Plátky kuřecího masa nakrájíme na kousíčky, osolíme, opepříme, ponoříme do mléka a necháme půl hodiny stát. Mezitím koření smícháme s moukou a uděláme... více o Pochoutkové tortily s kuřecím masem
Uvařené krevety oloupeme. Necháme dusit v hrnci na másle nahrubo nakrájenou mrkev, cibuli a slupky od krevet. Jakmile mrkev bude měkká přidáme víno,... více o Francouzská krevetová polévka
Plátky mírně naklepeme, osolíme a potřeme prolisovaným česnekem. Na to položíme sýr zabalený v plátku šunky. Plát srolujeme a sepneme párátky.... více o Kuřecí ptáček
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostičky, vložíme do marinády, kterou jsme připravili ze dvou lžic kokosového mléka, dvou lžiček chicken masaly a oleje.... více o Karibské kuřecí špízy
Vejce, na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a nastrouhaný eidam smícháme, přidáme muškátový oříšek, sůl a dle chuti i jiné koření. (Já jiné koření... více o Rychlovka IV.
Z mouky, másla, žloutku, soli a lžíce vody vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu odležet v ledničce, pak ho rozválíme na pomoučněném válu... více o Silvestrovský quiche
Kuře přiměřeně osolíme, máme na paměti, že sýr je slaný. Rozdrobíme cornflaky, smícháme se strouhaným sýrem a chilli. Pekáč vymažeme lehce máslem a... více o Senzační křupavé kuřátko
Na másle si osmahneme cibulku dosklovata, přidáme na plátky nakrájený česnek a krevety. Chvilku propečeme podlejeme vodou a vínem, osolíme a opepříme.... více o Krevety luxusně
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, posypeme vegetou, promícháme a necháme odležet alespoň 1 hodinu. Potom orestujeme na pánvi na rozehřátém oleji,... více o Kuřecí maso v sýrové omáčce
Maso očistíme, omyjeme a důkladně osušíme. Ze všech stran osolíme, a poválíme v hladké mouce (přebytek otřepeme). Maso vložíme do kastrolu, ve kterém... více o Editina myslivecká svíčková
Kuřecí maso semeleme, přidáme nastrouhaná jablka, ovesné vločky, osolíme, přidáme saturejku a lehce vmícháme ušlehaný sníh ze 2 bílků. Z hmoty... více o Kuřecí sekaná s jablky
Na oleji zesklovaníme cibuli, přidáme anglickou slaninu a orestujeme. Zalijeme smetanou, přidáme tavený sýr, který v omáčcce rozvaříme. Přidáme... více o Těstoviny Carbonate
Mladé cukety rozřízneme podél a vydlabeme. Kuřecí prsíčka, slaninu, papriku a cibuli si nakrájíme na velmi drobné kostičky. Rajče oloupeme, zbavíme se... více o Plněné cukety
Zprudka rozpálíme olej a poklademe vepřové řízky (neklepat, jen naříznout), na ně anglickou slaninu a posypat bazalkou. Chvíli posmažíme a poté... více o Košiny maso
Dáme vařit rýži. Mezitím na oleji a trošce másla osmahneme cibulku dozlatova, přidáme nakrájené rajče, hořčici, chilli, malinko pepře a bazalku,... více o Rychlé pikantní rizoto
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, opepříme (můžeme použít i grilovací koření), položíme plátek šunky, na něj půlku banánu a svineme jako španělského... více o Kuřecí tajemství
Kuskus uvaříme podle návodu plus přidáme šafrán. Na oleji zpěníme cibulku a 2 česneky.... přidáme kuře, krátce orestujeme, přidáme dvě lžičky harrisy... více o Tuniský kuřecí kuskus
Na pánev vložíme tavený sýr, na mírném plamení rozpustíme, mírně vlijeme smetanu (ne moc, ať to není řídké), přidáme eidam a žampiony. Osolíme,... více o Kuřecí prsa od Richarda
Smícháme všechny suroviny mimo vody a promícháme. Poté masovou hmotu hněteme asi 10-15 minut. Vodu přidáváme postupně dle potřeby. Směs po dokončení... více o Řeznická sekaná
Z masa připravíme plátky na závitky, naklepeme osolíme, opepříme. Na pánvi orestujeme cibuli, salám, okurky a žampiony. Osolíme, opepříme, přidáme... více o Maršovský závitek
Řízky naklepeme a osolíme. V hrníčku si připravíme těstíčko z mouky, vejce a mléka, mírně posolíme. Řízečky v těstíčku namočíme a hned pozvolna... více o Kuřecí řízky v těstíčku
Kuřecí čtvrtky okořeníme klasicky - jako pečené kuře (kdo je jak zvyklý). Do pekáče dáme 2 Moravanky i s nálevem a na zeleninu poklademe kuřecí... více o Kuřecí čtvrtky na zelenině
Cibuli nakrájíme a malém množství oleje, smažíme. Přidáme na nudličky nakrájené kuřecí řízky, osolíme, přidáme kari, lehce osmahneme a hned přilejeme... více o Kuře na mandarinkách
Řízky nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. Vložíme do misky, do které přidáme dle receptu připravené testíčko, do kterého jsme přidali česnek a... více o Kuřecí placičky
Maso se neklepe, pouze rozkrojí na vyšší steak, všechny ostatní přísady se smíchají a maso se jimi poleje. Nechte do druhého dne proležet a maso s... více o Pštrosí steak
Z bůčku odstraníme kůží a naložíme jako na udění na 3 týdny a nejmíň dvakrát obratíme. Naložený bůček oplachneme a nakrájíme na kostky. Cibulku... více o Segedín z naloženého bůčku
Ryby a hříby nakrájíme na menší kousky i se zeleninou, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a feferonky, pepř, trošku oleje a promícháme. Necháme v... více o Pepřenky trochu jinak
Kuře naporcujeme, opláchneme a nasolíme. Do pekáčku dáme zelí i s nálevem a trošičku podlijeme vodou asi 150 ml. Na zelí poklademe nasolené kuře,... více o Pečené kuře na zelí s medem
Hovězí filé tence vyklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a sardelovou pastou. Pak rozetřeme vaječný žloutek, posypeme pokrájenou cibulí, kapary... více o Pikantní karpatské filé
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme společně se slaninou nakrájenou na jemné nudličky, přidáme vepřové maso nakrájené také na nudličky. Dusíme ve... více o Cmundomaš
Vepřovou plec nakrájíme na větší kostky, posolíme, popepříme, a "vymácháme" je v misce s olejem, okořeníme staročeským kořením (nemusí být, staročeské... více o Pikantní "thajské" maso se zeleninou
Vepřovou pečeni lehce naklepeme, nařízneme, lehce posolíme, popepříme, posypeme staročeským kořením (běžně ke koupi v každém supermarketu) a na oleji... více o Vepřová pečeně zapečená s nivou a paprikou
Na oleji opečeme stehna po všech stranách (cca 7 minut). Vyndáme je na talíř, osolíme a opepříme. Do tuku po kuřatech přidáme - na drobno nakrájenou... více o Jambalája
Salám Junior, který jsem koupila vcelku, si nakrájím asi na 1/2 cm kolečka a ty pak nakrájím na üzké nudličky. Stejně tak sýr nakrájím na úzké... více o Salát ze salámu Junior
Z uzeného plecka odstraníme síťku. Uzené nakrajíme na asi centimetrové porce, které nedořežeme, aby maso zůstalo v celku. Zabalíme do alobalu a dáme... více o Uzené maso v alobalu
Koleno opláchneme a dáme vařit pod pokličku s cibulí, česnekem a kořením. Když je maso měkké, tak ho vytáhneme a vykostíme. Vývar scedíme. Vykoštěné... více o Pečené uzené koleno