Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, osolíme a navrstvíme do vymazané zapékací formy. Na brambory dáme plátky cibule, papriky a... více o Kapr na bramborách a zelenině od Velkého Dářka
Kuře jemně potřeme lisovaným česnekem utřeným se solí, posypeme trochu paprikovou vegetou a plátky másla, podlijeme vodou a pečeme do měkka. Kuře... více o Kuře v nudlích II.
Vejce, okurky, mrkev nastrouhat na hrubším struhadle, cibuli najemno nakrájet, přidat ostatní suroviny a smíchat. Mažeme na veku a zdobíme rajčetem,... více o Falešná treska - pomazánka
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Obalíme nejprve ve strouhance a potom v rozšlehaném vejci. Vložíme na... více o Zapékané hovězí řízky
Smícháme strouhanku napůl s kořením. Kuřecí křídla opláchneme a mokrá obalíme ve směsi. Klademe na pečící papír a pečeme bez obracení asi 15-20 minut.... více o Super kuřecí křidýlka
Plátky masa na okraji několikrát nařízneme, zlehka naklepeme, osolíme a obalíme ve směsi mouky a drceného barevného pepře. Pak je na oleji zprudka... více o Chalupářské roštěnky
Prsa a játra nakrájíme na větší kostky, které pomažeme důkladně olejem a okořeníme solí pepřem a grilovacím kořením. Cibuli povaříme 5 minut ve vroucí... více o Špízy v sezamové krustě
Cibuli zpěníme na másle do růžova, přidáme srnčí nakrájené na kostky, osolíme, přidáme houby a koření a dusíme. Podléváme červeným vínem. Šalvěj a... více o Srnčí kostky na víně
Uvaříme rýži v zeleninovém vývaru se 3-5 hřebíčky. Nahrubo pokrájenou cibuli zesklovatíme a přidáme mraženou zeleninu. Krátce orestujeme a přidáme... více o Rizoto a la kung pao
Na kostičky nakrájený kousek špeku osmažíme, přidáme zelí, masox a krátce podusíme. Dáme na plech rovnoměrnou vrstvu zelí a poklademe osolenými plátky... více o Bůček pečený na zelí
Buřty oloupeme. Po délce buřt nakrojíme tak, aby zůstal spojený. Do zářezu zasuneme plátek netučného sýra. Stiskneme, obalíme plátkem slaniny a... více o Opékané buřty plněné sýrem
Zadní hovězí jsem rozkrojila na plát (dobrý řezník ho na požádání udělá v obchodě), posolila, okořenila, potřela hořčicí, pomazala křenem (měla jsem... více o Hovězí závitek v římském hrnci
Tukem pokryjeme tence dno papiňáku a když se rozhřeje, nasypeme tam maso nakrájené na 2 cm kostky. Občas mícháme. Maso pustí vodu. Necháme maso do... více o Guláš v papiňáku
Na trošce tuku osmahneme cibuli, přidáme kostky masa, opečeme zprudka (jako u guláše), okořením dle chutí uvedenou směsí, osolíme a dusíme pod poklicí... více o Lodní hrnec
Kuřecí plátky osolíme a obalíme v mleté skořici. Krátce restujeme na pánvi na oleji a hotové připravíme na talíř. Na čistý olej v pánvi dáme nasekaný... více o Kuřecí plátky se skořicí
Kuřecí křidelka buď usmažíme ve friťáku, případně na pánvi nebo v troubě, v létě jsou dobrá i grilovaná. Ničím je neochucujeme, jen tak bez ničeho je... více o Kuřecí křidélka s vynikající omáčkou
Nedříve do mísy nastrouháme jablka a mrkev, zakápneme citronovou šťávou, přidáme nastrouhaný česnek, med, jogurt, sojovou omáčku, vejce, sůl a pepř.... více o Zapékaná krůtí prsa s jablky
Připravíme nejdříve nádivu z mletého krůtího masa: Do mletého masa přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaných 6 stroužků česneku, na malé... více o Kuře „Alibaba a 40 loupežníků“
Připravíme si náplň do zelných listů: do umletého vepřového masa přidáme sůl a pepř dle chuti, vejce a najemno nakrájenou cibuli a uvařenou rýži, vše... více o Žitomírské holubce
Brambory překrojíme na půl a vaříme 10 minut v slabě solené vodě. Ještě teplé je ochutíme směsí ze soli, papriky, pepře a bazalky. Zároveň s nimi dáme... více o Kachna pod stolem
Máslo si vyndáme včas z lednice, aby změklo. Ingredience na pomazánku dáme do nádoby a vymícháme (vymixujeme) do pěny. Na plátky veky mažeme pomazánku... více o Sardelové chlebíčky
Smícháme všechny suroviny dohromady, do výsledné marinády naložíme na 24 hodin kuřecí křídla. Poté je obalíme v hladké mouce a usmažíme do zlatova.... více o Křidýlka od číňana
Plátky masa naklepeme, osolíme, okořeníme podravkou, obalíme ve stouhance, v rozšlehaném vajíčku a na oleji z prudka osmažíme. Dáme do zapékací mísy,... více o Kotleta na moravance
Maso a anglickou slaninu nakrájíme na kostky, cibuli na půlměsíčky. Začneme střídavě napichovat na špejle nebo grilovací jehly. Do misky dáme 5 lžic... více o Báječné špízy
Z mletého masa, vejce, koření, česneku, hořčice, strouhanky a rohlíku zpracujeme směs - dáme stranou odležet. Uvařená vejce lehce nakrojíme a... více o Schovaná vejce
Cílem našeho snažení budou do zlatova upečená kuřecí stehna s pečeným bramborem plněným špenátem, zasypaným sýrem. Z přebytků navíc vyrobíme... více o Pečené kuře, brambory a špenát
Na přípravu tohoto jídla potřebujeme 2 pánve. Čerstvé nebo mražené fazolky nakrájíme na kousky a krátce je osmažíme na pánvi s menším množstvím oleje.... více o Kuřecí prsa s fazolkami
Kuskus připravíme podle návodu s použitím připraveného vývaru (mně více chutná s hovězím). Dále na pánvičce orestujeme osolené a okořeněné kuřecí... více o Kuskus s kuřecím masem a zeleninou
Bramborový knedlík nakrájíme na silnější kolečka, cibuli na tenké plátky, gothaj nastrouháme na hrubo. Zapékací mísu vymažeme máslem a poklademe... více o Postní oběd či večeře
Pohanku zalijeme vroucí vodou, přiklopíme a necháme asi 1 hodinu stát. Poté ji uvaříme v osolené vodě - cca 20 minut. Mezitím na oleji zpěníme cibuli... více o Zapékaná pohanková musaka
Připravíme si ztužující lák. Na 5 kg rybek - 3 litry vody, ve které dobře rozpustíme 0,3 kg jedlé soli, není od věci použít sůl se zvýšeným obsahem... více o Rybí zavináče
Maso nakrájíme na nudličky jemné a dlouhé a okořeníme všemi druhy výše uvedeného koření. Dáme na rozpálenou pánev a rychle orestujeme, když je masso... více o Opravdu super pošušňání
Očištěný, vykuchaný kapr vcelku se prosolí a naplní rajčaty a paprikou, (cibule nic nezkazí) okoření podle chuti, přidá se kousek másla, břicho se... více o Kapr s lečem pečený v popelu
Naporcovaného králíka osolíme a opepříme, v pekáči rozpustíme máslo se slaninou a rozložíme díly králíka. Pokryjeme na kostky nakráneným neoloupaným... více o Bretaňský králík
Vepřové maso nakrájíme na kostky, přidáme sůl a glutasol. Dobře promícháme a pak obalíme v 1 celém vajíčku, do kterého jsme zamíchali trochu škrobové... více o Kung-pao-žou (vepřové maso s burskými oříšky)
Vymícháme těsto a necháme vykynout. Potom ještě jednou přemícháme a znovu necháme vykynout. Potom vykrajujeme kousky a balíme do nich kusy uzeniny... více o Blboně
Mleté masou, strouhanku namočenou v mléce, kostičky špeku, vejce, utřený česnek, hladkou mouku, sůl, pepř, vegetu a sterilovaný hrášek bez nálevu... více o Závin s mletým masem
Maso upravíme na plát, naklepeme, osolíme, rozetřeme máslo (na celý plát masa) a to celé posypeme nastrouhaným křenem. Zavineme rolku a omotáme nití ... více o Hovězí křenová roláda II.
Kuřecí prsa mírně naklepeme, jemně posypeme podravkou, položíme na ně plátek moravského uzeného nebo debrecínky, namažeme částí lučiny, přidáme... více o Jemné kuřecí závitky
Rybí maso uvaříme do měkka. Vývar si dáme stranou. Maso rozmixujeme do hladka, přidáme sůl, pepř, bazalku, česnek, citronovou kůru, olivový olej,... více o Vánoční terina
Tohle jídlo mě naučil vařit můj bratr. Je ideální pro toho, komu vadí chuť rybiny, protože v tomto pokrmu byste rybu ani nepoznali. Pekáč nebo... více o Kapr s kečupem, žampiony a slaninou
Slaninu osmahneme na oleji, přidáme maso a smažíme do zlatova. Přisypeme pórek a smažíme cca 5 minut. Pak zaprášíme moukou a zalijeme vývarem. Přidáme... více o Fofr kuře Apetit
Ocet společně se 100 ml vody, vínem a kořením svaříme. Cibuli, okurky nakrájíme na slabá kolečka. Z ryby vyndáme páteř (můžeme je nechat v celku a... více o Lahůdkové domácí pečenáče
Maso po okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme. Orestujeme. Lečo přelijeme do kastrolu, necháme vydusit přebytečnou šťávu. Nijak... více o Hovězí nebo vepřové maso na leču
Umixujeme: česnek, zázvor, mandle, skořici, sůl, jogurt. V ohnizdorné zapékací míse potřeme jogurtovou směsí maso a zbytkem směsy maso přelijeme.... více o Maharádžův sen - kuře
Kuře rozporcujeme na menší části a vložíme na 24 hodin do marinády. Marináda: olej, kečup, med, grilovací koření, česnek najemno, vše prošleháme tak,... více o Eliščino kuře
Mleté maso smícháme s uvařenou rýží, vejci a kořením. Vznikne kompaktní hmota. Hlávkové zelí očistíme, nařízneme košťál a dáme do poloměkka uvařit do... více o Holubce
Řízky naklepeme, posypeme kořením, osolíme, opepříme. Naložíme do oleje, nejlépe přes noc. Plech vyložíme pečícím papírem a naskládáme řízky i s... více o Řízečky zapečené se třemi druhy sýra
Prsíčka osolíme, opepříme a zprudka opečeme. Poté vymažeme zapékací mísu máslem a vložíme do ní osmahnutá prsa. Z vajec oddělíme bílky a žloutky dáme... více o Kuřecí oči
Vepřovou pečeni pokrájíme po vláknu ve velký plát (vytvoří se obdélník) asi 1 cm vysoký, mírně naklepeme osolíme a opepříme. Na plát masa dáme... více o Vestfálská roláda